Magyar szám a nagy Angliában

 ( noorbertt | 2017. március 26., vasárnap - 22:19 )

Sziasztok,

Kicsit le vagyok maradva a magyar telefon szolgaltatokkal, viszont szükségem lenne egy magyar számra amin elérhető tudok lenni bármikor költségetk vagy nagyobb költségek nélkül.

Hívni nem akarok csak fogadni.
Ötletek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hivatalosan magyar (elő)hívószámot kizárólag Magyarország területén lehet végződtetni.
De bármely hazai VoIP szolgáltató technikailag tudja, amit szeretnél.

Hivatalosan VOIP sem szolgáltathat magyar földrajzi telefonszámot nem magyar IP címre. De ez csak a magyar szabályozás. A többségük persze leszarja. Sőt angol voip szolgáltatók direktbe kínálnak magyar földrajzi telefonszámokat a nagyobb magyar városok körzetszámaival. Tudtommal ez itt legális, nemzetközi cégek call centerei számára optimális megoldás. De van olyan (külföldi székhelyű) magyar voip szolgáltató is, amely számtalan ország városainak számait kínálja némi felárért. De amelyik nem annál is megoldás a VPN magyar kimeneti IP címmel. Vagy IPv6 aminek meg nem tudják a földrajzi helyzetét.
Egyébként még magyar mobilszolgáltatót is lehet Angliában használni. Kell hozzá egy magyar szolgáltatós femtocella, VPN, és egy árnyékolt ház.

Ilyen alapon hagyományos, fizikailag Magyarországon bekötött analóg vonalat is lehet külföldön használni... mármint technikailag megoldható.

Természetesen. Aki nem bízik, nem bízhat meg egy voip szolgáltatóban ez a legjobb megoldás.

Mondjuk ebben a formában nem sokban különbözik egy SIP szolgáltató + Asterisk kombinációtól (csak több hardver kell hozzá).

Csak annyi, hogy voip szolgáltatónál nem lehetsz abban biztos, hogy nem hallgatózik a szolgáltató vagy a szolgáltatód egyik renitens munkatársa. De sajnos van olyan voip szolgálató is, ahol titkosítás nélkül megy a szerverre való bejelentkezés is. Saját Asterisk infrastruktúrán a biztonság nem rosszabb mintha Magyarországon ülnél a vonal végén.

Igen. Vajon vezetékesnél biztos lehetek benne (különösen úgy, hogy mostanság T is megy VoIP irányba)?
Analóg vonalon elméletileg a szomszéd is trükközhet.

Ez igaz, sőt még a mobiltelefon sem teljesen biztonságos. Ezért írtam, hogy legalább nem rosszabb biztonság oldala mintha MO-on ülnél a vonal végén. A T voip megoldása úgy tudom teljesen belső infrastruktúrán megy. Ezért voip ellenére szvsz nem nagyobb a biztonsági kockázata. Ha használnak valamilyen titkosítást még jobb is mint a pstn analóg vonalaké.

Így van. A 06 21-es körzetre nincs ilyen megkötés, mivel az nem földrajzi.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Természetesen csak nomadikus szám lehet(ne) VoIP szám, de ebben az esetben nem releváns.
Mobil megjegyzéshez meg ez volt az egyik kitétel; „nagyobb költségek nélkül”. Ha őt hívják, akkor az neki biza költség lesz kint.

Szerintem félreértetted. Ha mondjuk a magyar Telenor femtocelláját üzemeled be Angliában egy árnyékolt házban, akkor a házban levő magyar Telenor kártyás mobilok a magyar Telenor hálózatára fognak feljelentkezni. Ez nem roaming.
A ház árnyékolása viszont nagyon fontos!
Telenort csak random írtam a példa kedvéért. Sajnos az utóbbi időben eléggé agybeteg cég lett. Ha magyar femtocella kell inkább a Vodafonet ajánlom.

De szvsz tisztább megoldás, ha magad összeraksz egy Asterisk szervert Magyarországon és úgy oldod meg a magyar telefonszám Angliába kivitelét saját infrastruktúrán, ha nem akarsz VOIP céget biztonsági vagy bármilyen okból. És ez nem csak az árnyékolt házon belül működik.

OK, így valóban igaz. (A Voda rész is.)
Csak ha elindulsz sétálni, nehéz a femtocellát magaddal vinni. :)

Igen, továbbá, ha nem sikerül rendesen árnyékolni a femtocella hatósugarát, abból szép galiba is lehet a helyi szolgáltatókkal és helyi mérésügyi hatósággal indulva (meg tudják találni, ha épületen kívül is vehető a jele, és bejelentést is kapnak hozzá, ha az adott frekvenciasávot más is használná a közelben).

Természetesen az árnyékolást nem lehet félvállról venni. Valóban hatalmas galiba lenne abból, ha egy magyar szolgáltató femtocellája azon a sávon kezdene működni, ami szinte biztosan ki van osztva egy angol mobilszolgáltatóak. De tökéletesen meg lehet oldani, még professzionális vállalkozásokat is lehet találni ha nem akarsz magad bajlódni vele. Lehet venni gyári árnyékoló tapétát, igaz jó drágán. Tesztelni pedig viszonylag egyszerű a végén.

Helyi szolgáltatáshoz biztosan találok, de nem biztos, hogy külföldi szolgáltató telepítését be meri bárki is vállalni (csak félve említeném a dolog jogi oldalát)...

Amúgy a femtocella jó dolog, pl. nagyvárosok sűrűn lakott területein lévő épületekben (ahol technikai okokból viszonylag kis teljesítménnyel ad a szolgáltató, emiatt épületen belül már nagyon rossz is lehet a vétel), meg nyilván egyéb, rosszul lefedett területeken - de nem célja a szolgáltatást másik országban üzemeltetni.

Ha elindulsz "sétálni" kihúzod a femtocellát. Van ilyen áramszünet esetén is, vagy amikor megdöglik az internet amire kötve van, és amit neked kell biztosítanod. Szóval Magyarországon kihúzod, elviszed Angliába és ott üzembe állitod az árnyékolt házban. Természetesen VPN-es hálózatra kötöd ami lehetőleg arra a magyar végpontra fut ki ahol hivatalosan lennie kellene a femtocellának.

Ha kihúzom, nem lesz számom. Meg ha elhagytam a femtocella hatósugarát akkor sem.
Csak erre próbáltam célozni.

Szvsz félreérted a dolgot. Leegyszerűsítve a femtocella egy router méretű mobil bázisállomás, ami ethernet portján keresztül tartja a kapcsolatot a szolgáltató felé. Szóval hasonló szitu mint amikor viszed magaddal a routeredet, amin működik az 'EnWiFim' AP. Elutazol, bedugod a routered, csatlakoztatod az ottani vezetéktes internethez, és ugyanúgy rákapcsolódik a notebookod, mobilod, tableted mintha otthon lennél.
A femtocella szinte ugyanez. Csak az 'EnWiFim' AP helyett mondjuk Vodafone HU-t szolgáltat a mobiljaidnak. Ha kell a Bakony közepén (persze ha oda tudod vinni valahogy az internetet neki) ha kell Angliában egy szeparált és árnyékolt házban.

Köszi.
Tehát ha úgy döntök, hogy kiugrok a Kensington parkba sétálni, akkor ott is lesz a mobil készülékemen magyar hívószámom, mint a Bakonyban. Ja, nem.

Ha megmondod mi az angliai cél telefonszám, adok neked egy magyar vezetékes számot amin az csörög ki, és még csak pluszköltséged sem lesz vele. Írj magánban.

Ahogy STP is írta, alapvetően magyarországi földrajzi körzetet jogilag nem használhatsz külföldön, legalábbis nyilatkoznod kell a végződtetés helyéről.
Ha jól tudom, hivatalosan a mentők/rendőrség/tűzoltók trióval indokolták, mondván, hogy nem tudják kideríteni a hívás pontos helyét (egyszerűen).
Tehát elsősorban kimenő hívások miatt korlátozták, nem bejövő miatt.

A 21-es körzet mögött viszont direkt ún. "nomadikus", nem helyhez kötött szolgáltatást veszel igénybe.
Ilyen körzetről nem hívhatod (tudomásom szerint, vagyis régen így volt) a fenti triót, viszont, ha jól tudom, használhatod külföldön is.

Nézz utána a fentieknek, de valószínűleg ezek nem változtak mostanában...

A 21-es körzet hívását a Vodafone sokáig "szankcionálta", vagyis magasabb díjat számolt ezekre a hívásokra, a többi szolgáltató normálisan kezelte őket.
Ha jól tudom, időközben a Vodafone is normálisabb tarifát számol rá - ezeknek is utána kellene nézni jobban.

Ugyanakkor egyes külföldi szolgáltatók ajánlanak magyarországi földrajzi számot is használatra, nem tudom, ennek milyen háttere van (pl. rögzítik egy adatbázisban, hogy külföldi), ill. milyen "kerülő" megoldással működnek...

Első körben a 21-es körzetnek néznék utána, pl. az Ephone-nál regisztrálhatsz hívószámot.
Ők szolgáltatnak földrajzi körzetekben is, de nyilatkoznod kell a használatáról.

+1: egy évet éltem Japánban. Én Skype-on vettem hívószámot és call forward opciót. Így simán tudtak hívni itthonról úgy, hogy kint a mobilomon csengett ki.
--
http://naszta.hu

Sajnos azóta a Skype azóta már országon belül sem csörög ki minden esetben. Tiszta Windows Mobile feeling.

Tudsz erről bővebben mondani valamit?

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Már vagy egy éve nem tudtam Skyperól elérni az ismerőseimet. Szerencsére tudtam a Gmail címüket, egyből hívtam őket Hangouts-on, ott fel is vették. Azóta ezt használom vagy Signal-t.

Köszönöm az infót.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Nem értem a fenti problémákat. 2 éve élek kint, Magyarországon vett SIM kártyám köszöni jól van, elérhető vagyok. Minimális a költsége (havi 990 HUF ami kb. 3 GBP), de ettől is kevesebb lehetne feltöltőkártyával (hacsak nem szigorítják meg a terrorveszély miatt). És meglepődnék, ha ez bármilyen szempontból szabálytalan lenne, ez simán csak roaming.

--

Mobilhálózaton a hálózat tudja, hogy merre jársz, a pozíciód legalább hozzávetőlegesen ismert (itt fog először keresni, ha hívnak, ezután a környező cellákban)... a roaming nem szabálytalan (bár a szolgáltató kikötheti, milyen feltételekkel, miként használhatod, de ez az ő dolguk).

A külföldi hálózatból elért SIP kapcsolaton viszont nem roamingolsz, a hívó/hívott fél számára nem ismert, hol tartózkodsz, a szolgáltató számára sem igazán.
Ez egyfelől lehet normális ("nomadikus" körzet), és lehet problémás (földrajzi körzet, nyilatkozatnak nem megfelelő címen).

Ezt valószínűleg nem sokáig fogod tudni így használni, mert tudtommal a roaming eltörlésével (valamikor nyáron) egyidejűleg bejön a szabályozás, hogy legalább 50%-ban az SIM-kártyához tartozó ország területén kell forgalmaznod (elkerülve, hogy külföldiek a legolcsóbb országban vegyenek előfizetést).

És ha nem tartózkodok ott, mi lesz? Törlik a számom? Szerintem nem, csak nem fog rám vonatkozni az olcsó EU-s roaming. A havi számlacsomag ugyanannyi marad, és kb. sose használom ezt a SIM-et, csak figyel egy butatelefonban.

--

+1 :) nalam is hasonlo a helyzet.
Vodafone SIM, benne egy Nokia butatelefonban. Talan 1x-2x kellett hivnom rola az elmult 2 evben. Fogadni sem nagyon. Aki tudja, hogy kint vagyok az eler maskepp. Aki meg megis azon a szamon keres annak oka van.

Bar a legnagyobb oka, hogy meg szuksegem van az otthoni bankszamlara es az Unicredit SMS-t kuld ha barmit akarok. Kulfoldi szamra meg nem kuldenek es sajnos SMS-t nem tudok forwardolni...

ha jol tudom lesz erre valami bejelento lehetoseg, hogy te munka/csalad/ezert/azert vagy ott, es akkor nem fognak buntetni/letiltani. max a kezdvezmenyeket nem kapod meg.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nem lehetne hogy a zsebjogaszok akik itt megjelentek szepen elkullogjanak, es csak a topicra valaszoljatok? basszus, megnyitom, es a 10 hozzaszolasbol 9 a jogi helyzeten porog.

Végül is amiatt nem egyszerű. :)

Máshol ennyivel el van intézve a "helyhez kötött" DID:

Idézet:
YOUR 911 IS NOT ACTIVE - CALLS TO 911 WILL FAIL
You have stated you are using the service from outside of the US or Canada.

Szerintem érkezett a kérdésre válasz.

A jogi helyzetre pedig érdemes felhívni a figyelmet, mert ez is hozzátartozik - és későbbiekben probléma is ebből lehet, nem technikai oldalról.

Tehát röviden összefoglalva:
- 21-es körzetszám javasolt
- kell egy szolgáltató (pl. Ephone, Neophone)
- SIP protokoll a fenti esetekben

Ehhez kell SIP kliens persze, ami lehet szoftveres vagy hardveres (utóbbira érkezett konkrét példa is azóta).
21-es körzetre Neophone jobb, mert nincs havidíja, Ephone-nál ez 99 Ft/hó, előbbinél viszont tudomásom szerint földrajzi számot nem adnak.
Megbízhatóságot nem tudom - utóbbit használom, előbbit kevésbé...

vagy vesz egy feltoltokartyas szamot, berakja a mobiljaba 2. simnek, roamingol, es le van tudva.

Igen, ez a javaslat is elhangzott.

EU-n belül most már egész korrekt csomagokat találni.

Mobilján beállítja a SIP accountot és szintén le van tudva, főleg nincs 2 simes mobilja.
--
openSUSE - KDE user

Nekem van egy 21-es neophone számom (csak regisztrálni kellett anno, nem tudom még így van-e), ami itt csörög a lakásban a Siemens Gigaset C610IP-n, pár kattintás volt beállítani. Mivel kimenőre nem használom (arra ott a stuntcalls a német számommal), ezért gondolom jogilag se lehet belekötni.

Köszönöm az infókat, jogi helyzet hasznos lehet de nekem csak 1-2 hónapra kellene önéletrajz miatt.
Telefonomban van második kártyának helye, de pl ez a nordtelekom mennyire stabil? Hallottam már sírást a szolgálató miatt.
Voip mennyire megbízható? Hangposta sem lenne hátrányos

Otthon Ephone-ra váltottam át a vezetékes szolgáltatást, nálam stabilan működik.
Van náluk hangposta szolgáltatás is, bár nem használtam - én valószínűleg Asterisk-kel oldanám meg, de úgy látom, nem kérnek jelenleg pénzt érte.

Neophone-nak van hangpostája, e-mailben kapod az üzenetet csatolmányként

Igaz, én is láttam már ilyen e-mailt tőlük - bár nem mostanában.

Ez az egyetlen jó pont a Neophonenál. Ráadásul ezt a hangposta szolgáltatást ingyen adják. De egyébként az egyik legrosszabb magyar voip szolgáltató. Nem elég, hogy rendszeresen leszakad a sip szerverről a kliens, de a folyamatos újracsatlakozással még a mobil is hamar lemerül. Szerencsére voipból lehet több szolgáltatót párhuzamosan használni.

Írtam fent, hogy kapsz egy magyar vezetékes (budapesti) telefonszámot, amit költségek nélkül átirányítok neked egy angol mobil számra. Ehhez nem kell semmiféle SIP szolgáltató, nem kell külön sim, és főleg nem kell jogi dolgok miatt aggódnod. Ez az opció nem érdekel? :)

túl egyszerű :-)

Munka közben biztos nem láttam :) írok írok :D

És te fogod fizetni az átirányítás költségét?

Legalább megnézted hogy hol dolgozik? ;)

Nem, nem fogom.

Innen is köszönöm pozsy-nak ezt a szép gesztust!:) Működik profin ahogyan kell

Nymgo. Voip alapú, a saját számodat regeled be és ott használod fillérekért ahol csak akarod. Minimum feltöltés 5usd, de csak viszonyításképpen én kínai mobilhívásokat szoktam bonyolítani 0.01 usd/perc. Magyar mobilra 0.061usd/perc.
Természetesen tudsz rajta hívást fogadni, akár vezetékes voip készülékre is beállítható az account.

Szerintem ezzel nem tud magyar telefonszámot beállítani _hívásfogadáshoz_.

+1 A DELLMONT voip szolgáltatások is ugyanezt tudják. A regisztrált telefonszámmal csörög ki de csak akkor ha te hívsz. Fogadni viszont nem tud, a bejövő hívások továbbra is a számhoz tartozó valódi telefonon csörögnek.

Elhangzott már sok egyszerű és bonyolult megoldás, de talán egy gyors receptet hadd adjak én is. Az Ephone-t már 8 éve használom, a "vezetékes" számunk is ott van.

1. regisztrálni az Ephone oldalán egy 21-es számmal (vagy siófoki, vagy szegedi, stb)
2. letölteni a telefonra a Zoiper app-ot
3. belépve ismét az Ephone oldalán a Zoiperbe beolvastatni a számhoz tartozó QR kódot és a beállítások ezzel letudva!

Kész. Mobilneten, vagy wifin mehet a telefonálás és a hívás fogadás!

Igen, van feltöltéses, vagy előfizetéses szerződés.
Igen, tartozik hozzá hangposta, átirányítási lehetőség. A hangfájl e-mailben jön.
Igen, a Zoiperben be lehet állítani, hogy minden beszélgetést rögzítsen, így a WAV fájlok ott gyűlnek a telefonon.
Igen, az oldalon belépve ellenőrizni lehet a részletes híváslistát, költségeket (kimenő, bejövő.)
Igen, akár 3 helyen lehet beregisztrálva (3 készüléken csörög.)
Igen, csak 99Ft havonta (számonként).

Sajnos a Neophone-ról semmi jót nem tudok mondani, fél évente lejár az érvényesség, nincs használható beállítási leírás vagy QR-kódos lehetőség, megbízhatatlan a működése. Ami kíválóan működik, az a vonalas számos betárcsázás, de az meg ki a fenének kell (felhívsz egy vonalas számot, adsz egy kódot majd a hívott számot és a Matáv árainál olcsóbban beszélhetsz, de az manapság nem kunszt.)