3 os feltelepítése hogyan?

 ( Szcsaba101 | 2017. április 7., péntek - 20:49 )

Van egy 1 tb-os hdd-m erre akarom feltenni a win 10, linux mint és trueos-t. Particionáltam is 6 részre mint:
3*60 gb a 3 os-nek
500 mb a win system reserved
5 gb linux swap
és maradék 750 az adatoknak.
Először feltetteem a wint utána lunuxot de amikor trueos akartam rakni akkor már nem látta a 3. 60 gb-os részt hanem az összes többit a particonáló menüben telepítés előtt. Miért? Hogy tudnám láttatni és feltenni a 3.-at is?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

MBR vagy GPT?

mbr

Oké. A leírásodban nem értettem ezt az "összes többit", de van rá halvány esély hogy a létrehoztál 4 primary partíciót, és MBR-rel többet nem lehet. Ha a system reserved és a swap is primary, akkor már csak kettő marad. Boot-olni meg csak primary-ról lehet - bár ezt nem mondom biztosra, mert jó régen nem telepítettem multi boot rendszert, főleg nem 3 rendszerrel. De biztos lesz itt valaki aki megmondja a tutit.

> van rá halvány esély hogy a létrehoztál 4 primary partíciót, és MBR-rel többet nem lehet

Nem lehet rá esély. Írta, hogy 6 partíciót készített. MBR esetén ehhez muszáj kiterjesztett partíciót is létrehozni, így már legfeljebb csak 3 elsődleges partíciója lehet.

Nos neked volt igazad most néztem meg és igen: 4 primary lehet csak, csak ugye ebből 2 swapos ezért nem maradt hely a trueos-nek.
Viszont a linux követelni szokta, hogy legyen swap partició; mert ha azt nem kéne akkor pont lenne annyi hely így viszont nincs.
Ilyenkor mi a teendő?

A linux és a trueos is megeszi a swap-et másodlagos partícióban levő logikai drive-on. (Az már csak hab a tortán, hogy a trueos-nek összesen egyetlen (primary) partíció bőven elég, , mert majd azt továbbszeleteli magának.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A Linux Mint és a swap lehet logikai partíción is. TrueOS-t még nem telepítettem, nem tudom, neki mi kell, de legrosszabb esetben neki is elsődlegest csinálj. Ha a Windows 10 részére létrehozol két elsődlegest, meg még egy elsődlegest a TrueOS-nek, akkor a maradékok egy kiterjesztett partíción elférnek. Swap partícióból elég egy is, egyszerre nem futtatsz két OS-t.

A windows loadere szeret csak primarit bootolni, ugyanígy win is csak primarin indul.
A grub extendedről is betölti a linuxot (bár a békesség kedvéért én is primaryre szokom tenni a /boot-ot, hehe.)
Trueossal még nem próbálkoztam.

Kérdés hogy mi értelme ennyi os-t feltelepíteni, nyersz vele valamit ? Virtualizálva nem jó ?

gpt-t használj, nem is tudom hogy mi értelme van manapság mbr-t használni, mbr-el ha jól emlékszem maximum 4 primary partíciód lehet, ebből a windows 10 alapból hármat elhasznál (recovery,efi,root) és a negyedik pedig a LinuxMint, szóval a TrueOS-nek meg kell gondolom alapból egy primary partició (bár biztos lehet logikaira is telepíteni nem ismerem a TrueOS-t és a telepítőjét). Persze meg tudod csinálni mbr-el is ha mondjuk lvm-et használsz de szerintem fölöslegesen szívatod magad. Szóval gpt a megoldás.

> mbr-el ha jól emlékszem maximum 4 primary partíciód lehet, ebből a windows 10 alapból hármat elhasznál (recovery,efi,root)

MBR esetén nem használ el hármat (írta is, hogy a Windows 10 felment rendesen).

+1

Win10 BIOS-os lapnál nem hajlandó GPT-re települni, csak ha UEFI van. És akkor is csak a 64 bites.

Ezt nem tudtam, köszi az infot !

Rakd fel előbb a Windows-t (plusz reserved partíció). Utána TrueOS, ami csak egy Primary-t eszik meg, mert azon belül készíti el a saját logikai partícióit, amit csak ő ismer.
Ezek után Linux megy logikaira úgy partícionálva ahogy akarod.

Ez a sorrend a GRUB miatt is jó, mivel a Linux telepítésekor már észlelni fogja a Win-t és TrueOS-t.

+1

Köszi a tippeket holnap nekilátok!

A Linux (és a win is) látta a 3-ik particiót és fel is ment rá tehát csak a trueos nem látta!
Most viszont az os választó képernyőn csak a win és a Linux választható, a trueos nincs ott!

A Windows boot loadere be tudja bootolni a másik kettőt.
A TrueOS boot loadere be tudja bootolni a másik kettőt.
A GRUB is.

Sőt, a TrueOS logikai partícióit a Linux is érti.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szerintem egy primáris partíció legyen (a Windows-nak), a maradék helyen extended, abban annyi logikai, amennyi kell.
Kiegészítő olvasmány: http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9028250&aq_ext=1&aq_text=lilo

inditasz 3 db VM-et virtualbox-ban, es keszen vagy. Ha thin provision-t valasztasz, akkor meg kioszthatod mindegyiknek az 1 TB-ot (tanuljuk meg: nem 'tb', hanem 'TB') - csak ne akard tele is pakolni ;-)

> inditasz 3 db VM-et virtualbox-ban

Teljesen jó megoldás sok esetben, egy csomó dolgot én is így próbáltam már ki, de mi van akkor, ha ő úgy akarja összehasonlítani az oprendszereket, hogy mindegyik a valós hardveren fut?

> tanuljuk meg: nem 'tb', hanem 'TB'

A mondatok kezdőbetűinek kivételével mindent kisbetűvel írt, vagyis nem biztos, hogy a tudás hiányzik, hanem inkább az akarat.

de mi van akkor, ha ő úgy akarja összehasonlítani az oprendszereket, hogy mindegyik a valós hardveren fut?

unix kezdoben? Ketlem, hogy valoban a fizikai hw-re van szuksege mind a 3 esetben...

Pedig de! Valós fizikai hw-n akarom kipróbálni a 2 unixot és amíg nem jövök bele addig win tartalékba :D

na akkor azt is mondd el, miert kell neked kiprobalashoz fizikai hw...

Pedig sj jól mondja, tök fölöslegesen szívatod magad és semmit nem nyersz vele, max annyit hogy a partíciónálási gebaszokat megismered de ezen már úgy tűnik túl vagy. Mindenesetre kitartás ne menjen el a kedved :)

Swap partíciót töröld, szerintem felesleges. Mehet fájlból is. Sosem csinálok swap partíciót, így rugalmasan tudom módosítani vagy ha nincs helyem, akár törölni ideiglenesen.

Még érdekesebb lett a helyzet!
Mostmár felment mind3 os csak most meg nem látszik a trueos az os választó menüben!
Felraktam a wines OSL2000 Boot Manager és ez már láthatóvá tette a trueost csak az van miután elindítom a true-t utána pedig a Linuxot akkor a Linux nem indul el
hanem csak a kurzor villog és nem történik semmi! Na ez most mi?

Szerintem a bootmanager egy olyan tudomány, hogy érdemes dokumentációt olvasni róla, belenyúlni a konfigurációs állományába, aztán kipróbálni, mit csináltunk. Az nem a legjobb megközelítés, hogy automatikusan konfigurálta magát, nem működik megfelelően, hát feltszünk egy másik bootmanagert, ami meg másképp nem működik megfelelően.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A helyedben letörölném azt a bootmanagert, amit kínodban tettél fel, majd megjavítanám a GRUB-ot.
A javításra többféle lehetőség van, legegyszerűbb talán bootolni az Ubuntu telepítőjével, mivel azzal amúgy is rendelkezel, majd terminálból megoldani, de jobb, ha magad döntöd el, hogy melyiket látod számodra kivitelezhetőbbnek:
https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
http://www.supergrubdisk.org/rescatux/

A javítás után kellene foglalkozni azzal, hogy a TrueOS-t nem látja a GRUB.

Egyébként milyen sorrendben, mit melyik partícióra telepítettél?

Nem ismerem a trueos-t, de ha annak van saját loadere, akkor szerintem lehet használni a chainloader opciót.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A sorrend: win, linux, true volt.
Letöltöttem ezt a supergrub2 disket bootoltam vele és a chainloader menüben ott volt a true és be is bootolt. A kérdés már csak az, hogy lehet visszatenni a boot menübe? Ez a cikk (http://www.supergrubdisk.org/wizard-restore-grub/) arról ír, h mi tegyünk ha nem látjuk a linuxot win telepítés után viszont nálam továbbra is csak a true nem látszik...

Mivel linux kezdőbe írtál így gondolom nincs még túl sok tapasztalatod, ami egyáltalán nem baj de hidd el tényleg semmi értelme erőltetni ezt így ebben a formában. Ezt azért írom mert gondolom az elvárásod az hogy ha mégis megoldod hogy mind a 3 os menjen akkor például ha frissíted a rendszereid alkalom adtán újabb gubancokba fogsz futni. Például a rendszered beállításától függően fogja generálni az initramfs-t az adott os a neki beállított /boot-ba amit utána az aktuális boot loadered nem feltétlen fog automatikusan felismerni és lehet ott lesz a bootmenuben egy menüpont de hamar kernel pánikba futsz. Vagy mivel egy fizikai hdd-n van az összes rendszered ne csodálkozz ha egy windows frissítés után azt veszed észre hogy nincs grub (van amugy csak nem az bootol fel hanem a win loaderje) stb. Amúgy se tanácsos win-t és más os-t egy fizikai hdd-re rakni sok fejfájást tud okozni. Meg lehet oldani persze de szerintem linux kezdőként inkább a rendszert ismerd először és utána kezdj el trükközni :)

Egy szó mint száz el fogsz tökölni a boot loaderekkel és igazából sokat nem fogsz tanulni belőle, inkább rakj fel egy win-t + valamelyik másik os-t és fókuszálj arra, ismerd meg jobban.

Ez így meglehetősen marhaságszagú. Ha jól tud kérdezni / keresni, és a kapott válaszokat / találatokat értelmezni, minimum tanulni fog belőle. Az meg sose árt. Nincs olyan, hogy fölösleges tudás.

Speciel nem nagyon látom, hogy ha csak 2 OS-e van - amit te javasoltál - és nem 3, az mennyiben könnyíti / nehezíti meg azt, hogy az egyik OS frissítése elkeféli a boot-loader-t. (Speciel a FreeBSD loaderje olyannyira faék egyszerűségű, hogy szerintem nálam 10-12 éve nem frissített rajta senki semmit. (Kivéve max főverzió váltásnál.) Ha jól tudom, TrueOS-nél ugyanaz a boot loader; esetleg egy GRUB2 - mintha telepítésnél kiválasztható lenne, de FIXME).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem 8, azt akartam kihangsúlyozni hogy inkább magát a rendszert ismerje mint a boot loaderkkel való tökölést.

Oké akkor megpróbálok 2-t feltenni régen már használtam 2 os-t bár igaz wint. Gondoltam párhuzamosan ismerem meg a linuxot és a bsd-t is a win meg azér kell mert ha vmit még nemtok megcsinálni unixokon akkor winen meg. (De már letöltöttem a virtualboxot is hátha csak azzal megy)
Türelmem van amiatt nem kell aggódni mivel csak 4 órában dolgozom és mostanában untakoztam, s addig is tanulom a szakmát :D

+1

Nem lehet Linux-ot fájlba telepíteni? Mintha az Ubuntunál lett volna ilyen, valamint a Windows is telepíthető VHD-ra. Igaz az a VHD meg legyen NTFS-en, ami Linux alatt sebesség szempontjából nem az igazi.
De pl lenne egy külön partíció a linuxoknak, ahol mindegyik rendszer egy saját képállományt kap.

Virtual valamiben gondolkodnám a helyedben a fő op. legyen a host.

Megoldva: az EasyBCD boot manager feltelepítettem és most már mind3 indul.

Egy ideig jó szórakozás. Én is kipróbáltam minden ilyen marhaságot úgy 10 éve, de akkor is a virtualizáció a jobb irány. Erre feküdj rá inkább, de ez csak személyes tapasztalatból eredő véleményem.
ui: a legidegesítőbb az állandó újraindítgatás volt