WiFi jelerősítés

Sziasztok!

Ismerősöméknél van egy "NETGEAR genie JWNR2010v5"router (előtte egy modem)

Egy hosszú házban élnek ahol a router hatósugara igen gyenge a jelek szerint, a hátsó szobákig már csak alig ér el, hol jobb hol rosszabb, sokszor megszakad.

Akadályok: Egy tégla és egy szikla-fal
Az eszközre csatlakozik vagy átlagosan 4 telefon 3 tablet és 3 asztali gép/laptop

A tulajdonos esztétikai okokból nem szívesen húzna kábelt egy központibb helyiségbe a modemből,
a modemet pedig nem nagyon akarná mozgatni a kábel-bevezetés helye miatt, szó mi szó a router és a modem helye mondhatni fixálva van.

Ideiglenesen próbáltam egy "TP-LINK TL-WR741N / TL-WR741ND" routert berakni a központi helyiségbe mint repeater, ezáltal továbbosztani és felerősíteni a NETGEAR jelet, de a két eszköz nem épp kompatibilis egymással és a router alapvetően nem is ilyesmire van kitalálva, főleg nem egy alsó-kategóriás TP-LINK
------------------

Kérdés a következő lenne, ti hogyan, milyen eszközzel vagy megoldással oldanátok meg a szituációt?
Olyan megoldások érdekelnének amik a leginkább esélyesek a probléma megoldására,
ugyanakkor a tulajdonos miatt minimális anyagi ráfordítással járnának.

Hozzászólások

A többantennás megoldás nem igazán hozott sikert korábban, eredetileg a most megosztó szerepét ellátó TP-LINK volt bekötve, aztán mondták hogy majd a 2-antennás jobb lesz akkor jött a NETGEAR, de nem hozta a várt javulást, sőt szinte semmivel sem lett jobb.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

A powerline adapter (bár ezen a néven még nem hallottam) dolgon én is gondolkodtam,
de felmerült a kérdés mennyire fogja tudni jobban végezni a dolgát egy efféle eszköz mint a mostani tp-link repeater próbálkozás,
már csak a kompatibilitás és hasonlók miatt is.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Nekem van itthon egy csomó powerline (TPlink 300Mbites): ház->faház->kamrában_egy_nas->tv_a_nappaliban.

Szépen megy, amikor MKV-t kell lejátszani a TV-n, amikor beindul. De a 100Mbit-et messze nem hozza, kb. 20-40MBit-et tud, ha impulzusszerű átvitelről van szó (yum update és társai vagy origo.hu)

A távolság függvényében pedig még inkább romlik a dolog: kis faházban RPI 400kb/sec-cel tölt le, de a kamerák HD-ban folyamatos képet mutatnak.

Devolonak van wifi-powerline adaptere is. Kombi eszközként. Egyik oldalon elég a feladó másik végén pedig ott a wifis adapter.

Persze a sávszélesség függ attol, hogy egy fázisra teszed őket, vagy nem, a kávelek minőségétől, és a powerline gyártójától is.

Most néztem hogy mi lenne ha a NETGEAR egyik antennáját kicserélném a TP antennájával, de én ilyen antennát még nem is láttam ami a netgear -nél van, nem a hagyományos csavarós.

szerk: 2 unboxing videó után minden jel arra utal hogy ebben a vacakban integrált az antenna (szóval erősebb antenna kizárva), a videókon ugyanis jól látszik hogy már kicsomagolásnál benne van és ahogy nézegettem arra jutottam hogy ezt lehet jobbra.balra csavargatni de lecsavarni nem... érdekes dolog... :/

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

a két eszköz nem épp kompatibilis egymással

Ez mit jelent? Azért kérdem, mert a TL-WR741N(D)-re tudsz egy LEDE-t rakni, azzal meg bármit meg tudsz csinálni. Bár el nem tudom képzelni, szabványos protokollt megvalósító eszközök hogyan inkompatibilisek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez pont azt jelenti hogy fogalmam nincs, amikor régesrég ebben a témában (router és repeater-router) talán itt talán máshol fórumoztam akkor mindenkitől ezt a választ kaptam hogy azért szakad meg a kapcsolatuk stb. mert két különböző típusú / márkájú router nem kompatibilis és ezért vegyek lehetőleg azonos márkát/tipust azzal csináljam...

LEDE, ez nem tudom mi de utánaolvasok

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Sajnos a tapasztalataim alapján, messze nem lehetetlen jó wifi hálózatot összerakni, ha a használt eszközök jófélék, és az alapvető kapcsolat az AP-k közt kábeles. Ami ezen az eseten túl esik, az viszont mindig az erős kompromisszum és a varázslás kategória. Amikor kiszenveded, hogy működjön "stabilan" egy WDS vagy egyéb megoldás, akkor szokta benyögni a felhasználó, hogy laggol a játék, nem reszponzív a web, szaggat az ip telefon vagy a skype és hasonlók.

Az eredmény az esetek nagy százalékában: belefeccölt sok sok munkaóra és pénz a felesleges eszközvásárlásra, és közben/utána állandón morgó felhasználó. Tudom én is, hogy az lenne az elvárás hogy minden menjen, de ez hosszabb/rövidebb távon mindig a sajtreszelővel maszturbálás kategória.

Saccra a leírás alapján kettő vagy több rendes (pl. Mikrotik Hap AC) AP köztük kábeles kapcsolat. Pont. A többi sose lesz se neked se a felhasználónak igazából megfelelő.

Kotorsz egy bármilyen wifi routert, teszel rá openwrt -t / ddwrt -t (mert ezek tudnak repeatelni), beállitod repeaternek, örülsz.
Veszel egy dedikált repeatert, örülsz.
Kidobod a routert és veszel egy Archer C9 -et, örülsz, de ez már drága.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows