CardDAV megoldások (sabre/cardDAV)

 ( Barnabas | 2016. október 17., hétfő - 13:09 )

Sziasztok!

Szeretnénk egy házon belüli centralizált megoldást kontaktok tárolására. A következőt prefenciák lennének:

* Felhasználónként szabályozhatóvá tenni, hogy melyik user mely kontakt csoportokhoz fér hozzá (contact groups) – például: ügyfelek / kollegák / beszállítok csoportokhoz admin hozzáférjen, de egy alkalmazott csak a kollegák csoporthoz.
* Adminon felhasználó tudja szerkeszteni mindegyik kontaktot, többi felhasználó csak olvasási joggal rendelkezzen (és csak azokat a csoportokat lássák, amikhez jogosultságuk van)
* Támogassa macOS contacts klienst, illetve iOS-en is működjön.

Egyelőre a sabre.io/carddav megoldásával szemezek, de elég gyér a dokumentációja, így nem vagyok bizonyos abban, hogy ez megoldható benne. Valakinek van tapasztalata / alternatív megoldási javaslata?

Üdv.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sub

sub

Sabre-nak van admin-ja?
Én MySQL backendel használom, konkrétan sql-ben kell toszogatni a beállításait(ki mihez fér hozzá, stb.).
Bár inkább csak naptárat használjuk, meg van egy nagy közös shared címjegyzék.
Mondjuk cserébe megy minden ilyen caldav/carddav-ot tudó klienssel.

Sabre-nak van admin-ja?
Én MySQL backendel használom, konkrétan sql-ben kell toszogatni a beállításait(ki mihez fér hozzá, stb.).
Bár inkább csak naptárat használjuk, meg van egy nagy közös shared címjegyzék.
Mondjuk cserébe megy minden ilyen caldav/carddav-ot tudó klienssel.

Na, ez pont a nekem való topic, csak nálunk még kevesebb az igény, igazából az kell, hogy az összes belsős céges kontakt read-only módon szinkronizáljon iPhone-okra.

És én a http://sabre.io/baikal/-t találtam, ami lehet, hogy jó, úgyhogy közel lőttünk egymáshoz :). Csak még idő nem volt kipróbálni. Ez úgy látom, a carddav + admin felület, szintén gyatra doksival (meg önmagára linkelő oldallal).

Ha van valami eredményed, ne tartsd vissza!

Én megnéztem, szép letisztult felület, de hiányoznak számomra beállítási lehetőség, hogy ki mit és hogyan láthat(vagy csak én nem találtam).
Felhasználó felvétel és naptár felvétel pipa, de mást nem látok.
Szóval szerintem még ráfér a fejlesztés.

S.

En a Radicale-t hasznalom, nem tudom megfelel-e a kriteriumoknak, viszont egyszeruen hasznalhato es mukodik.
http://radicale.org/

Hm, vele is találkoztam, de valahogy nem derült ki számomra, hogy lehet-e ezzel read-only hozzáférést csinálni. Lehet?

Szia!

Úgy látom ez tudja, amit szeretnék, legalábbis itt (http://radicale.org/user_documentation/#idconfiguring-the-server) látok userenkénti belállítási lehetőséget, hogy milyen kollekciókhoz milyen jogkörrel lehessen hozzáférni.

Megnézem közelebbről, köszi a tippet :)

[Feliratkozás]

Ha sikerül kipróbálni, ne tartsd magadban a tapasztalataid, kérlek :).

SUB
(Pont nekem is aktuális)

Nálam preferencia lenne hogy Outlook kompatibilis legyen (cardDAV dolgok ha jól látom csak pluginekkel mennek).
Zentyal openchange modulját próbálta már valaki?

Az Outlook semmivel nem kompatibilis önmagán és az Exchange-n kívül :)
Mi bajod a pluginekkel? Én is most akarom ezt kipróbálni:
https://sourceforge.net/projects/outlookcaldavsynchronizer/

S.

Igen, ezt kezdem én is belátni, így plugin megoldás lesz! :) Köszi a fentit, megnézem.

Az Outlook csak LDAP-ot ismer, de irni azt sem tudja, csak olvasni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hát a Baikalt megnéztem, sajnos ezen látszólag semmit nem lehet állítani, csak létre lehet hozni új címlistákat, aztán azokat (elvileg) kintről kezelni. Radicale-hez még nem volt időm.

Ha MySQL backendet használsz, akkor bele tudsz túrni mondjuk egy phpmyadminal, akkor be tudod állítani, hogy a kapcsoló táblával az adott naptárhoz csak calendar-proxy-read pricipal-al férjen hozzá, ami nem engedi a beírást.
Én is így látom a főnököm naptárját :)

S.

Ezt mérsékelten értem csak :). Viszont nekünk nem calendar, hanem címtár kell.

+1

+1

+1

iOS is tud LDAP-ot, úgy látom. Akkor lehet, hogy ez is megoldás lehet vajon? Talán több LDAP szerver van, mint CardDAV

Az, hogy tud LDAP-ot, az tobbnyire csak olvasast jelent. Nagyon keves kliensben van R/W LDAP tamogatas. Alaposan nezd meg, hogy pontosan mit tud az iOS.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Pont ezt szeretném/szeretnénk elérni:).
Hogy minden kolléga telefonján ott legyen minden kolléga száma, de ne szinkronizálják vissza aput, anyut, meg a vízvezetékszerelőt.

Ja, ha eleg a R/O hozzaferes, akkor siman LDAP.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

No, fejlemények.

LDAP nem is lenne rossz, simán felraktam egy OpenLDAP-ot egy gépre, csatlakoztam, és tudtam keresni a kontatok között. Az egyetlen gond, hogy valamiért mikor megnyitom a kontaktokat, külön ki kell választani a groupokból, hogy itt akarok keresni, mert amúgy nem teszi meg.

Másik lehetőségnek azt találtam, hogy végül is tudok vcardot csinálni, amit aki akar, az be tud húzni a saját icloud fiókjába és tudja szinkronizálni a telefonnal. Gyönyörűen PowerShellel tudtam is megfelelő vcardot csinálni. Igen ám, de ez a szutyok icloud, meg a telefon képtelen a duplikátumok eltávolítására. Kipróbáltam, hogy frissítésként újra behúzom ugyanazt a vcard fájlt és teljesen simán berakta duplán ugyanazokat a névjegyeket. És nem is találtam rá (ingyenes) módszert, hogy a duplikátumokat levegyem.

Androidon ezt olyan egyszerű...

Az iPhone userek nem gyartanak duplikatumokat! :D

Viccen kivul, amennyire tudom, a duplikatumokat egyedul az OS X-es kontakt appal tudod kiszurni, ott van merge feature.

Az mit jelent, hogy "ki kell valasztani a groupokbol"? Regen volt mar iPhone a kezemben, ezzel a feature-rel nem nagyon talalkoztam eddig.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

macOS Server 5?

Sajna ahhoz kell egy Mac is, ami kissé drágává teszi ezt. Nálunk van egy, mert muszáj volt venni, mivel egyedi APN beállítást kellett a telefonokra tolni. Végül is ezt be lehetne állítani, csak ezt a szutykot még le sem lehet Kensingtonozni, úgyhogy elzárva tartjuk.

Egyébként mennyire lenne azon könnyű ezt beállítani? Úgy, hogy a felhasználó megkap egy teljesen bolti iphone-et, me egy PDF doksit, hogy hogy kell megcsinálni :). Ennél többet nem akarunk hozzányúlni a telókhoz.

Ott vagyok, hogy contacts, jobb felső sarokban van olyan, hogy groups, arra kell bökni, és ott ki kell választani az LDAP szervert. Akkor tudok keresni. Hiába van Show All Contacts, nem keres benne. Valami egyetem howtojában olvastam, hogy így kell és nálam is csak így ment.

Hát OSX nincs, meg minél kevesebb bíbelődés is kéne. Úgyhogy keresem még a lehetőségeket.

Üdv!

Az otthoni Xpenology-n csináltam CardDAV szervert, teszt képpen, működik, tehát vagy egy Synology vagy annak a Xpenology módja kell neked,
- bár ha itt megy akkor Linux alatt is mennie kell -
Simán hozzá adtam a telefonomon mint CardDAV fiók (Beállítások - Kontaktok - Fiókok) és működik keres is benne. Egy próbát megér.

Tamás

Köszi, csak nálam és a topcindítónál a read-only a lényeg, carddav szervert sikerült már összehozni.

Most nézem a Next/OwnCloudot, ezzel lehet, hogy meg lehet csinálni két felhasználóval.

Update: végül megvettük a MacOS servert 20 EUR-ért, mert már sok volt, hogy sehogy nem tudom megoldani.

Hát úgy néz ki, hogy fogtak egy adag open source alkalmazást, és berakták egy 20 Eurós csomagba... Ez simán csak egy Carddav szerver, meg LDAP szerver, ennyit tud. Látszólag ugyanúgy, mint az eddig próbált megoldásoknál csak annyi van, hogy mindenkinek van egy saját Carddav accountja. Van egy olyan lehetőség, hogy directory-ban való keresés engedélyezés, de ez meg pontosan úgy megy, mint az OpenLDAP-pal ment, hogy direkt ki kell választani a contact groupot, és akkor keres benne.

Az összes hajam kitéptem közben, ahogy a mac-en dolgoztam.... Volt itt két nagy mac rajongó, de egyik se tudta nekem megmondani, hogy hogy kell # és \ jeleket írni rajta. Állítólag van egy guide :D

Idézet:
Volt itt két nagy mac rajongó, de egyik se tudta nekem megmondani, hogy hogy kell # és \ jeleket írni rajta. Állítólag van egy guide :D

Ugy, hogy Macen leszoksz a magyar billentyuzet hasznalatarol, es szepen atszoksz az US-re. Komolyan. Ez az egyetlen kiosztas, amit 1:1 vettek at a PC-rol, es minden, literally minden ott van, ahol lennie kell, a visszaperjel az ű helyen, a kettoskereszt meg shift+3. A magyart azt eszmeletlenul eltoltak, komolyan, egyszer probaltam ki, es az osszes hajamat egy mozdulattal teptem ki. A mini-szivroham utan eszembe jutott, hogy hatha az US kiosztas jo lesz - es azota orom meg boldogsag van, ha leulok egy Mac ele, mert tudom mit kell tennem eloszor.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

sub