Android nyomkövetés lopás/elvesztés esetére?

Az lenne a kérdésem, mi a legjobb alkalmazás arra az esetre ha az android -os készüléket ellopják vagy elveszítjük?

Mint tudjuk, valamennyire alap hogy a Google Play a saját terméket dobja fel (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.a…) de sokan vitatják hogy ez igazán hatékony lenne.

Azt szeretném megkérdezni, ti mit használtok, mik a tapasztalatok? Root és nemRoot opció is érdekelne. Köszönöm

Hozzászólások

Mi a cél? Megtalálni az eszközt, vagy ellehetetleníteni az adatokhoz hozzáférést, esetleg a készülék újbóli használatát?

Az adataid védelmében:

Először is, tudom magától értetődőnek tűnik, de alap hogy a telefonodon a titkosítás be legyen kapcsolva, és minden érzékeny adatot belső tárhelyen, ne sd kártyán tárolj. Legyen legfrissebb rendszer, és ha nincs rá szükséged NE legyen rootolva, és legyen zárva a bootloader. Így hacsak nincs valami kihasználható biztonsági hiba, nehezen férnek hozzá az adataidhoz.

Android 5.1 óta létezik egy "Factory Reset Protection" nevű dolog az Androidban, ami megnehezíti a tolvajok dolgát. Ha egy szerencsés megtaláló recovery-ből újrahúzza a telefont, a telefon akkor is meg fogja követelni az első indításkor, hogy kapcsolódj internetre, és az utoljára aktív google fiók jelszavával jelentkezz be. Persze ez már nem segít azon, hogy a telefonod visszakapd, valószínűleg eladják így is alkatrésznek, vagy kidobják.

Talán naív gondolat, de ha ez kevésbé teszi vonzóvá a tolvaj számára a telefonod ellopását, akkor nem teszi meg, vagy ha megtette, az első kukába kidobja, ahol talán eséllyel megtalálod ha lekérdezed a pozícióját Device Managerrel. Vagy eladja alkatrésznek.

A megtalálás amúgy trükkös.

Először is gondoljunk arra, hátha jóindulatú a megtaláló. Az ő segítésükre írass ki kapcsolattartási infót a záró képernyődre.

Viszont ha valaki ellopja a telefonod valószínű, hogy az első dolga kikapcsolni, aztán wipe-olni. Bizonytalan vagyok abban, hogy akármilyen biztonsági megoldás ezután tudna segíteni, hiszen törlődik az is.

A Google beépített megoldása azért jó, mert nem kell feltelepíteni és beállítgatni semmit, alapból ott van, és működik. Az Android Device Manager alkalmazást egyébként nem kell feltelepítened, onnantól hogy egy Google fiókkal be vagy jelentkezve a telefonodra, a funkciói elérhetők azzal a Google fiókkal. Fontos, hogy ha kétfaktoros bejelentkezést használsz, akkor nehezen olvasod el az sms-ben kapott belépési kódot. Ezért legyen mindig kéznél néhány biztonsági kód.

Third party megoldásokat nem ismerek, arról majd nyilatkozik más :)

Ahogy olvasom a Samsungnak, és talán a többi gyártónak is meg van a saját megoldása, ami vagy a Google-ével párhuzamosan, vagy azt helyettesítve működik.

Szerk: Egyébként mit hoznak fel a Device Manager ellen? Se cáfolni, se megerősíteni nem tudom, hogy biztonságosabb lenne, mint más 3rd party megoldás, csupán józan paraszti ésszel tudom feltételezni, hogy egy Androidba integrált valami hatékonyabban tud dolgozni, mint egy akármilyen app.
Például amíg third party alkalmazásokat korlátozhat a rendszer (akkukímélés, sávszélesség csökkentés) addig simán el tudom képzelni, hogy a beépített komponens nincs korlátozva. De ez csak egy tipp.

Anno a cerberus elég híres volt, szerencsére sosem kellet használnom hogy tudjak róla nyilatkozni.

Viszont másik oldalról az egy plusz backdoor, akkor már inkább a beépítettet használjuk.

sub

Egyebkent a root pont azert szamit ilyen esetben, mert azzal megoldhato, hogy factory reset utan is rajta legyen az app (ha kell, beallitasokkal). Az alapban feltelepitett programok pl. nem vesznek el, ha ezek koze telepul (ami csak roottal vagy hasonlo trukkokkel lehetseges), hiaba allitja alapallapotba, nem tudja letorolni. Persze ha nem hulye a tolvaj, akkor tudja, hogy ki kell kapcsolnia a kutyut, vagy mondjuk Faraday kalitkaba zarja. De persze jellemzoen nem fizikaprofesszorok mennek telefont lopni, hanem egy teljesen mas demografiai csoport.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

"ha nem hulye a tolvaj"

A tolvajnak annyit kell tudnia, hogy kikapcsolja a telefont amint hozzájut. Onnantól a "feldolgozó kolléga" az, aki talán ért hozzá már annyira, hogy tudja mit kell csinálnia ezekkel a kütyükkel. Nem mint ha én tolvaj lennék, de nekem az első a gyári rom újrahúzása lenne, amivel felülíródik kábé minden, a roottal elhelyezett titkos appok is.

+1
Titkosítás elsődleges az adatok miatt és egy követő alkalmazás pl beépítettet ami arra jó inkább hogy ha elhagyod akkor tudd merre keresd kB. pl kocsiban munkahelyen vagy ahol hagyhattad.
Nem ezzel fogod vissza kapni, ha valaki el akarja lopni vagy megtalalja de nem akarja vissza adni akkor nem fogod vissza szerezni. - vannak extrém kivételek de nem jellemző

Én ha találnék egy telefont és pénzt akarnék csinálni belőle akkor kikapcsolnam és vinném az első török boltba. Vagy ha nem jön össze akkor széttörném hiszen vissza nem adnám :)
Mielőtt valaki elkezdi hogy mekkora csigany vagyok, nem egyszer saját időmet aldoztam hogy hívogassam a talált telefonban lévő számokat - itt vagyok, ezt találtam - valaki jöjjön érte.

Android device manager-t használok.

Megtalálni elveszett vagy ellopott telefont jó. Élesben teszteltük kétszer.
Távolról adatokat törölni jó. Élesben egyszer teszteltem.

Olyasmit mondjuk nem tud, hogy pl. fényképet készítsen vagy videót és feltöltse valahová, hogy a tolvaj feje látszódjék.
De eddig nekem ez annyira nagyon nem kellett.