A forradalom kórháza - a magánegészségügy forradalma, "a jövő elkezdődött"

 ( hendrick | 2018. február 2., péntek - 17:47 )

Családtagomat kísérem: Affidea Diagnosztika - Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ

A recepció szerint a csatolt fotón látható dokumentum nem beutaló, hanem csak egy javaslat, ezért beutaló nélkül tudják csak elvégezni a vizsgálatot. Hiába mondtam a hölgynek akkor, hogy szíveskedjen nekem felolvasni, hogy mire vonatkozik a javaslat, nem akarta érteni, ami a kép alapján mindenkinek nyilvánvaló kell legyen (nem sebkötözésre jöttünk hanem ultrahangra egyeztettünk egy hétre előre időpontot). A viselkedés megértésére a magyarázat:

https://www.affidea.hu/korhazi-arlista/
"Ha valaki saját állapotának megítélésére, saját megnyugtatására, beutaló nélkül szeretne képalkotó diagnosztikai vizsgálatot kérni, erre is van lehetőség, magánrendeléseink idejében." [...] "Ebben az esetben a várónkban elhelyezett ártáblázat szerinti díjtételt kell megfizetni."

Azt mondták, hogy utólag bemutathatjuk a beutalót. Mi ebbe nem mentünk bele. Vagy elfogadják ezt a beutalót vagy akkor végeztetjük el a vizsgálatot ha lesz a kezünkben olyan papír, amit ők beutalónak fogadnak el, és a vizsgálat így nem "magánrendelés keretében" történik de iure.

Eleinte nem értettük, hogy miért nincs sor, mint mindenhol máshol, de most már megvilágosodtunk. Ha magánrendelés keretében szeretnénk fizetni a gyors ellátásért, biztosan nem ide megyünk ezek után.

Itt ugyebár két telefonszám van, az egyik a "csak baleseti központos betegek részére", amik mi nem voltunk, a másik pedig a fenti Monty Python groteszkbe vezetett.
http://www.peterfykh.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=136

A facebook bejegyzéseiket végignyálazva tovább világosodtunk:
- TB ellátás keretében nincs időpont telefonon, kizárólag személyesen, minden hónap 15-én ott a rendelőben személyesen egyeztetve, igen havonta egyszer, állítja ott valaki aa facebookon, ami sokmindent megmagyarázna. Persze ez a telefonból nem derült ki. Magánrendelésre biztos nem a város másik felébe utaztattam volna nagyapámat ha előre tudom, hogy arra megyünk, ez az egy hét még pont belefért volna és nagyapám utálja kidobni a pénzt, úgy gondolja ő megdolgozott az ellátásért, illetve hadirokkantként megküzdött.

Milyen félrevezető ez az egész, no de akkor megyünk magánultrahangra végül, de most már ide a közelbe, mivel úgy tűnik a TB ultrahang a Péterfyben gyakorlatilag elérhetetlen az ő állóképességével (újra odamenni és ott végigállni a sort személyesen 92 évesen 15-én az időpontért). Ami a legzavaróbb az egészben az az információk elhallgatása általi félrevezetés, illetve a recepciós hölgy egyértelmű mellébeszélése, "ez csak javaslat".

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mivel a lényegi részeket, fejléc, láblécet sikeresen lehagytad így ez a papír bármi lehet. A szövegezése alapján ez egy lelet és a kórház RTG ambulanciájára kaptátok és nem a diagnosztikai központba.
Beutaló egy különálló papír amit a diagnosztikai központ iktat és az alapján számláz az OEP felé.
Szóval, nem lehet, hogy nagyon siettetek, és az üres diagnosztikai központban, ingyé, okosban akartátok elintézni a vizsgálatot?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A fej és a láblécben személyes adatok vannak, és az orvos pecsétszáma, azt már nincs jogom leközölni, nem véletlenül maradt le.
Ez "ellátási adatlap" aminek az utolsó sora a beutaló, amit igen lehet külön flepnin is adni, meg bele is lehet írni. Láttam már ilyet is, olyat is, eddig mindegyik működött, ez az első alkalom, hogy nem.
Az ellátási adatlapot kiállító sebész szépen magyarul elmondta, hogy ezzel jelentkezzünk be a Péterfy ultrahangra és két hét múlva menjünk vissza, akár sorra kerülünk az ultrahangon, akár nem addig.

Belinkeltem a Péterfy honlapját, ami alapján "A képalkotó (*) vizsgálatokat és radiológiai beavatkozásokat (közreműködőként) külső szolgáltató, a Diagoscan Magyarország Kft. végzi kórházunkban." Nincs olyan, hogy Péterfys Rtg, csak ez van (a honlap alapján), kivéve a baleseti központos betegeket, akik másik címre mehetnek, de szerintem az is diagnoscan, ott nem jártunk mivel nem vagyunk balesetisek.

A recepciósban egy pillanatra sem merült fel az, hogy nem itt csinálják a Péterfys rtg-re beutalt dolgokat, az ő problémája az volt, hogy ez csak javaslat, nézzem, oda van írva: j-a-v-a-s-l-a-t.

Más magánrendelésen ugyanez a vizsgálat egyébként feleennyibe kerül, és itt van az utca másik végén - ha tudtuk volna hogy magánrendelésre megyünk - még az is lehet, hogy itt egy hetet se kell várni...

partunk es orbanunk ujabb magyarosch otlete az UH varolistak (statisztikai) csokkentesere nalunk az volt, hogy csak 1 honapra lehet elore idopontot kerni ami 1 delelott elfogy (heti 8 ora a rendeles ~ 30-40 ember /kb 50e emberre/)
a kovetkezo honapra egy 1hetes idointervallumot adnak meg amikor lehet telefonalni.
igy aztan ha valaki peches akar fel evet is varhat..es papiron az igazgatonak csak 1 honapot kell jelentenie.

'sten lásd lelkem még azt is elfogadtam volna a recepciós hölgytől, hogy nem fizetős csak fél év múlva van időpont, fizetősen lehet most. A problémám az, hogy mindenféle mellébeszélés volt helyette.
Igen ezek a várólisták is megérnek egy misét amúgy, de azt sejtettem, hogy úgy megy, ezért is lepődtem meg, hogy ilyen flottul ment minden, csak alaki kötekedés miatt akarnak fizetősre átnyomni és nem mondják meg kerek perec, hogy csak fizetősként tudják ezt azonnal csinálni. És mutogat a papírra, hogy ez javaslat és nem beutaló, amikor a javallat a sebkötéscserére vonatkozik...

A közölt dokumentum a sebészeti ellátásra vonatkozik.

Ehhez kellett volna a Péterfy-s (e-)Medsol rendszerben feladni UHRP kóddal, 4200-as vizsgálati kóddal egy Doppler UH-s kérést.
A kinyomtatott-, orvos által aláírt és körbélyegzőjével lepecsételt vizsgálatkérővel kell(ett) volna menni a recepcióhoz időpontot kérni.

A recepciós jogosan mondta, hogy a sebészeti ambuláns lap az nem beutaló a UH vizsgálatra.
===========================================================================================

A korábbi OEP jelenleg vsz az ÁEEK határozza meg a "volument", az időegység alatt elvégezhető TB finanszírozott vizsgálatok mennyiségét. "végezhető" efeletti mennyiségben vizsgálat, csak nem fizeti ki a Biztosító.

==========================================================================================

A társadalom betegség-mennyiségéhez képest kevés az egészségügyi szakdolgozó (Nyugat-Európában is !!)
========================================================================================

ZÁRÓGONDOLAT : a dohányzó polgártársakat tessék hibáztatni, náluk gyakoribb a verőérszűkület előfordulási gyakorisága, "ők foglalják el" a doppler UH időpontok jelentős hányadát.

"tetcettek volna kevesebbet bagózni..."

Most szerinted az hogy működött volna, hogy azt mondták "utólag hozzunk beutalót"? Hogyan könyvelik ezt a medsol rendszerben utólag?
Most azt a betegnek honnan kell tudnia, hogy az, hogy egy vizsgálati lapra caps lockkal ráírják beutaló és megnevezik hova, hogy az nem beutaló? (ezek szerint a "beutaló" sebész is ludas)

Szerintem lehetett volna korrektül is kezelni:
- már a telefonon közölni, hogy ez egy fizetős időpont, már amikor mondom hogy mi van a flepnire írva, mert nekik ez nyilvánvaló kellett legyen
- a fizetős vizsgálat meg egyébként sem beutalóköteles szóval minek volt a lovaglás a beutalón, ha egyébként sincs még hetekig beutalós időpont? teljesen korrektül lehetett volna közölni, hogy beutaló nélkül mehet most és fizet vagy beutalót hoz egy alakilag helyeset de arra egyébként sincs most időpont... semmi gondunk nem lett volna ezzel. (nagyapámnak igen, nekem nem; ő unatkozó ügyvéd aki örömét leli az ilyenekben hogy helyretegye a nem működő tb rendszert, én inkább kifizettem volna a magánellátást, hogy korrektül túlessünk a dolgon, ha nem mismásoltak volna hogy jöjjünk vissza mégegyszer a beutalóval... most ez is mekkora kreatív könyvelés lett volna... miattunk ne hamisítsanak. Ha a rendszer nem működik, nem működik.)

A hölgy rendes volt, mert lehetőséget adott rá, hogy elvégezzék a vizsgálatot és később könyveljék el.
Onnan kell tudni, hogy rá van írva a lap fejlécére, hogy az a sajtpapír micsoda. Igen a sebész is ludas, de ti is, hogy nem kérdeztetek rá.

Nekik egykutya, hogy ki fizeti a vizsgálatot, de a beteg felé ingyenes, OEP felé elszámolt vizsgálathoz beutaló KELL. Az OEP felé vizsgálatokat végző diagnosztikai központoknál foglalhatsz időpontot OEP által finanszírozott vizsgálatra, de a besorolásnál figyelembe veszik, hogy te az occsó kategóriájú beteg vagy.

Az a probléma, hogy a T. Polgártársak és T. Betegek el lettek kényeztetve az ingyenes orvosi ellátással. Azt hiszik, hogy egy szolgáltatás igénybevételéhez semmit nem kell tudniuk, ezért fogalmatlanul, felkészületlenül mennek mindenféle bajukkal és ha nincsenek tisztában valamivel, akkor nem kérdeznek, csak fel vannak háborodva.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Meg jo hogy nem a surgossegin voltak, mert tuti ott vereznek el...

Ugy haborogsz itt,mintha legalabbis ok irtak volna a papirt.
Mind a ket szereplo (az orvos, aki felirta, es a korhaz is) ugyanannak a rendszernek a tagja. Ha az egyik API-ja valtozik, a masikat meg nem update-elik, akkor az nem az adat (paciens) hibaja. Bokszoljak le ok egymas kozott.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

" ingyenes orvosi ellátással", mar akinek, nekem mondjuk eleg sok %-ot elvesz az eho... :/

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"Az a probléma, hogy a T. Polgártársak és T. Betegek el lettek kényeztetve az ingyenes orvosi ellátással."

Miért is fizetjük akkor a TB-t? Természetesen magánrendelés esetén megértem, hogy fizetős meg minden.

Milyen elkényeztetés? Az a két büdös zsömle ebédre? :D :D A várótermben elhunytak nevében is kérdezem, mert nem kaptak időben ellátást. Eltévedt mentő autó... Sose legyetek Magyarországon betegek!

Te így gondolod, én pedig így:
- szívességből megcsinálják az UH-t azzal a nagyesküvel, hogy hozunk szabályos beutalót,
- visszamegyek a sebészhez, akinek derogál, hogy az asszisztens vagy adminisztratív munkatárs a másik intézményből mondja meg neki a dr.phil.hab. Bubónak, hogy milyen a jó beutaló, és hogy az övé nem ilyen, nézzem meg, ott van rajta, beutaló, nem? elvégezték a vizsgálatot nem? akkor minden rendben. Én 10 éven keresztül dolgoztam drdr-kkal és nagyon komoly esély van erre a hozzáállásra.
És képesek elflipperezni az ügyféllel és nézni ahogy innen-onnan lepattognak az ilyen eseteknél. Nem köszönöm, nem indítom el a lavinát. Én már az első lépésnél felismerem ha valami ilyesmibe torkollhat és nem vagyok hajlandó belemenni.

Azt nem tudom, hogy konkrétan a sebészeti szakrendelőnek is van-e provizórikus kontingense, melyet a vizsgálat időpontja előtt X-idővel lefoglalhat -- ez az opció is felmerül; de beutaló mindenképpen kell, mert van konkrét szakmai kérdés is, melyet feltesz a vizsgálatot kérő. Még ha jelen esetben olyan magától értetődő, hogy "ábrázolódik-e jelentős szűkület az alsó végtagi éren/ereken-, ha igen, akkor hol, és milyen mértékű?"

Ha fizetős a vizsgálat, akkor is van szakmai kérdés.
A "nagyon gazdag ember" beutaló nélkül is "kérhet" vizsgálatot, de én ezerszer meggondolnám, hogy "csak úgy kérek egy CT-t", mert pl ennek sugárterhelése is van (ezt a CT digitális anyagon fel is tüntetik); MR-nél nem tudok lényeges veszélyről ( nem legyen MR-INcompatibilis fém a testben; ill az MR kontrasztanyag nagyon rossz veseműködés esetén káros szövődményt okozhat)

Azt nem tartom "kreatív könyvelésnek" (ill a Medsol is lehetőséget ad rá), hogy későbbi időpontban arra a naplószámra lehessen feladni beutalót.

Te valamennyire otthon vagy ebben a dologban mi többiek meg nem, ezért tőled kérdezem.
Nekem úgy tűnik, hogy a sebész orvos egy alakilag helytelen beutalót írt direkt az ellátási lapra, hogy fizetősben legyen elintézve a dolog, úgy, hogy mi egy papírt lobogtatunk amin ott az ő neve, mint "beutaló orvos" vagy vissza kelljen caplatni hozzá, egy "valódi beutalóért". [erre a legadekvátabb választ azt tudom adni, hogy csakazértismáshovamegyünk UH-ra]

Másik orvosnál feleségemmel volt már ilyenünk, ott az orvos megmondta, hogy jobb a gép, kevesebb a várakozás, és ott mondjuk, hogy ő küldött minket. Ezt teljesen normálisnak tartom, nyilván ott is jegyzik és a beutaló orvosnak valahogy juttatnak valamit, és nem mellesleg nem a város átellenes végébe irányított, ilyen a kapitalizmus, amolyan MLM jelleggel, csak míg a másik orvos feleségem esetében ezt teljesen korrektül a beteget beavatva csinálta, itt jelen esetben ugyanez tűnik lejátszódni "sunyi módon". Legalábbis nekem ez a szubjektíve benyomásom, érdekel a véleményed...

Szerintem csak simán Teljesítmény Volumen Korlát.

Emlékezetm szerint 2010 előtt találták ki + nagymértékben csökkentették az ellátó kapacitást. Sok eü dolgozó hagyta el a pályát.

Mivel ez alapvetően informatikai portál, a matematikus "vénával" rendelkezők kiszámíthatnák a játékelméleti középpontot

==============

Az érdeklődők utána járhatnának, hogy Angliában a National Health Service-nél mekkora a várakozási idő a szakorvosi konziliumra, ill milyen az arány NHS / privát szféra igénybevételénél.
Ugye az angol (állami) egészségügyi ellátás jóval fejlettebb nálunk.

> ZÁRÓGONDOLAT : a dohányzó polgártársakat tessék hibáztatni, náluk gyakoribb a verőérszűkület előfordulási gyakorisága, "ők foglalják el" a doppler UH időpontok jelentős hányadát.

van rengeteg betegseg, de kb. a dohanyosok az egyetlenek, akikkel elore kifizettetik a kezelesuk arat...

A cukorbetegek ellen nem vagy kiadva? Biztos ok meg ketpofara zabaltak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A dohányzás nem csak érszűkületet okoz, hanem különféle daganatot is (jellemzően a légúti és a húgyúti rendszerben);
az alsó légúti rendszerben is gyakran okoz tartós betegséget;
a dohányzás ezen kívül a környezetében levő embereket is károsít(hat)ja

==========================================================================

A "cukorbetegség" nem egyetlen betegség:

1. tipusú ("fiatalkori") - nem a "zabálás" miatt alakul ki. A késői érszövődmények kialakulásában már benne van/lehet a pontatlan diéta és/vagy az elégtelen inzulinadás

2(/a): ez a típusos kövér; ők azért valamennyi ÁFA-t előre befizetnek
2(/b) "szikár tipus" -- "valódi" inzulin rezisztencia

"pancreatogen" : az esetek többségében alkoholisták, akik nem csak a májukat itták el, hanem a hasnyálmirigyüket is; az alkoholisták többsége dohányzik is;
(természetesen lehet olyan szerencsétlen beteg, aki véletlen diétahiba miatt kap olyan súlyos hasnyálmirigy gyulladást, hogy cukorbeteg is lesz)

és van még jó néhány genetikai/enzim-hiba, mely különböző mértékű és természetű cukorbetegséget okoz.

semmi sem fekete-feher. Tudorakban halt meg egy ismerosom, es nem szivott sose cigit.

Van cukorbeteg ismerosom is, es kifejezetten sovany.

Kar altalanositani...

Az biztos, hogy a cigin nem csak afa tartalom van.

És az is biztos, hogy nem a dohanyzo polgartarsak veszik el a CT-rol a helyeket.
Ok ugyanis annyit befizettek, hogy piaci korulmenyek kozott ki tudnak fizetni a CT lelet arat.

En erre a momentumra reflektaltam^^.

Nagy szar az egeszsegugy, de abban is biztos vagyok, hogy ez nem a dohanyosoknak koszonheto. Bar el tudom kepzelni, hogy akiknek koszonheto, kozuluk tobben is dohanyoznak:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"semmi sem fekete-feher. Tudorakban halt meg egy ismerosom, es nem szivott sose cigit."
Lehet, hogy csak passzívan szívott. A dohányzásban engem pl. csak az zavar, hogy annak is szívnia kell aki nagyon nem akar (mondjuk az utcán). Azzal nincs is gond, hogy neki joga van hozzá, de a nem dohányzókat miért szívatják?

Másrészt pedig igen tudjuk, hogy nem a cigi okozza a sok-sok gonoszságot, mindössze sokkal nagyobb eséllyel történnek meg betegségek. :-)

Ezek csak költői gondolatok voltak nem kell válaszolni...

Meg nem erősített információk szerint, a kórházaknak heti két jó hírt kell magukról küldeniük a kormány felé:
https://index.hu/belfold/2018/02/03/a_korhazaknak_heti_ket_jo_hirt_kell_magukrol_kuldeniuk_a_kormany_fele/

Akár igaz ami a cikkben van, akár nem, nagyon csíptem volna, ha az a sok TAO-s pénz, ami gyepszőnyegek telepítésére fordítódott, és az MNB milliárdjai, amikből gittegyleteket alapítottak, szóval, ha ezek az egészségügyben kerültek volna felhasználásra.

--
eutlantis