salaud blogja

Telefont kínából 2020

Anno 2017-ben írtam bejegyzést, hogy milyen egy Kínából rendelt okostelefon. Eltelt pár év, én pedig ropira törtem a kijelzőt, az alkarészkeresés közben pedig elém ugrott a gyártó "új" készüléke, szinte a régi felújításának áráért. Így hát alkatrész helyett készüléket rendeltem, ami 30 nap alatt meg is érkezett, elégedetten használom ~1 hónapja.

A gyártó marad az Oukitel, a típus pedig a K3 pro. Gyártói oldal

Amit tud:  SoC egy Mediatek Helio P23 MT6763, nyolc maggal, van mellé 4 Gb RAM, 64 Gb ROM, FullHD kijelző, 2+2 kamera, 6000MAh-ás akku és természetesen dualSIM. Tud gyorstöltést (9V2A), gyorstöltőt is adtak hozzá. Bluetooth 4.0 működik szépen, wifi 2.4 és 5 GHz működik. Ujjlenyomatolvasó pontos és villámgyors. A színe fekete.

 

Amit nem tud: Nem 5 mm vékony, nem 100 gr, nem tud NFC-t, nem 8K-s a kijelzője.

 

És persze ami esetleg érdekelhet pár embert, az ára. Cakompakk 26 000 rossz magyar forintot fizettem érte.

 

P.S; A régi meg lesz javítva, valószínű rokon megkapja a saját romja helyett.

Firefox 70. Gratulálok.

Ma frissült az asztali Windows-on lévő firefox, minek örömére felugró fityfaszban ajánlotta, nézzem meg, mennyire megvéd engem, meg hogy milyen fasza ajánlott kiegészítői léteznek, kezdve a Lockwise jelszókezelővel. Mivel némileg(?) paranoid vagyok, gyorsan ránéztem, mi veszett el, mit tettek tönkre és/vagy mi nem működik, elvégre frissült a szoftver, sőt, főverziót lépett. Nem is volt alaptalan a paranoia:

https://drive.google.com/file/d/1SHH6DBEZO7TJ7tSeQt1X6WbtCI6Q0igY/view?…

A kép a kiegészítők manuális frissítése után készült, tehát ez az aktuális "minden friss" állapot.

Egyszerűsödik by google.

Mai nap kapott email:

Egyszerűsödik a Google Fotók és a Google Drive együttes működése

Ezt az e-mailt azért küldtük, mert Ön úgy döntött, hogy szinkronizálja az elemeket a Google Fotók és a Google Drive között.
Az elkövetkező hetekben változtatásokat végzünk annak érdekében, hogy egyszerűsítsük a Google Fotók és a Google Drive együttes működésének módját.
A változtatásokra azért kerül sor, mert a visszajelzések szerint nehezen érthető a két szolgáltatás közötti kapcsolat.

  • A fotók és a videók a továbbiakban nem fognak automatikusan szinkronizálódni a Google Fotók és a Google Drive között.
  • Ön továbbra is feltöltheti ezeket az elemeket mindkét szolgáltatásba a számítógépre telepített Biztonsági mentés és szinkronizálás alkalmazással.
  • Ezenkívül rendelkezésre bocsátunk egy új „Feltöltés a Drive-ból” funkciót, amely lehetővé teszi a fotók és a videók Google Fotókba való átmásolását.
  • A meglévő fotókat és videókat továbbra is megtalálja mind a Google Fotók, mind a Google Drive szolgáltatásban.

Ha részletesebben szeretne tájékozódni a változtatásokról, olvassa el a Súgó vonatkozó cikkét vagy a blogbejegyzésünket.

The Metro feeling

Az előző blogpostban írtam, mennyire tetszik a játék, és hogy szvsz. a grafika szép. És hogy mi benne a jó?
Erre legyen válasz ez a videó: https://youtu.be/2QJWe1GMq9I

A grafikáról annyit, ez egy GTX 1050Ti-vel készült videó, minimumra állított élsimítással, effektekkel és hozza simán egy maximumra állított Fallout 4 szintjét.
Egy RTX2080-nal, maximum grafikai beállításokon gyönyörű.

Az a rohadék medve

Megjelent a Metro: Exodus, kissé félve vártam, pozitív meglepetés lett.
Jól optimalizált, kevés BUG-gal, gyönyörű grafikával, jó játékmenettel. A játék teljesen stabil, 0 összeomlás, én speciel egy BUG-ba sem futottam bele.
Ami negatív, rettentő scriptelt és néhol nagyon ukrán/orosz. Értsd, a Mutáns (címbeli) medvét kicsinálni szinte lehetetlen. Illetve vodka és Natasa.
Még nem végeztem a játékkal, így végső konklúzió még nincs, de erősen élvezem.

Nos, vége. Megérte, szépen kidolgozott, hangulatos, beleélős játék. Sok helyen túlscriptelt, a címbeli medvét mire rájöttem, hogy lehet kinyírni,
na az bő háromnegyed óra volt. Ugyanis nem elég, ha felrobbantod 5x, felgyújtod 5x és közben belelősz mindent amid van, csak egy bizonyos módon deglik meg.

Brave

Mivel valaki ma Google Chrome alternatívaként említette, ismét ránéztem.

Még mindig szar.

1, Az Users\AppData\Locals-ba települ. Nem választhatsz más helyet. A telepítésnél 1 opciód van: akarod telepíteni? Igen/nem.
2, Homályosak a betűk, ugyanazon a gépen semelyik másik böngészővel nincs probléma. Video driver friss.
3, Valami tokenes, jutalmazós rendszerrel akar rávenni, hogy reklámok megjelenhessenek a reklámszűrője mellet. Amikről úgy gondolja. Ő.
4, Nem is gyorsabb, mint a ffox vagy a chrome.
5, Randa.

Eltávolítás után a komplett telepítési mappát meghagyta, csak a Brave.exe hiányzik. MINDEN más ottmaradt.

Disztrib csere

Saját gépeimen igen sok éve futtatok Ubuntut, illetve Xubuntut, egyszerű telepíthetősége, karbantarthatósága, összecsiszoltsága miatt.
Viszont most valamiért azt vettem észre, hogy a laptopomon futó Xubuntu 18.04-gyel folyamatosan gondjaim vannak, kezdve azzal, hogy valamiért a systemd úgy gondolta, hogy odarak egy 30s-es várakozást a network managerre, és az ssd ellenére lassú a boot, lassan indul minden. Amikor pedig megörvendeztetett egy login screen-ből leállításnál azzal, hogy ő előbb frissít, na akkor eldőlt a boci.

Antergos telepítő leszed, pendrive-ra kiír, boot, egy next-next-next-finish jellegű telepítő után reboot, és a login screen után egy Xfce4 tárult elém. Gyors testreszabás, programtelepítés és megkaptam ugyanazt a kinézetű, funkcionalitású rendszert.

Akku Androidon

Mivel mostanában előkerült egy nevesebb gyártó okostelefonjaival kapcsolatban némi akku mizéria, gondoltam miért ne alapon megnézem az én telefonom akkuja hogy áll.
2017 Áprilisában vásároltam egy Oukitel K6000 Pro-t, amiben egy 6000 mAh-s akku van. Mivel rendelkezem egy okos kis mérőeszközzel, ami méri a rajta átfolyó áramot/feszültséget és ebből számol egy okosat, így egyszerűen a mérőeszközön keresztül rádugtam a 31%-os töltöttségi szinten álló telefont a töltőre, majd miután 100%-ra töltött, leolvastam a kijelzőről, mennyi mA-t sikerült az akkuba belepumpálni. A mért végeredmény pedig 4612 mAh.

Windows "Csomagkezelés"

Múltkor telepítettem egy Windows10-et és ha már van, a Viber-t a Windows Áruházból telepítettem, mert ha már van, biztos jó lesz az nekem.
Majd tegnap olyankor írtak rám, amikor épp elfoglalt voltam, gondoltam kilövöm a vibert, most hagyjanak békén. Nos, nem lehetett, ugyanis a feladatkezelőben nem találtam.
Majd a Process Explorerben sem, amit csak ezért raktam fel. WTF, akkor letörlöm: Vezérlőpult->Programok és Szolgáltatások. És nincs a listában. Ekkor már némileg elkapott az ideg, Windows Áruház->Saját tartalmak, na ott nincs. Keereső->Viber, megvan, na ott annyit ír, telepítve. Eltávolítási lehetőség nincs. Akkor utolsó mentsvárként Gépház->Alkalmazások->Alkalmazások és Szolgáltatások, megvan. Eltávolít, viber.com-ról Desktop alkalmazás telepít, Feladatkezelő mutatja, Vezérlőpultban is látszik.
Némi idegbajt leszámítva semmi sem történt, de elgondolkodtam:
Ha a viber így el tudta magát rejteni a feladatkezelőben, akkor bármi el tudja. És szerintem ez nem igazán jó, hisz így bármi levadászhatatlanul, feltűnésmentesen futhat a gépen, azt reméletem a windows10-ből már azért ezt kiszedik. Naiv voltam, hisz akkor nem lehetne 64(megszámoltam!) svchost.exe meg hasonló, mindenki tudná hogy ez micsoda a windows-ban. Mindenesetre ez szánalmasan szar szerintem, ráadásul szerintem jókora sebezhetőség is, minden digitális aláírás ellenére is.

Telefont kínából folytatás

Áprilisban írtam az akkor vásárolt telefonomról, ami egy Oukitel K6000 Pro.

Múlt héten megjött rá az Android 7 frissítés, és továbbra is hibátlanul működik, a kamera random autofókusz problémáit javították.
Kicsit fura hogy nem OTA, hanem pc-ről kellett telepíteni flashtools-al és a facebook csoportjukon tették ki a hírt és a linkeket, de hát kb félóra alatt megcsináltam simán.
Továbbra is 3+ napot megy egy töltéssel és semmi panaszom nincs rá.

Szimplán csak örülök. :)

Új gép

A héten egy rég halogatott döntést léptem meg, lecseréltem az asztali konfigom. Az új gép is AMD, a Ryzen5 széria 1500X cpu-ját kapta meg, egy Asrock mATX lapba, 2x8 Gb DDR4 mellé.
A rendszer egy ADATA m2.sata ssd-n csücsül a lapban, a képi megjelenítést egy Zotac GTX1050TI végzi. A régi géppel a monitor is csereérett lett, egy Philips 24"-os IPS kijelzős megjelenítő került mellé. Egyelőre egy Windows 10 lett beüzemelve rajta, tökéletesen fut és gyors minden. Játékok amik eddig fel lettek téve: Fallout4, Wicher3, Crysis3, Sniper Elite V2. Mindegyik maximum grafikai beállításokkal gyönyörűen fut. Live Linux-ot rábootoltam, hibátlanul felismert mindent, minden működött. A konfig ára kb egy tízessel volt több, mint ha ugyanezt egy Intel Core i5 7400-al rakom össze, de úgy néz ki, megérte, nagyon tetszetős a sebeség. A fogyasztás még nincs megmérve, de nemsoká előkotrom a fogyasztásmérőt, a teljes rendszer maximum fogyasztását saccolom 200W alá. Kicsit később valószínű bővítem még a bejegyzést, most élvezkedem a géppel még. :)

3 nap

Vasárnap hardverváltozás miatt újratelepítettem a gépem, ami egy HP EliteBook 8570p, elégedett vagyok vele.
Került rá egy Windows 10 Pro és egy Xubuntu 17.04.

Három nap történései:

Windows 10:

- Feltelepült, nohát, majdnem minden megy, csak 3 ismeretlen eszköz van az eszközkezelőben. Hp oldaláról driverek lehúz, telepít, örül, de közben a Creators Update felkúszik, után 2 drivert újra kell telepítenie és a HP gyorsulásmérőjét nem tudja elindítani, Deffender központ ugat is érte. Néha. Máskor meg leszarja.

- Mi a tököm az a Candy Crash? És miért települ? Meg a másik három??? Fél óra alatt az ilyen szutykokat levakarom, örülök. Az ilyen holo szarokkal meg 3 D Paintel nem foglalkozom egyelőre, ráér, bár édesanyját fedezhetné az Apaj-pusztai fedezőmén annak, aki kitalálta, hogy ez ne legyen simán eltávolítható. Meg egyáltalán benne legyen...

Mai gyönyör

A microsoft dolgozóinak ajánlanám figyelmébe, hogy létezik egy olyan szakma, hogy szakfordító. És a profit egy résztét rááldozhatná a cég.

Kiváló fordítás az SSD helyett a "Tartós állapotú meghajtó", gratuláció, taps! Menjetek ahova gondolom...

Miért?

Az esélytelenek csendes fejremegős belenyugvásával tenném fel eme költői kérdéseket:

64 bites Windows 10-re letöltött 64 bites Google Chrome miért települ a c:\Program Files (x86)\ mappába?

És hamár oda eszi be a fene, miért pakol fel a Google Update egy rakat szükségtelen 32 bites részt is?

És mindezek után miért nem takarít önmaga után, hanem hagy ott egy tömörített és egy kibontott telepítő fájlt is?

Tiszta telepítés után 200 + Mb-ot takarítottam ki a c:\Program Files (x86)\Google\ mappából.

Lusta, trehány banda.