Menj a veréb után, szarba vezet

 ( neutrino | 2017. május 3., szerda - 11:14 )

Gondoltam frissitem a Lenovo P1m-emet egy frissebb androidra. Ehhez elővettem a ól ismert xda-dev-et, ahol volt is leirás a teljes processre:
https://forum.xda-developers.com/android/general/guide-lenovo-vibe-p1m-t3387901

Ezzel most azt sikerült elérnem, hogy infinite boot-loop alakult ki, nem indul el se a recovery menü, se semmi. A TWRP szenved valamit, de elolvasni nem lehet mert egyből rebootol.

Éljen a tégla. Már csak meg kell várni mig lemerül, akkor legalább nem zümmögő tégla lesz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ugyanezen leírás szerint frissítettem ismerősöm telefonját, azóta is tökéletesen működik. Biztos, hogy step by step követted a leírtakat?

Tapasztalatom szerint mindig a viz a hulye... :D

De azért a víz az úr :)

Ezen nem sok elrontani való van:
adb reboot bootloader
fastboot oem unlock
fastboot flash recovery.img
fastboot reboot

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Akkor passz. Annyira nem értek az Androidos állatfajtákhoz.

wow, andronyid még mindig nem jutott el oda ahova az iPhone 1 már 2007-ben?

brickelhetetlen, mindigkikapcsolható

Aha, persze.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mivel rosszul látod a helyzetet elmagyarázom:
- az android megengedi az usereknek a hackelést, ellentétben (nagyrészt) az iOS-al
- az emberek nekiállnak hackelni, veszélyes lépések sorozatát végrehajtva
- van, amikor az ember elrontja és tégla lesz az eszköz.

És de, van over the air frissités Androidban is.
Szivesen.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Az Android engedheti, ha a gyártók nem akarják engedni.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Utána kell nézni, hogy mit tud a gyártó, készülék. Van egy sor olyan gyártó, aki engedi a bootloader unlockot, rootolást, ROM cserélést.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A frissítési lépéseket tudod hol rontottad el? Az eljén. Amikor Lenovo telefont (áhhhííí, áhhíííííííí) vettél :D

--
trey @ gépház

Eddig (!) nem volt gond vele, amikor anno megvettem még egész jó volt....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A ZUK-kal is ez a helyzet? A Z1 tulajdonkeppen egy két SIM-es Oneplus One. Gyárilag CyanogenOS-el jött, ugyanúgy hekkeluető, mint a Oneplus.

Nálam Lenovo K910 Vibe Z van 2,5 éve.
Semmi gondom nem volt vele.
Sajnos amikor megszünt a CM, akkor a frissítések is elapadtak.
A fiókba lapuló apple termék, amiről a fotót csináltad nem eladó?

----
FreeBSD, Solaris, Debian, LMDE

Vicces, hogy a gyártói toolok és jogosultságok (default root, nyitott bootloader, másolással cserélhető firmware, stb.) kikényszerítése helyett, az Android közösség még mindig ott tart, hogy kétes értékű és eredetű toolokkal, leírásokkal kockáztatják telefonjaik épségét.

Hogy konstruktív is legyek:
Bootloop alatt kamera alá tenni a telefont és utána kikockázni a releváns időszeleteket. Been there, done that.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért ken block nem kellene egy kalap alá venni az Androidosok ki tudja hány milliárdos táborát, mert megérzésem szerint a 99%-uknak fogalma sincs arról, hogy mi az a TWRP, a root, az unlock és társai.

--
trey @ gépház

Egen, csak irritáló, mikor kikapcsolhatatlan szolgáltatások kvázi működésképtelenné teszik a készüléket, mikor szolgáltató miatt elárvul a készülék és emiatt biztonsági kockázatot jelent, mikor a telefont kirootoló féregnek (nem röhög) több jogosultsága van, mint a usernek, mikor a bootloader kialakítása miatt képtelenség a fenn nevezett férget eltávolítani, és ezt estig sorolhatnám, mikor a beépített flash sérülése miatt indíthatatlanná válik a készülék és képtelenség lementeni róla az adatot. És még sorolhatnám estig.
Vagy másféltucat ismerősöm vett hasonló okok miatt új telefont. Végülis ez is üzleti modell.

Probléma attól még létezik, hogy x milliárd idióta szemet huny felette vagy nem is tud a létezéséről. Attól még nekik is ugyanúgy sérülnek a jogaik. A rootolás, TWRP, unlock nem létező fogalmak lennének, ha ezeket a felhasználók ezeket a jogokat, toolokat alapban megkapnák. A szükségtelen korlátozás mindig is a szabályok áthágásával jár.

Android flawed by design.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos azt kellene megérteni, hogy az Android telefon pontosan ugyanolyan számítógép, mint egy asztali PC. Az sem való analfabétáknak és ez sem.

--
trey @ gépház

Asztali szamitógépnél van root/admin jogosultságod, egységes boot, szabadon választható operációs rendszer, stb.
A probléma az, hogy az android felépítésével nem a usereket védik, hanem a Google és a szolgáltatók bevételeit. És ez az igazi szopatás, mikor végfelhasználóként még te fizetsz azért, hogy szophass.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Érdekes, hogy máskor annyira büszkék tudtok lenni arra, hogy a pénztárcátokkal szavaztok. Rendes Android telefont kell venni, ahol gyári tartozék a root és az unlockolt boot.

--
trey @ gépház

+1

"Vicces, hogy a gyártói toolok és jogosultságok (default root, nyitott bootloader, másolással cserélhető firmware, stb.) kikényszerítése helyett, az Android közösség még mindig ott tart,"

^^

Mint például? Milyen telefont?

Sajnos távol állnak tőlem az androidos készülékek, a kezdetektől megmaradtam az iOS vonalnál. Annyi tapasztalatom van androidos készülékekkel, hogy nejem első és utolsó androidos telefonját tákoltam, hogy elfogadhatóan működjön.
Azóta ő is maradt inkább a harapott almánál. Megy, csinálja a dolgát, nem laggol, használható.
Utolsó nem oprendszeres telefonom egy Motorola V2x volt. Hiába vagyok rendszergazda, androidos cuccok nekem valahogy nem jönnek be, sorry.

Azt hittem, hogy konkrétumként kérdezted, ezért linkeltem. Szerintem az a lényeg, hogy elégedett legyen az ember azzal, amit használ.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

WTF did i read?

Mióta extra szolgáltatás a root egy normális op. rendszeren? Vagy a Microsoft árul már Admin csomagot is asztali PC-re? Az asztali PC-den lockolt a boot?
Itt arról van szó, hogy miután megVÁSÁROLOK egy készüléket, akkor ÉN akarom birtokolni azt, arra és olyan formában használni ahogy ÉN akarom. És itt nem csak a készülékről van szó, hanem a felette gyakorolt kontrollról. Ez egy megvett terméknél nem lehet korlátozott.
Ezzel szemben mi van? A gyártó, a szolgáltató, az OS gyártó, és még ki tudja kicsoda telepíthet alkalmazást az általam birtokolt eszközre és nincs efelett kontrollom.
A szolgáltatói lockot el tudom fogadni, DE ha lejártak a kedvezményeket biztosító szerződési feltételek, akkor a szolgáltatónak kutya kötelessége legyen a lock feloldása.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ennek semmi köze az Androidhoz. iOS-en dettó ugyanez van. Annyi különbséggel, hogy az Apple szerint ha jailbreak-elsz, akkor bűnöző vagy és olyan mintha Jobs koporsójából lopnál, Androidon pedig - gyártója válogatja - de engedélyezett az unlock és a root. Ezt a gyártót kell megkeresned. Ha nem érted vagy nem akarod érteni amit mondok, akkor felesleges tovább beszélgetnünk.

Egyébként a Microsoft asztali op. rendszerét hasonlítod telefon OS-ekhez. Mi lenne, ha a Microsoft telefon OS-ét hasonlítanád hozzájuk? Ott mi a helyzet a root-tal és a boot loader-rel? Ja elnézést, elfelejtettem, hogy halottakról vagy jót, vagy semmit.

--
trey @ gépház

A probléma, hogy az iOS egy, az-az egy készülékcsaládon fut, ahogy a WP is csak egy családon futott. Mindkettő erősen specifikus oprendszer. Ezzel szemben az Android egy generikus kernelre épít, ami mellé még a privilégiumszinteket és azok kezelését is átvették. Tehát meg lett volna a lehetőség, hogy egy olyan OSt hozzanak létre, ami megfelelő jogokat biztosít a felhasználónak, ehelyett annak a teljes kizárását választották. És ennek nem volt és nincs technológiai indoka, szimplán csak az üzleti érdek.
Értem én, hogy van olyan gyártó, aki megenged rootolást és unlockot, de ennek léteznie sem kellene.

Azért hasonlítom az asztali OShez, mert egy mai közép-felső kategóriás telefonnak lassan több memóriája van, mint a mostani asztali gépemnek, több tárhelye, mint egy 10 évvel ezelőtti asztali gépnek, és nagyobb számítási kapacitása, mint egy 10 évvel ezelőtti notebooknak. Azok a limitációk, amik annó kikényszerítették az okosteleon OS-ek létét félelmetesen gyorsan tűnnek el, miközben olyan jegyeket, beidegződéseket hordoznak magukban, amik még a butatelefonos korszakból maradtak vissza.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a készülékeket gyakorlatilag mindenki, akinek csak egy köze van hozzá, a felhasználó fejésére használja.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem értem én sem, hogy miért nem érted, hogy ez nem az Android OS-en múlik, hanem az egyes készülék gyártókon.
Vehetsz Android OS-es telefont, ami olyan, amilyet szeretnél. Vannak gyártók, akik ezt engedik és vannak, akik nem engedik.

Tehát meg lett volna a lehetőség, hogy egy olyan OSt hozzanak létre, ami megfelelő jogokat biztosít a felhasználónak, ehelyett annak a teljes kizárását választották. És ennek nem volt és nincs technológiai indoka, szimplán csak az üzleti érdek.

Az OS olyan, az egyes készülékek nem olyanok. Egyébként az iOS és WP esetén sem hiszem, hogy ennek technológiai okai lennének. Ha egy konkrét eszközhöz kell tervezni, az könnyebbséget jelent, nem nehézséget! Tehát iOS-en és WP-n sokkal könnyebb bármilyen funkciót megoldani, hogy az egy eszközön jól működjön, mint egy általános OS-en, ami millió hardveren kell, hogy jól működjön.

Nem. Az egyetlen helyes megoldás, ha az Android, iOS, WP, whatever, úgy van megírva, hogy első bootnál állítasz root accountot és utána user accountot (a'la linux, bsd, win), és ezek után ezeknek megfelelő privilégiumokkal garázdálkodhatsz. Pont. Ez nincs.

Vannak nyitott bootloaderek. Vannak gyártók, akik megengedik a rootolást, de nincs alapból, out of box teljes kontrolod legyen. Sőt, volt olyan tablet is volt a kezemben, ami gyárilag volt rootolva, csak épp fake root volt. Bármit megtehettél, csak épp a kínai reklám/trojan droppert és annak csatolt részeit nem állíthattad le.
A privilégiumok készüléktől függetlenek, minden készüléken ugyanúgy kell, hogy működjenek. Ez nem HW-től függ, hanem szoftver tervezéstől. És elhiheted, a gyártók nem nyúlnak bele ennyire az Android lelkivilágába. Itt a nagy G-nél pattog a labda, csakhogy őneki a szolgáltatók és a gyártói érdekek a fontosabbak. Ugyanez van a WP-nél is, annyi könnyítéssel, hogy ott a mezei usernek kicsit több joga van (pl. törölhetsz előretelepített alkalmazást). Az iOS dettó, csak ott minden az alma körül forog.

Olyan téma ez, aminél okoskodhat az ember, de így is, úgy is mindig a fasz rossz végén lesz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Érdekes az okfejtésed a faszról, mert általában az történik, hogy olvasom ki mennyire nyelte be tövig, én pedig előrelátó vásárlással mindig megúszom, hogy a számba kerüljön a lompi.

--
trey @ gépház

Valóban? Nem lehet, hogy ez csak egy illúzió? Miért is váltottál iPhoneról?
Ha okostelefonod van, függetlenül milyen gyártó, milyen OS-e van rajta, a lompos ilyen vagy olyan formában ott van, csak lehet, hogy épp nem tudsz róla.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

>Sajnos azt kellene megérteni, hogy az Android telefon pontosan ugyanolyan számítógép, mint egy asztali PC.

vs.

>Egyébként a Microsoft asztali op. rendszerét hasonlítod telefon OS-ekhez. Mi lenne, ha a Microsoft telefon OS-ét hasonlítanád hozzájuk?

^egy átlagos nap iPaqisztánban

Hallod, az haggyán, de a Linux közösség még mindig ott tart, hogy nincs kikényszerítve a Photoshop! :D

Ennek elvileg teljesen jónak kellene lennie, mert semmilyen kétes eredetű toolt nem használ. Sőt egy nexusra is így kell felrakni custom recoveryt gyári leírás szerint. A baj akkor van, ha gyártó frissítette közben a bootloader valami lockoltra.

Bootloader módba sem tudod juttatni? (Bekapcsoló+halkítás szokott lenni leggyakrabban)

Nagynehezen sikerült fastboot módba kapcsolni. Kipróbáltam másik recovery img-vel, az már 1 mp-et mutatta a TWRP hibát: "unable to mount /data".

Ezután sikerült belépnem a TWRP menübe, ott kapott egy SuperSU-t és ezt az imaget: https://www.techolite.com/36988/lenovo-vibe-p1m-lineage-os-7-1-1-nougat-custom-rom.html

most booton, töltőképernyőt nézek és reménykedek, hogy elindul. Legalább már kiléptőnk a boot-loopból.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Na, ez örvendetes.
Ha van komplett eredeti image, arra fastbootal mindég vissza lehet állni, tehát amíg az elérhető, addig nincs brick.

Eddig jó, 10 perce tölt. Remélem csinál is valamit, mert a progressbar az luxus...
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

USB-t ráraksz, adb logcat tud hasznosakat írni (ha engedélyezve van)

25 perc.

Log:
https://pastebin.com/p1fBCUZy

Ez ismét magába fordult ahogy nézem....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Gyári romra vissza?

honnan szerzek gyári romot? :)

Elindul az andoid rajta, de azt irja, hogy "Encryption unsuccessfull" és egy "Reset Phone" gomb, ami nem csinál semmit. power gombot hosszan nyomva restart / shutdown. Restart után is ugyanez....

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Esetleg nem tudom hogy működik e.
Vagy needrom.
----
FreeBSD, Solaris, Debian, LMDE

Találtam stock romot, a gond az, hogy a Flash tool csak működő telefonnal megy (ami elindul legalább androidig). adb-vel pedig nem tudtam feltölteni a system.img-t mert
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 998711583 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 863826207 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 724656415 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 588718367 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 454332703 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 319840543 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 185331999 is not a multiple of the block size 4096
error: write_sparse_skip_chunk: don't care size 58904863 is not a multiple of the block size 4096
erasing 'system'...
FAILED (remote: unknown command)
finished. total time: 0.005s

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

TWRP nem indul el? Ha SD kártyán be tudod adagolni a stock romot ZIP-ben, az lehet meg tudja csinálni belülről.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

2,2 gb a stock rom, a kártyám pedig csak 2 Gb (net 1,8).
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A belső tárhely TWRP-vel MTP-n keresztül?

Hogyan?

Jelenleg ott tart, hogy elindult a Lineage, viszont kb használhatatlan, kamera nem működik, ébresztőóra nem megy...stb. A windows viszont nem észleli.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Bootolj a TWRP-be és nézd meg az MTP-t.

időközben megtaláltam, viszont a windows nem látja :S

A lenovo "Rescue" programja pedig nem ismeri ezt a modellt.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Onnantól kezdve, hogy nem gyári ROM van a készüléken, a Lenovo-nak semmilyen tool-ja nem fog vele foglalkozni. Így van ez a többi gyártóval is. Ugyanis még az USB-n közölt azonosító kódok is mások, a gyártói proprietary komponensekről nem is beszélve.

Ja és Lenovo-t ne vegyél :)

Kérj kölcsön, vagy vegyél egy nyolc gigásat. Nem drága, és olcsóbb, mint egy új telefon.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Itt pontosan mi? Mert én itt letölthető romot nem látok...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Tegnap este sikerült visszaállni a gyári állapotra (recovery, system). Először sikerült rá feltölteni egy román romot, ami már indulásnál dobálta a crasheket :)

Utána reinstall és patch OTA-n keresztül.

A Smart Phone Flash Tool volt a megoldás. A titka annyi, hogy kikapcsolt telefont kell USB-re dugni és ez a cucc meg elintéz mindent.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház