eljött az idő: AdBlock - Webes reklámkódex?

 ( hendrick | 2017. augusztus 24., csütörtök - 12:33 )

Hogy ne csak a saját asztalomon pattogjak, és érjen valami merítés az átlaghírből, néha megnyitom a hírkeresőt és pár clickbaitet és pár érdekesnek tűnő cikket megnyitogatok. Az utóbbi időben megjelent egy halom weboldalon jó pár kormány-támogató videó alapú hirdetést, ami nagyon kinyitotta a bicskát a zsebemben. Nem, nem a tartalom, hanem az, ahogy implementálva van: amint az egér betéved a képnek látszó objektum főlé, elindul a nálam élő beállítások miatt üvöltően hangos videó. Már jó ideje nem használtam reklámblokkolót, de a harmadik ilyen után visszakerült az adblock plus. Ma a napi világgazdaság közölte, hogy akkor nincs tartalom. Az az igazság, hogy nem bánom, nekem ennyit megér, hogy agresszív tolakodó reklámok nélkül fusson a böngészőm. A másik roppant zavaró az amikor az adott zóna fölé téved az ember, akkor hirtelen fullscreenesre vált a reklám.

Nincs valamilyen szakmai kódexe a hirdetőknek ami ezt a marhaságot tiltaná? Külföldi oldalakon ha el is indul a videó-reklám automatikusan némítottan teszi. Külföldi oldalakon szintén nem találkoztam ilyen agresszívan onmouseover alapján fullscreenbe ugró reklámokkal, de lehet, hogy csak szerencsém volt eddig.

Szóval amíg a reklámszakma nem szorítja vissza elfogadható tolakodásúvá a reklámokat, ne számítsanak rá, hogy az adblockereket leszedjék az emberek. Nem ér annyit pár újság ingyenes tartalma. Nekem nem.

A másik lehetőség az lenne ha nem használna az ember pointer device-t a böngészőben, ami triggereli ezeket a szutykokat. A baj az, hogy emlékeim szerint ezeknek az első generációja nem a cikkbe helyezett területen, hanem pont mellette (a cikk hasábja nem, hanem a teljes azon kívüli háttérterületen) aktiválódott, tehát ha az ember a böngészés alatt kihúzza a szélére a pointert, akkor pont belefut.

A baj ezzel ugyanaz, mint a reptéri szigorú kontroll. Pár hülye miatt szív mindenki - minden normális reklámozó. És itt nem csak kellemetlenségről van szó, hanem a reklámbevételek elapadásáról. A reklámszakma önnön anyagi érdeke lenne az elfogadható, szigorú önmértékletesség.

Igen site-onként is lehet finomhangolni ezeket az adblockereket, de az r=1 user fog ezzel foglalkozni?

Over and out.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igazabol nem tudom milyen bongeszot hasznalsz, de en egy ideje attertem az uBlock originre. Szerintem nem emeszt fel annyi eroforrast, tovabbra is blokkol midnent amit akarok, a vg.hu is bejon vele gond nelkul :)

+1

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Adblock Plus fel volt telepítve. Igazából eddig nem reklámblokkolás céljára, alkalmi használatra, de most hirtelen bekapcsoltam állandóra szelektíve.

Adblock Plus nem egyenlő uBlock origin. Utóbbi többet, kevesebből tud. Nem véletlen írtuk, próbáld ki.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nekem a Tomato-ban van Adblock a routeren (is). Egyébként igen, kell valami adblock plugin a böngésződbe és annak whitelist-eled aki megérdemli.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Reader módban sem jön be a content? Sok balfasz site ellen jó.

"Pár hülye miatt szív mindenki - minden normális reklámozó"

Ezt igazából meg lehetne oldani értelmes szűréssel. Ahelyett, hogy reklámblokkolókat használunk, ami mindent tilt, használhatnánk reklámszűrőket, ami csak a káros, zavaró reklámokat blokkolja. Ez nem is volna egy nagy feladat, hiszen blokkoló listák most is léteznek, és emberek dolgoznak ezek naprakészen tartásán, a feladat ugyanez volna, a reklám jellegének és minőségének a figyelembevételével.

Ami igazán kellene hozzá, hogy az emberek nyitottak legyenek egy ilyen megoldásra. Mert nagyon sokan vannak, akik egy gram reklámról sem akarnak hallani, akkor sem, ha ezzel ténylegesen kárt okoznak az oldalnak, aki normálisan csinálná amúgy, és élősködnek ingyen a tartalmon. Aztán megy a sírás, ha valaki kirak egy anti-adblock addont.