Misztikus jelenség

 ( Dudu94 | 2016. július 12., kedd - 7:34 )

Sziasztok,

A hétvégén történt egy misztikus dolog egy irodában, amit még most sem igazán értünk. Hétfőre az irodában nem volt áram, biztosíték lecsapva, UPS-ek lemerülve. Újraindítás során egy 0-24-ben futó PC és egy Synology NAS nem indult el. Ez a két eszköz egy APC UPS-re vannak/voltak kötve. Az APC UPS szépen elindult, viszont a két rajta lógó eszköz halott. Synology NAS teljes mértékben meghalt, a táp, az eszköz. A PC-nek pedig csak a tápja. Csere után az elindult. Az egész irodában ~ 6 PC-nek, hálózati eszközöknek semmi baja. Villanyszerelő arra gyanakszik, hogy a szünetmentessel lehet valami probléma amire rá volt kötve a két eszköz. Pedig állítólag a szünetmentés túlfeszültség ellen is véd állítólag.

Valakinek bármilyen ötlet, hogy mi történhetett?

Válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Régen (kb 15 éve) volt egy kalandom APC-vel amikor lemerült, azután párszor még tolt ki magából tápot csak 1-1 pillanatra.
A lemerülés után kb 3-4 percel, még 4x küldött tápot ki magából 1-2 másodperces hosszban, lehet folytatta volna még egy ideig/párszor, de lekapcsoltam. Egy ethernet swithc-em bánta, a 386-os túlélte.

Csak egy teória: APC UPS-ben elszállt a túlfeszvédelem ( volt már ilyen ) és a két eszköz közül szerintem a nasnak hibásodott meg a tápja, pl zárlatos lett, visszatáplált a UPS-be és kinyírta a PC tápját (vagy csak a biztosítékot, ha olyan táp amiben van)+ leverte a megszakítót.
Az első amit csinálnék az APC bevizsgáltatása.
A nas tutira kompletten meghalt? Másik táppal nem tudtátok kipróbálni?

Menjünk végig a hálózaton!
Biztosíték lecsapva -> túláram volt
UPS-ek lemerülve -> a fenti következménye
Synology NAS teljes mértékben meghalt, a táp, az eszköz. A PC-nek pedig csak a tápja.
Ez a precíz közlés alig jobb a "valami szar" típusú hibabejelentésnél.
A meghalt helyett kellene tudni mindegyik táp biztosítékának az állapotát. Szerencsés esetben egy szakember - a meghibásodást megvizsgálva - meg tudja állapítani a túlfeszültséget.
Valószínűleg a két eszköz közűl az egyik zárlatos lett, amitől kiégett a biztosítéka. Ez után a másik eszköz túlfeszültséget kapott és annak is tönkrement a tápja. Eközben akármikor leoldott a fő biztosíték.
A biztosítékok sebességének és terhelésének függvényében több féle sorrend is elképzelhető.

Tanulság: A szigorúan folyamatos üzemű szerkezeteket külön biztosítékról kell működtetni! A túlfeszültség védelem egy szakkifejezés - kérdés, hogy műszakilag mit takar? (Volt olyan esetünk, hogy a Nagykörúton lépett fel túlfeszültség. UPS is volt, jó minőségű táp is volt. Ami meghalt, az az egyik SATA diszk. Magyarázd! ;))

Szerintem az árkategóriának megfelel egy ilyen meghibásodás. Hasonló helyzetben egy 10..40MFt-os IBM szerver kiírta: Hibás a hálózati feszültség. :)