Albérlet morgolódás

Testvéremék lakást keresnek, épp a sokadik helyről jönnek vissza csalódottan, mert a bérbeadó nem hajlandó engedni azt, hogy a lakcímüket ideiglenesre bejelentsék a lakásba.

Lehet jönni mindenféle érvekkel, kedves tulajok, de egy dolog tény: Nekik törvényi kötelességük bejelenteni a lakcím változást, nektek pedig kötelességed ezt engedni. Ha nem akarjátok, ne adjatok ki lakást. Senkinek.

Hozzászólások

Sosem ellenorzik. Miert fontos ezt bejelenteni? Van vmi extra jogod ha bejelented?

Extra jogod nem, de hátrányod keletkezhet ha nem vagy bejelentve.

Testvéreméknek például a munkahelyén visszatérítik az utazás költségét amikor hazautaznak vidékre (az állandó lakcímükre) de csak akkor, ha az ideiglenes lakcímük is be van jelentve. Fura, de ez van. Nyilván nem akarnak havi 5-10 ezer forinttól elesni.

Tőlem postán szokták bekérni a lakcímkártyát, amikor megyek csomagért, amivel postás lusta volt becsöngetni. Ellenőrzik a címet.

Plusz a minap a bankban megváltoztattam a levelezési címemet, akkor is kérték a lakcímkártyám.

Konkrétumokat nem tudok, de ügyintézésnél, betegellátásnál is van szerepe.

- ha szakrendelésre mész és nem odavalósi a címed (nem körzeti vagy), nem kötelesek ellátni
- parkolás csak akkor ingyenes, ha állandó lakcímmel vagy bejelentve, így kérhetsz parkolási engedélyt
- egyes hivatalos iratokat csak lakcímkártyán szereplő címre kézbesítenek (pl. nekem ilyen volt az útlevelem)

Amúgy bármit mondhat a bérbeadó, 2013 tavaszán az alábbiakban változott az 1992. évi LXVI. tv:

(...)
27/A. §238 (1)239 A szállásadó bármely járási hivatalnál személyesen vagy az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján nyilatkozhat arról, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges hozzájárulását olyan módon adja meg, hogy

a) a lakcímbejelentéskor a bejelentkezővel együtt személyesen jelenik meg, vagy

b) a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen járul hozzá.

(2) Ha a szállásadó nem él az (1) bekezdés szerinti nyilatkozattételi jogával, akkor a bejelentéshez szükséges, a 26. § (4) bekezdése szerinti hozzájárulást a lakcímjelentő lap aláírásával adja meg.

(3)240 Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200066.TV

A teljes bizonyító erejű okirat pedig a két tanús szerződés. ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzett, gondolom amúgy sem költözne be, ha a bérbeadó nem ilyen irattal akarná vele szerződni.

----------
rohamkocka

"A teljes bizonyító erejű okirat pedig a két tanús szerződés. ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzett, gondolom amúgy sem költözne be, ha a bérbeadó nem ilyen irattal akarná vele szerződni."

Ez nem túl jellemző pedig. Már a közjegyző által ellenjegyzés. Adnak egy papírt, aláírja két tanú, meg a két fél, oszt csókolom. Ha meg panaszkodsz, elhajtanak.

Az igaz, de ennek semmi biztonsági vonzana nincs.
Postás megtalál, más miatt meg még nem kellet.

Igazából anyagi okokból nem változtattam még meg, mert a lakhelyem egyben a vállalkozásom székhelye, és azon a településen nincs iparűzési adó. Ahol viszont lakom és be kéne magam jelenteni, van.

És miért nem engedik vajon? Valamit csak mondanak!

A másik oldalt is el lehet olvasni, pl a kiszámolón volt cikk lakás bérbeadásáról. A lényeg, hogy ha hivatalosan bérbe van adva egy lakás - tehát nem full fekete - akkor a bérlőnek több joga van, mint a bérbeadónak, és kábé soha nem lehet kitenni. Ezért (is) inkább mindenki feketézik.

A "megoldás": bérelni csak ottlakás céljára kell, bejelentkezni meg vagy nem kell, vagy ismerősnél, aki megbízik bennünk.

" ha hivatalosan bérbe van adva egy lakás - tehát nem full fekete - akkor a bérlőnek több joga van, mint a bérbeadónak"

És erre van valami konkrétum? Csak mert értem én, hogy ettől paráznak a tulajdonosok, de van valami alapja egyébként? Csak mert máshol meg azt olvasom, hogy egy lakcímbejelentés nem ad a bérlőnek jogot semmire. Akkor most mi az igazság?

Egy lakcímbejelentés nem ad a bérlőnek jogot semmire. Még egy filléres internet bekötéshez is külön nyomtatványt kell kitöltened amit szignóz a bérbeadó (tulaj, haszonélvező).
Sőt, ha állandóra van bejelentve valaki, azt is ki lehet pakolni a bérleményből. Túlfélik a lakáskiadók, mert az extra lóvé kellene, de rendesen utána járni a dolgoknak, és szépen-hivatalosan-jogszerűen-adózva lakást kiadni az általában büdös.

Ellenben ha te mint bérlő nem ott élsz ami a lakcímkártyádon van, számos hátrány érhet. Gyermekorvos, fogorvos, óvoda, iskola, parkolás, bejárási- vagy lakbér támogatás, bérlet, vegzál a köz' stb-stb.

Imho nem jó ezzel játszani, jogszabály szerint is ott kell lennie a lakcímkártyádon hol élsz (bejelentési kötelezettség). Amúgy meg venni kell, a balkánon a bérlés szívás de legfőképp rossz befektetés.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Igaz, hogy 4 éve volt már, de tőlem bekérték a bérleti szerződést és minden további nélkül engedte az ügyintéző hogy igényeljem az ideiglenes lakcímet.
Állandót szerettem volna, de mivel a szerződésen nem volt explicit módon leírva hogy engedi a tulajdonos, ezért kérte az ügyintéző hogy szerezzek tőlük ilyen papírt. Nem akartam berángatni 50 km-ről berángatni a tulajt ezért, úgyhogy megelégedtem az ideiglenes címmel.

Akkor jövőre ne felejtsd el a bejelentkezést megújítani:

„A tartózkodási helyet - annak bejelentésétől számított öt éven belül - ismét be kell jelenteni. Az ismételt bejelentés hiányában az érintett tartózkodási helye e törvény erejénél fogva megszűnik.” (http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/6/OKMIR00104)

Szerintem mondjuk erről pont felesleges megkérdezni a főbérlőt. Ha van albérleti szerződés, be kell vele sétálni és bejelenteni magad.

Amúgy mikor én vettem a lakást, rá sem néztek az adás-vételire, vagy a papírjaimra, kvázi bárkit bárhova simán bejelenthettem volna.

nekem a kedvencem: ingatlan ügynökök.
kiadják a lakást a leendő bérlőnek X (ami általában minimum duplája a szerződésben szereplő pénznek) összegért,de a szerződésben 80e szerepel.Wtf? tudod,ki fizetne többet a szerződésben meghatározottnál... És még így is mennyi embert vágnak át... Ja és arról ne is beszéljünk,hogy mi van,ha eladják a lakást.

Nocsak, merre?
En meg alberlot keresek a 11. keruletben.

Nocsak, merre?
En meg alberlot keresek Bp., 11. keruletben.

"Testvéremék lakást keresnek, épp a sokadik helyről jönnek vissza csalódottan, mert a bérbeadó nem hajlandó engedni azt, hogy a lakcímüket ideiglenesre bejelentsék a lakásba."

Személy szerint úgy gondolom, hogy ilyesmit nem is kellene megkérdezni a bérbeadótól. Ki kell a lakást bérelni, aztán elmenni bejelentkezni.

Ideiglenes lakcímhez (tartózkodási hely) nem kell külön hozzájárulás, a lakás kiadásával hozzájárult a tulaj.

Az a baj, hogy az okmányirodákba se tudják sokszor az ilyen dolgokat. Vannak ahol jobban képbe vannak, vannak ahol okoskodnak és elhajtanak. Volt amikor a kormányinfo infovonalon lévő ügyintézővel veszekedett az okmányirodás,hogy márpedig nem lehet, aztán azért mikor a megyei kormányhivatal vezetőjénél panaszt tettem és gondolom meg lettek fenyítve megcsinálták a dolgot.

Azért megjegyzem, hogy akkor lehet követelőzni a bejelentéssel kapcs ha teljesen hivatalos az albérlet, tehát minden papír rendben van, az eladó adózik, stb. Nah persze akkor drágább lenne minden.

Szerződés kell hozzá ahogy feljebb írták, ezen túl a bérlőnek semmiféle kötelessége nincs az adózást illetően, viszont a használathoz hozzátartozik a lakcímbejelentés is több oknál fogva, mint azt fent is részletezték.
Ugyanilyen felháborító a helyzet Romániában is.

Ki lehetne ezt szépen fehéríteni ha pl. a bér összegének megfelelő summa után nem kéne adóznia a bérlőnek. Vagy mit tudom én, nem vagyok adószakértő.

Amikor hajnalban berugjak az ajtot es keresnek egy illetot rajtad, de elotte belecsavarnak a padloba, mint egy csikket, akkor atertekelodik a ki hova van bejelentve. :)

Nem ellenorzik, nem torlik, elmeletben papiron az adott lakasban 27 szemely volt aktiv :D

Berlo nem orult.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

A hiba a fentiekben az, hogy a bérbeadó (feltételezem te volnál?) nem jelentkeztette ki a kiköltözés után az ott lakót. Ezt meg lehet tenni ingyen, csak annyi idődbe kerül, amíg elintézed. Igazán nem nagy fáradtság, cserébe nem szopatod indokolatlanul a potenciális bérlődet.

+1
> cserébe nem szopatod indokolatlanul a potenciális bérlődet.
Absurdistanban nemzeti sport a pénzt hozó bérlők szopatása. Ha a bérlő rendes akkor meg főleg. Ritka a kivétel.

Egy fentről jövő jól szabályozott rendszer nélkül, amely mindkét fél jogait és kötelezettségeit biztosítja, ilyen kaotikus marad ez a piac. Tehát marad a vásárlás ha valaki normális körülmények között akar élni.
____________________
echo crash > /dev/kmem

"Egy fentről jövő jól szabályozott rendszer nélkül"

Nem mondom, hogy a mostani rendszer jól szabályzott, de pont az derült ki számomra az olvasottak alapján, hogy pont nem a rendszer hiányosságai miatt van a legtöbb tulajnak problémája a lakcím bejelentésével kapcsolatban. Lásd a fenti esetet. Többnyire tudatlanság, vagy sumákolás van a háttérben, ami igazán bosszantó tud lenni.