startx/xinit user-kent nem indul: "drmsetmaster failed: permission denied"

Fórumok

Sziasztok!
Debian/stretch alatt az Xorg (i915 alapokon) root-kent szepen elindul ahogy kell (xinit, startx, ...), user-kent azonban a fentebbi uzenettel nem akarodzik neki. Az internet nemsokat segitett, az ott leirt trivialitasokat (legyel benne a video group-ban, tty-ben, ...) vegignyalaztam mar.
Barmi otlet? Ennyire azert ne jojjon mar a linux desktop eve.
thx, A

Hozzászólások

Fedorán is már évek óta nem root joggal futna az X, de nálam tovább is root process, fogalmam sincs, hogy miért. Annyira nem izgulom össze magam miatta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Meg egy hasznos tapasztalat: nem baj ha benne van az `input` csoportban az a juzer aki inditja az X-et...

Meg egy kerdes, hatha valaki latott mar ilyet: ebben az ujabb Debian/stretch alatt Xorg-ban a sima mezei `beep` nem mukodik. A neten rakeresve persze csak olyan talalatokat lehet talalni ahol "a how to disable xorg beep" temat jarja korul :/ Ettol fuggetlenul a szokasos dolgokon vegigmentem:
- xset b on
- xterm +vb
- aumix/alsamixer: speaker max
- modprobe pcspkr, oss-pcsp, ...
A hangrendszer ettol fuggetlenul tok jol megy, mind filmnezes, mind video, mind zenelejatszas ugy szol ahogy kell.

Az xorg.conf-ban semmi ehhez hasonlot nem talaltam, de az internet szerint nincs is sok koze hozza. A beep-eges sima tty-rol sem megy, szoval lehet hogy nem is az x(org) kornyeken van a hiba.

Otlet? Thx, A

Azzal a pc speaker-es kernel modullal tapintottál a dolgok lényegére szerintem. Aztán, hogy az milyen API-t ad az alkalmazások felé, s az alkalmazásokból ezt kigyomlálták-e azóta, azt nem tudom. Szerintem a pc speaker ideje lejárt. Legutóbb, amikor összeraktam gépet, a ház csavarjai között nem volt már picike speaker, bár az alaplapnak még volt ilyen csatlakozója.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mar debian/jessie meg wheezy alatt is a hangkartyan keresztul jott ki a spkr pittyegese. Szoval vsz az van hogy az integralt hangkartya emulalja a pcspkr-t is, es ez igy nagyon jo (gondolom a megfelelo vhdl-kodban plusz 3 sor bedrotozni).

szoval ez vmi szoftveres agymenes lehet, de hogy hol az rejtely. es meg pötterix sincs a rendszeren hogy nagyon beleszoljon meg tonkretegyen mindent.

Igenigen, megneztem, egy regebbi deszktop-installatumon (debian/wheezy) a `modprobe -r pcspkr` utan megszunik az xorg-on keresztuli pittyeges is. Ellenben a modul a /kernel/drivers/input/misc/pcspkr.ko konyvtarban/fileban van, ahol az input az gondolom arra utal hogy output. O"o", vagy nem ;)

+1

Fedora 27-en pontosan ugyanígy történt. Igaz, csak root joggal volt hajlandó csippanni, sima felhasználóként közölte, hogy

beep
sudo: a password is required

Nyeszlett hangja van, szerintem piezo csipogó van a gépemben, nem dinamikus hangszóró.

Szerk.: Visszacsináltam, mert a terminálom is csipogott, amikor a shell editorában már nem volt mit visszatörölni backspace-szel. Szóval

dnf erase beep
modprobe -r pcspkr

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, ez igy nem az igazi. A `beep` lefut. Ugy latom hogy ez a lenyeg itten (rootkent futtatva, `strace beep`):


open("/dev/tty0", O_WRONLY)             = 3
ioctl(3, EVIOCGSND(0), 0x7f45ed703ea0)  = -1 ENOTTY (Inappropriate ioctl for device)
ioctl(3, KIOCSOUND, 0xa97)              = 0
nanosleep({tv_sec=0, tv_nsec=200000000}, NULL) = 0
ioctl(3, KIOCSOUND, 0)                  = 0
close(3)                                = 0

De semmi hang :/ A mixerben (aumix, alsamixer) a beep a maximumon van, azzal nincs gond.