3 os feltelepítése hogyan?

Fórumok

Van egy 1 tb-os hdd-m erre akarom feltenni a win 10, linux mint és trueos-t. Particionáltam is 6 részre mint:
3*60 gb a 3 os-nek
500 mb a win system reserved
5 gb linux swap
és maradék 750 az adatoknak.
Először feltetteem a wint utána lunuxot de amikor trueos akartam rakni akkor már nem látta a 3. 60 gb-os részt hanem az összes többit a particonáló menüben telepítés előtt. Miért? Hogy tudnám láttatni és feltenni a 3.-at is?

Hozzászólások

Oké. A leírásodban nem értettem ezt az "összes többit", de van rá halvány esély hogy a létrehoztál 4 primary partíciót, és MBR-rel többet nem lehet. Ha a system reserved és a swap is primary, akkor már csak kettő marad. Boot-olni meg csak primary-ról lehet - bár ezt nem mondom biztosra, mert jó régen nem telepítettem multi boot rendszert, főleg nem 3 rendszerrel. De biztos lesz itt valaki aki megmondja a tutit.

Nos neked volt igazad most néztem meg és igen: 4 primary lehet csak, csak ugye ebből 2 swapos ezért nem maradt hely a trueos-nek.
Viszont a linux követelni szokta, hogy legyen swap partició; mert ha azt nem kéne akkor pont lenne annyi hely így viszont nincs.
Ilyenkor mi a teendő?

A linux és a trueos is megeszi a swap-et másodlagos partícióban levő logikai drive-on. (Az már csak hab a tortán, hogy a trueos-nek összesen egyetlen (primary) partíció bőven elég, , mert majd azt továbbszeleteli magának.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A Linux Mint és a swap lehet logikai partíción is. TrueOS-t még nem telepítettem, nem tudom, neki mi kell, de legrosszabb esetben neki is elsődlegest csinálj. Ha a Windows 10 részére létrehozol két elsődlegest, meg még egy elsődlegest a TrueOS-nek, akkor a maradékok egy kiterjesztett partíción elférnek. Swap partícióból elég egy is, egyszerre nem futtatsz két OS-t.

Kérdés hogy mi értelme ennyi os-t feltelepíteni, nyersz vele valamit ? Virtualizálva nem jó ?

gpt-t használj, nem is tudom hogy mi értelme van manapság mbr-t használni, mbr-el ha jól emlékszem maximum 4 primary partíciód lehet, ebből a windows 10 alapból hármat elhasznál (recovery,efi,root) és a negyedik pedig a LinuxMint, szóval a TrueOS-nek meg kell gondolom alapból egy primary partició (bár biztos lehet logikaira is telepíteni nem ismerem a TrueOS-t és a telepítőjét). Persze meg tudod csinálni mbr-el is ha mondjuk lvm-et használsz de szerintem fölöslegesen szívatod magad. Szóval gpt a megoldás.

Rakd fel előbb a Windows-t (plusz reserved partíció). Utána TrueOS, ami csak egy Primary-t eszik meg, mert azon belül készíti el a saját logikai partícióit, amit csak ő ismer.
Ezek után Linux megy logikaira úgy partícionálva ahogy akarod.

Ez a sorrend a GRUB miatt is jó, mivel a Linux telepítésekor már észlelni fogja a Win-t és TrueOS-t.

inditasz 3 db VM-et virtualbox-ban, es keszen vagy. Ha thin provision-t valasztasz, akkor meg kioszthatod mindegyiknek az 1 TB-ot (tanuljuk meg: nem 'tb', hanem 'TB') - csak ne akard tele is pakolni ;-)

> inditasz 3 db VM-et virtualbox-ban

Teljesen jó megoldás sok esetben, egy csomó dolgot én is így próbáltam már ki, de mi van akkor, ha ő úgy akarja összehasonlítani az oprendszereket, hogy mindegyik a valós hardveren fut?

> tanuljuk meg: nem 'tb', hanem 'TB'

A mondatok kezdőbetűinek kivételével mindent kisbetűvel írt, vagyis nem biztos, hogy a tudás hiányzik, hanem inkább az akarat.

Swap partíciót töröld, szerintem felesleges. Mehet fájlból is. Sosem csinálok swap partíciót, így rugalmasan tudom módosítani vagy ha nincs helyem, akár törölni ideiglenesen.

Még érdekesebb lett a helyzet!
Mostmár felment mind3 os csak most meg nem látszik a trueos az os választó menüben!
Felraktam a wines OSL2000 Boot Manager és ez már láthatóvá tette a trueost csak az van miután elindítom a true-t utána pedig a Linuxot akkor a Linux nem indul el
hanem csak a kurzor villog és nem történik semmi! Na ez most mi?

Szerintem a bootmanager egy olyan tudomány, hogy érdemes dokumentációt olvasni róla, belenyúlni a konfigurációs állományába, aztán kipróbálni, mit csináltunk. Az nem a legjobb megközelítés, hogy automatikusan konfigurálta magát, nem működik megfelelően, hát feltszünk egy másik bootmanagert, ami meg másképp nem működik megfelelően.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A helyedben letörölném azt a bootmanagert, amit kínodban tettél fel, majd megjavítanám a GRUB-ot.
A javításra többféle lehetőség van, legegyszerűbb talán bootolni az Ubuntu telepítőjével, mivel azzal amúgy is rendelkezel, majd terminálból megoldani, de jobb, ha magad döntöd el, hogy melyiket látod számodra kivitelezhetőbbnek:
https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
http://www.supergrubdisk.org/rescatux/

A javítás után kellene foglalkozni azzal, hogy a TrueOS-t nem látja a GRUB.

Egyébként milyen sorrendben, mit melyik partícióra telepítettél?

A sorrend: win, linux, true volt.
Letöltöttem ezt a supergrub2 disket bootoltam vele és a chainloader menüben ott volt a true és be is bootolt. A kérdés már csak az, hogy lehet visszatenni a boot menübe? Ez a cikk (http://www.supergrubdisk.org/wizard-restore-grub/) arról ír, h mi tegyünk ha nem látjuk a linuxot win telepítés után viszont nálam továbbra is csak a true nem látszik...

Mivel linux kezdőbe írtál így gondolom nincs még túl sok tapasztalatod, ami egyáltalán nem baj de hidd el tényleg semmi értelme erőltetni ezt így ebben a formában. Ezt azért írom mert gondolom az elvárásod az hogy ha mégis megoldod hogy mind a 3 os menjen akkor például ha frissíted a rendszereid alkalom adtán újabb gubancokba fogsz futni. Például a rendszered beállításától függően fogja generálni az initramfs-t az adott os a neki beállított /boot-ba amit utána az aktuális boot loadered nem feltétlen fog automatikusan felismerni és lehet ott lesz a bootmenuben egy menüpont de hamar kernel pánikba futsz. Vagy mivel egy fizikai hdd-n van az összes rendszered ne csodálkozz ha egy windows frissítés után azt veszed észre hogy nincs grub (van amugy csak nem az bootol fel hanem a win loaderje) stb. Amúgy se tanácsos win-t és más os-t egy fizikai hdd-re rakni sok fejfájást tud okozni. Meg lehet oldani persze de szerintem linux kezdőként inkább a rendszert ismerd először és utána kezdj el trükközni :)

Egy szó mint száz el fogsz tökölni a boot loaderekkel és igazából sokat nem fogsz tanulni belőle, inkább rakj fel egy win-t + valamelyik másik os-t és fókuszálj arra, ismerd meg jobban.

Ez így meglehetősen marhaságszagú. Ha jól tud kérdezni / keresni, és a kapott válaszokat / találatokat értelmezni, minimum tanulni fog belőle. Az meg sose árt. Nincs olyan, hogy fölösleges tudás.

Speciel nem nagyon látom, hogy ha csak 2 OS-e van - amit te javasoltál - és nem 3, az mennyiben könnyíti / nehezíti meg azt, hogy az egyik OS frissítése elkeféli a boot-loader-t. (Speciel a FreeBSD loaderje olyannyira faék egyszerűségű, hogy szerintem nálam 10-12 éve nem frissített rajta senki semmit. (Kivéve max főverzió váltásnál.) Ha jól tudom, TrueOS-nél ugyanaz a boot loader; esetleg egy GRUB2 - mintha telepítésnél kiválasztható lenne, de FIXME).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Oké akkor megpróbálok 2-t feltenni régen már használtam 2 os-t bár igaz wint. Gondoltam párhuzamosan ismerem meg a linuxot és a bsd-t is a win meg azér kell mert ha vmit még nemtok megcsinálni unixokon akkor winen meg. (De már letöltöttem a virtualboxot is hátha csak azzal megy)
Türelmem van amiatt nem kell aggódni mivel csak 4 órában dolgozom és mostanában untakoztam, s addig is tanulom a szakmát :D

Nem lehet Linux-ot fájlba telepíteni? Mintha az Ubuntunál lett volna ilyen, valamint a Windows is telepíthető VHD-ra. Igaz az a VHD meg legyen NTFS-en, ami Linux alatt sebesség szempontjából nem az igazi.
De pl lenne egy külön partíció a linuxoknak, ahol mindegyik rendszer egy saját képállományt kap.

Virtual valamiben gondolkodnám a helyedben a fő op. legyen a host.