Menj a veréb után, szarba vezet

Gondoltam frissitem a Lenovo P1m-emet egy frissebb androidra. Ehhez elővettem a ól ismert xda-dev-et, ahol volt is leirás a teljes processre:
https://forum.xda-developers.com/android/general/guide-lenovo-vibe-p1m-…

Ezzel most azt sikerült elérnem, hogy infinite boot-loop alakult ki, nem indul el se a recovery menü, se semmi. A TWRP szenved valamit, de elolvasni nem lehet mert egyből rebootol.

Éljen a tégla. Már csak meg kell várni mig lemerül, akkor legalább nem zümmögő tégla lesz.

Hozzászólások

Ugyanezen leírás szerint frissítettem ismerősöm telefonját, azóta is tökéletesen működik. Biztos, hogy step by step követted a leírtakat?

wow, andronyid még mindig nem jutott el oda ahova az iPhone 1 már 2007-ben?

brickelhetetlen, mindigkikapcsolható

Mivel rosszul látod a helyzetet elmagyarázom:
- az android megengedi az usereknek a hackelést, ellentétben (nagyrészt) az iOS-al
- az emberek nekiállnak hackelni, veszélyes lépések sorozatát végrehajtva
- van, amikor az ember elrontja és tégla lesz az eszköz.

És de, van over the air frissités Androidban is.
Szivesen.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A frissítési lépéseket tudod hol rontottad el? Az eljén. Amikor Lenovo telefont (áhhhííí, áhhíííííííí) vettél :D

--
trey @ gépház

Vicces, hogy a gyártói toolok és jogosultságok (default root, nyitott bootloader, másolással cserélhető firmware, stb.) kikényszerítése helyett, az Android közösség még mindig ott tart, hogy kétes értékű és eredetű toolokkal, leírásokkal kockáztatják telefonjaik épségét.

Hogy konstruktív is legyek:
Bootloop alatt kamera alá tenni a telefont és utána kikockázni a releváns időszeleteket. Been there, done that.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egen, csak irritáló, mikor kikapcsolhatatlan szolgáltatások kvázi működésképtelenné teszik a készüléket, mikor szolgáltató miatt elárvul a készülék és emiatt biztonsági kockázatot jelent, mikor a telefont kirootoló féregnek (nem röhög) több jogosultsága van, mint a usernek, mikor a bootloader kialakítása miatt képtelenség a fenn nevezett férget eltávolítani, és ezt estig sorolhatnám, mikor a beépített flash sérülése miatt indíthatatlanná válik a készülék és képtelenség lementeni róla az adatot. És még sorolhatnám estig.
Vagy másféltucat ismerősöm vett hasonló okok miatt új telefont. Végülis ez is üzleti modell.

Probléma attól még létezik, hogy x milliárd idióta szemet huny felette vagy nem is tud a létezéséről. Attól még nekik is ugyanúgy sérülnek a jogaik. A rootolás, TWRP, unlock nem létező fogalmak lennének, ha ezeket a felhasználók ezeket a jogokat, toolokat alapban megkapnák. A szükségtelen korlátozás mindig is a szabályok áthágásával jár.

Android flawed by design.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Asztali szamitógépnél van root/admin jogosultságod, egységes boot, szabadon választható operációs rendszer, stb.
A probléma az, hogy az android felépítésével nem a usereket védik, hanem a Google és a szolgáltatók bevételeit. És ez az igazi szopatás, mikor végfelhasználóként még te fizetsz azért, hogy szophass.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos távol állnak tőlem az androidos készülékek, a kezdetektől megmaradtam az iOS vonalnál. Annyi tapasztalatom van androidos készülékekkel, hogy nejem első és utolsó androidos telefonját tákoltam, hogy elfogadhatóan működjön.
Azóta ő is maradt inkább a harapott almánál. Megy, csinálja a dolgát, nem laggol, használható.
Utolsó nem oprendszeres telefonom egy Motorola V2x volt. Hiába vagyok rendszergazda, androidos cuccok nekem valahogy nem jönnek be, sorry.

WTF did i read?

Mióta extra szolgáltatás a root egy normális op. rendszeren? Vagy a Microsoft árul már Admin csomagot is asztali PC-re? Az asztali PC-den lockolt a boot?
Itt arról van szó, hogy miután megVÁSÁROLOK egy készüléket, akkor ÉN akarom birtokolni azt, arra és olyan formában használni ahogy ÉN akarom. És itt nem csak a készülékről van szó, hanem a felette gyakorolt kontrollról. Ez egy megvett terméknél nem lehet korlátozott.
Ezzel szemben mi van? A gyártó, a szolgáltató, az OS gyártó, és még ki tudja kicsoda telepíthet alkalmazást az általam birtokolt eszközre és nincs efelett kontrollom.
A szolgáltatói lockot el tudom fogadni, DE ha lejártak a kedvezményeket biztosító szerződési feltételek, akkor a szolgáltatónak kutya kötelessége legyen a lock feloldása.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ennek semmi köze az Androidhoz. iOS-en dettó ugyanez van. Annyi különbséggel, hogy az Apple szerint ha jailbreak-elsz, akkor bűnöző vagy és olyan mintha Jobs koporsójából lopnál, Androidon pedig - gyártója válogatja - de engedélyezett az unlock és a root. Ezt a gyártót kell megkeresned. Ha nem érted vagy nem akarod érteni amit mondok, akkor felesleges tovább beszélgetnünk.

Egyébként a Microsoft asztali op. rendszerét hasonlítod telefon OS-ekhez. Mi lenne, ha a Microsoft telefon OS-ét hasonlítanád hozzájuk? Ott mi a helyzet a root-tal és a boot loader-rel? Ja elnézést, elfelejtettem, hogy halottakról vagy jót, vagy semmit.

--
trey @ gépház

A probléma, hogy az iOS egy, az-az egy készülékcsaládon fut, ahogy a WP is csak egy családon futott. Mindkettő erősen specifikus oprendszer. Ezzel szemben az Android egy generikus kernelre épít, ami mellé még a privilégiumszinteket és azok kezelését is átvették. Tehát meg lett volna a lehetőség, hogy egy olyan OSt hozzanak létre, ami megfelelő jogokat biztosít a felhasználónak, ehelyett annak a teljes kizárását választották. És ennek nem volt és nincs technológiai indoka, szimplán csak az üzleti érdek.
Értem én, hogy van olyan gyártó, aki megenged rootolást és unlockot, de ennek léteznie sem kellene.

Azért hasonlítom az asztali OShez, mert egy mai közép-felső kategóriás telefonnak lassan több memóriája van, mint a mostani asztali gépemnek, több tárhelye, mint egy 10 évvel ezelőtti asztali gépnek, és nagyobb számítási kapacitása, mint egy 10 évvel ezelőtti notebooknak. Azok a limitációk, amik annó kikényszerítették az okosteleon OS-ek létét félelmetesen gyorsan tűnnek el, miközben olyan jegyeket, beidegződéseket hordoznak magukban, amik még a butatelefonos korszakból maradtak vissza.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a készülékeket gyakorlatilag mindenki, akinek csak egy köze van hozzá, a felhasználó fejésére használja.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem értem én sem, hogy miért nem érted, hogy ez nem az Android OS-en múlik, hanem az egyes készülék gyártókon.
Vehetsz Android OS-es telefont, ami olyan, amilyet szeretnél. Vannak gyártók, akik ezt engedik és vannak, akik nem engedik.

Tehát meg lett volna a lehetőség, hogy egy olyan OSt hozzanak létre, ami megfelelő jogokat biztosít a felhasználónak, ehelyett annak a teljes kizárását választották. És ennek nem volt és nincs technológiai indoka, szimplán csak az üzleti érdek.

Az OS olyan, az egyes készülékek nem olyanok. Egyébként az iOS és WP esetén sem hiszem, hogy ennek technológiai okai lennének. Ha egy konkrét eszközhöz kell tervezni, az könnyebbséget jelent, nem nehézséget! Tehát iOS-en és WP-n sokkal könnyebb bármilyen funkciót megoldani, hogy az egy eszközön jól működjön, mint egy általános OS-en, ami millió hardveren kell, hogy jól működjön.

Nem. Az egyetlen helyes megoldás, ha az Android, iOS, WP, whatever, úgy van megírva, hogy első bootnál állítasz root accountot és utána user accountot (a'la linux, bsd, win), és ezek után ezeknek megfelelő privilégiumokkal garázdálkodhatsz. Pont. Ez nincs.

Vannak nyitott bootloaderek. Vannak gyártók, akik megengedik a rootolást, de nincs alapból, out of box teljes kontrolod legyen. Sőt, volt olyan tablet is volt a kezemben, ami gyárilag volt rootolva, csak épp fake root volt. Bármit megtehettél, csak épp a kínai reklám/trojan droppert és annak csatolt részeit nem állíthattad le.
A privilégiumok készüléktől függetlenek, minden készüléken ugyanúgy kell, hogy működjenek. Ez nem HW-től függ, hanem szoftver tervezéstől. És elhiheted, a gyártók nem nyúlnak bele ennyire az Android lelkivilágába. Itt a nagy G-nél pattog a labda, csakhogy őneki a szolgáltatók és a gyártói érdekek a fontosabbak. Ugyanez van a WP-nél is, annyi könnyítéssel, hogy ott a mezei usernek kicsit több joga van (pl. törölhetsz előretelepített alkalmazást). Az iOS dettó, csak ott minden az alma körül forog.

Olyan téma ez, aminél okoskodhat az ember, de így is, úgy is mindig a fasz rossz végén lesz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Valóban? Nem lehet, hogy ez csak egy illúzió? Miért is váltottál iPhoneról?
Ha okostelefonod van, függetlenül milyen gyártó, milyen OS-e van rajta, a lompos ilyen vagy olyan formában ott van, csak lehet, hogy épp nem tudsz róla.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

>Sajnos azt kellene megérteni, hogy az Android telefon pontosan ugyanolyan számítógép, mint egy asztali PC.

vs.

>Egyébként a Microsoft asztali op. rendszerét hasonlítod telefon OS-ekhez. Mi lenne, ha a Microsoft telefon OS-ét hasonlítanád hozzájuk?

^egy átlagos nap iPaqisztánban

Bootloader módba sem tudod juttatni? (Bekapcsoló+halkítás szokott lenni leggyakrabban)

Nagynehezen sikerült fastboot módba kapcsolni. Kipróbáltam másik recovery img-vel, az már 1 mp-et mutatta a TWRP hibát: "unable to mount /data".

Ezután sikerült belépnem a TWRP menübe, ott kapott egy SuperSU-t és ezt az imaget: https://www.techolite.com/36988/lenovo-vibe-p1m-lineage-os-7-1-1-nougat…

most booton, töltőképernyőt nézek és reménykedek, hogy elindul. Legalább már kiléptőnk a boot-loopból.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

honnan szerzek gyári romot? :)

Elindul az andoid rajta, de azt irja, hogy "Encryption unsuccessfull" és egy "Reset Phone" gomb, ami nem csinál semmit. power gombot hosszan nyomva restart / shutdown. Restart után is ugyanez....

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Találtam stock romot, a gond az, hogy a Flash tool csak működő telefonnal megy (ami elindul legalább androidig). adb-vel pedig nem tudtam feltölteni a system.img-t mert
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 998711583 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 863826207 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 724656415 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 588718367 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 454332703 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 319840543 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 185331999 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 58904863 is not a multiple of the block size 4096
erasing 'system'...
FAILED (remote: unknown command)
finished. total time: 0.005s

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Onnantól kezdve, hogy nem gyári ROM van a készüléken, a Lenovo-nak semmilyen tool-ja nem fog vele foglalkozni. Így van ez a többi gyártóval is. Ugyanis még az USB-n közölt azonosító kódok is mások, a gyártói proprietary komponensekről nem is beszélve.

Ja és Lenovo-t ne vegyél :)

Tegnap este sikerült visszaállni a gyári állapotra (recovery, system). Először sikerült rá feltölteni egy román romot, ami már indulásnál dobálta a crasheket :)

Utána reinstall és patch OTA-n keresztül.

A Smart Phone Flash Tool volt a megoldás. A titka annyi, hogy kikapcsolt telefont kell USB-re dugni és ez a cucc meg elintéz mindent.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház