davebacsi blogja

Lekapcsolták a lélegezetőgéről a Windows Phone 8.1 platformot. Beállhat a polcra a Nokia N9 mellé a Lumia modellek több mint fele.

Nagyon clickbait szagú cím, de valójában csak annyi történt hogy most már tényleg nincs működő app store (áruház) wp8.1 alatt. Igaz abban sem volt sok köszönet amíg volt... mert az alkalmazások 99.9%-a nem frissült már 3-4 éve, a közösségi oldalak appjai egymás után hullottak el a szerver oldali API változásai miatt (pld Facebook, Twitter). De áldozatul esett random bármi, legyen az időjárás app, menetrend app vagy multiplayer játék, stb. De azért mindig jól jött hogy volt honnan visszahúzni azt a pár GB appot ami jó ha van, legyen az e-könyv olvasó, MP3 tag editor, pár kedvenc játék, offline térkép HERE maps-hoz, fotó és videószerkesztő, meg még azért olyan dolgok amik ebben a pillanatban is mennek, pld dropbox/netflix/spotify/deezer/telegram/stb...

Windows Phone 8.1/10 End of Support 2019

https://support.microsoft.com/en-gb/help/4036480/windows-phone-8-1-end-…

2019 december 16. az app store bezár és nem lehet majd többé alkalmazásokat letölteni 8.1-re. Gyári alaphelyzetbe állítás vagy Device Recovery Tool-al flashelés után nem tud majd a telefon appokat telepíteni.

Ha jól értem, december 16-án ami app telepítve van a telefonon, az megmarad, app uninstallálás esetén viszont ezen dátum után már nem lesz honnan telepíteni. (megj.: letölthetőek az appok .appx .xapp fileok képében máshonnan, de SD kártyáról való telepítésük aktív netkapcsolatot és működő Microsoft store-t igényel, utóbbi viszont nem lesz). XDA-dev oldalon sem tudnak semmi használhatót a mai napig erre a problémára. Telepítéskor az appstore felé megy request/response/hitelesítés stb... az OS feltörhetetlen mezei userként, root/jailbreak nincs és nem is volt.

Unix epoch time karóra

Valaki tudja hol lehet kapni olyan karórát ami mutatja az unix epoch time-ot? Olyanra gondolok ami csak az epoch timeot mutatja, vagy tud mást is, de be tudom kapcsolni/állítani hogy állandó jelleggel csak azt mutassa. Folyadékkristályos (háttérvilágítás nélkül) vagy oled kijelzős érdekelne. Thx!

Pájton három + UTF8 mától csak ezt használom!

Saját projektemet most portolom python 2-ről 3-ra. Jelszavak: csak unicode (UTF8) szöveg + telnet + terminál, magyar ékezetes input-output és feldolgozás, cross-platform win-osx-linux. Megérett a dolog a tisztán unicodera váltásra úgy érzem és ez már egy ideje eljött a python3-al.

Amúgy is mindenhol minden UTF8 képes vagy egy megfelelő helyen pipálás után az lesz. 2017 van, linux és OSX terminál unicode, windows putty 1 pipálás és UTF, a jó öreg telneten pedig csont nélkül megy keresztül az utf8 szöveg.

Az alábbi példa is mutatja, a python3 már tisztán unicode belül, minen szöveggel kapcsolatos funkciója az egyébként, jól látható a brutál szívás python2 alatt, amikor a len() függvény rossz karatker darabszámot ad vissza:

Freelancer "kipróbálása"

Gondoltam kipróbálom és folyamatosan megosztom itt a történéseket.

Szeptember 4.: regisztráltam, összekötöttem paypal-al a fiókomat, majd rá egy percre "csak úgy" tettem egy 555 eurós bid-et egy munkára amit simán meg tudok csinálni a leírtak alapján. Egy cég aki európai embert keres, adatrögzítés, adatbányászat témában. Szinte azonnal rámírt a megrendelő, kifaggatott, mi a címem, telefonszámom, facebookom, linkedinem mivel be kell azonosítania engem (biztosan az vagyok-e aki vagyok) mielőtt a főnökének továbbít, mert bizalmas adatok, stb...
... eléggé betojtam, főleg a személyes adatok miatt, de telefonszám és linkedin elég volt neki. Berakott slack csapatba, van ott még 20 ember rajtam kívül. Azóta még nem jött válasz pedig 11-én lejárt a bid határideje.

Dell Optiplex 780 SFF fejlesztés vége

2 éve vásárolt Dell Optiplex 780 SFF gépbe szereltem be egy X3363-as Xeon-t. Az x3363 két tüskéje között tartósan áthidalva (mók) jött meg tizenpár dollárért. A gép 4 GB rammal és 250 GB HDD-vel 20e forint volt.

A régi proci egy Core2Duo E8500 volt, 2 mag, két szál, 6M Cache, 3.16 GHz, 1333 MHz FSB
Az új proci lett a Xeon X3363, 4 mag, négy szál, 12 M cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB

Gyári A15-ös bios verzió. Ment minden kivéve hogy F1-et kellet nyomni minden induláskor "Unsupported processor..." hibaüzenet, valamint VTx és egyéb virtualizációk letiltva voltak (az x3363 pedig tudja!), állandóan zúgó ventillátor. Egy életem egy halálom alapon ráreszeltem egy mókolt A15-ös biost és lőn csoda, nincs hibaüzenet induláskor és van VT-x is ahogy kell, visszahalkult a gép ventillátora is. Úgy tűnik nem volt para az átírt microcode mók.:-)