Amikor jelezték, hogy nem reagálok az SMS-ekre

Kezdett gyanús lenni. Mert nem is kaptam meg azokat az SMS-eket, amikre hivatkoznak.
Szolgáltató? Nem gondolnám.
Hardver? Akkor más se menne.
Maradhat a ROM.
Mostanában saját fordítású XOSP fut a telefonomon (alig fogyaszt valamit, legalább gyors, ez a legAOSP-bb szerű ROM, ami a telefonomra létezik). Mi lehet a baj?

Úgyhogy derítsük ki
adb logcat-tel!

Node, ahhoz, hogy lássam, mi történik, kéne SMS-t is küldeni. Erre például egy SMS-küldő kétlépcsős azonosítás egész jó (másra nem).
És lőn, megérkezett a stack trace:
05-25 16:59:49.227 3131 3398 E SQLiteDatabase: android.database.sqlite.SQLiteException: table raw has no column named display_originating_addr (code 1): , while compiling: INSERT INTO raw(address,date,count,reference_number,display_originating_addr,pdu,message_body,sequence,destination_port) VALUES (?,?,?,?,?,?,?,?,?)
05-25 16:59:49.227 3131 3398 E SQLiteDatabase: at android.database.sqlite.SQLiteConnection.nativePrepareStatement(Native Method)
ésatöbbi.

Ezek után leszedve a telefonomról a hozzá tartozó mmssms.db filet, sqlite3-mal parancssorból megnézni, és konstatálni, hogy a táblák nincsenek rendesen létrehozva már gyerekjáték.
Meg törölni az ominózus file-t, és rendberakni.

Tanulságok:
- ha magadnak fordítod a ROM-ot, ilyenek előjöhetnek
- adb egész informatív
- és mivel az Android akkor is csak egy Linux (ez főleg a low level dolgoknál jön elő), ha baj van, sokszor Linux ismeretekkel is rendbe lehet rakni.

(ugyanitt: echo 10 > /sys/class/leds/lcd-backlight/brightness )

Hozzászólások

tanulsag: fozott rommal szivni fogsz, venni kell rendes telefont rendes szoftverrel ;-)

Nekem is ez jutott eszembe, de inkább bele próbáltam képzelni magam a kiíró helyébe:
iszonyú menő dolog így tenni rendbe egy hibát. Amikor megcsinálsz egy ilyet, úgy érzed, mintha az egész világot le tudnád győzni, nagyon jó élmény!
Valószínűleg nagyon is tudatosan van olyan készüléke azzal a rommal!
Más meg autót szerelget és órákig fényez egy olyan felületet, ami nem is látható, hát ez mivel lenne rosszabb hobbi?

Ez rendben is van az első 1, 2, 3, ..., n. alkalommal. De eljön az n+1. alkalom amikor ez már csak nyűg és hiába tudod, hogy kell megoldani (vagy legalábbis hogy állj neki), már semmi kedved nem lesz hozzá. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom a Linux desktoppal. Középsulis koromban jó szórakozás volt, de amikor minden rendszer upgrade után előjön valami orbitális szívás (most hadd ne keressem elő a suspend scriptemet, ami suspend előtt "lehúzta" usb-ről a wifi sticket, mert különben a bugos kernel modul miatt nem ébredt fel a gép), egy idő után meguntam. Ami nagyon érdekes, hogy ugyanezzel a hozzáállással Windowson is rengeteg dolgot meg lehet oldani, csak az a különbség, hogy ott egyszer megcsinálod és utána évekig nem kell hozzányúlni.

Fud vagy nem; a Win10 nagyobb update-ei eddig mindig hoztak valami hackelni valót. Nem egetverő, de a hang kezelése mindig más lett (jelenleg bejelentkezés után az első esemény - nem a logó hang az meg se érkezik - kapcsolja be tök hangerővel, némi kattanás kíséretében. A Numlock-t rendszeresen kell kézzel állítani a regisztriben, laposon az ujjnyom olvasót random újraindítgatja. Persze tudom, szar gyártó, szar drivere csak akkor legalább hagyná fent, ne cserélné le a sajátjára ami össze-össze omlik.
(Ezek verzióként változóan jönnek elő - a vasak ugyan azok)

Nem nagy dolgok és valóban a linux alatt még több sz@rság van, csak utóbbiért nem fizettem és még csak nem is tekeri a vinyómat minden boot után a telemetria "szolgáltatás".

Nálam is munkaeszköz a gép, de én linuxról csak azért váltottam mac-re évekkel ezelött, mert hátráltatott a fejlődésben olyan szinten, hogy a legkevésbé támogatott platform szoftverek szempontjából.

Windows mondjuk szóba sem jöhetett a cmd.exe, ablakkezelés (workspaces) és egyéb hiányosságai miatt. Meg persze az unix szerü rendszereknek van azért előnye.

De a mai napig néha visszavágyok linuxra, amikor a drága apple szarik a farmra a beégetett xcode dev tools-ával..

Bevallom windowssal nincs sok tapasztalatom, utoljára XP-t használtam szóval relevánsabban nem tudok hozzászólni..

"Windows mondjuk szóba sem jöhetett a cmd.exe, ablakkezelés (workspaces) és egyéb hiányosságai miatt."

Scriptelésre PowerShell, cmd-hez Clink, ha mindenképp bash kell akkor MSYS. Terminál emulátornak ConsoleZ, bár kollégáknak a ConEmu jobban bejön. Windows 10 óta van virtual desktop támogatás beépítve, de előtte is megoldható volt. Egyébről nem tudok nyilatkozni. :)

Először is köszönöm a szemem felnyitásat. pár kérdésem azért lenne.

SSH megy putty nélkül? Pontosabban parancssorbol.
Egy alkalmazás ablakai között lehet váltani gyorsbillentyuvel?
Unix / Linuxuserland programok megvannak? Vagy alternatívák? Tényleg fogalmatlan vagyok már windowshoz.

Microsoft-*.* mérnök volnék vagymi (mivel a Skype for Businesshez minden kell amit az MS csak árul), szóval ezzel töltöm az idő nagy részét, így valami lövésem csak van hogy mi hogyan (nem) szokott működni Windows fronton. Az openszószhuszártól messzebb nem is lehetnék szerintem :D
--

... ugyanezzel a hozzáállással Windowson is rengeteg dolgot meg lehet oldani, csak az a különbség, hogy ott egyszer megcsinálod és utána évekig nem kell hozzányúlni.

Sajnos nekem eleg mas tapasztalataim vannak Windowszal (8.1 es 10): altatas-ebresztes mukodik gond nelkul, egyszer csak valami updatenek koszonhetoen minden masodik ebresztesnel a kijelzo nem ebred fel (ujboli altatas es ebresztes utan felebred), updateken kivul semmi nem volt telepitve/atallitva. Privacy/default app beallitasokat tobb windows update is alapertelmezesbe visszaallitotta, rendszeresen lehetett bujni a beallitasokat update utan.
A kiadott, reboot cyclet okozo, majd visszavont, de automatikusan telepulo windows updatekrol meg ne is beszeljunk, szerencsere ilyet szemelyesen nem tapasztaltam.

Szoval sajnos ilyen szempontbol lehet, hogy a Windows relative jobb, de abszolut ertelemben veve ugyanolyan szar :)

Ezekszerint:


Programozo az, aki meg tudja magyarazni, hogy miert nem kapta meg az sms-t, amit kuldtel neki

:P