Skylake IGP vs dedikált GeForce - melyiket?

 ( Turion | 2016. december 27., kedd - 10:13 )

Üdv, kedves olvasó!

Jelenleg egy GeForce GT610-et használok Mint 18.1 alatt a multimédiás feladatok ellátására és ha nem is egy erőmű, de a feladatait jól ellátta eddig, kicsi a fogyasztása és zajtalan. Még egy kis emulátorozás is ment vele gyakran. Azonban jövő hónapban készülök Skylake-re váltani AMD-ről (K8) és valahol azt mondták nekem, hogy felejtsem el a GeForce-ot, az IGP mérföldeket ver rá. Persze aki javasolta, nem Linuxot használt.

Eddig úgy tudtam, hogy a legzökkenőmentesebb élményt az Nvidia kártyák nyújtják Linux alatt, hogy ezek a driverek a legjobbak és a tapasztalataim is alátámasztották ezt eddig. Viszont Intel IGP-vel még nem volt dolgom. Tudom, hogy a pingvines driver nagyon aktív fejlesztés alatt áll, hogy folyton javul... de az volna a kérdésem, hogy érdemes volna-e használnom az IGP-t a GT610 helyett, vagy Linuxon más a helyzet? Egy Core-i3 6100 a kiszemelt proci és a vele érkező IGP.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

igp az ősrégi nvidia helyett. ha nem válna be, teszteld az nvidia-t is. legyen friss kerneled (>4.3).

4.8 van :)


Linux Mint 64-bit w/ Cinnamon

Nem igazán értem a kérdést. Amennyiben az intel processzor eldöntött, majd azt használod ami neked jobb. Ha nem, akkor meg nem írtad le pontosan mivel szeretnéd összehasonlítani.

Ha csak az intel driver minőségéről érdeklődsz, akkor nincs vele semmi baj. Sőt, egész biztosan jobban támogatott mint a noveau/nvidia zárt driver.

A processzor már el van döntve, csak azt nem tudom, hogy az IGP vagy a GeForce nyújt jobb teljesítményt, illetve melyik a jobban támogatott. Mert egy dolog a driverek minősége Windowson ugye, de linuxon az Intel drivere Opensource és ezért eltér a Windowsostól, úgy tudom. Ezért merült fel az egész kérdés.


Linux Mint 64-bit w/ Cinnamon

"csak azt nem tudom, hogy az IGP vagy a GeForce nyújt jobb teljesítményt"

A teljesítménnyel kapcsolatban az alapszabály: don't argue, benchmark.

Majd kiméred, melyik nyújt nagyobb teljesítményt és akkor eldől a kérdés.

Én szívok a Skylake-kel rendesen Linux alatt egy desktop gépben, még 4.9-cel is. (s2ram-ból felébredni inkább nem tud, mint igen; a lapom sajnos egy GA H170N WiFI, amit nem javaslok senkinek)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Nekem egy GIGABYTE GA-B150M-D3H a kiszemelt. Altatni nem szoktam, mivel túlfesz védőt használok, ami bizonyos teljesítmény alatt lecsapja az áramot, így altatás nem játszik. Egyéb hátrányt tudsz mondani esetleg, amivel találkoztál?


Linux Mint 64-bit w/ Cinnamon

ASRock H170M Pro4 lapom van, ezzel gond nélkül alszik el és ébred fel (arra az esetre, ha a fenti választásod még képlékeny és ez esetleges szempont)

Hadd kérdezzem meg: akár többször egymás után is, mondjuk egy órás időközökkel? (Ha igen, melyik distro/kernel?)
------------------------
{0} ok boto
boto?

Ubuntu 16.04 az alap 4.4 kernellel

10q
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Asrock H110M HDS akár percenként is. Most nyomtam egyet... kb 5 sec és folytatom az írást. G4400 igp. Régebben szívtam AMD-vel, Nvidia-val is.
Most Ubuntu 16.10 gnome van fent. Fedora, Suse alatt is ment, már ez a config. A Debian hiányolt valami alaplapi drivert. Talán az rtl8188g vagy valami hasonló gondja volt.

10q
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Más nem jött eddig szembe, amit ne a lapnak kéne felróni. (a magam részéről nem ajánlom a márkát)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

A márkával kellemes tapasztalataim vannak, volt már GB lapom!


Linux Mint 64-bit w/ Cinnamon

Szia,

nekem egy i5 660K-m van Z170-es lappal, nincs vele semmi bajom, bár én dedikált kártyával használom.
Eszerint jobban jársz egy kicsit az integrálttal: http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=3220&gid2=935&compare=intel-hd-graphics-530-desktop-vs-geforce-gt-610