AstraZeneca oltás. Update.

Ma megkaptam, megírom. Helyszín: Budapest.

Szombat este fél hétkor csörög a telefon, háziorvosom hív, akarok-é oltást, AstraZeneca-t. Mondom ok, jöhet. Akkor Hatodikán, kerületi SZTK, ötös oltópont, 17 óra.
Odamentem, 17:15-kor sorra kerültem, tesztlap kitölt, vérnyomás, hőmérséklet mérés, majd orvos, ő kulturáltan kérdezett, majd tájékoztatott és beadta.
Én ki, papírjaim maradtak, ~25 perc múlva a doki kijött, megbeszéltük hogy jól vagyok, papírjaim visszaadta, mehettem.

Rendezett, katonák nélküli, tömegnyomor nélküli, teljesen normális folyamat volt.

Én jól érzem magam, karom sem fáj. Ismétlő két hónap múlva. Június 29.-én. /javítva/

 

Másnap:

Reggel kicsit fájt a karom, de semmi más, simán bementem dolgozni. Nap közben szépen fokozatosan mentem lefelé, most este 19:45 van, izomok, izületek fájnak, 39 fokos láz, fejfájás.

Várható volt, menetrendszerűen meg is jöttek a tünetek. Remélem ennél nem leszek rosszabbul, ez még simán elviselhető. Ha rosszabb/jobb lesz, ápdételem a bejegyzést.

 

Harmadnap:

Láz reggelre elmúlt, fejfájás maradt. Izom/izületi fájdalom csökkent, de még megvan. Átaludtam a délutánt. Olyan mint egy sima influenza-szerű megbetegedés. Remélem holnapra elmúlik, lenne dolgom.

Hozzászólások

Én tegnap reggel ~8kor kaptam astrát, először nekem sem volt mellékhatás, de késő delutan már éreztem (izom, ízület fájdalom), éjjel pedig teljesen kiütött, hidegrázás, láz, stb. Még ma is volt hőemelkedésem, fejfájás  és izomfájdalom. Talán holnap már jobb lesz. Ismerősök közül többen így jártak astra után. 

Annál azért kicsit több:

"Nagy-Britanniában március 24-éig a 18 millió beoltottból összesen 30 esetben történt vérrögképződés az oltás beadása óta, ebből 22 esetben CVST, agyi vénás trombózis lépett fel, és 7 haláleset történt."

Ez elég a bizonytalansághoz. Senki nem akar az az egy lenni a millióból. Sajnos eddig nem sikerült igazolni hogy egyértelműen van (és hogyan) vagy nincs köze az oltáshoz az eseteknek, bár állítólag holnap mondanak valami konkrétumot az EMA részéről. Müller Cecília is azt mondta ma, hogy erre várnak és ehhez fogják igazítani az Astrával való további oltásokat. 
Az is kérdés, hogy ha igazolt lesz az összefüggés, akkor mi lesz azokkal, akik megkaptak egy adag astrát, de mondjuk az új szabályok szerint (pl korcsoporthoz kötés) a másodikat már nem kaphatják meg. 

Megmondom őszintén én sem akartam AstraZenecát (úgy voltam vele, hogy bármit csak azt ne), az utolsó pillanatban döntöttem úgy, hogy elfogadom, mert nem tudtam, hogy ezután mikor és mihez juthatok legközelebb. Viszont innentől szedem az Aspirin Protect-et alsó hangon pár hétig, biztos ami biztos. 

 

Az egészben szerintem az a legszebb, hogy amíg (szinte?) minden Covid-pozitív halottat a Covid áldozatának számolnak, addig az oltás és a trombózis esetén már rögtön jön a szkepszis meg az óvatosság ("Nincs kimutatható összefüggés..."), aminek az ~1-2%-nyi halott számolásakor még nyoma sem volt.

Az a probléma, hogy az esetek egy jól körülhatárolható csoportra koncentrálódnak: pre-menopauza korú nők. Vannak feltételezések, hogy valamilyen fogamzásgátló tablettával kombinálva jön elő a vérrög képződés. Ha ez igaz, akkor már nem ennyire elhanyagolható a rizikó, sőt, ebben a csoportban valószínűleg meghaladja a COVID rizikóját az oltás mellékhatása. Ha megfigyeled, a legtöbb országban már nem is oltják AZ-val ezt a csoportot. Sajnos Dániában, Norvégiában, de mint kiderült a UK-ben is, amúgy teljesen egészséges 40-es nők haltak meg, bénultak le az agyban képződött vérrög miatt. Ez azért is nagyon gáz, mert ez a csoport szinte 0 rizikót visel a COVID miatt, őket gyakorlatilag kizárólag a rizikócsoportok és az idősek kedvéért oltjuk (nyájimmunitás). Mindennek az etikai oldala hatalmas kérdőjel nálam. 

Csaba

A vérrög-képződés és a fogamzásgátló párosáról nekem a Leiden-mutáció jut eszembe; felteszem, a szakemberek is gondoltak már rá. De lehet, hogy nincs köze hozzá, nem tudom. Szerintem amint találnak az oltáson kívüli lehetséges kiváltó okot, rögtön szólnak.

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögképződés között ismert és bemért az összefüggés: kb 1000-2000 nőből egynek lesz vérrögképzéssel kapcsolatos problémája, ha egy évig folyamatosan szedi a tablettát. Ez az, amit tudunk. Ami a probléma az az, hogy az oltás egyszeri (kétszeri) esemény (vs a folyamatos tablettaszedés), és még ezzel együtt is (úgy tűnik) megemelte ezt a rizikót, hiszen a vérrögképződés akkor vezet leginkább halálhoz, ha a vérrög az agyban vagy a tüdőben keletkezik, mégis több tucat halálesetet detektáltak Európában. A fogamzásgátlótól egyedül gyakorlatilag nincs ilyen eset, legalábbis én nem találtam erre vonatkozó adatot.

Szóval a tippem az, hogy nem igazán lehet az, amit mondasz, de természetesen nincs (és talán soha nem is lesz) annyi eset, hogy statisztikailag bizonyítani lehessen az ok okozati összefüggést. Ezért tartom helyesnek azt, hogy az általam olvasott országokban nem adják az AZ-t ennek a csoportnak (50-nél fiatalabb nők). Végülis már szinte mindenhol van másik oltóanyag, egyelőre azoknál nem merült fel hasonló probléma.

Csaba

A fogamzásgátlótól egyedül gyakorlatilag nincs ilyen eset, legalábbis én nem találtam erre vonatkozó adatot.

vélemény: az oltásról hamarabb fognak az érintettek beszélni, valós mérhető adatot rendelkezésre bocsátani mint a fogamzásgátló használatáról :).

Tegyuk hozza azt az adatot is, ha esetleg megvan valakinek, hogy ugyanennyi fo es ugyanilyen koreloszlasu lakossag koreben mennyi a venas trombozis es emiatti halal elofordulasa, bekeidoben.

Persze nem derul ki, hogy a fent idezett adat novekmeny-e az alapszinthez kepest vagy ez az osszes. Sejtesem szerint ez az osszes esetszam lehet, mert amig a mechanizmus nem ismert, addig nem lehet eldonteni sem, hogy melyik eset tortent volna meg az oltas nelkul is, es melyiknek volt koze hozza. Enelkul csak becsulni lehet. Viszont az szamertek tul konkret, es nem ugy fogalmaznak, hogy "akar 30 esetben is tortenhetett".

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Megvan egyébként a hivatalos állásfoglalás.

"Az ügynökség friss bejelentése szerint az agyi vénás sinustrombózist (CVST) és a zsigeri vénás trombózist (SVT), illetve az ezekkel együtt megjelenő alacsony vérlemezkeszintet érdemes az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatásaihoz sorolni.
[...]
Az EMA 62 CVST-s és 24 SVT-s esetet vizsgált, amelyeket 2021. március 22-ig az Európai Unió gyógyszerbiztonsági adatbázisában rögzítettek. 18 páciensnél a trombózis halálos volt.

Az esetek többsége az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban történt, ahol nagyjából 25 millió embert oltottak be a vakcinával.

A ritka tünetek és az oltás közötti összefüggést egyelőre nem tárták fel, lehetséges, hogy valamilyen immunválasz áll a háttérben. Az EMA azt ígérte, hogy folytatja a készítmény hatékonyságának és biztonságosságának monitorozását."

12 hét a maximum.

"A második adagot 4-12 héttel (28-84 nappal) az első adagot követően kell beadni" - (PDF) AstraZeneca tájékoztató 

Általában 12 hétre ütemezik most (én is így kaptam, június vége a második adag), mert ugye az a stratégia, hogy a lehető legtöbben jussanak egy első adaghoz, ezért a második adagokat a megengedett legtávolabbi dátumra teszik. 

 

Húsvét hétfőn én is megkaptam és szerencsére eddig semmi hatását nem érzem, csak fáradtabb voltam kicsit. Szintén Astra Zeneca. Remélem nálam így is marad nálatok meg elmúlik. A második nálam is napra pontosan 12 hét múlva esedékes. Bp. XIII. kerületben teljesen normális körülmények közt a legnagyobb fennakadást az okozta, hogy közben lakcímet váltottam és azt át kellett írni. :-)

Én már megkaptam mind a két oltást, a másodikat két hete. Az elsőnél volt kisebb izomfájdalom 2-3 napig, a másodikat meg sem éreztem.

Én azt nem értem, hogy ez miért csak az AZ vakcinánál előforduló mellékhatás? A többi (pl. a szputnyik is hasonló) oltóanyagnál miért nincsenek hasonló statisztikák, hiszen a 17 millió / néhány eset szintű számosság a többi vakcinánál is előfordulhat elvileg.

:(

A Szputnyik gyártója nem küldte el az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak a szükséges adatok 80 százalékát

Az állásfoglalásban az áll, a Szputnyikot megközelítőleg 40 országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze, ugyanis mindegyik államban más-más vakcinát használnak ezen a néven.

Ha ez igaz akkor melyik változatáról szeretnéd az adatokat?

Nem konkrétan a Szputnyik érdekelne, hanem bármelyik NEM AstraZeneca, amelyiknél van valami adat a vérrög képződéssel kapcsolatosan.

Ha az előfordulás az AZ esetében nem nagyobb, mint a kontrollcsoportban, akkor szerintem ez a más oltóanyagokra is igaz kell, hogy legyen. Vagy rosszul gondolom?

:(

Na, pont ilyen híreket hiányoltam! De a leggyakrabban használt, legtöbb embernek beadott szerekről még mindig nincsenek az AZ vizsgálataihoz hasonló eredmények, ezért úgy tűnik fel, hogy az AZ-val baj van, a többi meg mind OK. Na, én pont ebben nem lennék olyan biztos!

:(

Én sem. 

Vedd a hazait. Minden másról meg nyugodtan enged kiszivárogni.

Four deaths after taking Russian Sputnik V vaccine

Lehetséges kapcsolat a Janssen-vakcina és a vérrögképződések között

Összeszedtük, miért nem érdemes félni az AstraZeneca vakcinájától

Ugye nem feltételezed, hogy egy év alatt megtérülnek a vakcina kutatásba/gyártásba beletett pénzek?

Ampullák készülnek Lukácsházán a Pfizer-vakcinához

„közbeszerzés” melyik is a legolcsóbb? Miért nem azt veszed?

Megkaptam én is az AZ-t tegnap.

Egyelőre kb semmi mellékhatás, talán mintha egy kicsit kótyagosabb lennék így reggel az átlagosnál.