Nagymaminak mobil

 ( pepo | 2017. március 22., szerda - 18:42 )

Sziasztok!

Nagymamám 90 éves, aktív Internet-felhasználó. <- Ezzel azt akarom kifejezni, hogy szellemileg friss.
Koránál fogva érzékszervei azonban tompultak.
Olyan mobiltelefonnal szeretnék kedveskedni neki, ami veszettül hangosan "csörög", erős fénnyel jelzi a bejövő hívásokat, és akár a pamlagon is megérzi a rezgését.
Emellett a kijelzője nagy, erős kontrasztos, a billentyűzete könnyedén kitapintható, és nem kell 3x lenyomni a hívásgombot megerősítvén a hívási szándékát.
Egyszer láttam egy ilyesmi készüléket, de az összes ismeretem róla annyi, hogy ezüst színű - vagyis ez kb. semmi információ.

Mit javasoltok? Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Esetleg innen válogass.
A Doro-król többfelé jelent meg teszt régebben.

Szia!

Nézd meg az Emporia készülékeit, a pontos típusra nem emlékszem. Nagy gombok vannak rajta, piszkosul hangos, világít és nincs rajta semmi extra. Csak telefonálásra és sms küldésre alkalmas. Az sem utolsó szempont, hogy egy feltöltéssel legalább egy hetet kibír.

+1 az Emporia-ra, nálunk is van egy a családban, talán egy ilyen.
Nagyon hosszú az akkuidő, illetve ami mamámnak még külön tetszett mikor megkapta, hogy van rajta egy kis ledes elemlámpa.

:) Igen, ez az

-1 az Emporia -ra. Nálunk is volt egy a családban, a következő bajai vannak:

  1. A billentyűzet lezáró gomb egy csúszó kapcsoló. Ezt kitapogatni szívás, illetve túl könnyen elmozdul, így a kitapogatás során gyakran állapotot is vált.
  2. Nem elég nagy a fényereje a kijelzőnek. Ugyan sárga/fekete a kijelző, de a kontraszt arány nem elég nagy ahhoz, hogy rossz szemmel is látható legyen.
  3. Nem elég nagyok a betűk a kijelzőjén, így anyukám nem tudja elolvasni azokat.
  4. Silány minőség.

Összességében egy felárazott buta telefont kaptunk pár "parasztvakítós" fícsörrel, amely nem volt igazán ötletesen a célközönség igényeihez optimalizálva. Mindezek tetejébe kb 1-1.5 év alatt elpusztult a széteső kapcsolók miatt.

Hogy mit ajánlanék helyette? Sajnos nem találtam jó megoldást, most egy sima nagygombos telefonja van anyácskámnak amivel ugyan úgy szenved, de nem került annyiba mint az Emporia.

ZTE-G S202 ? (véletlenül futottam bele, pont ma)

Nagyanyámnak egy "Alcatel One Touch OT-2004C" van. Alapfunkciókra teljesen jó. A menürendszere nem teljesen logikus (= meg kell szokni), de híváskezdeményezésre és hívásfogadásra teljesen jó.

Anyám 71 éves. Semmi köze a számítógépekhez, soha nem használt semmi digitális eszközt, a TV-t is csak nagyon alavető szinten.
Januárban kiléptem a közös flottából, így nem tudtunk ingyen telefonálni.

Cseréltem telefont, így a régi LG Leon-omat odaadtam neki (van otthon wifi), hogy majd viberen kommunikálunk.
2 éve amikor új nyomógombos Nokiát kapott hónapokig szenvedett, még a nem fogadott hívásokat se tudta (szerintem most se tudja) visszanézni.

Az okostelefonon meg belép viberre, felhív, kihangosít, bekapcsolja a webkamerát, pikk-pakk használja a telefont. Ha jó lenne az LG akksija akkor valszeg a sim kártyát is áttennénk bele a Nokiából, mert az van, hogy egyértelműbb, kezelhetőbb neki az érintőképernyő, mint a nyomógombos struktúrájának értelmezése/megjegyzése.

Tulajdonképpen egy dolog van ami gondot okoz neki: olvasószemüveget kell vennie, hogy lássa a képernyőt. :)

Én még nem vagyok egészen 57 és az 5.5"-os telefonhoz is olvasószemüveget kell vegyek! :)
A nagyid meg az átlagosnál ügyesebb ezen a téren.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A következő "projektem", mint tervem az lesz, hogy az internetböngésző világába megpróbáljam bevezetni. Kb fél éve összehoztam egy kis időjárás állomást amit a lakás egy központibb helyére helyeztek. Ez lényegében egy tablet, írja az időt, a mostani és a közelgő időjárást, időjárástérképet és 1-2 nap képe fotót is mutat netről. (ez)

Nos, ez bejött neki, hátha rá tudom kapatni, hogy receptet, híreket, videókat nézegessen. Eleinte persze tiltakozni fog, hogy ő "már ezt nem érti", de elvégre a totálisan tanulni lusta nővéremet is rá tudtam venni arra, hogy duolingózzon és most odavan érte... :)

Nálunk a Doro Primo 413 vált be. Előfordult negyedévente egyszer, hogy a hasonló korú másik fél felhívása után egyikük sem "tette le" a telefont és a 60 perces szolgáltatói bontás ellenére is megsemmisült a feltöltőkártya egyenlege. Ennél ilyen probléma nincs, nyitáskor felveszi, csukáskor leteszi. Számok nagyok, gombok nagyok, dedikált gombok gyorshíváshoz. Vészhíváshoz ki sem kell nyitni kívül van hozzá gomb és vészhívásnál akár 3 különböző számot is végigcsörget míg fel nem veszi valaki és automatikusan kihangosításba lép. Ezt a fícsört mondjuk még nem állítottam be/nem teszteltem.