Windows "Csomagkezelés"

 ( salaud | 2017. augusztus 15., kedd - 12:05 )

Múltkor telepítettem egy Windows10-et és ha már van, a Viber-t a Windows Áruházból telepítettem, mert ha már van, biztos jó lesz az nekem.
Majd tegnap olyankor írtak rám, amikor épp elfoglalt voltam, gondoltam kilövöm a vibert, most hagyjanak békén. Nos, nem lehetett, ugyanis a feladatkezelőben nem találtam.
Majd a Process Explorerben sem, amit csak ezért raktam fel. WTF, akkor letörlöm: Vezérlőpult->Programok és Szolgáltatások. És nincs a listában. Ekkor már némileg elkapott az ideg, Windows Áruház->Saját tartalmak, na ott nincs. Keereső->Viber, megvan, na ott annyit ír, telepítve. Eltávolítási lehetőség nincs. Akkor utolsó mentsvárként Gépház->Alkalmazások->Alkalmazások és Szolgáltatások, megvan. Eltávolít, viber.com-ról Desktop alkalmazás telepít, Feladatkezelő mutatja, Vezérlőpultban is látszik.
Némi idegbajt leszámítva semmi sem történt, de elgondolkodtam:
Ha a viber így el tudta magát rejteni a feladatkezelőben, akkor bármi el tudja. És szerintem ez nem igazán jó, hisz így bármi levadászhatatlanul, feltűnésmentesen futhat a gépen, azt reméletem a windows10-ből már azért ezt kiszedik. Naiv voltam, hisz akkor nem lehetne 64(megszámoltam!) svchost.exe meg hasonló, mindenki tudná hogy ez micsoda a windows-ban. Mindenesetre ez szánalmasan szar szerintem, ráadásul szerintem jókora sebezhetőség is, minden digitális aláírás ellenére is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem, nem tudja magat elrejteni, csak rosszul kerested. A metros appok (aka appx) nem ugy latszanak a feladatkezeloben mint a regiek.
De attol meg ott vannak.

Azért durva, hogy még mindig mennyire tudathasadásos a Windows. A beállítások felét itt, másik felét ott találod, egyik app így néz ki, másik úgy... Ezek szerint ha ki akarsz nyírni egy taszkot, annak módját is legalább kétféleképpen kell tudnod.

mert Xorg-on az n+1 UI framework ugyanúgy néz ki... a többiről ne is beszéljünk :)

Nekem jobban tetszik a Linuxos megoldás:

  1. ALT+CTRL+F1
  2. top
  3. kill

Ha kevered, akkor nem ugyanúgy néz ki, nyilván. De ha csak KDE (vagy csak Gnome) szoftvereket használsz, akkor ugyanúgy néznek ki. Windowsos (sőt, szűkíthetjük a kört csak Microsoft szoftverekre is) programok, pontosabban maga az OS is kétféle arcot mutat. Szerintem ez durvább.

Az Áruház, a Filmek+Tv, a Groove Zene látszik ugyanott. Azok nem Modern(metro/appx) alkalmazások?

----
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Miért gondolod, hogy a Viber futott a háttérben? Ha push notificationst használ (márpedig miért ne használna) akkor létrehozhat toast notification-öket amihez nem kell, hogy az alkalmazás fusson, amikor megkapod az értesítést. Az értesítést kiválasztva indul el az alkalmazás, ami aztán valamilyen mechanizmussal szinkronizálja az üzeneteket a saját backendjéről.

Itt egy cikk a témában, ugyan Windows Phone 8-hoz van írva, de a lényeg ugyanaz.

Idézet:
For toast and tile notifications, the app itself does not need to be running for the notifications to be processed - the OS (via the Push Client service) keeps the notification channel open and handles these notification types.

Start menü -> Viber -> jobb gomb -> eltávolítás nem működött? Mik vannak! :-o
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods