Printer server (NAS - BusyBox) nem látja a nyomtatót

Fórumok

Xerox Phaser 3117 lézernyomtatót USB kábelen kötök a Zyxel NAS326 NAS-ra, ami nyomtató kiszolgálóként is működik. Korábban felismerte, aztán elkezdett bizonytalankodni (a nyomtató többszöri ki-be kapcsolása, vagy a NAS újraindítása segített), mostanra már egyáltalán nem látja a NAS. Érdekes módon egy CANON iP1800 tintasugarast gond nélkül felismer. A két USB portot megcserélve sem változik a helyzet. Ha a Xerox-ot a PC USB portjára dugom, a PC látja, lehet rá nyomtatni. Mi lehet a probléma?

Hozzászólások

Valamelyik eszköz - a nyomtató vagy a NAS - tápegysége zajos lett, olykor elfogyott a statikus zajtartalék, s ez kommunikációs zavarokat okoz. Erre tippelek. A többiek kívülről fújják már, hogy vélhetően a kiszáradt, kapacitásszegény elektrolitkondenzátorok okozhatják a bajt. :) Esetleg még hibás, szakadt USB kábel, illetve oxidos csatlakozó lehet a háttérben, netán a csatlakozó megrepedt forrasztása.

Tudom, hogy ellentondani látszik, hogy mindkét eszköz egy másikkal jól működik, de amikor nem specifikált körülmények között működik valami, eléggé kihegyezve, határon, akkor bármitől akármi is lehet. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kicsit kutakodtam a témában. A NAS-on Busybox fut, és csak egy néhány nyomtatót támogat. Sajnos a Xerox nincs köztük. (De akkor korábban miért működött?)

Állítólag a Xerox Phaser 3117 megegyezik a Samsung ML-1210-zel. És ahhoz van a splix driver, amit szeretnék valahogy feltenni. Ezen kívül találtam Phaser-3117.ppd fájlt is, amit hozzá lehetne valahogy adni a CUPS-hoz. Az /etc/cups alatt az egyik konfig fájlban találtam néhány más nyomtató .ppd fájlra hivatkozást. De a Busybox-on minden máshogy van, mint akár a Gentoo-n. Tudna valaki segíteni?