Laptoppal beülős helyek?

 ( Anonymous | 2017. december 3., vasárnap - 14:40 )

Adott egy laptop, adott egy kis munkakedv, és néhány szabad óra. Ilyenkor szívesen beülök egy kávézóba dolgozgatni, mert az atmoszféra segít abban, hogy elmerüljek. Viszont a kedvenc helyem (California Coffee Company) üzletei sajnos süli időszakban tele van ott tanuló egyetemistákkal, sokszor hiába megyek oda, nincs ülőhely.

Szóval gondoltam megkérdem ti merre jártok, milyen helyet, helyeket kedveltek hasonló célokra? Engem személyesen főleg Budapest belvárosa érdekel, de jöhet más is, hátha vannak itt környékbeliek, akiket érdekel a téma.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem az is fontos, hogy legyen konnektor, megengedjék hogy beledufja az ember a laptopot, ha merülne az akku.

meg legyen gyors wifi, meg tiszta legyen a budi.
Erre én azt mondom, mindenütt jó de legjobb otthon.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"meg legyen gyors wifi, meg tiszta legyen a budi."

A budi alap :) A nyílt wifi a legtöbb helyen lassú és megbízhatatlan, legalább is a saját tapasztalatom szerint. Ezzel szemben ki tudja ki hallgatózik rajta. Egyik kávézóban, ahol gyakran megfordulok csak azon a wifin átverős reklámok kerülnek a weboldalakba.

A mai korlátlan mobilnetek mellett pedig szükség sincs rá.

"mindenütt jó de legjobb otthon."

Ez tök igaz. Viszont van, hogy sok az otthonból. Amikor amúgy is otthonról dolgozol, és ugyanazt a falat bámulod egész nap nem árt a környezetváltozás. Hiába a sok nagy monitor, az izmos desktop, a kényelmes billentyűzet, van, hogy az igazi ihletet a környezetváltozás, és az azzal járó hangulat adja.

+1 A nyílt wifi a tiniknek facebookozni jó, akinek a laptop és az internet munkaeszköz, annak legyen kellő mennyiségű mobilnetje és megfelelő kapacitású akksija. A kávézóban meg max. van ülőhely, ahol 1 kávé mellett is órákig ücsöröghetsz.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Meg legyen dohányzó terasz!

--
Tortilla; A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele! Hagyd már; ABBA!; Droppboksz

Coworking irodák pont erre vannak. Vagy azok drágák?

Hogy a coworking iroda mire van arra egyszer szeretnék rájönni - mi cégszinten kávézókban élünk, 3000-ig állom a fogyasztást ilyenkor, olcsóbb mint az irodabérlet...

"Hogy a coworking iroda mire van arra egyszer szeretnék rájönni": hasonló dolgokat csináló, hasonlóan dolgozó emberek, akár csak a jelenlétükkel egymást inspirálva dolgoznak egy fűtött helyen. Együtt mennek ki a kertbe. Ismeretlenennek találkozol. ENnek extrém fajtája, amikor 1-3 hónapig a Karib tengeren hajózol, a hajón dolgozol, party van és internet. Lelazulsz egy kicsit, elhagyod a zsibongó várost.

Nálam ez a dunakeszi duna parton valósul meg. Munkaidőben nincs senki, leparkolok, veszek 1 palacsintát és egy sört. Kinyitom a gépem (bírja kb. 3 órát) és dolgozom, haladnak a hajók, csinosak a csajok, jó a palacsinta és a sör. A múltkor a cipőmet a kocsiban hagyva a lábam a dunába tettem és úgy dolgoztam. Nekem ez jutott. A coworking irodák ugyanezt adják azoknak, akik egyébként az zárt irodában dolgoznak és szabadságra vágynak...

Az utolsó fajta embertípus akivel szeretném hogy a UX-eseim az egész napot együttöltsék, az a hasonló fajta, illetve ezen belül a programozó meg a startupper. Találkozunk velük eleget.

Mi pont abban segítünk a cégeknek hogy felfedezzék, milyen az,
amikor valaki átlagfelhasználó, és egyáltalán nem érdekli se a műszaki dolgok se a startup világ, a konkrét termék pedig főleg nem...

Ennek alapvető, szükséges alapfeltétele a mi bizniszünkben (külső UX tanácsadó és kutató) az, hogy minél több időt töltsünk ilyen emberek között...

Ez tetszik. :) Nem en vagyok az egyetlen ezekszerint, aki "startupperkent" (inkabb vallalkozot mondanek) "rosszul van a startupperektol" (leginkabb a buzzwordjeiktol, meglatok par szot leirva, mint pl. "IoT" es zarom be az ablakot, barmi volt az :P )

nem vagyunk rosszul tőlük, csak addig vagyunk hasznosak, amíg egy külső szemléletmódot tudunk hozni.Nyilván aki belső UX-est akar az amúgyis azt vesz fel, mi meg kívülről nézzük picit azt az álomvilágot és néha megpróbáljuk finoman jelezni, ha ...eltéréseket vélünk felfedezni az általunk érzékelt valóság és az elképzelések közt.

Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben kivitelezni, hogy napi szinten a valóságban élünk inkább mint az adott startup reality distortion field-jében.

Off:

Az exem szemkamerás mérésekkel foglalkozik. Szoktak weboldalakat és alkalmazásokat is vizsgálni. Ebből nekem az jött le, hogy IT-s szemmel sokszor nem érezni, hogy az átlag felhasználó hogyan használja az oldalt/alkalmazást. Hozzátartozik persze az általános emberi hülyeség is, de nagy tanulság pár ilyen vizsgálat eredményét megnézni.

nemide.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hali!

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok vendéglátós. Ennek ellenére számomra nem elfogadott egy kávézóban dolgozni.Az egy vendéglátó hely nem pedig munkahely. A vendéglátóssal rendesen kiszúr az ember ha csak beül és órákon keresztül szürcsölgeti az 1 szem kávéját, foglalja a helyet, áramot használ... gondolj csak bele, hogy amíg ez történik addig tucatnyi potenciális ügyfél nem tud leülni... adott esetben az alatt az idő alatt a pincér lehet, hogy 5x-6x lepörgetné azt az asztalt, lényegesen nagyobb bevételre, borravalóra tehetne szert. Ez valahol számomra tiszteletlenség akár az üzemeltetővel szemben is.
Ahova Én járok, ott tudja a pultos, hogy amikor elfogy előlem pl. a sör akkor kérdezés nélkül hozhatja a másikat helyette. Ha már nem kell több akkor fizetek és elhúzok, de csak időtöltés miatt nem foglalom a helyet mások elől.
Tudom-tudom idióta nézeteim vannak, de akkor is...

Üdv:
Feri

+1

Nem véletlen van korlátlan wifi és sokszor konnektor is az asztalok mellett: A legtöbb haladó gondolkodású étteremben és kávézóban tudják, hogy a legjobb marketing az, ha sokan vannak egy helyen, így nem üldözik az ilyen jellegű felhasználást.

Nyilván ennek is vannak határai, de összességében pozitív a hatással van az üzletre.

Hali!

Bizonyára igazad van. Az egyik végzettségem kereskedő - vállalkozó, a vendéglátásnak nem ugrottam neki annak idején. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy ha teletömsz egy helyet alig-alig fogyasztó sok óráig helyet foglaló emberekkel akkor abból hamarosan nem haladó gondolkodású, hanem bezárt vendéglátó egység lesz. Hozzátenném: ha 2-3 alkalommal nem találok helyet magamnak ott, akkor utána már nem is fogok próbálkozni, mert minek...

Üdv:
Feri

Ez valóban így van, ezért is írtam, hogy vannak határok: ha túl sok ilyen vendég van, akkor szerintem ezt lehet jelezni neki, de én úgy vettem észre, hogy erre nincs szükség, mert maguktól is rájönnek, hogy mikor kell egy kevésbé forgalmas helyet keresni.

(én sem vagyok vendéglátós, csak külső szemlélőkénti tapasztalatomat írom le)

Van az a hely, ahol eleve a kávé is jóóóóval drágább, mint ha csak egy sarki kávézóba ülsz be.
Pontosabban vannak ilyen helyek.
Az ilyen helyeken szerintem eleve bele van kalkulálva az árrésbe az is, hogy a kedves vendég esetleg pár órácskát ott fog ücsörögni az egy szem kávéja meg a teasütije mellett.

hatarok es Mo...egybol a svedasztalos ettermek jutnak eszembe. :)

Jo latni, hogy vannak meg normalisan gondolkodok.

--
L

Nem tudom, hány kávézóban ültél naphosszat, de az én tapasztalataim azt mutatják, a 10-16 közti időszakban, amikor mi használjuk, a többi ember dolgozni van, nem pedig ott, és mivel a tulajok nagyon is jól ismernek minket, én azt vettem le, nem veszik zokon hogy egy picit kevésbé üres a hely holtidőszakban...

Mondjuk nyilván nem a starbucksba járunk hanem tipikusan kevésbé ismert helyekre, és van némi koffeinfüggésem is..

Valószínüleg ha amúgy sem teltházas az időszak, akkor nem gond. A topiknyitó pont olyanok miatt nem tud beülni ("tanuló egyetemisták"), akik hozzá hasonlóan órákig majszolnak egy kávét.

Engem ez a majszolgatás, gondolkodás általában gyorskajáldákban zavar. Amikor nagyritkán rákényszerülök, akkor rendszeresen látom, hogy több asztálnál könyvekbe burkolózva tanulás, megbeszélés vagy akár munka megy. Ez egész addig nem zavar, amíg a kajára szánt időm nem helykereséssel telik.

"Ez egész addig nem zavar, amíg a kajára szánt időm nem helykereséssel telik"

+1, hatalmas +1

Egyél rendes vendéglőben.
A gyorskaja egészségtelen, és drágább mint egy normális kifőzde, olcsóbb étterem.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/558/a-mcdonalds-etel-art-a-majnak

"A maradék 18 önkéntes közül 11-nél olyan magas lett az ALT-szint, ami egyébként csak súlyos alkoholistáknál szokott előfordulni."

Azért az tegyük hozzá, hogy

"A kísérletben huszonéves, karcsú, egészséges önkéntesek vettek részt: 20 férfi, 6 nő. Egy hónapon keresztül naponta kétszer McDonald''sban, Burger Kingben vagy más gyorsétkezdében kellett enniük, és szénsavas üdítőt inniuk. Mást nem volt szabad fogyasztaniuk,és tilos volt a torna is."

Gyorsétterem helyére tetszőleges, Michelin csillagos étterem beírható.

teljesen dilettánsak, vicces, de tényleg így kavartak éveken át.
https://www.youtube.com/watch?v=5Ua-WVg1SsA

Mivel a gyorskajás linked 2008-as, azóta legalább már 3x megváltozott ugyanarról, hogy szabad-e enni vagy kötelező enni egy adott dolgot.

Ilyen feltételekkel bármilyen kaja oko bajt. Ha egész nap csak almát eszel az is. A lényeg a kiegyensúlyozott, változatos zabálás, abba belefér a junk food is.

"A vendéglátóssal rendesen kiszúr az ember ha csak beül és órákon keresztül szürcsölgeti az 1 szem kávéját, foglalja a helyet"

Rá kell jönni, hogy ilyen helyekre az ember nem azért megy, hogy fogyasszon. Nem csak azért. A kávézás nem arról szól, hogy megiszol egy kávét. Azt otthon is tudnál, nem is kerülne annyiba, öt perc alatt lerendezed, ki se kellene mozdulnod.

Rengeteg helyen jártam már. Pubokban, kávézókban, teázókban, gyors és elegánsabb éttermekben. A megfelelő társasággal tuti elvoltunk legalább 1-2 órát minden esetben.

A vendéglátóssal pedig nem szúrsz ki, mert ismeri a közönséget, és az árait is ehhez szabja, és a helyfoglalásodat a kávé árával fizeted ki. A kedvenc kávézómban folyton tömeg van. Diákok órákig ülnek ott, és foglalják az asztalt, valamiért mégsem küldik ki őket. Mit gondolsz miért? Mit gondolsz, mégis mi kerülne amúgy ezer forintba egy lattén?

Te viccelsz, ugye, ocsem?

--
L

Mit találsz humorosnak az írásomban?

Onnantol van igazad, hogy tenyleg nem lehet leulni miattuk. Ha az adott kavezo sosincs tele, akkor semmi rosszat nem csinal. De lattam olyan kavezot kisebb es nagyobb varosokban is, ahol neked volt igazad. Pl. egy forgalmas metroallomas oldalaba nyitott 3 asztalos kavezoban, ahol kilometeres sor van mindig es kozelharc a helyekert, ott tenyleg nagyon nem illik ilyet csinalni. (Es valakik ott is megcsinaljak, de ahogy lentebb olvashato, itt arrol van szo, hogy Aaadaam "torzshelye" ures szokott lenni 10-16 kozott, es gyanitom sok asztal van).

Szerintem még az ilyen helyeken is lesz szíves szólni a személyzet.

A probléma akkor van, ha szólnak, hogy ez nem az a hely, s a vendég akkor nem nyitott a kompromisszumos megoldásra. Azt el tudom fogadni, hogy problémás.

Vannak helyek ahonnan el is varnam, hogy kuldje el a szemelyzet, de policy, hogy nem kuldik el :( Es jokat tudnek ott ebedelni, ha lenne ebedidoben asztal. Helyette a penztarcammal szavazok es mashol eszek.

Es vannak helyek ahova en is szivesen beulok laptoppal, es meg ha nem alltam fel, akkor is mindig volt 5-6 szabad asztal minimum barmikor. De ha szolna a szemelyzet, nem mennek tobbet. Es nem egy egycsillagos review-val koszonnem meg, hogy addig ott lehettem, annak ellenere, hogy meggyozodesem, hogy - sok masik hellyel ellentetben - ott nem zavarok senkit.

+1
--
ne terelj

Kettőn áll a vásár. Menüzős helyen természetesen nem szerencsés, ha elfoglalják a kávézók az asztalokat egész napra. De ahol a vendéglátós kergeti el a nem elég sokat fogyasztókat, az egy suttyó hely. Ki kell gondolni, hogym ilyen célcsoportra utazik az üzlet. Ha 100 forintos kávéval operál, akkor ne csodálkozzon, hogy csóró egyetemisták szállják meg a helyet. Van, ahová hosszabb időre is beülnek az emberek beszélgetni, igaz ott a kávé és nasi ára meg is szabja azt, hogy kik ülnek le. Nem csóró magyar diákok, hanem külföldiek.

Szoktam munka közben bambulni és figyelni a betérő embereket, több mint a felük eleve elvitelre veszi a kávét, őket nem zavarja az asztal. Akik leülnek, azok nagyrészt dolgoznak, tanulnak vagy hosszabban beszélgetnek. Az üzlet szempontjából meg mindegy, hogy valaki pofázik, vagy a laptopját nyomkodja. Elég kevesen vannak, akik csak kávét inni ülnek le, és már mennek is. Ahogy észrevettem inkább turisták, akik kicsit megpihennek, aztán mennek tovább. Ők tipikusan azok a vevők, akik nem fognak visszatérni, a hosszabb ideig tartózkodók meg igen.

Elvitelre, mert miattad nem tudnak leulni. :)

+1

"A vendéglátóssal rendesen kiszúr az ember ha csak beül és órákon keresztül szürcsölgeti az 1 szem kávéját, foglalja a helyet, áramot használ..."

Ne aggodj a vendeglatosert, a jo vallalkozo folyamatosan figyeli a piacot es alkalmazkodik hozza, tudja jol, hogy mit eri meg jobban megengedni, ha valami nagyon gaz szamukra, szolnak.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Van benne valami. Viszont régi k9ltüink a kávéházakban alkották fő műveiket, vagy ott töltötték egész napjukat.
Adynak állítólag lakása se volt.
Persze a mai világban, ahol csak a profitmaximalizálás a cél.
Egyébként egyes helyek konkrétan konganak az ürességtől.

+1

Peldaul tavmunkas szabaduszoknak remek, akik vagynak a kollegakkal korulvett munkahely feelingre.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az miért nem megy dolgozni?

Hat dolgozik. Vagy nem ertem a vicet..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem rossz az sem, de más világ, más hangulat. Ott nem ihatsz finom kávét (gondolom), és az ára borsosabb. cserébe garantált, hogy van hova leülni, és van konnektor. Mindkét formának meg vannak az előnyei, és hátrányai szerintem.

Nem belváros, de a Jégteraszban párszor dolgoztunk.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Melyik városban? :)
Egyébként, engem is érdekel.
--
"Sose a gép a hülye."

Budapest, írtam is :) De egyébként minden tapasztalat jól jöhet másoknak akár :)

Starbucks, Costa Cafe, de tartok tőle, hogy ugyanaz lesz vele a gond, mint a CCC-vel. :)

Ettol vagyok rosszul. A kavezo kavezasra valo. Ha dolgozni akarsz, akkor haladj be egy coworking irodaba, pl. http://budapest.lofficecoworking.com/arak

4500.- Ft egy egesz nap.

--
L

"Ettol vagyok rosszul"

Megértem, ha nem a te asztalod ez a fajta elfoglaltság, de furcsa, hogy a jelenség egészségügyi problémákat, és álmatlan éjszakákat okoz számodra.

Szerintem minden arra való, amire használják, és amire használhatod. Ha egy telefonon lehet játékokat játszani, miért ne? Ha egy kávézóban lehet laptopozni, miért ne? Tele vannak a kávézók ott tanuló, dolgozgató emberkékkel, és ez mindkét félnek megéri. Hol itt a gond? :)

A co-working nem rossz, sőt, gondolkodtam már azon, hogy kipróbáljam. De nem ugyanaz a hangulat, ráadásul, lássuk csak mit írtál:
"4500.- Ft egy egesz nap"

Az 1 napos hoszt csomagra gondolsz. Idézem:
"ÁRAINK AZ ÁFÁT (27%) NEM TARTALMAZZÁK!" - Tehát nem annyiba kerül
"NYITVATARTÁS HOSZT CSOMAGGAL / ÜGYFÉLFOGADÁS: 9:00–17:30" - Tehát nem egész nap.

A god ott kezdodik, amikor az adott dolog alapfunkciojat nem tudja ellatni a mindenfele "arra valo, amire hasznaljak" miatt. Nekem nincsenek nagy igenyeim, en szeretem a jo kavet, hajlando is lennek fizetni azert, hogy megigyak egy jo eszpresszot vagy filterkavet 5-10 perc alatt, de sokszor erre lehetosegem sincs, mert sokan ugy gondoljak, az 500 Ft-ert megvasarolt tejeskave feljogositja oket arra, hogy 2-3 orat uldogeljenek es foglaljak a helyet a tenyleges fizetovendegek elol.

Beszelgettem mar errol kaves es barista ismerosokkel, sajnos nem merik megtenni, hogy felhivjak erre a "tisztelt" ucsorgok figyelmet, mert akkor purparle lenne belole. En bizony vendeg letemre allitottam mar fel hipsztereket kavezoban, amikor oten szerettunk volna nem keves penzert leulve fogyasztani, barataink viszont nyitas ota ott tespedtek es a baristalany elmondasa szerint egy kaven es egy croissant-on kivul semmi mas nem raktak be a fejukbe fel nap alatt.

Nem szoktam sok dolog miatt felkapni a vizet, de ez az egyik. Vedd tudomasul, a kavezo igenis kavezo, nem munkahely, egyszeruen nem illik ott tespedni hosszu idon keresztul.

A coworkingre visszaterve, tudod mit, legyen 5715.- forint 8 es fel orara, ez pontosan 11 es fel db 500.- Ft-os cortadonak felel meg, tutibiztos, hogy ennyit te nem iszol meg egy Madalban vagy Espresso Embassyban, tehat veszteseget okozol a helynek, okoska.

--
L

> Beszelgettem mar errol kaves es barista ismerosokkel, sajnos nem merik megtenni, hogy felhivjak erre a "tisztelt" ucsorgok figyelmet, mert akkor purparle lenne belole.

Itt minden lehetőségnek (megengedi az ücsörgést/felállítja a vendáget/bevállalja a verbális csetepatét) megvan az alternatív költsége.
A tulaj eldönti, melyiket választja.
Egy McDonald'sban felállítják a vendéget, ha egy kávé fölött ül sokat. Egy McCaféban nem. (Ilyen helyeken dolgoztam, s az akkori tulajdonosi döntések szerint)

Jóesetben nem egy kávés ismerős, vagy barista, hanem a hely tulaja dönti el ezeket.

Teljesen egyet értek, a kocsma is csak arra való, hogy megidd a piádat, nem holmi baráti összejövetelekre, a nagy májammal a pultnál kell ácsorogni arra az öt perce, amíg betermelem az Ászok-tüskét. Meg amikor egyesek randit szerveznek étterembe, más meg sietne, mert megtelik a kocsma az ilyen jöttmentekkel. De legrosszabb nyáron a Balaton, gyors fürdés helyett áztátják magukat, aztán kifekszenek a víz mellé, hogy ne legyen hely a közelben, és napoznak a törölközőn fekve, ahelyett, hogy megtörölköznének vele és gyorsan elhúznának. Szomorú világban élünk :(

Altalaban ez a kulonbseg a paraszt es varosi kozott. Ez elobbi azt hiszi, hogy ez az o vilaga es nincs tudomasa rola, hogy tekintettel kell lenni masokra.
Ha most vitatkoznal, akkor implicit bizonyotod, hogy a parasztok koze tartozol.

Egyikunknek ujra kell kalibralnia az ironiadetektorat. Szerintem nem nekem. Ha megis, akkor bocs.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Te most vitatkozol?

..es a vitadetektorodat is.
main.c:10:3: error: too many arguments to function ‘foobar’

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

A deketort erzekelo dektektoroddal azert neked ugye minden oke?

Azért ez a Balatonos hasonlat kissé sántít!

A napozással annyira nem. :)

Az internet kávézó nem pont erre való, mint a neve is mutatja? Gondolom, a rossz minőségű internet hozzáférés miatt vennéd másfelé az irányt, egyébként csatlakozok az előttem szólókhoz.

szerk: Kitöröltem amit írtam. Megpróbáltam érvekkel hatni, de mivel személyeskedni kezdtél, innentől csak azt tudom mondani: Savanyodj meg a keserű kávéddal te goromba vénember :)

Kar volt kitorolnod, teljesen vallalhato volt, amit irtal, meg idoben elolvastam. Mint irtam, keves dolog bosszant fel engem, de ezek egyike az, amikor az emberek visszaelnek a szabadsaggal, a sajat szemelyes jogaikat masok ele helyezve orditoznak, hogy "marpedig ez nekem jar", ezert szemelyeskedtem, mert benned pontosan azt a szemelyt veltem felfedezni, akikkel nap mint nap talalkozom.

Tudod az, hogy egy kavozoban/etteremben van wifi es konnektor, az nem azert van, hogy ingyen vagy minimalis befektetessel eloskodj rakta, hanem azert, hogy az ott normalis keretek kozott fogyaszto vendegek hasznaljak ezeket mindaddig, amig masokat ezzel nem zavarnak.

Igen, voltam mar olyan helyzetben, hogy 1.5-2 orat kellet varnom valakire, ilyenkor bementem egy kavezoba, rendeltem es megkerdeztem a szemelyzetet, problemat jelentene-e, ha hosszabb ideig itt ulnek. Volt, ahol azt mondtak, semmi gond, volt, ahol finoman jeleztek, hogy ha kesobb tobb vendeg erkezne, akkor oket preferaljak.

Reggelente munkaba menet szoktam kavezni, ilyenkor megeszek valamit konnyut es kozben olvasgatom a leveleimet vagy a napi sajtot - mindaddig, amig eszre nem veszem, hogy szukseg van a helyemre. Ez lehet 5-30 perc kozotti idotartam, ilyenkor befejezem es indulok tovabb.

Apro odafigyeles a masikra, semmi mas nem kell ide.

--
L

Miért, te nem azon személyes igényed miatt vagdalkozol itt, hogy mindig legyen reggel üres asztalod?

Nem, engem az zavar, ha valaki visszael az eroforrasokkal. Fuggetlenul attol, hogy nekem abbol jut-e vagy sem.

--
L

A házmester szinvonalat most az adja hogy logikailag majdnem igazad van (bár neked közöd sincs egy másik vendég és a vendéglátós közötti kapcsolatra, tehát nem te döntöd el hogy kirúgja-e vagy sem), csak az ügy annyira pitiáner hogy miközben ezt irom, érzem ahogy az egész vita többe kerül mint amennyit ér.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

" amikor az emberek visszaelnek a szabadsaggal, a sajat szemelyes jogaikat masok ele helyezve orditoznak, hogy "marpedig ez nekem jar", ezert szemelyeskedtem, mert benned pontosan azt a szemelyt veltem felfedezni"

Nézd, én nem azért ülök be, és koculok, vagy szocializálódom órákat egy ilyen helyen, mert azt gondolom, hogy az nekem jár. Azért teszem, mert a hely lehetőséged ad erre. Mi másért lennének pultok kifejezetten laptopos használatra kialakítva? Miért volna minden asztalhoz kivezetve konnektor? Miért volna korlátlan ingyen wifi?

Ha az adott helynek érdeke az, hogy gyorsan cserélődjön a nép, akkor tesz érte. Például mekiben odajönnek, és megkérdezik, hogy elvihetik-e a tálcát, jelezve, hogy ideje indulni. Vagy más helyeken időkorlátos a wifi, vagy nincs konnektor, vagy ami van, be van dugaszolva. Vagy úgy van bútorozva, hogy ne legyen kényelmes hosszan laptopozni. Nyilván ilyen helyen nem állok neki akadékoskodni. Az, hogy ezt feltételezed szomorú.

Köszönöm a demonstrálását annak, amikor a suttyú vendéglátós és a suttyó vendékek egymásra találnak :)

Ja jegyelenőr lennél, leszállítanád azokat, aki pár megállónál többet utaznak? Hisz elveszik a helyet a csúcsforgalomban más utasok elől, ezért a zsufoltség.
Állítólag Budapesten 1 megállóra és 18 megállóra is ugyanúgy 350 Ft a jegy ára, ami ilyen alapon tisztességtelen.

> sajnos nem merik megtenni, hogy felhivjak erre a "tisztelt" ucsorgok figyelmet,

Ahol engem megkernek, hogy hagyjam el a helyet, en oda sose teszem vissza a labam. De sohase.
Ha haveri tarsasag ulne be oda, akkor vagy mashova ulunk be, vagy elkoszonok es nelkulem ulnek be.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Ettol vagyok rosszul. A kavezo kavezasra valo."

Neked meg ajanlok egy beszelgetest egy pszichologussal, mert teljesen oke dolgoktol vagy rosszul.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Koszonom aggodalmad, valoban van par rendezetlen dolgom az elettel, de pszichologusra semmi szuksegem. Viszont lehet, hogy oregszem, mert egyre rosszabbul birom a baromsagokat (nem veled kapcsolatosan ertem).

--
L

"Ettol vagyok rosszul. A kavezo kavezasra valo."

Közben meg lehet hogy az élelmiszertől, a plazma TV-től kezdve a ruhaneműkön át a mosógépig mindent a T-ban veszel meg.
Közben meg cipőt a cipőboltból.

Nagyobb könyvesboltokban - pl Alexandra, Nyugati - szoktak még jó kávézók lenni. Sajnálom, hogy szét lett offolva a thread. Szívesebben olvastam volna tényleges válaszokat.

Altalanositva az esetet: Aki mas eroforrasait hasznalja kompenzacio nelkul az lop, eloskodik. Ha egy UX-s teszi ezt, akkor megbukott azon a vizsgan, hogy o ismeri az embereket es figyel rajuk, hiszen eppen most szarik a vendeglatos szajaba.

Miért gondolod, hogy nincs kompenzáció? A vendéglátós nem hülye, látja, hogy hogy használják az üzletet. Nyilván beépíti az árakba, vagy korlátoz. Ha nem, akkor mégis csak hülye. Le kéne szállni erről a kényszerképzetről, hogy a kávézóban kávézás az a kávé tényleges elfogyasztásáról szól.

Gondolkodasod alapjan teged free fel lehet tartani infos kerdesekkel, mert ugyis rendelkezel a szukseges eroforrasokrol es te ugye nem arrol szolsz, higy mindenert penzt kapj, eleg neked fizetni valami kicsiert, majd kerni valami nagyot.

Nem, az o logikaja szerint ha ugy gondolja, hogy tul sokan zaklatjak IT-s kerdesekkel, akkor azert penzt ker.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem, én udvariasan megmondom, hogy nem érek rá, vagy épp nem szeretnék segíteni. A kávézóban nem mondják meg, hogy lejárt az időm, sem a házirendben nem írják mennyi ideig illik ott lenni.

A fenti fogalom nélkülieknek válaszolva: https://www.fastcompany.com/887990/starbucks-third-place-and-creating-ultimate-customer-experience

A Starbucks azzal reklámozza magát, hogy ő akar lenni a harmadik az otthon és a meló után. Beleértve ebbe azt is, hogy emberek ott lazítsanak vagy dolgozzanak. Bele van kalkulálva az árba. Explicit azzal hirdetik magukat, hogy ha meguntad az irodát, dolgozz onnan (igaz, eddig ilyen plakátot csak az USA-ban láttam).

Egy coworking space 4-5 ezer egy napra, ezt viszonylag gyorsan össze lehet hozni egy Starbucks-ban (nem, nem az 500 forintos espresso-ból kell 10-et meginni) - de még arányosítva is, ha 8 óra ötezer a coworkingben, akkor egy kávé+croissant árából már bőven ott lehet ülni két-három órát.

Ne feledjuk, hogy ez ugyanaz a Szarbucks, aki szandekosan kifejlesztett olyan kenyelmetlen szekeket, amiken ulve egy ora mulva a felallast is kenyelmesnek erzed. Es ezzel parhuzamosan kinyilatkozta ujsagoknak, hogy naluk policy, hogy senkit nem zavarnak el, aki tobb oraig ott ul egy kaveval, addig ul ott mindenki, amig akar ;)

Tehát ők okosan oldják meg. Jó a marketing, és a székekkel az ott töltött időt is szabályozzák. Ki van ez találva jól, továbbra sem kell őket félteni, hogy esetleg álmatlan éjszakákat okozol nekik azáltal, hogy elvagy ott egykét órácskát.

+1, amúgy a méregdrága irodai székeinkben is szenvedek egy óra ülés után, szerintem ez nem Starbucks találmány :)

Jo par eve letezo problema volt az sb-nal, hogy pl newyorkban sokan beultek dolgozni.

-látom itt is jobb-bal, kelet-dél stb vita lett ....
-inkább csak a "tapasztalatom" ... én meló után a Tünde presszóba (késdobáló) szoktam beülni (foci, kosár, kézi, F1-t nézni meg sakkozni neten); a fogyasztásom óránként 1 sör és 2 hubertus ... úgy érzem ezzel "kifizetem" az ücsörgésemet ...
-de qvára felnyomja az agyvizemet a csomó idióta, akik 3-4 órát ücsörögnek egy 200 Ft-s Rákóczi sör mellett hülye mobillal...ezt nem érzem korrektnek...

zümy

És lehet pár asztallal arrébb valaki rád néz szúrós szemekkel, és nem érzi korrektnek, hogy te feleannyit fogyasztasz, mint ő.

Ez az? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

> de qvára felnyomja az agyvizemet a csomó idióta,

De remelem csak a masodik oraban, amikor van mar benned 2 sor es 4 hubertus.... :-P

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1.
Mondj le a kávézómról...

2.
Rá se nézz a konnektoromra...

3.
Csönd legyen...

Van kávézód? :) Ilyen vendéglátóhoz nem is mennék szívesen :)

nincs, csak alapból a topicnyitó is oda jár, ahova én :)

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Ugyan választ a kérdésemre nem kaptam, de erre nem is értem miért számítottam ebben a közösségben.

Azt mindenesetre meglepődve tapasztaltam mennyi vendéglátásban jártas ember járja a fórumot. Mert ugye hozzáértés és rálátás nélkül nem kezdenénk el okoskodni, és gyűlölködni?

Eh, mit is gondolok, dehogy nem. Ez a HUP, ahol mindenki mindenhez ért, és az ő véleménye szent, a fotelből egy nick mögé bújva kioktathat másokat anélkül, hogy rálátása, vagy halvány lila gőze lenne az adott témáról.

Gratulálok :)

10 millió házmester^Wszövetségi kapitány országa! ;-)
mit vártál? :D

Őszintén. Naív vagyok :)

10 millió kommunista aki mindent ingyen akar, de az is elég ha a többiek fizetik vagy az ÁLLAM.... me' annak aztá' van pínzeee

Ezt mégis miből deriváltad le?

Nem arról szólt a kérdés, hogy hol "élősködjön", hanem arról, hogy hol talál olyan helyet, ahol a "netkávézós" attitűdöt tolerálják / szívesen látják / célközönségnek tekintik.

Nem akar "ingyen" semmit. Attól még, hogy egyesek beszűkült világában ez még nem létezett, és nem is nyitottak az újdonságokra, ez még egy létező jelenség.
Van olyan vendéglátó, aki rámegy az ilyesmire. Van akinek nem ez a célközönség.

Ettől még otromba házmester-mentalitás leszólni azokat az embereket, akiknek a munkaszervezése a tiédtől eltér! Nem mindenki egyforma!

Csak egy egyszerű demonstratív példa: Ha mindenki a nőket szeretné, akkor a férfiak hoppon maradnának, mert akkor az összes nő is a nőket szeretné! Te meg mehetsz haza Sztálin/Rákosi/... képére ...

Azt hiszem ezt a kulturális különbséget nem fogod megoldani/megugrani pár mondat segtségével. Mélyebben van ez annál.

Nem is gondoltam, hogy meg fogom tudni oldani.
Az idő majd szépen megoldja úgy, hogy a mindent szellentésüket kőbe vésett Mózesi igazságnak tekintő X generációsok kihalnak maguktól.

Ez tényleg korosztályi probléma lesz, belegondolva bennem és ismerőseimben sose merült fel az, hogy beüljünk egy kávézóba annyi időre, hogy megigyunk a kávét. Ha beültünk, akkor volt egyéb cél - beszélgetés, angolóra, munka - ha meg csak egy kávé kellett, akkor kértük elvitelre, nagyon maximum amíg dohányoztam kimentünk a teraszra elszívni mellé egy cigit, de ott se nagyon ültünk le. Munkahelyen is, ha kávé akkor vagy visszük az asztalunkhoz, vagy lemegyünk vele az udvarra. Az idősebb kollégák meg bandáznak a konyhában (lehetőleg körbeállva a kávégépet, és olyan hangerővel társalogva, hogy az egész emelet hallja, ha már ilyen kötekedős itt a hangulat). Bennem fel se merült eddig, hogy valaki azért nem fog meginni egy kávét, mert öt percre nem tudja letenni a seggét. De biztos azért van tele az utca kávét hurcolászó emberekkel, mert a köcsög laptoposokkal van tele az összes kávézó.

én nem értek mindenhez.
De a kérdés feltevése itt tényleg defektes.

Görögöknél ügyesen oldották meg a kérdést. Vannak helyek, ahol én egy kérdéssel indítok:
--Kávé...?
--No..
Akkor jászú, azaz viszlát. Ahol elsőre nem adnak kávét, ott zabáltatni akarnak, leszedve tőled 10-20 eurót. A többi helyen meg 1-4 euró a kávé, wifi legtöbbször hulladék, de ha egy kávézóban csak kávézol, ott pusztulhatsz akár zárásig is. Konnektorostul.

Itthon szerintem ahol konnektorokkal látják el az asztalokat, ott pont a laptopos idiótákat IS meg akarják kötni. Ahol meg nincs konnektor, oda nem tér be az ember egy emailt megírni se.

Jómagam ha sokat akarok írni, ami nethez is kötött, de NEM OTTHON, akkor behúzok egy könyvtárba. OSZK a kedvencem, a büféje remek, bekussol mindenki, nyugalom van. A BME könyvtára is ilyen, az alagsor tele informatikai könyvekkel, bár mintha leépítenék mostanában a könyvtárat, mert az egyik könyvtárvezető megőrült...

Szerintem menj az OSZK-ba! Csípni fogod. http://www.oszk.hu És december-január hónapban is el lehet férni.

+1 a könyvtárra.

most eszembe juttattad a regi orszagos muszaki konyvtarat..
"a regi jo dolgokbol nem maradt semmi" :DD

[off]
"bár mintha leépítenék mostanában a könyvtárat"
vagy az is süllyed, mint szegeden a TIK, ahol elfelejtették a könyvtár tervezésekor belekalkulálni a könyvek súlyát. Ezért a beköttetett diplomamunkákat is a szemétégetőbe viszik, miután beszkennelték (egyébként cd mellékleten ott van pdf-ben). Madness.
[/off]

Nem a könyvek súlyát nem kalkulálták be. Hanem azt, hogy az Ady téren korábban egy lápos-mocsaras terület volt. Sportpályának ettől még tökéletes volt.

Középiskolás koromban egyszer talán még én is lefutottam ott azt a rezes futást, vagy mi a rákot... (Copper, vagy mi a neve?)
Bár nehéz úgy futni, amikor Stílus úgy kezdi a sípszót, hogy "elkékülni,..."... és te épp akkor még nem készültél fel a poénjára :D

Egyébként, már mire az épületet a "publikumnak" átadták, már akkorra elkezdett sülyedni némelyik rész. Az átadás előtt már berepedt pont annak az egy irodának az ablaka, amit elsőnek átadtak, hogy legyen egy szobánk a hálózatot felépíteni. A kivitelező meg ránk akarta kenni, hogy biztos, mi csináltunk valamit az ablakkal.

Aztán, amikor ugyanazon a folyosón a falon is lett egy komoly repedés, akkor...
tettek rá egy fémlemezt a fehér faléhoz hasonló színre festve, hogy eltakarja a repedést!

Btw.: Az eltüzelt diplomamunkák megvannak még, vagy elhullottak a tartalmazó hdd-kkel? :D

Szerk.: Az én diplomamunkámnál még a melléklet CD-ről másolták ki a .pdf-et. Mondjuk az is igaz, hogy értelmetlen lett volna a méret többszöröse árán csinálni egy raszteres pdf-et a LaTeX-ből generált vektros alapú helyett, amin szépen, kb. a végtelenségig nagyítható formában ott volt minden ahogy kell és ca 100kb.

Cooper :)

Hehe, abban én mindig nagyon jó voltam. Fél perc alat lefutottam az egészet :-)

Igazad van, tipikus magyar mentalitás.
Hirdetelen csak olyan hely jut eszembe, ami tömve van, de sok hatalmas kínai vendéglő viszont kong az ürességtől.

Mert mi mindenhez ertunk illetve mindenhez IS :D

Én csak alkalmilag toltam ilyet, de a Westend Starbucks és a Costa Coffe a nyugatinál működött.

Mindkét helyen elég nagy tömeg volt. A Costában kicsit több volt a diák, akik hangoskodtak meg mászkáltak.

A Műszaki Egyetem E épület aulájában is jókat ücsörögtünk anno, amikor még oda jártam. Akár oda is be lehet lógni. Egyszer kiváncsiságból benéztem már teljesen felnőtt fejjel és iszonyú tömeg volt. Szóval ha asztal kell, akkor jókor kell menni.

Én a helyedben - ha már eleve laza vagy - tovább lazulnék, és sorban beülnék mindenhova, kipróbálgatnám a helyeket. Kávé mindenütt van, áramot meg csak akkor tudod, ha már beültél. Kocsmákat is simán meg lehet nézni.

Kicsit irigykedem a problémádra, de aztán rájövök, hogy nálam kényelmesebb élete keveseknek van, és akkor inkább mégse irigykedek.

Láttam egy kiskocsmát a Római parton, aminek ilyen címer is volt a bejárata mellett.
https://img.jofogas.hu/images/Regi_Kadar_cimeres_zomanctabla_Komlo_ovoda_44332950399188.jpg
Szerintem ott a beülős vendégeket is szerethetik, persze nyilván ha fogyaszt is közben. :)

Az utobbi idoben engem is elkezdett erdekelni a tema, olvasgatas/sajat tapasztalat/beszamolok/jozan esz alapjan ezekre jutottam:

Ahogy latom a hozzaszolasok a vegletekbol indulnak ki, az egyik oldalon az egyetemistak akik 6 oran at ott torzshelyeznek, masik oldalon meg hogy ures a kavezo.

Ahogy lattam kb 2-tol 6-ig holtido van a kavezokban (ezt a google Popular Times is altalaban megerositi), szerintem akkor nem fog olyan elofordulni hogy valaki azert nem tud leulni mert ott vagy.

Vendeglatoi oldalrol meg ha amugy nem lenne senki, akkor jobb ha ott vagy meg ha mondjuk 1 kavet fogyasztasz ossz. Ha teljesen ures a hely, akkor az elriasztja aki keres egy beulos helyet, ha meg tul sokan vannak, akkor meg nem tud leulni, mindketto rossz. Valahol a ketto kozott van a sweet spot, igy ha holtidoben beulsz egy laptoppal azzal vegulis pont hogy jot teszel a helynek.

Neten olvasgatva azt talaltam okolszabalynak hogy ugy 2 orankent illik fogyasztani valamit.

Valamint azert a kave is erosen tularazott altalaban, ugyhogy biztos vagyok benne hogy annak az araban is bennevan a helyfoglalas.

Ezek alapjan szerintem ha beulsz valahova mondjuk 2 korul, onnan dolgozol 2 orat es kozben iszol egy kavet, az teljesen rendben van. Ha 4 orat maradsz, akkor iszol 2-t. Ugy gondolom hogyha korulnezel idonkent es azt latod hogy nincs szabad asztal, akkor pakolj el, de ha van akkor idonkent igyal valamit es az teljesen rendben van. Ha vendeglatos lennek, szerintem ezt akkor is korrektnek gondolnam.

Erdekes, hogy ha mondjuk dumalni ulok be valahova akkor sosem erdekelt hogy 1-1 kvt iszunk mindketten de 2-3 orat ott vagyunk. Viszont amikor egyedul vagyok es eloveszem a laptopot akkor mindig van valami furcsa erzesem.

Erdekelne, hogy vannak-e ellentapasztalatok a fentiekkel?

+rengeteg!

"Neten olvasgatva azt talaltam okolszabalynak hogy ugy 2 orankent illik fogyasztani valamit."

Ezt azok írhatták, akik nem rendeltetésszerűen használják. Vagyis halmaz szinten a parasztok halmazánaknaz átlaga ez.

Ami érvelést, úgy támasztasz alá, hogy... ?

Miközben olvastalak, 3 asztalt, összesen 6 ülőhellyel foglaltam, hátizsákot oldalra dobva, egy másik székre a kabátomat, lábaimat meg terpeszben szétdobtam. 2 konnektort használtam, egyikben T-dugóval...
A hely tele van. a személyzet meg lesz*r.

Kevésbé túlzsúfolt plázákat is érdemes megnézni. (persze csak karácsony után)
Pl. corvin plázában elég sok ülőhely van és ezek melletti szürke, süllyesztett dobozok konnektort rejtenek (láttam már, hogy használta valaki) vagy épp a kajálós részen: http://gadget.blog.hu/2013/02/08/kockabarat_a_corvin_plaza_eteto_reszlege

https://www.facebook.com/CorvinBevasarlokozpont/photos/a.162601540428337.30988.161345227220635/1545862738768870/?type=3&theater

nekem csak azt aruljatok el, miert (vagy mit) erdemes ilyen helyen dolgozni. engem baromira zavar a koncentralasban ha korulottem dumalnak, maszkalnak, zorognek stb.
nehezen tudok elkepzelni olyan IT munkakort, ahol ez hasznos...

ember fuggo. van akit motival a nyuzsges es nem zavarja a koncentracioban a tobbi ember jelenlete

emellett a kornyezetvaltozas szerintem mindenkire pozitiv hatassal van

Van egy idokenyszer -> valamit le kell tenni az asztalra

Lehet otthon egesz nap csak reddit-et olvasgatnal...

Olyan mentalis munkahely fele.
Csak jobb annal, mert a munkahelyen altalaban azt fizetik,
hogy 8 oraban rontsd ott a levegot... :)

Vagy tobben csinaltok egy programot, es hetente egyszer osszeultok,
de mindenki messze lakik, vagy senki se akarja, hogy nala legyen a "vendegseg".
Vegulis csak munkarol van szo.

Soroljam meg? :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyébként +1.
A háttérben rádió szokott szólni, legtöbbször ccsak épphogy durúzsol, hogy szinte érteni se lehet, ha beszélnek. De ha nagyon koncentrálni kell, még ezt is kinomyom. Fej/füllhalgatóval pl. egyáltalán nem tudok figyelni.
--
"Sose a gép a hülye."

Én fejlesztek, és sokszor jól jön, ha egy ideig teljesen másra figyelek. Otthon/irodában ez vagy az, hogy lemegyek rágyújtani, de erről le akarok szokni, vagy elkezdek weboldalakat nézni. De itt necces, hogy mennyi időre feledkezek bele. Egy kávézóban tudok pár percet bambulni. Kedvencem a Starbucks az Astorián, mert ott rálátok a kereszteződésre, nézegetem a forgalmat/járókelőket. Amikor meg koncentrálni kell, bedugom a fülest.

Én teljesen el tudok merülni és ki tudom zárni a külvilágot a legtöbb helyzetben. Annyira, hogy szinte azt sem tudom hol vagyok. De ettől még legjobban nyugiban szeretek dolgozni.

Egy idoben ide jartam: Tranzit art cafe.

A fujjogoknak meg csak annyit, hogy van ez ugy, hogy 40 percet autozol,
hogy a kedvenc helyedre beulj. Szoval kb. lemesz a terkeprol.
Es igen, van ahol meg orulnek is neked. Lehet, a kerdezonek csak azt a helyet kell megtalalnia...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....