[megoldva] nem jön be a D.E. - szerk nem irható HOME könyvtár

 ( DigitalMech | 2016. október 31., hétfő - 20:09 )

Felraktam egy appot "tar Jxvf Popcorn-Time-0.3.10-Linux-32.tar.xz" paranccsal HOME-ból,
de rájöttem már nagy hiba volt, úgy néz ki szétcseszte a debiant,

Oprendszer: debian8 x86

Hibajelenség: Boot, eljut a bejelentkezésik, jelszó bepötyög majd kiválasztom valamelyik (KDE és GNOME volt tesztelve) DE-t,
GNOME visszalök a bejelentkezéshez (több GNOME D.E. is van fent mindegyik ezt csinálja) a KDE pedig befagy a HDD logónál (bár ennek nem tudom van-e jelentősége) a laposon nem villog tovább a LED hogy dolgoztatná a gépet.

Ötletek hogy mi lehet az ok, és javaslatok hogy mi lehet a megoldás?
Köszönöm

----
SZERK_161031_1048PM
http://hup.hu/node/150263#comment-2034294
----

SZERK_161102_0548PM
Végül is meguntam a vacakolást, megpróbáltam 1-2 dolgot amire volt időm, de nem hozott eredményt, úgy döntöttem hogy újrarakom.
Ha nem lett volna szükség a gépre szórakoztam volna még vele, tanulás/kihívás végett, de így egy fél órás újratelepítés megoldott mindent, ROOT újrahúzva a HOME meg tartalmazta a legtöbb beállítást szerencsére. Mindenesetre köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált, bár nekem most nem úgy jött ki a lépés de úgy gondolom a témában leírt dolgok biztosan kapóra jönnek még másnak is a jövőben. Aki nagyon kíváncsi a hibajelenségre, dobja fel magának a programot, nekem deb8jessie X86 és X64 rendszereken is ugyanúgy összegabalyodott. Köszönöm még egyszer a segítséget.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valamelyik karakteres konzolon (Alt+F1, F2 stb.) nézd meg a 'dmesg' kimenetét meg a syslogot miután visszadob. Kell ott lennie valamilyen hibaüzenetnek.

Nem volt olyan nagy hiba. Megmutatjuk hogy kell ilyen helyzetből kijönni. A linuxban az a jó, hogy mindenről tájékoztat. Tehát ahogy azt már előttem írták, logokat kell nézni. Tehát amikor a bejelentkezési képernyőre visszadob, nyomsz egy alt+f2 -> ott bejelentkezel -> majd az egyszerűség kedvéért egyből rootba is: "sudo -i" -> elsőnek mondjuk "dmesg". Gyorsítja a folyamatot ha van konzolos fájlkezelőd. "apt-get install mc". Ezután "mc". Ezzel felkeresed a /var/log könyvtárat. A többi már kis angol, és találékonyság kérdése. Vigyázz: rendszergazdaként vagy bent. Csak óvatosan.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

alt+f2 önmagában semmit sem ad be, Ctrl+alt+f2 már igen, de ott folyamatosan login incorrect hibaüzenetet kapok mint root mind hagyományos felhasználói bejeelntkezésre

"Ctrl+alt+f2 már igen" na ez lehetséges. Először a belépési nevedet adtad meg? Be kell hogy tudjál lépni egy létező felhasználó nevével/jelszavával.
Rootként alapesetben nem engedik mostanság a belépést.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Rootként is be kellene tudnia lépni CTRL-ALT-F1 után, a Debian 8 (Jessie) alapesetben biztosan engedi ezt (Ubuntunál pl. más a helyzet, ott telepítéskor nem kell megadni root jelszót).

Én is találkoztam már ilyennel egy rokon gépén. Ott az volt a hiba oka, hogy a merevlemezen már nem volt szabad hely. De konzolból be lehetett jelentkezni, és akkor írta is, hogy ez a bánata. Egy tar kicsomagolása okozhat ilyen hibát.

Ötlet: Live/SystemRescue/… CD-vel elindítod a gépet, és megvizsgálod, hogy mit tudsz letörölni a lemezről.

ext2fsd programmal megnéztem windows10x86 alatt (dualboot) hogy hogyan áll a partíció szabad hely ügyében, és még bőven akad pár giga

Mennyi az annyi? A „még bőven akad pár giga” nem mond túl sokat.

Ha nem változtattál az alapértelmezett paramétereken, akkor az extX partíció formázásakor 5%-ot lefoglalt a rendszer, amit csak a root írhat. Tehát a felhasználó nem. Például ha a home könyvtáradat tartalmazó partíció 500 GB, akkor 25 GB lesz az 5%. És amikor már csak 25 GB szabad hely van, akkor a felhasználó már nem tudja írni a home könyvtárát. Ezt át lehet állítani, de túl kicsire sem illik venni.

Javaslat: állj vissza backupból.

a KDE azt írja hogy nem tudja írni a HOME könyvtárat.
http://imgur.com/a/65IH0
esetleg ezt hogyan tudnám javítani?

u.i. teszteltem egy másik gépen is, már biztosan a program kavart be.

Lehet, hogy megsemmisítetted a saját $HOME könyvtáradat? Vagy csak 'chmod u-w'-t adtál rá? Sajnos a telepátia nem segít, valahogy be kell jutnod (végső esetben rescue disk), és szemileg szétnézni, hogy mi a pálya...

A HOME rendben van, Windows (dualboot) alól hozzáférek mindenhez

Ha rendben lenne, a KDE nem nyüszögne.

a "megsemmisítés" -re szólt hogy "rendben van" mivelhogy mind a partíció mind a rajta lévő fájlok elérhetőek továbbra is...

"esetleg ezt hogyan tudnám javítani?"

Hát ha a tulaj állítódott el, akkor azt így ráeresztve a /home/jOc könyvtárra visszaáll: chown -R jOc:jOc /home/jOc . Ha a jogok szálltak el, akkor meg chmod. De ennek a paramétereinek már olvass utána te. És hogy hogy jutsz be úgy, hogy állíthatod is ezeket? A legegyszerűbben bútkor nyomsz egy "Esc"-et. Erre előjön a grub menüje. Ott vagy a recovery sort választod ki, (lehet egy másik almenü mögött lesz), vagy e-t nyomva megkapod a boot parancssort, és a végére írsz egy "1"-est. Ezzel egyfelhasználós rootként bútol a rendszer. (runlevel 1) Ennek is utána olvashatsz.

Sok sikert.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Udv,

Ajanlom a kovetkezot:

1, nezd meg hogy van-e eleg szabad hely a particiokon ahol a /home illetve ahol a /tmp talalhato
2, nevezd at a felhasznalod erdeti konyvtarat es csinalj egy uj konyvtarat neki a megfelelo jogosultsagokkal (termeszetesen a beallitasaid igy 'elvesznek' mivel az atnevezett konyvtarban talalhatoak)

Ha a fentiek utan sem indul a grafikus felulet akkor szolj ;)
Star Citizen referral: STAR-CX9F-NJ2B

Lehet, hogy a szabad inode-ok fogytak el? Én jártam már úgy, hogy a df -h "rengeteg" üres helyet mutatott, de a df -i esetén látszott a gond. Persze ehhez is valahogyan be kellene jutni.

Szia

lehet hogy errors=ro, recovery moddal se tudsz root jogot kapni?