számítógép védelme elektrosztatikus feltöltődés ellen

 ( render_elek | 2016. december 8., csütörtök - 12:24 )

Néhány hete tapasztalták a felhasználók, hogy amint "be akarják dugni" az usb kulcsokat a gépbe, az azonnal újraindul. Tehát nem a csatlakozáskor, hanem csak egy éppenhogy érintéstől reboot lesz.
Ez több géppel és több pendrive-val is megtörtént.
Mai nap véletlenül rájöttem (azaz velem is megtörtént egy resetelés), hogy statikus töltöttség okozza ezt a jelenséget. Már reprodukálni is tudom.
Nem akarom, hogy ez történjen a gépekkel, így ha valaki már oldott meg ilyen problémát, kérem segítsen.

szerk:
az is hozzá tartozik a történethez, hogy közvetlen előtte egy cég "átnézte" a villamos hálózatot és pár dolgot átkötött.
A resetet nem csak usb kulcscsal, hanem pl. fázisceruzával is ki lehet váltani, így gondolom a gépnél kell megoldást találni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tehát akkor a cím helyesen: számítógép védelme statikus feltöltődés ellen.

Tehát akkor a cím helyesen: számítógép védelme elektrosztatikus feltöltődés ellen.

;)

Tehát akkor a cím helyesen: Számítógép védelme elektrosztatikus feltöltődés ellen.

Nagy betűvel. Ha már. :)

A dolgozó töltődik fel a géphez és a Föld nevű bolygóhoz képest. Tél van, száraz a levegő, linóleum vagy padlószőnyeg, esetleg laminált parketta jól szigetel, dolgozó papucsa, cipője szintén szigetelő. Hozza magát föld potenciálra a jómunkásember, például érintse meg a radiátort, majd utána dugja a gépbe a pendrive-ját. Az is egy megoldás, amit itt valaki már javasolt, mert náluk megcsinálták a cégnél, vagy ő otthon, nem emlékszem. Valami vezető háló vagy fóliacsíkok közvetlenül a padló alá, s rá kell kötni a védőföldre. Ez persze felfordulással jár, amíg megcsinálják.

Szerk.: bocs, nem válaszként akartam, hanem sima hozzászólásként.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aztán mit ér a földelt padló, ha a júzerünk hozza magával a töltést, és gumitalpú cipője van?

Semmit. Viszont abból indulok ki, hogy a cipőn, papucson lévő szennyeződés valamint a lecsapódó pára elektrolitet képez. Mindenképpen jobb a helyzet, ha legalább a padló közel ekvipotenciális felület - mégha nagy ellenálláson át is -, szenben azzal, ha a padló is lényegében ideális szigetelő. Utasítsuk a dolgozót, hogy mászkáljon mezítláb? :D

Ha jól emlékszem, az általam hivatkozott topicban azt írták, miután megcsinálták a padló alatti töltés elvezetés, nincs ilyen gondjuk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

javítva, köszi :)

Az elektromos hálózat földelése rendben van?

Na, ezt hogy ellenőrizzem?
Arra nincs mód, hogy viszahívjam őket, mert bevizsgálásnak magas az ára, kivéve, ha valakit agyonüt az áram, akkor asszem grátisz jönnek.

Úgy, hogy a védőföld és a nulla között előbb feszültséget, majd ellenállást mérsz.

Amúgy az elektrosztatikus feltöltődésnek nem sok köze van a gép helyes földeléséhez, ettől persze még a földelésnek rendben kell lennie.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

rendben, és melyiknél mennyit kell mérjek?

Lehet, hogy mégis van köze, ha eddig nem volt jó a földelés, akkor nem okozhatott kisülést, nem?

Feszültségből leginkább nullát. Ha meghaladja a 50 voltot, akkor az már érintésveszélyes. Első munkahelyem, egy elektronikai gyár vol, ott minden antisztatikus volt. Köpeny, karperec, a padló, de még a gumiszőnyeg is. Nyilván egy irodába ez elég fura lenne mint opció.

A föld és a nulla között elvileg nulla, gyakorlatilag néhány száz mV, esetleg 1-2 V mérhető, mivel a föld és nullavezető közti térben áthaladó váltakozó mágneses fluxus feszültséget indukál, továbbá a nullavezetőben folyó áram annak impedanciáján feszültséget ejt.

Ami az ellenállást illeti, az inkább akkor mérhető multiméterrel, ha kicsi az előbb említett feszültség. Kis ellenállást, gyakorlatilag rövidzárat kell mérned. Ugyanakkor épp az előbb említett feszültség miatt lehet, hogy jobb ezt úgy mérni, hogy egy ellenálláson keresztül néhány voltra megpróbálod elhúzni a védőföld potenciálját a nullához képest, s méred feszültségmérővel, hogy ez mennyire sikerült. Ebből vissza tudod számolni a védőföld és nulla közötti ellenállást.

Amit írsz, az logikus lenne, de több oknál fogva nem az. Hiába rossz a földelés, a PC tápegységében lévő zavarszűrő a védőföld felé köti a fázist és a nullát is néhány - kb. 2.5 - nF kapacitással. De, ha ez nem lenne, a gép házának akkor is lenne a Földhöz képest néhány száz pF kapacitása. Amikor közelítesz a pendrive-val, kisebb a kapacitásod a gép felé, mint a gépnek a Föld felé, s nem fogsz tudni azonos potenciálra kerülni a géppel úgy, hogy töltéshordozók ne áramoljanak közted és a gép között. A nagy térerősség hatására a levegő ionizálódását, átütését, s így a töltéshordozók ioncsatornán történő levezetődését nem úszod meg. Ez nagy áram nagyon rövid ideig.

A megoldás mindenképpen az volna, hogy a dolgozó és a gép azonos potenciálon legyenek a pendrive bedugásakor. A gép a földelés miatt földpotenciálon van. Valahogy a dolgozót is oda kellene helyezni. Mezítláb a sárban ez nem lenne gond, de azokon a munkahelyeken, ahol ilyenek a feltételek, ritkán használnak pendrive-ot. :) Marad a radiátor vagy a gép házának taperolása a pendrive bedugása előtt, vagy az iroda padlózatának antisztatikus kivitelezése.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Föld és a nulla között feszültség nem mérhető. Ellenállás 0 ohm.

Tökéletes. Ezt is reméltük titkon. ;) Akkor előbb a dolgozó érintse meg a gépházat. Mondjuk az is kellemetlen lesz, sőt, nem kizárt, hogy ekkor is lefagy a gép, de legalább biztosan nem megy a villám a csatlakozón keresztül. Tartsatok szobanövényeket az irodában, és locsoljátok őket bőségesen. Amikor már olyan nedves a levegő, mint egy terráriumban, megszűnik a gond. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

... ugye, ugye milyen jó is a pc tetején a muskándli ??? ...
// mennyit doszogtattam a titkárnőt miatta, pedig csak a töltést akarta szétoszlatni ... //
:):):)
ja ... a műanyagpadlót + antisztatizáló lötyivel kell felmosni, nem flóraszepttel, mint ahogy Klóra néni szokta volt ... :):):)
// a clin 4 windows ablakmosó is jó, ha hirtelen nincs más kéznél, leállítja a "csattogást" (és linuxos gépeknél is működik :):):)) //
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Nem fog lefagyni a gep mert a tap fem burkolata foldelve van, vagyis maga a gephaz is. Sokkal roszabb ha maga az USB csati kapja az ESD delejt...

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ellent kell mondjak.
A készülékházra - bármennyire is földelt az - rásütött statikus elektromosság képes akkora feszültséget indukálni a ház belsejében, hogy az elektronika működését megzavarja. Csináltunk már így lefagyást, de újraindulás is jött így össze.

Lefagyhat azért, mert igen nagy a feszültség meredeksége, de az áram változási sebessége is. Képzelj el egy olyan modellt hogy van egy meghajtó áramköröd kimenete meg egy másiknak a bemenete. Elvileg azonos potenciálon van a GND-jük, Vcc-jük, de a hozzávezetéseknek a valóságban van öninduktivitása. Ha nagy áram meredekséggel lesz egy kisülés, a táp és GND induktivitásán L*di/dt feszültség jön létre, így ha például a meghajtó áramkör GND-je a vevőhöz képest megemelkedik néhány volttal egy pillanatra, a meghajtó áramkör alacsony szintet hajt, a vevő pedig ekkor vesz mintát, akkor magas logikai szintet fog beolvasni. Máris ott van a bit tévesztés, ami például op. kód esetén fejreállást okoz, de regiszter argumentumaként, egy pointer értékeként, táblázat indexeként is kiszámíthatatlan a következménye.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Regi irodaban 2 fazis volt bevezetve. A foldjuk nem volt kozos, kb egy ev fel utan ramertem, addig csak idegesiett, h nehe ereztem, hogy valami nem klappol. A 2 fold kozott volt 19V! kulonbseg.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

A földelés hiánya, bár nem szabályos, de látható kisülést nem fog okozni. Legrosszabb esetben a fázisfeszültség felére töltődne a gépház.
115 V eltörpül az ESD kisülések feszültségéhez képest, 2 kV a legkisebb vizsgálati feszültség. Az újraindulás biztosan nem egészséges, de ahogy többen is leírták, valószínűleg a padló/ruházat/fűtés/páratartalom okozza a problémát.
Ezek közül a párásítás lehet a leggyorsabb "megoldás".

egy jo evtizeddel ezelott volt ilyen problemam.
az enyhe parasitas volt a megoldas. tulsagosan szarazvolt az irodai levego.