EU források valós felhasználásának ellenőrzése

 ( kovacsakos | 2016. augusztus 15., hétfő - 18:53 )

Több "megvalósított" projekt is szemet szúrt az elmúlt időszakban, hogy nem a pályázatban foglaltak szerint vagy nem készült el vagy csupán látszólag készült el. Nyilván megvan az eljárásrend, ami szerint az ellenőrzések történnek, de mint tudjuk az elmélet és gyakorlat különválhat. Van valakinek tapasztalata ilyen téren?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Megvalosito vagy ellenorzo oldalon allsz?

Az elbiralas elve mindig a leeso osszeg. A dolgok feletti szemhunyas elve pedig szinten a leeso osszeg. Ez balkan.

sz*r lesz ha elzárják a pénzcsapot.

ket ev es megtudjuk mennyire...

Miert? Most nyitva van a csap? Akkor nagy a baj...

hat eleg nagy ami azt illeti.

Nyitva van, csak nem hozzank (ie. nephez) folyik, hanem offshore es egyeb zsebecskekbe.

OLAF kiszól, hogy gáz van, itt meg eltusolják (tm) :D

Még a wiki szócikkbe is benne vagyunk:

Idézet:
While OLAF is a largely successful organisation, it is not without faults and challenges. Most notably is how reliant it is on the cooperation of European Member States. OLAF is not a sanctioning body, it does not have any powers to prosecute or discipline, only to make recommendations.
It is up to the relevant judicial bodies and EU institutions to follow the recommendations and take action or not.
Responses to OLAF's recommendations vary between states, EU institutions and smaller judiciary bodies.
For example, most Hungarian authorities have all refused to sign cooperation agreements with OLAF and rarely follow recommendations despite there being high levels of corruption within the country.
It has been suggested that Hungary refuses to cooperate because the corruption is in the interests of the authorities, and OLAF lacks the influence needed to force cooperation.

hm, rossz a topic. nem felhasználás .. ELhasználás :)

Végül is igen, habár a két legnagyobb fertő a kutatási és az építőipari terület. Egyik esetben használhatatlan rendszerekért és tanulmányokért fizetnek, mag utóbbi esetében a magánvagyon gyarapszik.

btw.

http://index.hu/napirajz/2016/08/09/workshopot/

http://index.hu/napirajz/2016/08/11/szomoru_laci_bacsi/

s rögtön utána b.sznám ki a ficsúrokat ... ha lehetne :)

sub

+1

Amikor a pénzt küldő fél a csilliomodik bűvésztrükk után se teszi fel a kérdést, hogy "szubszidiaritás ide meg oda, miről mondanátok le, a pénzről, vagy az ellenőrzési jogkörről?", addig ez a tolvaj biztatása.

Az EU dominánsainak nagyon megfelel így. A magyarok meg egyelőre beletörődnek.

:)

Részt vettem egy EU által előírt és támogatott rendszer megvalósításában. El is készült több mint 2 év késéssel, bár én csak az utolsó hórapokban kapcsolódtam be, mint az egyik rész fejlesztője. Az új (al)rendszert futtató rendszerek fejlesztője és üzemeltetés támogatója voltam, így határozottan kijelenthetem: a büdös életben egy bit adat sem folyt át az új rendszeren, mert elmaradt a beüzemelése.
Természetesen az illetékes hatóság szerint a rendszer üzemelt, sőt két EU dokumentumot is olvastam az üzembehelyezéséről és működéséről.
Persze a zsenialitás ott kezdődik, amikor újabb 2 év elteltével további pénzt sikerül szerezni a rendszer továbbfejlesztésére. :)
Azért megsúgom: nem a sarki fagyiárus szoftvere volt. ;)

Egyébként ellenpélda van? Mert ehhez hasonló sztorikkal tele a padlás, engem érdekelne, hogy volt-e már olyan, hogy valahol EU-s pénzből használható (és használt) szoftvert fejlesztettek :)

Biztos létezik, én még nem láttam. :)
A tapasztalat inkább, hogy a pályázati logók számának növekedésével egyenes arányba csökken az elkészült mű minősége. :)

sub

en olyanrol hallottam, hogy nyertek eu-s penzt webshop fejlesztesere (es/vagy hozza szerverre). rogton 5 palyazaton (kulonbozo cegek neveben) is. ugyanazt az 1db fejlesztest igy 5 palyazaton adtak el, valojaban 1 szerveren futott mind az 5 vhost. amikor az eu evekkel kesobb bejelentkezett ellenorizni, akkor vettek gyorsan meg 4 hasznalt szervert es lekolonoztak ra :)

Ha a feleséged próbál így átverni, akkor rögtön beadod azt a bizonyos papírt. Ha a barátod csinálja ezt 500Ft-tal, akkor keresek másik barátot...

Mi veszi rá az elbírálókat, hogy ha ennyire kilóg a lóláb, akkor is "átmenjen" a pályázat? A NAV egy vesszőhibáért a vasalt heréimen ugrál(na).

idézet az elmúlt hetek egyik random cikkéből:
"A szokásos 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt uniós támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat (azaz a pénz fele helyett 90 százalékát lopnák el menet közben)...."

Ez az amikor már a tolvajt is meglopják. És olyan neveket emlegetnek, akik simán leszólhatnak, hogy kit kell és kit nem szabad háborgatni.

Idézet:
Mi veszi rá az elbírálókat, hogy ha ennyire kilóg a lóláb, akkor is "átmenjen" a pályázat?

Az, hogy ha mind az 5 pályázatban az van, hogy a pályázónak lesz webshopja, és a végén minden pályázónak van webshopja, akkor teljesítve lett a vállalás. Ennyi.

Egyébként ez az "1 webshopot 5 helyre eladunk" manőver még a kevésbé pofátlan csalások közé tartozik.

De webshopja lehet 5e ftbol is, pont olyan ami kell. Ha 1-10m Ftos webaruhazat csinal kozos penzbol, akkor gondolom kozos erdek, hogy 1 ev mulva 10 embert foglalkoztasson. Vagy visszafizeti a kozosbe. Naiv vagyok, de a felesegnek hivott jobaratommal is ilyen szeezodest tudok csak kotni...pedig o engedekeny.

Jogos az igazságérzeted, de tényleg naiv vagy. Ha 10m Ft-ból lesz egy cégnek egy webshopja, ami némileg megdobja az értékesítési mutatóit és így a cég valamennyivel több áfát fizet, akkor az 10m Ft-ból elért valamennyi eredmény. Ezzel szemben rengeteg EU-s pénzből finanszírozott 100m Ft-os nagyságrendű projekt van, ahol olyan szoftver készül, ami soha nem fog futni production környezetben. Tehát nagyságrendileg több pénz és nulla eredmény.

Nem vagy egyedul ezekkel a sztorikkal, sör mellett tudnek meselni ezeknel sokkal durvabbat is.

Hmm. az első és legfontosabb kérdés, hogy van-e rá igény és akarat..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az igény felmérése nem úgy indul általában hogy mi hasznosat kéne csinálni, hanem hogy hogy rejtünk el ezt azt amazt (amik még akár hasznosak is lehetnek) egy megnyerhető pályázatban.

S ha már van pályázat akkor ahoz kell személyzet, aktivitásokat is kell hozzá kitalálni, stb, stb.

Úgy értettem, hogy az ellenőrzésre van-e akarat egyáltalán, akar-e ilyen piszlicsáré dolgokkal foglalkozni a megfelelő hivatal ( lásd például képviselők vagyonosodása ), meg akarják-e piszkálni a kialakult "rendet" vagy minden úgy jó ahogy van, amíg jön a pénz.. Mi lesz ha X-évvel ezelőtti projekteknél hiányosságokat tárnak fel, a céget meg már ráíratták Kaya Ibramim-ra.? Vagy egy szebb statisztika érdekében minden úgy jó, ahogy van.?
Az igénynél pedig a kérdésem hogy megvan a vizsgálat eredménye, de érdekel-e valakit, vagy csak maradjunk a langymeleg posványban amíg jön a pénz.. Érdekli-e még az átlagembert az ilyen hír egyáltalán, amíg vannak "érinthetetlenek".?
--
God bless you, Captain Hindsight..

érdekelni szerintem érdekli, csak tehetetlen és frusztrált.
vacak dolog, hogy adott egy országnak egy lehetőség a fejlődésre és erre nyílt titok, hogy lenyúlják a pénzt és valami silány dolgot építenek, amit tapsolva átadnak az r1 lakosság meg örül.
Ellenőrizni...lehetetlen és a céghálót amin átfolyik..szvsz.. kaya project nagyban.

Hát erre van az ügyészség ugye. Oh wait...

el kell tüntetni a bizonyítékokat valakinek..arra pont jók.

Ejnye... úgy beszélsz az ügyészségről, mintha egy bűnszervezet fiókja volna.
Pedig ha az volna, azt biztosan vizsgálná a nyomozóiroda illetve az ügyészség. Meg Balogh Gyula - ő allergiás az ilyesmire.

Hát, úgy pletykálják, hogy hetekkel előre szólnak, hogy legyen idő legyártani a papírokat, mert van ahol még arra is lusták. Persze lehet az ilyeneknek kapcsolataik is vannak. De biztos csak pletyka.

Miért kell minden EU-s pályázatnak valami nagynak lennie? Ha piaci erőből nem tudunk 50-100m Ft-os szoftver terméket csinálni, majd eladni, akkor miért tudnánk ezt EU pénzből? Miért nem önti bele a gazdaságba 50-500e Ft-onként?

Mert 100 millió alatt még csak be sem indul a nyálcsorgatása a mocskoknak. Azzal sok munka lenne hogy százezrével lopják el. Van olyan állami hely, ahol az ezer féle pályázaton összekapapolt pénz miatt izgultak, akik összeszedték a pénzt, hogy megkívánja-e a felsőbb szervezet. De szerencséjükre 10 milláért le sem hajolnak. Így valós és gazdaságos áron meg tudták valósítani, amit szerettek volna. Ellenkező esetben a felének a harmada sem jutott volna el a kivitelezőhöz.

Persze lehet falun kis foci van, ezért ott lehajolnak az "apróért" is nagyjaink.

Nem nagy, de ahoz hogy igazán esélyes legyél az elbírálás során és érdemes is legyen megcsinálni pár tizenezer euró alatt nem érdemes foglalkozni vele.

Subscribe.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mint agrár végzettséggel is rendelkező ember, tudnék én is mesélni, hogy mi megy a földárveréseknél. Pillanatok alatt tűnnek el 100milliós jelzálogok földekről, olyanok vesznek akik nem is jogosultak stb. Minden területen ez megy. Cserébe külföldön is, ha nem is ilyen pofátlan módon.

Ebben az a szép, hogy versenyt sosem próbált cégek erősödnek gazdagodnak valódi versenyben élők rovására - ezt az utóbbiak vagy túlélik, vagy nem, de ha igen, akkor is elesnek olyan technológiák megvásárlásától, know-howk elsajátításától, amelyekkel a mondvacsinált cégek nem tudnak, gyakran nem is akarnak élni.
Az apanázsok kora viszont véges, nagyon véges. Annak lejártával a Nagy Nemzeti Bizbasz közepette itt állunk meg nem erősített, eredetileg életképes vállalatokkal, és kitömött nímandok hantatartalmú cégeivel. A külföldi cégek meg csak egy kávét kérnek, és "thanks, NER"-t sóhajtanak a helyzet egyszerűsítéséért.

...es amint vege a penzzuhanynak par ev mulva, ezek a cegek _is_ megdoglenek a picsaba, igazi aranylaz jellegu szabadrablast engedve a tokeeros kulfoldi cegeknek.
Eljen a NER, illetve az is majd Brusszel/Soros/Gyurcsany/tudjukkik hibaja lesz majd. Meg veletlenul sem az allamilag koordinalt ongyilkossage...

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2016/08/19/mi_a_baj_a_haveri_kapitalizmussal/

Kb. ugyanazt írta le, mint mi - hol picit többet, hol picit kevesebbet, de lényegileg ugyanazt.
Ebben az az aggályos, hogy ő kutatja a korrupciót és úgy jut ugyanarra az eredményre, mint én, aki rohadtul nem akarom kutatni, sőt találkozni se vele, csak feszt szembe jön.

A támogatások háttértámogató rendszerének "furcsa állami tulajdonba vétele" után ebben az országban sajnos bármi elképzelhető.
Cikkek: HVG (visszafogott) 444 (szókimondó)

A pályázatoknál vállalt indikátorok vannak, amiknek teljesülniük kell. Minden ellenőrzés ezen indikátorok teljesülésére/nem teljesülésére irányulnak. A feltételezés, hogy mi valósul meg és mi nem azt csak az indikátorok tudatában lehet állítani.

Szabálytalanságokról itt tudsz olvasni:
https://www.palyazat.gov.hu/doc/1387

Ha van bizonyítékod valamely indikátor nem teljesülésére, akkor azt hatóság felé jelezheted.
http://www.anti-lop.hu/

Kommentár nélkül (na jó, annyit azért hozzáteszek, hogy "20%-ért egyetértek Kósával"):

http://index.hu/belfold/2016/08/18/kosa_lajos_leleplezett_egy_vilagosszeeskovest/

Kár, hogy a másodiknak nem rogan a hostneve. :)

Van valakinek tapasztalata ilyen téren?

Biztos sokaknak van, de mégis mit vársz, mit mondjanak??

Igen ellopják a nagy (min 80%) részét.
Nem, szinte soha nem lesz értelmes produktum.
Nem, aki konkrétan munkát is tesz bele, nem az kapja érte a pénzt.

Igen, ha ez a forrás megszűnik, akkor cégek sora fog gyors egymásutánban becsődölni.
Nem, akik eddig is loptak, azok továbbra is lopni fognak, majd valahonnan máshonnan...

Nem, nincs értelm holmi perekkel nekimenni ezeknek a gerinctelen tolvajoknak, mert ők a lopott pénzből ki tudják fizetni azokat a jogászokat akik kimagyarázzák őket bármiből, Te meg csak megszívod. És rossz esetben a családod is.

--
zrubi.hu

Az ilyen hozzáállású embereket nagyon könnyű lehet eltiporni. Saját gyengeségüket fel is tárják. A hőbölgés és dühöngés helyett mindig sokkal fontosabb, hogy a törvényesség legyen megőrizve. Ha kell hivatali közreműködéssel is.

Nem hallottad, hogy ha kiderül ma valami törvénytelenség, akkor holnap egyéni javaslattal beterjesztik a megváltoztatását és holnap után már jogerőre is emelkedik visszamenőleges hatállyal? Igaz, lehet most csak hétfőn, mert ünnep és hétvége jön.

Ez egy ilyen ország. Nem szabad többségbe engedni egyiket sem. Az átlagembernek az a legjobb, ha kiegyensúlyozottan döntésképtelenek, mert akkor elvannak a húsosfazék melletti veszekedéssel. Úgy a lopás sem megy olyan hatékonyan. Tényleg az lehet egyelőre az egyetlen megoldás, ha minnél többen elmegyünk szavazni és dobókockával választunk közülük, akkor vagy nem képesek semmire, vagy talán sikerül egyezkedéssel valamerre elindulni.

Aki meg szorgalmasan dolgozik, annak sokszor esélye sincsen kinyomozni, hogy épp melyik lop kevesebbet. Nincs erre idő, a média pedig semmire sem való, nincs tényfeltáró újságírás.

+1 sajnos csak egyetérteni tudok.

Idézet:
nincs tényfeltáró újságírás.

Igazából van (átlátszó, direkt36), csak kevés, mert senkit nem érdekel. A média csak a piac igényeihez igazodik.