Sör. Sör?

Pofa azért van. Meg vastag bőr azon a pofán.

Szoktam nézni a Winkler Róbert írói álnéven alkotó volt Totalcar.hu-s arc sörtesztjeit youtube-on. Igen dicsérte a Soproni új termékeit, sőt, volt Sopronban is gyárlátogatáson, és mivel általában nem mond hülyeséget a sörökről, amiket megkóstol, vettem pár terméket a fennemlített gyártótól. Név szerint Soproni Búza, Soproni Málnás Ale, Soproni Hoplager-t. Nos, nagyot csalódtam mind Winkler Róbertben, mind a Soproni termékekben. A Soproni Búza egy vizes, gyenge, búzaélesztő és koriander ízű rettenet. Az első korty konkrétan gyerekkorom Donald rágóját idézte vissza. Azután egy banános, édesítőszeres, áztatott kenyérbeles ízvilágot kapunk, nem ihatatlan, de a jó NAGYON nem ilyen. A Málnás ALE egy rettenetesen édes műmálnaszörp szódával. Geijl. A Hoplager pedig egy keserű utóízű szódavíz. Lehet naivitás, de a fennemlített Winkler Róbert sörkóstoló youtube csatornája nem ilyennek indult, őszinte véleményt mondott a megkóstolt sörökről, de úgy látom, ez már a múlté. Eladta magát a Soproni sörgyárnak, ezután nálam hitelét vesztette. Kár érte, jó ügynök volt.

Hozzászólások

Málnás ALE? Hány éves vagy királyfi?

A sör tudtommal komló, árpa, maláta plusz víz. Az összes többi ízesített valami az piacszerzési marketingfogás.

Mondom ezt úgy h. a guinness-t, és a hoegaarden-t is szeretem.

Egy német fejedelemségből indult (a búzából kenyeret süssenek, ne sört) elv szerint. Ha a belgákat kérdezed, akkor egészen mást fognak mondani - igaz, a belga apátsági sörök érzékszervi vizsgálat :) alapján csak ott nem verik meg a német sörtisztasági törvény szerinti söröket, ahol nem akarják :-D

A Guinness kapcsán idézném buco kolléga mondását: "A sört utálom - de a Guinness az egészen más" :)

Magyarországi sörgyár által gyártott jó sört még soha nem ittam. Mondjuk a magyar gyárak közül még mindig a Soproni a legkevésbé szar, de akkor is...

Meg annyi féle kézműves sör készül már, hogy aki ott nem talál magának valót, az tényleg nem tudom hol...

Az a fasza a sörökben, hogy bármilyen az izlésed, előbb utóbb találsz jópár pont beleillő sört... a többit meg nem kell inni :)

“Politikusok a döntésüket a háttérben dolgozó szakemberek javaslatai alapján hozzák meg." (Trey)

A Dreher IPA egy jó nagyüzemi sör, a Borsodi IPA szintén. A pécsi Szalon egy jó kifejezetten jó lagersör. A Dreher Bak a Magyarországon kapható legjobb nagyüzemi barna sör. A soproni egyetlen viszonylag jó söre az IPA lenne, de ahányszor főznek, annyiszor lesz más ízű.

Nálam a Soproni leírta magát, többet nem veszem egyik terméküket sem.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A megjelenésekor a málnást pont azért szerettem, mert kellemesen eltalálták az ízét, aztán „túlédesedett”, ahogy a meggyes már korábban is. IPA tekintetében is átálltam a Soproniról a Borsodira (pont Winkler hatására, magamtól biztos nem mertem volna kipróbálni), és a múlt héten kipróbáltam a gyömbér és meggy ale-t is, utóbbi szerintem jó, előbbi ízlés kérdése, és az enyém nem olyan. :)

A búza szerintem annyira nem rossz van egy blanc beütése, bár a rendes kronenburg jobb. A málnást utálom, az olyan mint valami olcsó málnaszörppel kevert sima soproni. A hoplager meg elég gagyi. Az egyetlen jó sörük az 1895.

Az 1895 az az indulásakor nagyon jó volt, mármint az akkori hazai kínálathoz képest. Azóta (jó)néhány tucatnyi sört kóstoltam már, és bizony középmezőnybe "csúszott" - ahogy a hazai nagyüzemi termékek zöme is maximum odáig tud felkapaszkodni. (Az irdatlan áron kínált kézműves söröket én kihagytam, mert annyiért tudottan príma belgákat lehet kapni...).
A kékdobozos soproni valóban hajaz a 1664-re - ami nem is csoda, hisz mindkettő a korianderes búzasörök körébe tartozik. Nekem az 1664 kiforrottabb, jobban összeállt ízvilágúnak tűnik - meglátjuk, a soproni fog-e, és ha igen, milyen irányba változni még.

Kóstolj rendes söröket: Augustiner Helles, Erdinger Weißbier, Franziskaner Dunkel, Paulaner Oktoberfest, Weihenstephaner Hefe. Ez utóbbit csapoltan ittam osztrákoknál (aztán lehet csak a pohár volt az, viszont a sör a legfinomabb), aztán itthon rendeltem, de az nem volt olyan.

Winklerhez meg annyit, hogy egy sörfőző amatőr, ha megnézed az ízhibás videóit, akkor kiderül, hogy a kóstoláshoz kb pont annyira ért mint más aki már ivott sört, az lehet egy kis plusz hogy főz is.

Bármilyen gyümölcs ízesített sör meg no comment.

nincs aláírásom

"Bármilyen gyümölcs ízesített sör meg no comment." - Azért egy Mort Subite kóstolását szerintem vállald be :-D

Ha meg rendes sört akarsz, akkor igyál aranysárkányt (Gulden Draak), vagy épp Piraat-ot (ha erősebben komlózott söröket szeretsz, akkor Piraat  Triple Hop) - utána kifejezetten árnyaltabban fogod látni a sörök világát...

Totálisan más jellegű termékek - a Soproni az a belga korianderes, az általad említettek meg a bajor búzasörök közé sorolandók. A Soproni búzát a Kronenburg 1664-gyel, vagy épp a Staropramen búzával kell összemérni - merthogy ezek meg belga "irányzatot" képviselő (korianderes) búzasörök. 

A Winklerben az a jó, hogy mekkora marhaságokat tud mondani. De rá hallgatni bármiben is, az dőreség.

Konkrétan tényszerű baromságokat szokott mondani, vagy csak ízlésbeli inkompatibilitásra gondolsz?

Onnantól, hogy megkérdeztél már 3 onkológust, villanyszerelőt, burkolót, adótanácsadót vagy kocsineppert, és ugyanarról a dologról (szakmánként változott a kérdés természetesen) mind homlokegyenest mást bírtak mondani, szarok én már bárki messzirőljött ember hülye véleményére. Úgysem fogok tudni igazságot tenni köztük. Szóval csinálom ahogy tudom, ugyanannyi eséllyel baszom el így is, mintha előtte megkérdeztem volna és betartom amit mond.

Ízlésbelire gondoltam, ilyen témákról szokott beszélni. Annyira nem ismerem a munkásságát, hogy tárgyszerűen ellenőriztem volna az állításait.

Az autós műsoraiból (égéstér, régi totalcar) hallgattam párat, úgy rémlik, hogy alapvetően stílusról beszélt ott is. De az még tetszett, szórakoztató volt. Emlékszem, régen formabontónak számított, hogy nem nyers adatokat soroltak, hanem ilyen érzéseket próbáltak sugallni. Mindig olyat tudtak mondani, amihez még hasonló sem jutna magamtól soha eszembe.

A napszemüvegesbe belenéztem, de annyira távol állt tőlem, hogy azt nem bírtam végig, a sörösből pedig talán egyet néztem, hogy tudjam miről beszélnek mások.

Nomostan búzasörből két irányzat van - az egyik a korianderes vonal - ez az, amitől elég sokaknak heveny lábrázásuk lesz - nekik nem való a Soproni bilikék dobozos, de az 1664 Blanc is kerülendő, ahogy az összes többi koriander-narancs felütésű búzasör.
Az, hogy a soproni kékdobozos híg-e vagy sem, élesztős ízű vagy sem, az meg ízlés kérdése - hogy Winklert idézzem, ivós sör, nem buzulós sör - nyári melegben szomjoltónak szerintem elmegy - ha szereted a koriandres irányzatot. Ha nem, akkor nem neked való.

Namostan én szeretem a hoegaarden-t, ami egy korianderes, belga búza. Szeretem a német búzasöröket is. De ez a soproni búza ez olyan, hogy igen erősen elgondolkoztam azon, hogy kiöntöm a lefolyóba.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A soproni búzában van fruktóz meg még sok miinden ízesítő.

 

Egy jó sör mindenféle adalékanyag nélkül jó. Maláta, víz, komló, élesztő. Ebben a négydimenziós térben is lehet alkotni csodálatos dolgokat, nem kell ehhez mindenféle adalék, ízfokozó. Ezért nem szeretem a kisüzemi magyar főzdéket, a legtöbbje nem tud jó sört csinálni, csak különlegeset. Füstös, tűleveles, mangós, apámfaszás. Hagyjuk már. Aki jó sört tud csinálni, az a sör négy alapanyagából dolgozik.

A pancsolt szőlőborzalmakat sem hívjuk bornak. Sörnek sem kéne hívni ezeket az ízfokozóval turbózott szarokat.

"A soproni búzában van fruktóz meg még sok miinden ízesítő." - mint egy rendes belga búzasörben, igen.

"Egy jó sör mindenféle adalékanyag nélkül jó. Maláta, víz, komló, élesztő." - A bajor vonalon igen, de most egy belga jellegű búzasörről beszélünk. És ha azt mondod, hogy a belgák nem tudnak jó sört főzni, akkor kifejezetten nagy tévedésben vagy, hogy finom legyek (és sose legyen jobb sör az asztalodon, mint az átlag bajor húgycsináló ivóslötty)

"Szerintem a..." - szerencsére már nagyon nem. A Borsodi Hiányos sem tartalmaz már kukoricát - és nem, nem csak a cimke szerint - ha ugyanis a NÉBIH kukorica jelenlétét mutatná ki bármelyik vizsgált tételben, amin a gyártó nem tünteti fel ezt az összetevőt, akkor khm. kifejezetten vastagon fogna a büntis ceruza.

Egyszer nyáron bringás edzés után a Margitszigeten elnyúltam a Nagyréten napozni. Arra keltem fel, hogy egy fotós csaj felajánlott két doboz sört, ha azokat lefotózhatja a bringámmal egy kompozícióban. Naná h belementem.  Képek elkészültek én megkaptam a két dobozt, amik alkoholmentes gyümölcsízű sörök voltak a márkájukra már nem emlékszem. Nah, korábban úgy sem ittam ilyet: megkóstoltam...azzal a lendülettel már köptem is ki. Később jött visszafele a csaj és kérdezte h hogy ízlett, kérek-e még - mert maradt a hűtőtáskájában.  Mondtam h köszönöm a kedvességét, de nekem nem igazán ízlettek, mondhatnám konkrétan ihatatlanok voltak. Dehogy is,  a mangós is milyen finom - válaszolta nevetve! :-Z

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Magyar kommersz sörök, amik jók: Borsodi Hoppy, Soproni 1895, Pécsi Prémium lager.

A többi ihatatlan.

A Winkler gyerek valójában egy szépirodalommal és irodalmi értelemben vett újságírással foglalkozó amatőr, aki se sőrhöz, se kocsihoz nem ért, de van egy stílusa, amiért megbocsájtjuk neki. A sör meg valójában nem egy jóízű valami, erősen ízlés, társadalmi és kultúrkör függő a különböző típusok megítélése, de szerintem korral is változik. Ha nem kezdek csajozni, sörrel se bajlódók :), de sajnos a csajok is szeretik a sört, legalább is akire pályáztam :). Igazából én pont a pancsolt, ízesített söröket szeretem, de azért még ezeken a lenézett termékeken is érezni, hogy a minőséget nem tudják/akarják szinten tartani még a nagyobb gyártók sem. Még Róbert is elismerte, hogy amit most ő kóstol, nem biztos, hogy később is azt kapná, ugyanazon címkével, volt is, hogy direkt ugyanazt a termékeket újra elővette.

Szerkesztve: 2021. 04. 04., v – 22:28

Pfff ránéztem, és Winkler Róbert töréstesztet nem csinál, pedig nem minden az íz, ha kitör a balhé!
Én az Arany Fácán Kakas 5,5%-os sör üvegét ajánlom, de kettő legyen nálad, mert az a biztos!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Hátha érdekel valakit: magyar sörös (leginkább sörkészítési) podcast: https://soundcloud.com/csapon-podcast

“Politikusok a döntésüket a háttérben dolgozó szakemberek javaslatai alapján hozzák meg." (Trey)

A sörnek négy összetevője van: víz, maláta, élesztő és komló. Megnézed a cimkét és csak azt veszed meg, ami ezt a négy dolgot tartalmazza.

Lehet főzni sajátot és akkor nem kell inni a nagyüzemi lóhugyot :)

/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */

Tegnap ittam egy Pécsi Americal Pale Ale-t. Teljesen korrekt volt, fogok még ilyet venni. Meglepően jók a Pécsi sörei.