DJSzA-Út a telepítő elkészítéséig

Jó néhány kérdés felmerült bennem, a reggeli kipróbálás óta. Nem a telepített rendszert akarom kivesézni, mert az egy külön történet.

A YT-on megtalálható videók 1 éve elérhetőek.
-A célközönség felé hogyan volt ez promótálva?
-Bekerűlt a köztudatba, hogy lessz ilyen lehetőség?
-Belegondoltak abba, hogy a telepítendő rendszernek van egy nem elhanyagolható minimális rendszerigénye?
-Kiknek szánták ezt?
-Nem lehetett volna x számú pendrájvot legyártani és igényelhetővé tenni?
-Nem kellet volna lehetőséget biztosítani, előzetes felmérés alapján. A megfelelő hardver beszerzéséhez segítséget adni?
-Hétköznapi átlag ember mit ért ebből?

Az elkészített videókon hadar a beszélő ember. Nem teljesen érthető, hogy mit is akar mondani.
- Ilyen stílusú Linuxos ismertető videókat mások. Sokkal profibban, részletesebben már elkészítették.

Nos hirtelen ezek jutottak eszembe. 

Hozzászólások

Alapvetően jó ötlet ez a kis bemutató, de kicsit több odafigyeléssel kevesebb baki lenne benne, pl. a VMware-nél a "Network Connection" alapértelmezésben NAT, vagyis nehezen fog a VM-ben hálózatot tallózó felhasználó Samba szerverrel találkozni :)

Nem kötekedés akart lenni, csak egy apró észrevétel, hogy van abban kockázat, amikor valaki meg akarja mutatni, hogy milyen ügyesen szerel össze IKEA által forgalmazott bútort, mert minden alkalommal, amikor a kalapáccsal a saját (vagy a segítő) kezére üt a főszereplő, mosolyra fog húzódni a néző szája :)

Tallózóval sehogy, mert tallózó szolgáltatás már nincs.

Ez olyan, mint a visszamenőleges törvénykezés, hogy törlik abból az XP-ből is, amit VM-ben futtatok, meg az összes NAS-ból, ami még ezt ismerte? :)

Maga a fájlkezelő simán képes tallózni hálózatot, és ha a Samba szervered úgy van beállítva, hogy lehessen tallózni, akkor lehet is (persze ahhoz nem NAT, hanem Bridged mode kellene a VMware-ben futó VM-hez)

Ki beszélt NAS-ról? Rendes szerverem van és nincs NMBD. (sőt WINS se) Te hiába tallóznál, nem találod.
Én ahhoz vagyok szokva, hogy ha nem talál semmit, akkor feljön egy címsor, ahova beírhatom a \\szerverIPcímét és bekéri a nevet és jelszót és látom a tartalmát. Ennyi. Ez viszont tökéletesen működik NAT mögül is, ezt a viselkedést vártam.

hiába tallóznál, nem találod.

Én ahhoz vagyok szokva, hogy ha nem talál semmit, akkor feljön egy címsor, ahova beírhatom a \\szerverIPcímét 

Értem. Tehát be akarod írni a szerver címét, de nem azt teszed, hanem inkább vársz, míg nem talál semmit a tallózó, és utána írod be. Rendben. :)

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 17:22

Volt erre utaló megkeresés az IT szektor és a különböző Szabad Szoftveres alapítványok felé?
Feltették-e azt a kérdést, hogy:
-Szeretnénk egy ilyet csinálni, milyen ötleteitek vannak?
-Hogyan?
-Miből? (nem anyagi forrás, hanem szoftver alap, disztró)

Szerkesztve: 2021. 01. 26., k – 07:21

Kérdés: Adóbevallás szoftvere (ABEV) és hasonló államigazgatással való kommunikálás szoftverei rendesen bele lettek reszelve? Ez előnye lenne, hogy nem kell a hétköznapi polgárnak reszelni.

2 milliárd 129 millió az egész, ennek lebontása:

1 milliárd HUF: társadalomtudományi szakértői szolgáltatások nyújtása

1 milliárd HUF: informatikai szakértői szolgáltatások nyújtása

129 millió HUF: 20 laptop és utazási/szállásköltségek

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ezzel vitatkoznék. Teljesen laikus emberekkel hozott össze az élet sokfelé akik boldogan használták a linuxot és jobban is szerették mint a Windows-t főleg, hogy olyan gondozás mentesen működik.

Ha mindenkit hülyének kezelsz akkor mindenki az is lesz, ez a mai magyar nemzeti kultúrpolitika és állami kommunikáció alapja és működik mert azért van mikre építeni, viszont ettől az emberek többsége nem hülye vagy idióta, de ha igen, akkor is csak a hajlandóság és az első pár lépés megtétele hiányzik, hogy tudjon egy linuxot használni.

Nem kezelek senkit hülyének. Egy átlag emberben ha felvillan a vágy Linuxozni, ettől függetlenül megtalálja magának a csatornákat és elboédogul, ha akar.
Emiatt senki sem fogja az OEM Win-t legyalúlni az eszközéről.
Ez így csak egy nagyon gyenge Linux reklám.

Segítséget hol kapnak a DJSzA userek? Miután felrakták esetleg és utána gondjuk akad? Mi a rákfenét kezdenek azzal első kérdéssel, hogy váltanak tükör kiszolgálót? Azt se tudják, hogy eszik vagy isszák? A Win10 terheli ilyenekkel a usert?

Hány millió kérdést tegyek még fel?
Több éve tutujgatok egyszerű embereket. Tudok a fejükkel gondolkodni.

Alma az almával. A Windows nem terheli az átlag usert olyan kérdésekkel, hogy milyen tükör szerverekről húzza le a frissítéseket. A Linux Mint meg igen, első alkalommal amikor a user frissíteni akar.
Tudoma Win10-ben van olyan, hogy a hálózaton lévő gépektől is töltheti az update-et. Ez default be van kapcsolva, de átlag user ezt nem kapcsolgatja. Viszont azzal sem terheli a Win10, hogy figyelj má' nem tudom a szomszéd gépről húzni a cuccot. Ezért kimegyek a "netre".
 

Erre gondoltál? 

Egy átlag usernek FB, Twitter, stb. kell, meg ABEV, meg esetleg netbank. Gőzök sincs mi az az operációs rendszer.

Meg lehetett volna ezt értelmesre és hasznosra csinálni, alkalmazkodva a userek képességeihez (basic/expert mód). Persze ehhez dolgozni kellett volna, nem csak faragni egy kicsit a Mint-en.

El kellene már felejteni a hagyományos DE struktúrát.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

debianon és ubuntun szoktam reszelni

Akkor nyilván tudod, hogy azokhoz van csomagtároló ("nyilván" nem NAV-os fejlesztés), amivel azért az is könnyen elboldogul, aki nem Gentoo alatt futtatott VM-ben reszel LFS-t. (Igen, néha vannak gondok a frissítéssel, néha lejár a tanúsítvány stb., de a fontos időszakokban menni szokott.)

Persze egy RPM-et sem csak akkor tud valaki kezelni, ha előtte 10 évig rendszergazda volt. Nekem vannak nagyon jó tapasztalataim is, van olyan ismerősöm, aki pár hónap linuxozás után ilyeneket simán megcsinál, csak ritkán kér segítséget (persze ehhez érdeklődőnek kell lenni, nem csak arra várni, hogy majd valaki megcsinálja helyettem, ott a kereső meg a man, lehet bátran használni). Nem ez az általános, de akit érdekel ez a terület, az hamar beletanul, és ilyenek nem okoznak neki gondot.

Akkor nyilván tudod, hogy azokhoz van csomagtároló

Ne nézz teljesen hülyének!

Azt tudod, hogy vannak verziószámai a java virtuális motornak és általában az ANYknak nem a legújabb ubuntuban elérhető kell?

Erről írtak az oldalon is. Parancssorban kell kapcsolgatni. Ezt egy alap user nem tudja megcsinálni, tehát reszelni kell, ami nem nekem kihívás, hanem annak, aki még nem látott terminált.

Ne nézz teljesen hülyének!

Nem nézlek teljesen hülyének :)

Te nézed a többieket annak.

Régóta Linux alól használom az ÁNYK-t, és nem éreztem soha kihívásnak a telepítését (nem is az). Én csak ennyit tudok róla mesélni :)

 

Erről írtak az oldalon is. Parancssorban kell kapcsolgatni. Ezt egy alap user nem tudja megcsinálni, tehát reszelni kell, ami nem nekem kihívás, hanem annak, aki még nem látott terminált.

Konkrétan mi ezzel a probléma? Mi benne a kihívás? Az, hogy el kell olvasni pár sort, és bizonyos dolgokat be kell másolni egy terminálablakba? Ha ezt pl. egy érettségizett ember nem tudja megcsinálni, akkor ennek a világnak tényleg befellegzett.

Konkrétan mi ezzel a probléma? Mi benne a kihívás? Az, hogy el kell olvasni pár sort, és bizonyos dolgokat be kell másolni egy terminálablakba? Ha ezt pl. egy érettségizett ember nem tudja megcsinálni, akkor ennek a világnak tényleg befellegzett.

Pontosan ez. Vannak ilyen emberek, hogy megrémülnek a termináltól. Addig nem jutnak el, hogy rendszergazda jogosultsággal elindítsanak valamit.

Hm.... Én helyből két szálon indultam volna el a helyükben. Egyrészt kissé experteknek ez az iso, linux telepítővel. De nem gondolom, hogy ez tömeg cucc lenne, mert az uefi-s secureboot-os laptopokra nem triviális felrakni, és aki megtudja csinálni az fel tudja szuszmákolni magának amúgy is ami kell. És azt gondolom, hogy akik meg vannak szólítva, az vagy használtan, vagy újonan, de az asztalára le lett téve egy laptop/gép amin 99,99%ban tuti már van egy windows. És az alap iso-t úgy csináltam volna meg, hogy a régi CD-rom logikával egy köszöntő panel, amin felsorolva az alkalmazások listája, install gombbal, ami elindítja a mögötte lévő szoftver gyűjteményből a hozzá tartozót. Ez a verzió meg a szoftverek windows-os verzióját tartalmazná. Egyszerűen egy windowsos szoftver gyűjtemény ,hogy készen kapjon valamit a user.

(amúgy nem értem azt sem,  miért nem https az oldal, és miért nincsen torrent terjesztési módja is...)

 

-42-

Nagyon sokan Windowst se telepítettek még, mégis felkerült valahogy a gépükre (az utóbbi években egyszerűsödött sokak helyzete valamelyest, mert a megvett notebookon általában volt Windows), de az ilyen-olyan feltört alkalmazásokat már a szomszéd vagy a haver tette fel a gépre.

Ennél is lehet segítséget kérni, legfeljebb kicsit nehezebben találni olyat, aki el mer ezzel indulni. A nagyobbik baj, hogy sok megkérdezett le fogja erről beszélni az érdeklődőket ("ez egy szar", "ez nem jó semmire", "miért szenvednél ezzel, ha van rendes Windows"), mert nem ismerik ezt és az ehhez hasonló dolgokat, nem is akarják megismerni.

Akinek már fut Windows a gépén, mert azzal vette, az is felteheti ezt második oprendszernek (akár VM-ben is, az sem ördögtől való), csak kellenek hozzá segédletek, oktatási anyagok - amilyen összegeket hall ezzel kapcsolatban az ember, ilyen anyagokat sem késő még elkészíteni.

Pont azt mondom, hogy akiknek ez készülne az vagy nem tud vagy nem akar nekiállni linuxozni, ellenben jó lenne neki egy csomag gyűjtemény amiből next-next-finnish -el felrakhat magának ilyen olyan cuccokat. Aki meg érdeklődik ez iránt (a kis százalék) annak meg ott az ubuntu.hu és megcsinálja úgy is. A piaci rést tehát tömeges méretben a windows szoftver gyűjteményben látom első körben, másodikban már a fennmaradó kisebb körnek valóban jó ez a mostani iso.

 

 

-42-

Szerintem ez a magyarorszag.hu annó jó kezdőlépés volt, mert böngészőből viszonylag sokmindent el lehet intézni platformfüggetlenül.
Még ha néha kell is kicsit reszelni, de az ÁNYK is rendben van, mert javás és szintén fut windows nélkül is.
Annak kellene vagy kellett volna lennie a következő lépésnek, hogy ingyenesen és legálisan hozzáférhető programok gyűjteménye /mint ahogy írtad/ különböző feladatokra. Lehetőleg valamennyire multiplatformos vagy az elterjedtebb rendszerekkel kompatíbilis verziók (pl. Mint, MacOS, Win). Olyan szoftverekre gondolok akár mint a LibreOffice. Simán bevezetném a közoktatásban és a kozférában is. Amikor volt a Microsoftos balhé akkor volt is ilyen irányokba nézés aztán nem tudom mi lesz vagy mi lett végül belőle. Ha jól emlékszem akkor még valami kormányredelet is született aminek valami oplyasmi szövege volt, hogy az ingyenes szoftvereket kell propagálni ahol lehet. Bocs a pontatlanságért, most nincs kedven keresgélni.
Szóval ha megvan a szoftvergyűjtemény, szerintem utána lehetne ajánlani az OSt, hogy amúgy van ám egy ilyen lehetőséged is. Vagy több. Aztán lehetne felsorolni néhány eltérést vagy hasonlóságot. A telepítést valahol ott kellen kezdeni, hogy hol lehet a boot médiáről bootolni (boot sorrend). Na hát az már önmagában egy elég súlyos dolog szerintem de ha ezen túl vagyunk akkor kb. arra érdemes felhívni a figylmet, ha nem válik be a történet akkor hogyan tudunk visszaállni az előző rendszerre (mondjuk egy klónozás lépései) és hogy nem muszáj de lehet, hogy épp legyaluljuk a meglévő rendszerünket is. Szóval ilyen később jelentéktelen, de a telepítés környékén és az elején fontos dolgokat akár weben leírni akár fárumba bocsátani hogy a userek egymásnak segíthessenek. Akkor nem csak a lüke fészbúkcsoportok lennének. Szerintem ezt így állami formában elengedhetjük pedig simán lehetne egy ilyen felület adminisztrálására akár teljes munkaidőben alkalmazni embereket. Lényegében amolyan helpdesk lenne mert így eléggé úgy tűnik, hogy van ez a csomag de amúgy oldd meg ha van bármi problémád. És az a baj, ha valakinek gondja akad feltehetőleg a Digitális Jólét Alapcsomagra fog rákeresni esélytelenül mondjuk a Linux Mint helyett.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jól emlékszel valóban volt ilyen iránymutató rendelet. (lehet még van is?) Én úgy látom, ha nem csak szájkarate lenne ez az irány, akkor kormányzati portálokon is fent lenne a linux preferálása, illetve opensource program gyűjtemény lenne ajánlva platform független módon is! Értsd: hiánypótló a windows/mac gyűjtemény is, lehet más iso de kb ugyanazok lennének más plaftormra. pL ennek az oldalnak a linkjével. És lehetne még mindenfélét intézni, pl. oktatási intézményekben a digitális tananyagba erőteljesen felvenni, szakember kérpzésben jobban megtolni, és (szélsőséges példával élve de kiemelve a mondanivalót) ezzel teleplakátolni az országot. Ahogy a hundub-ra is rá lehetne küldeni komoly programozó arcokat, adni nekik szervertermben helyet és vasat, és oda fejleszteni, nem rommá amatőrködni. Én ebben a történeten is csak pár emberke kormányzati szinten felkapott szájkaratéját látom csak. Persze komoly pénzért.  Ezt az utat amúgy családon belül meg ismerősi körben magam is bejártam, ha jól emlékszem 2014 környékén (Vagy előbb?) csináltam egy ubuntu telepítőt amibe bele telepítettem egy tonna alkalmazást ami nekem kell, belőttem a menüket rendesen (gimp helyett képszerkesztő, a vlc neve videó lejátszó, audactous = zene lejátszó, libre -> szövegszerkesztő nevek) hogy az egybites ne törpöljön mit takar az adott szoftver, hanem a képnéző legyen a neve és rögtön tudja, meg bele reszeltem a voda szappantartók scriptjét, és kiraktam azt is menübe. Siker lett, nagyon szerették a környezetemben. Akkor még nem tudtam , hogy ezért akár két milliárdot is el lehet kérni ha megfelelő haverok tolják meg :D Ha akkor lett volna eszem, most ki tudja mire viszem :D 

-42-

Engem sokan le akartak beszélni az elmúlt sok év alatt de nem sikerült. A cégnél használom napi szinten a windowst, bőven elég. Anyáméknak feldobtam régebben teszt jelleggel egy linuxot, talán Zorin volt az. Ideig óráig jó volt, de nem jött be. Volt egy darabig Puppy, Lubuntu és végül a Linux Mint Mate vált be mert az olyan "észrevétlenül" futott. Párhavonta ránéztem amikor arra jártam és feldobtam a frissítéseket. Erre jött az öcsém, adott nekik egy windowsos laptopot, a Linuxos gép meg félre lett rakva. Most azt sem tudják merre mi van :D Hasonló ez, mint amit a Stallman mondott. Drogokhoz hasonlította az iskolai oktatást. Csak tulajdonosi szoftvereket kapsz ingyen, azt tanulod/szokod meg és utána már csak pénzért vagy illegálba jutsz hozzá. Nálunk ez fordítva volt, a Linuxot tanulták/szokták meg és most hiányzik. Nem volt még időm foglalkozni a történettel.

Szerintem 10 évig biztosan használtam Ubuntut vagy valamilyen inkarnációját (Kubuntu, Lubuntu, Mint, Deepin) de főleg Mintet az utóbbi időben. Valahol a Unity körül kezdtem el a váltást és a korabeli optimizálatlan Gnome3 tette be a kaput a core2duo gépemen. Azóta megbarátkoztam az új Gnómmal egész használható is lett de amióta kipróbáltam a Manjarot... komolyan mondom, hogy élvezem a használatát. Ez kb. olyan mint amikor már régóta vezettem ilyen olyan autókat de kíváncsiságból vettem egy bizonyos bmw-t. Na annak minden percét élveztem mert nem csak egy autó volt. Persze most van egy családi kombi ami jön-megy, teszi a dolgát de különben unalmas. Windowst nem hasonlítanék autómárkához mert lehet sértődés lenne itt belőle. :D

Egy szó, mint száz: ki kell próbálni, használni kell és utána lehet véleményt mondani. Őszintén bevallom, én vírusírtót sem használok linuxon mert nem látom értelmét. Teljesen más konstrukció. (egyelőre) megbízom a tárolókban található szoftverekben, egyébként pedig nagyon-nagyon ritka, hogy valamit root jogokkal futtassak. Ha mégis, akkor annak azért általában tudom az okát és a célját. Alapvetően nekem a mai napig tökéletesen megfelelne a Mint, de kissé "kalandvágyóbb" vagyok, így az elsődleges masinán nem az fut, viszont a műhyleben a 3D nyomtatós, programozós, "stabil" gépen mint fut. A szerveren meg Debian.

Igazán akkor örülnék, ha lenne aki fejleszt Ubuntu Touch-ra, vagy SailfishOS-re vagy legalább néhány szoftvergyártó képes lenne olyan androidos programot gyártani, ami képes működni a play services nélkül is. Tudom-tudom a push... de ha jól tudom van már nyílt alternatíva na meg nem is olyan régen nem volt push, mégis voltak értesítések. Elkanyarodtam a témától.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...