Freelancer "kipróbálása"

 ( davebacsi | 2017. szeptember 12., kedd - 19:48 )

Gondoltam kipróbálom és folyamatosan megosztom itt a történéseket.

Szeptember 4.: regisztráltam, összekötöttem paypal-al a fiókomat, majd rá egy percre "csak úgy" tettem egy 555 eurós bid-et egy munkára amit simán meg tudok csinálni a leírtak alapján. Egy cég aki európai embert keres, adatrögzítés, adatbányászat témában. Szinte azonnal rámírt a megrendelő, kifaggatott, mi a címem, telefonszámom, facebookom, linkedinem mivel be kell azonosítania engem (biztosan az vagyok-e aki vagyok) mielőtt a főnökének továbbít, mert bizalmas adatok, stb...
... eléggé betojtam, főleg a személyes adatok miatt, de telefonszám és linkedin elég volt neki. Berakott slack csapatba, van ott még 20 ember rajtam kívül. Azóta még nem jött válasz pedig 11-én lejárt a bid határideje.

Szeptember 5.: a kezdeti "sokk" után előfizettem freelancer basic acc-ra. havi ~3.5 EUR, ennyit kibírok. Böngészgettem az oldalt, ismerkedtem vele, kitöltöttem a profilomat + skillek hozzáadása.

Szeptember 8.: gondoltam szétnézek a "Contest" részlegben, találtam egy taskot, DOS batch script írása, 30 USD, amely bizonyos pattern szerint átnevez file-okat, a végükre pedig a létrehozás dátumát hozzáragasztja. Megírtam, jó agytorna volt a régi dolgokat feleleveníteni. Be is küldtem, mem utasította el a megrendelő (1 csillag), de mialatt elkészítettem volt még 3 jelentkező és egy orosz srác vitte a pálmát egy csili-vili .bat file-al. Itt összesen 4 beküldött munka volt. No sebaj!

Szeptember 9.: valahogy bejött a "Contest" részleg tegnap, igaz nem én nyertem meg. Egy szórólapra csaptam le ami egy kis klub októberi eseményét hivatott reklámozni. Bid: 40 USD. A megrendelő jól leírta mit akar, gondoltam leporolom a vektorgrafikus tudásomat, előhúztam az inkscape-t és nekiálltam. Ekkor még csak 20 nagyon gagyi beküldött munka volt főleg indiából. Olyan munkák hogy régi helyemen ezzel még visszahajtottak volna hogy még egy órát feccöljek bele, na ne már! Egész jóra sikerült, de eltelt 1 óra közben és már a nyolcvanvalahányas beküldött munka lett az enyém. Itt már kezdtem agyhalált kapni, a contest végén ~140 beküldő pályázott, valaki már kommentelgetett ilyesmiket: "fuck india", illetve "dear project owner, you clearly don't have any clue what do you want, fuck!" Hehe. Egy pakisztáni srác nyert, szerintem amúgy penge munkát végzett, szép lett meg minden, kár hogy a megrendelő nem azt írta a leírásban mint amit elfogadott.

Szeptember 11.: megakadt a szemem egy céges logó készítés Contest-en, jól körülírt kérés, abszolút egyértelmű mit akar, sok mintakép. Essünk neki van félórám. Vektorgrafika, 45 perc, olyan lett amilyet kértek. Bid: 60 GBP, beküldtem. Hm amikor még neikálltam üres volt az "Entries" rész, most meg én vagyok a #39. Nembaj, gondoltam.

Szeptember 12.: Visszanéztem erre a 60 GBP-t érő céges logó contestre, 500 fölött van a beküldött munkák száma, ez őrület! Úristen, mi folyik itt? A 39. logó után permutál az indiai szakág és kezdtek az enyémre hasonlítani a logók kb a 100. logó hozott valami újdonságot ahonnan már arra kezdtek hasonlítani kb 150. logóig és ez így megy 500-ig és fölé. Mintha valami mesterséges intelligencia variálná a logókat, mindenhol csak egy kis eltérés az előzőhöz képest. Ráadásul valahol a 300-ik logónál az én logóm van ki-screenshotolva és csak úgy beillesztve, persze jó kockás a jpeg tömörítés miatt, úristen ki ez az igénytelen rabló? Valami távoli országból aminek még a nevét sem hallottam ezelőtt. :-( A megrendelőt sem értem, még semmihez nem rakott kommentet, még semmit nem utasított vissza (Rejected), se kép-se hang és a Contest még 1 napig nyitva van. Atyaég addigra simán lesz 1500 beküldött munka. Ez így eszméletlen!

Na mégegy logó 30 perc munka, vektorozás kézzel rajzolt bescannelt cuccról. Ritty-rotty megvolt, tuningoltam, tologattam. 30 USD. Megrendelő sehol azt se mondja hogy "bakfitty". Már 56 beküldés, persze mind egyforma mert a leírás miatt csakis egyforma lehet. Ez is mikor ér véget? Úristen még több mint egy hétig nyitott a Contest.

Most arra a szeptember 4-i cégre várok, de szerintem már elment az a hajó. Fejleményeket ide írom majd, addig is nézem az upwork.com-ot, hátha érdemesebb ott próbálkozni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ó, régi szép emlékek. Volt ott halott fejlesztő aki nem tudta befejezni az embedded IPTV STB szolgáltatóhoz való illesztését (igazándiból az ausztrál csóka valami kínai szolgáltató STB-jét szerette volna saját szolgáltatásához illeszteni :)), linux vizsga az UHD-n, soha nem fizető projektgazdától akinek van pofája fél évre rá felkérni, hogy majd egyben fizet, az 5 usdért mindent indiaiakig minden. Ha nem stresszelt volna az, hogy magánszemélyként, hogyan lehet ezt rendesen (azaz, hogyan kell ezután adózni), a kihívások és az érdekes emberek miatt talán még ma is csinálnám.

melyik freelancer oldal ez konkretan?

a contest ugy mukodik, hogy kiirom mit szeretnek, bekuldenek X munkat, es utana egyet muszaj megvennem? mert ha mindet megnezhetem akkor nyilvan kaptam hirtelen 100 logot ingyen :))

Szerintem egyedül a freelancer.com-on van contest, de azt a részét soha nem próbáltam. (a sima projekt se mindig fizet, egyedül a közvetítői díj levonása a tuti :P)
De ez alapján úgy tűnik csak low-res logót kap a kiíró amíg nem választ győztest.

Nah ezért van az, hogy én ki sem próbálom ezeket.
Az ember órákat beleöl és semmit nem kap érte!

Én is próbáltam már, szarért-húgyért adtam volna egyedi weboldalt próbaképp, persze az indiaiak negyed áron adták. Én meg annyiért a power gombot nem nyomom meg a gépen.

> Egy cég aki európai embert keres, adatrögzítés, adatbányászat témában. Szinte azonnal rámírt a megrendelő, kifaggatott, mi a címem, telefonszámom, facebookom, linkedinem

:)


No rainbow, no sugar

Nem valami lélekemelő történet, az biztos, de társadalomtudományi szempontból nagyon érdekes.

En probalkoztam freelancerrel, szerintem felejtos.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

sub

Nekem a toptal.com vált be: nem kell pár dolláros indiai ajánlatokkal versenyezni, szűrik az ügyfeleket, nem szakmai kérdésekben közvetítenek az ügyfél és közöttem, határidőre fizetnek!

Ha nem sikerül elsőre a felvételi, akkor pár hónappa később megpróbálhatod újra.
Ha kérdésed van, keress bátran!