Windows 10 - valszeg bekapta.., és bekaphatja...

Azért, ha már operációs rendszer, azt elvárnám tőle, - hogy, ha a felhasználója, a rá telepített (uBlock bekapcsolva) Firefoxban rákattintott egy elvileg képfeltöltős fogadó linkre,- megtekinteni akarván egy neki személyesen és ezúton küldött mintafotót, - akkor ne omoljon össze a rendszer annyira, hogy többé még csökkentett módban se lehessen, még konzolt sem indítani. Mert a rendszer már ezelőtt és folyamatosan újraindítja magát. (Minden választható javítási módszer csak az újraindításig jut el.

A rendszer abszolut "up to date", - egy hetes, - az applikációk "ropogós" legfrissebbek, a rendszer "user-módban" futott már jó pár napja, eddig korrekten. (nem is tudja a felhasználója a "Rendszergazda-fiók" jelszavát,) A szokásos "adatvédelmi bohóckodások" mindkét profilban meglépve. "Defender" mindhárom módja bekapcsolva. Ja, a telepített alkalmazások mindeggyike free vagy jogszerű licenc birtokában lett telepítve. (Az internet nem túl "erős" ADSL.) A hardver full korrekt Dell T3600-as, normál "vinyóra" lelepítve, előtte hetekig agyontesztelve (még BIOS is frissítve lett.)

Mi kéne ahhoz, hogy a valós javítási lehetőséghez is hozzáférjünk, ne csak a folyamatos "újraindítom a rendszert" képernyőben gyönyörködjünk? Lesz a W10-ből valaha biztonsággal használható oprendszer-fejlesztés egyáltalán? (1607-es verzióig az elmúlt évben kb. 50 gépen nem tapasztaltam ilyenfajta "omlékonyságot"...) Fejlesztés címén mi a fene történik a Windows világában?

Elbizonytalanodtam, lehet, hogy W7 lesz a helyére visszanyomva? (Eredeti kifizetett és aktivált Adobe CS6-os Photoshop licenc futott az első napok alapján kifogástalanul.)

Hozzászólások

Az a "full korrekt" az jelenthet memóriahibás eszközt is - nekem speciel Linux csinált olyat, hogy elborult, aztán amikor a reboot során nyomott egy fsck-t, akkor bónuszként a fájlrendszert is jól el...te, és a mentés se lett jó - egy bit volt hibás a RAM-ban...

Nem hiszem, hogy bithibás lenne. (Persze nem kizárható ez a lehetőség sem, meg fogom ezt is vizsgálni.) Előtte több napot rendesen ment a 10-essel, Még ha képfeldolgozás közben szállt volna el, mert fullosan kihasználta a Shop a memóriát. (De a böngészés biztosan nem ette meg a rendelkezésre álló 8GB-t. Nincs száz tab egyszerre. (A felhasználó munkastílusa nem szakítja meg a rendszert az biztos.)

Pár hete futottam bele egy olyanba, hogy az egyik Linux szerver öntötte a log-ba a sata error-okat, bármelyik sata portra is tettem lemezt. 2 napig futtattam memtestet, semmi hiba. Már készültem kukázni az alaplapot, amikor gondoltam egy nagyot, és kiszedtem az összes memória modult, betettem egy újat, lőn csoda, minden ok lett. Végül kiderült, hogy a 4 memóriamodulból egy meghibásodott (legalábbis megszűnt a sata error, mikor kivettem), de 48 óra memtest nem mutatta ki!

Vadi új Oracle Database Appliance, szól, hogy egy memóriamodult kitiltott, mert hibás. Support javaslata: szedjem ki, rakjam vissza más sorrendben. Ha a hiba megmarad, és vándorol a modullal, akkor a modul, ha megmadórad, de nem vándorol, akkor alaplap, ha nem marad meg a hiba, akkor szennyezett csatlakozó. Naná, hogy a harmadik eset jött be, ahogy a support is gyanította.

Egy esetet írtam le, ahol az összerakás során a memóriacsatlakozóba került piszok okozott hibát. Mivel az adott hardver esetén a "disabled"-be rakott modult egy státusz led is mutatta, így nem volt nehéz meglelni, hogy fizikailag melyikre panaszkodik, illetve a cserebere után is ez mutatta, hogy minden rendben.

Valszeg mindenki másra esküszik, de személy szerint a legjobb memtest tool amivel eddig összefutottam az a GoldMemory (sokkal több tesztje van, és nem 1x fogott meg olyan memória hibát amire a memtest86 vígan reportolta, hogy hibátlan)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A hab a tortán= "stop code 0xc000021a" Ez az, amivel a W8 óta lehet általánosan találkozni a Win világában. Sajnos éppen azok a javítási lehetőségek nem működtethetők, amelyekről a fórumok informálnak.
Miért is hoz létre a W10 telepítéskor recovery-nek nevezett hiding particiót? (Még akkor is, ha ez méretében nem azonos és nem tévesztendő össze az előtelepített "gyári" oprendszereknél alkalmazottal.)

Az a recovery partíció kvázi egy telepítő cd amire valami hibajavítási módban induláskor tudsz egy hard resetet kérni. Ekkor formázza és újra is telepíti a C: meghajtót, sőt kérésre az összes többi meghajtót is formázza, ha kéred ezeket wipe-olja is.
Szóval nem egy live rendszer. :)

Ha jól értem a recovery módig eljutsz?

Na ott el kell felejteni az összes "automata javítási lehetőséget".

Juss el addig, hogy command promptot kapj.

Ott a megfelelő meghajtókra egy chkdsk X: /f (X: nyilván az adott Win10 disk jelölés)

utána

sfc /scannow /offbootdir=x:\ /offwindir=x:\windows

nyilván az x:\ az itt is az adott meghajtó lesz. Ezt majd cmd-ből kisakkozod, hogy melyik is az.

Csak tipp, de nekem ez a "kombó" már sokszor rakott helyre hasonló dolgokat. Nyilván nem 1000%, de egy próbát megér.

ps.: pár tipp, F11 erős nyomkodása Win10nél, elvileg előhozza az Advanced Startupot (nem recovery ez már na)
ps2.: bootolás közben forced shutdown (220 kirángat, kikapcsoló gomb nyom őrülten, stb.)
ps3.: előbb utóbb előjön :D vagy amit még láttam erre, Windows 10-es install diskről bootolva el fogod tudni érni. (googlezz rá hogyan)

Ezt legkorábban azután blogoltam volna, miután meggyőződtem róla, hogy a gép a képességeimhez mérten hibátlan...

:)

sfc.exe /scannow

Láttam már arra példát, hogy egy frissen telepített, teljesen felfrissített Win10 néhány rendszerfájlja korrupt lett és elkezdett hülyeségeket csinálni.

Azért egy bootolás linux live cdről megvolt? ...én vga-ra gyanakodnék, live cdről, ha tudsz megfelelő vga driverrel 3d-t csinálni, én letesztelném egy glxgears-szel.

Amúgy friss rendszernél még a win képes arra, hogy ő frissít drivert magának valami tök irreleváns, régebbi/tökmáshoz valóra...ezt érdemes kikapcsolni, ha sikerült rendberakni. Az uptodate driverek is kinyírhatják, nem mindig a legfrisebb a legjobb sajna.

Én pl akkor találkoztam ekkora elhányásokkal, mikor a központi vírusirtó még nem támogatta száz százalékra az új főverziót. De nem csak az általunk használttal volt gond, más gyártók is futottak ilyesmikbe.

Nem hiszem, hogy a hw hiba a windows sara. Live linux, memtest ilyesmik megvoltak? Szerintem sanszos, hogy a W7 is bootolhatatlan állapotba kerülne rövid időn belül.

Egyébként meg
"Firefoxban rákattintott egy elvileg képfeltöltős fogadó"
insert random everybody lies, L.A.Noire :doubt: meme here. :P
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Nemigaz, a win7 is sz*r!!!
Faterom 10 éves Asus laptopja pont most a héten halt meg. Csak az Asus logó jelenik meg és se kép se hang. Úgy tönkretette a windows, hogy azóta a biosba sem lehet belépni. Felháborító, hogy mit képes művelni a régi jól bevált gépekkel a win. :((((

(sarcasm)