Hogyan cseréjem a jobb CTRL-t INSERT-re

 ( kumgabor | 2017. április 7., péntek - 22:45 )

Sziasztok!

Hogyan tudom a jobb oldali CTRL billentyűt INSERT-re cserélni?
(Természetesen a működést, és nem fizikailag)

Debian stretch, GNOME.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

xkb.

Egy elég hiányosan és szétszórtan dokumentált része az X11-nek, ami neked kell több xkb réteget is érinthet, kezdjük azzal, hogy feldobod az alábbinak a kimenetét valami kódmegosztóra:

xkbcomp $DISPLAY xkb.dump

(Az xkb.dump fájl tartalmát oszd meg velünk, akkor konkrét módosítást tudok adni, amit utána be tudsz tölteni egy "xkbcomp xkb.dump $DISPLAY" kiadásával.)

Nagyjából erre lesz szükséged:

Ezt:
key <LCTL> { [ Control_L ] };
Cseréled erre:
key <LCTL> { [ Insert ] };

Ha van ilyen sorod:
modifier_map Control { <LCTL>};
Akkor töröld.

(Ha megosztod a dump-od egyúttal mentsd is, illetve ha a módosításokban hiba történik akkor legegyszerűbb ha a bill. beállításoknál GUI-n, bocs, gnome alatt nem tudom mi a neve, visszaállítod arra amit használtál. Ha nem lenne ezután se újra a régi, akkor állítsd át egy másik nyelve majd vissza arra amin a módosítások előtt volt, ez elkellhet mint egy frissítés, de kijelentkezés nem fog kelleni.)

(Ha szeretnéd nem xkbcomp-al betölteni a változásokat minden reboot után, hanem a layout részeként, akkor a fentieken kívül még több dolgot is kell módosítani, /usr/share/X11/xkb mappában fájlokat, nem tudom a célod, ha magán jellegű, akkor xkbcomp-al jobban jársz.)

xkbcomppal megcsináltam az általad írtak alapján. Köszönöm a segítséget!

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

[Feliratkozás]

Annyit változtattam időközben a dolgon, hogy nem a CTRL, hanem a PrintScreen lett az Insert. Viszont felmerült a dolog, hogy rendszerszinten szeretném ezt megváltoztatni. Van erre valami egyszerű mód?

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Mit értesz "rendszerszinten" alatt? Van olyan alkalmazás, amiben nem érvényes az xkbcomp-al beállított layout, ilyen esetekben elvileg (nem teszteltem) segít a /usr/share/X11/xkb mappában levő fájlok módosítása, itt van az összes xkb beállító fájl. Amit az xkbcomp-al előbb exportáltál majd importáltál az egy komplett beállítás, a fenti mappában szétszedve találod több fájlba (felépítésre ugyan az, mint amit exportáltál, ergo neked a symbols mappa tartalma kell csak, abban asszem egy darab "hu" van). Backup-olsz, módosítod a fájlt, utána átváltasz másik nyelvre és vissza (kijelentkezés elvileg nem szükséges, gnome-ot nem ismerem), és elvileg érvényes. Elkellhet még az adott program újraindítása amennyire emlékszem, de nem túl sokat próbálkoztam vele.

Milyen programban nem működik a layout-od?

Minden felhasználó számára be szeretném állítani, nem csak a sajátnál. Vagy az xkbcomp működik rootként bootkor futtatva is?

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Nem tudom működik-e, csak 1 user-es gépen használom.