Wifi router hiba (TL-WR841ND) vagy szolgáltató

 ( szkaresz | 2016. április 17., vasárnap - 13:15 )

A helyzet a következő: Egész nap kiválóan működik a hálózat. Átlagosan 2 kábelen és 3 wifin működő eszköz lóg rajta. A wifi eszközök MAC cim azomosításra is vannak biztosíva. Az általam használt itthoni gépek mind fix IP-t kapnak. Vannak vendég eszközök ezeknek is fel lett véve a MAC címe, de ők DHCP-én kapcsolódnak a routerhez.
Eljön az este pontos időpontot nem tudok írni, de megközelítőleg 9-11 órától részlegesen megbénul a wifi. Kizárólag az emailkliensekre van hatással mind a laptopon mind a mobileszközökön gyakorlatilag nem megy az email forgalom. Weboldalak elérhetők kivétel az az oldal amelyiken az e-mail szolgáltató webmail login felülete található. Ez általában hajnali 2-3-ig tart reggelre minden ok, mintha nem történt volna semmi.

Amit eddig tettem:

  1. a laptopnak megváltoztattam a nevét / IPcímét hátha blokkolja valami.
  2. frissítettem a router firmware-t
  3. megnézem melyik wifi csatorna a legnépszerűbb és melyiket nem használják, ennek megfelelően fixen beállítottam az 5. csatornára (senki nem használta)
  4. átállítottam az órát a routerben hátha más napszakra esik a hiba.
  5. teljes reset a routeren és nem mentésből lett visszaállítva hanem nyersen konfiguráltam újra.

És eljőőő az este az e-mail wifin nem megy.

Nincs több ötletem. Esetleg Nektek ?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak wifin nem megy?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen csak wifin nem megy és csak "este"
4 évig ment este is :D

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Csak egy tipp: MTU beállítás értéke túl nagy?

Nálam pl. a routerben 1480 a defaul.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Érdekes, mert arra gondolok, ha a szolgáltató, akkor mindegy, hogy wifi vagy ethernet a lokális hálózatod. Ha meg csomagismétlés wifin a nagy rádió zavar, interferencia miatt, akkor viszont a többi weblap is nehezen lenne elérhető wifin keresztül este.

Amúgy van egy érdekes dolog. Kábel szolgáltatáshoz Thomson modemem van. Az esti órákban annyira akadt a netem, hogy szóltam a szolgáltatónak, ez így nem lesz jó. Mindig csak este. Aztán cseréltek modemet, hoztak egy zsír újat, azóta nincs gond. Már-már olyan érzésem van, hogy forgalmat korlátoztak, csak azt nem lehetett volna kommunikálni, míg a modem cserét igen. Viszont az sem életszerű, mert este a 20 Mb/s-os kapcsolat sebessége 100 kb/s alá csökkent, ráadásul nem torrenteztem, nem használtam aránytalanul sokat a netet. Nagyjából havi 36 GB-ot forgalmazok. Meg aztán a szolgáltatónak elégedett ügyfél az érdeke, ha meg akarja tartani.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Folyamatosan azon agyalok, hogy esetleg egy új hardvert hozott valaki a közelbe és este haza jön aztán "dolgozik" mondjuk éjjel 1-ig, aztán kikapcsolja és utána nincs a házban egész nap, amikor is minden rendben van, hasít a net és az email.

Mennyire életszerű pláne úgy, hogy az email kommunikációt "blokkolja" ? :D

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Azért sem hangzik életszerűnek ez a verzió, mert webmailt írsz, tehát a protokoll sem más, mint a többi weblap esetében. Ráadásul, mint írod, ugyanezen a router-en keresztül UTP kábelen keresztül az esti órákban is gyors a webmail felület.

Esetleg valamilyen mail klienst - pl. Thunderbird, vagy ha a HTML-ben történő küldés nem fontos, akkor Claws Mail akár - nem próbálsz ki, azzal mi a helyzet IMAP vagy POP3 protokollon keresztül? Meg persze SMTP.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk az a négy év egy fáradóban lévő kondinak már pont elég. De értem én hogy e-mail
Nemrég próbáltam egy 0-napos 841N-t, már sípolt a tápja..
--
God bless you, Captain Hindsight..

+1 az elektrolit kondenzátorok cseréjére.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nekem ebből volt vagy 5. itthon egy megy már vagy 3 éve, de a cégnél gyakorlatilag 1 év után megdöglött, cserélték, megdöglött, mert ugye jó ócsó.
jelenség: elsőnek a wifit felejtette el úgy véglegesen, de ment tovább dróton. aztán meg a netet.
totál random az egész.
most egy TL-WR1043ND V2 van. ez is néha megkergül és kell neki egy reset, de sokkal stabilabb.

Lehet, hogy csak a fogalmazás furcsa, de szerintem ez kicsit gyanús:
"Az általam használt itthoni gépek mind fix IP-t kapnak. Vannak vendég eszközök ezeknek is fel lett véve a MAC címe, de ők DHCP-én kapcsolódnak a routerhez."

Hogyan adtál neki fix ip címet? A kliensen beállítottad a hálózatnál vagy a routeren felvettél egy címet az eszköz mac-jéhez. Ha fel van végve, ha nincs felvéve, mindkét esetben dhcp-vel oszt címet a router, csak az egyik esetben te adtad meg mi legyen, míg a másik esetben a router választ egyet a számára.

Ugye rendes wpa2-es jelszavas kapcsolódás van, nem pedig titkosítatlan wifi gondolván, hogy mac szűréssel csak a te géped kapcsolódhat rá?

Ha több mint 4 éves a router, akkor lehet tényleg csak elfáradóban van valamije, persze az esti időszak akkor is gyanús. De ha akkor kapcsolbe mellette fűtés vagy más háztartási gép, esetleg az is okozhat bajt neki. 5500 forint egy új a mostani változatából ennek a routernek. Régen a gyári szoftverrel voltak furcsaságok, régóta csak openwrt-vel használom a v7-es ilyen fajta routereimet.

Engem jól összezavartál. Ha a kliensen állít be statikus címet, akkor nem a dhcp szerver oszt neki címet. Ettől persze még lehet dhcp-t használni a vendégek részére.

Amúgy ezt én is csinálom. Statikus IP-t adok a fix gépeknek, a router-en ezt a tartományt kitiltom az adható címek közük, a maradék tartományból oszt címet dinamikusan esetleges vendégeknek, már akinek van türelme azt a kb. 20 karakternyi random karaktersorozatot beírni, ami a WPA2 titkosításhoz kell. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aki tudja, mit csinál és jól konfigurálja fel az eszközöket, annak lehet jó a kliens oldali statikus és a router által sorsolt dinamikus cím is. Csak ehhez az kell, hogy vagy ne adjon olyan statikus címet, amit a router is kioszthat vagy a router tudja detektálni a már használatban lévőket. Én azt preferálom, hogy a routeren veszem fel a statikus címeket is, amit majd dhcp-vel megkap a kliens.

Amit a mac címekkel kapcsolatban fogalmazott, az szerintem okod ad némi kételyre, hogy a hozzáféréshez használ mac whitelistet vagy a router oldalán osztott statikus címet azoknak is.
Erre azért térem ki, mert van aki naivan azt hiszi, hogy véd bármitől a mac szűrés, közben meg lehet a szomszédok az ő netjét használják mac klónozással.

A DHCP-t be lehet állítani alapesetben 100-199-ig
Megadtam melyik MAC címhez melyik IP van. Ezek 199 felett vannak és működik :) Kell a fix cím.

Igen, WPA2 megy és a wifi-s gépek futnak MAC filterrel.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Így megfelelőnek hangzik. (én fixnek hívom amit fixre állítok, akár kliens akád dhcp szerver oldalon)

Változtass jelszót, hátha megtörték és mac addresst klónoztak és úgy lopják a netedet.