EXCEL feltételes cella formázás kérdés

 ( Hro82 | 2018. január 14., vasárnap - 21:50 )

Sziasztok!

Egy leírásra lenne szükségem, magyarul eddig nem találtam, és az angolom nem túlzottam jó.

Az igényem a következő:

Adott egy oszlop nekem most CP, benne százalék adatok küllőn sorban vannak ebben a formában

0 ; 0,1 ; 0,2 ; 0,3 ; egészen 1 -ig

Az igényem:

- hogy ezeket a érékek dolgozói százalék szintek és most ezen a képleten van feltételesen formázva a cella cinezés "=$CP55<1" hogy ha kisebb egynél akkor kék
de most úgy szeretném megadni hogy ha

-ha 0% és 25% közötti akkor RGB: 102;255;255

-ha 25% és 50% közötti RGB: 224;224;134

-ha 50%-és 0,75% közötti akkor RGB: 255;150;1

75% és 99% közötti akkor RGB:209;47;47

A 100% akkor a hátér fehér

Azt tudom hogy feltételes formázás környékén kellene kotorásznom, de 1 óra elteltével is egy helyben toporgok.

Előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mivel jelezte, hogy nem túl jó az angolja, gondolom inkább ezt akartad: https://support.office.com/hu-hu/article/k%C3%A9pletek-haszn%C3%A1lata-felt%C3%A9teles-form%C3%A1z%C3%A1ssal-fed60dfa-1d3f-4e13-9ecb-f1951ff89d7f

(Hozzáteszem, nekem anno ez alapján se sikerült megértenem, de ez nyilván csak engem minősít).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Rohadtul nem mindegy, hogy milyen Excel verzió, szóval megmutatom, hogy én hogy csináltam LibreOffice Calc-ban :-) (Nagyon nem vagyok számolótábla-guru, azaz simán lehet ennél sokkal egyszerűbb megoldás.)

Táblázat készen van, nálam van benne egy A oszlop (20 cella) az általad megadott számokkal kitöltve (0 és 1 közötti értékek), és mellette a B oszlop mezői tetszőleges szöveggel. Kijelölöd az összes cellát. Ezek után Formátum / Feltételes formázás / Értékek menü. A Feltétel 1-ban szereplő "A cella értéke" lenyíló menüt átállítod "A képlet" értékre, és a mellette levő beviteli mezőbe beírod a szükséges képletet. Nyilván 4x kell ezt megcsinálni a te igényeid szerint. Az első esetben ezt kell írni:

A1 <= 0,25

majd az alatta levő "Alkalmazandó stílus" listából kiválasztod az "Új stílus ..." pontot. A megnyíló "Cellastílus" ablaknak kiválasztod a "Betűhatások" / "Betűszín" mezőt, és azon belül az "Egyéni szín ..." menüpontot, és a megjelenő ablakban az RGB mezőket kitöltöd. Leokézod, készen van az első feltétel. Majd ugyanebben a "Feltételes formázás / Feltételek" ablakban a "Hozzáadás" gombban be kell adni a következő képletet (nyilván az kisebb-egyenlő 0,5), összesen 3x.

No most a fentivel 2 probléma van.

Az egyik, hogy ez nem a háttérszínt állítja, hanem a betűszínt - ennek oka, hogy nem találtam meg LO-ban, hogy mi módon kell egyedi háttérszínt beállítani, kizárólag az előre definiált készletből lehet választamni (látszólag). Ha ott megtalálod a színeidet, akkor minden ugyanígy, csak nem a "Betűhatások / Betűszín", hanem a "Háttér" fülön kell választanod.

A komolyabb probléma, hogy ha így állítod be, akkor ez csak az adataid oszlopában állítja be jól a színeket (illetve bármilyen másik mezőben, ha abban 0 és 1 közötti szám van) - de neked nem ez kell gondolom, hanem hogy az egész sor a megfelelő színű legyen. Ehhez csak egy nagyon picit kell módosítani a képletben:

$A1 <= 0,25

kell.

A feltételes formázás működése ugyanis a következő. Ha a kijelölt tartomány A1-gyel kezdődik, és te A1-re hivatkozol a képletben, akkor amikor a tartomány A2, A3, ... elemét vizsgálja, akkor működik a képlet - hisz relatív hivatkozás szerepelt a képletben (A1), és abban az oszlopban vannak a vizsgálandó számok. Viszont amikor áttér a B (C, D, ...) oszlopra, akkor - ugyanezen relatív cellahivatkozás miatt - már a B2 cella értékét hasonlítja össze a megadott értékkel. Ha viszont "$A1" van a képletben, akkor a B1 cella formázásánál is az A1 cella értékét vizsgálja; a B2-nél az A2-ét, és. í. t.

Remélem fentieket át tudod ültetni a nálad levő Excel verzióra. (Természetesen ha nem magyar, hanem pl. angol nyelvű az Excel, akkor 0.25 kell - de ez már gondolom triviális, mint az, hogy $A1 helyett nálad $CP1 kell.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A feltételes formázásnál: Formátum -> Egyéni formátum (legördülőből) -> A kitöltés fülön: további színek -> Egyéni fül

... és akkor RGB értékeket is megadhatsz.

(No megcsináltam Excelben is. Pár megjegyzés:
- egyrészt a képletek elejére kellett az =, mert ha elhagytam, nem működött. (Ezt speciel nem értem, de mint mondtam én nem értek hozzá)
- másrészt természetesen fontos a feltételek sorrendje
- harmadrészt a "Leállítás, ha igaz" kiválasztása (kipipálása) szükséges volt a megfelelő végeredményhez.

Mindenesetre én befejeztem az ideszemetelést :-) )

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?