A Linux Desktop éve...

...akkor fog eljönni, majd ha én leszek a pápa, a Dalai Láma és a magyar Miniszterelnök egyszemélyben. :S

< füstölgés és flame: OFF >

Hozzászólások

negatív tapasztalat?

Az.

Ad1: Thunderbird egyik napról a másikra összehányta magát. Mint kiderült, sérült a /home logikailag... De, hogy mi váltotta ki, lövésem sincs...
Ad2: bluetooth összepárosítása a headsettel sikerül, de már nem jelenik meg az audio kimenetek között (szintén egyik napról a másikra).

Elegem van.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Nem volt szabálytalan leállás, hosszú gombnyomással kikapcsolás, áramszünet, bármi? HDD nem sérült fizikailag? Nézz dmesg-et az unrecoverable IO error-okat be szokta jegyezni pirossal, akkor viszont vélhetőleg a HDD - vagy SSD - döglött. RAM test sem biztos, hogy ártana neki. Nekem még nem dőlt össze az ext4-em soha.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én sem szeretem a Linuxot.
Annyira unalmas hogy nem kell napi 5 órában vírust irtani. A többi 19 órában meg rettegni hogy elkapsz egy CryptoLocker variámst.
És a Debian 8 is pár másodperc alatt leáll és HDD-n!
Akkor amikor egy Win-es leállás alatt szexelhetek az asszonnyal, amihez a meghitt gyertyafényes megvilágítást az LCD Várjon, A Windows mindjárt leáll illetve a Kérem ne kapcsolja ki a számítógépet szolgáltatja.

Meglepő módon először érveket írtam, aztán rájöttem, hogy értelmes vita úgysem lesz belőle, (hiszen te sem érveltél egyszer sem) ezért töröltem.

De ha a te stílusod mutatná a Linux-felhasználók átlagát, akkor tényleg nem akarok lealacsonyodni. Hál' Istennek tudom, hogy rengeteg normális Linux felhasználó is van, így még ez a fél mondatod sem állja meg a helyét.

Tényleg, az miért van hogy a régi jó XP-vel ellentétben, ahol leállításkor alul ki lehetett választani hogy most nem akarom telepíteni a frissítéseket
vagy hasonló szöveg,
A Win7 óta az automatikus frissítések KÉZI-re állítása esetén is leállításkor mindenképpen, az akaratom ellenére is erőszakosan telepíti a kiválasztott frissítéseket?

Miért fakadtam volna sírva? A jobb zsebemben egy Windows Phone van, a bal zsebemben egy iPhone. Nem ideológiai alapon szervezem az életemet, és ez a kütyükre is vonatkozik. Aki igen, az meg is érdemli.

Az, hogy itt vergődsz, ki tudja hány hozzászólás óta, hogy neked napi öt órát vesz el az életedből a vírusirtás Windows-on, legfeljebb téged minősít.

Gondolom egyszerűen csak nagyon kevés a többihez képest a Linux desktop száma a számítógépeken.
Amúgy nálam három kategóriába lehet bontani miért nem válik be a Linux desktop. Külső hardware támogatásának hiánya, natív cél software hiánya, felhasználók idegenkedése az újtól. Irodában néha a LibreOffice használhatatlansága, stabilitási problémái.

ez nem volt valami gyors, kifejezetten lassan jöttél rá.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem mindenkinél ugyanakkor köszönt be a Linux Desktop Éve. Nálam ez 10+ éve megtörtént, van, akinél sohasem következik be. Áruld már el nekem, miért van az, hogy Fedora 24 alfa állapotú oprendszert megbízhatóan, stabilan tudok használni a fő, mindenre használt gépemen, míg másnak nem sikerül stabil oprendszert használnia, mert azzal csak a baj van?

Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincsenek alacsonyabban az elvárásaim. Idejét nem tudom, mikor volt utoljára kernel panic a gépemen. Persze, amikor néhányaknak a specifikáción kívüli üzemeltetés belefér a mindennapjaiba, majd összedől a rendszer, s levonja a következtetést, hogy szaralinux, azzal nem tudok mit kezdeni. A gépem nem mai darab, ha jól emlékszem, 8 éves. Található benne egy MSI K9A2 CF-F alaplap, egy AMD Phenom II X4 maximum 3.2 GHz-ről jár, valamint 8 GiB DDR2 RAM 800 MHz-ről. Ezen felül egy 500 GB-os Western Digital HDD, egy 120 GB-os Kingston SSD, egy GeForce 8500 GT VGA interface. Az alaplap választásánál szempont volt, hogy nagy élettartamú elektrolit kondenzátorok legyenek benne. A 400 W-os tápegységben a ventilátor egyszer beállt a portól, kicseréltem. A gép nincs „húzva”, megbízható, jelenleg 4.5.1-300.fc24.x86_64 kernel fut rajta. Egyszerűen működik.

Az összes filerendszerem ext4, többnyire LVM fölött. Valahogy nem bír összezuhanni, pedig van, hogy két virtuális gépet is futtatok a host-on kívül rajta. Egyedül a backup HDD-men van btrfs, de eddig az sem döglött meg. Igaz, nem is húzkodom le a csatlakozóról umount nélkül. Bár journaling akkor is van, de az csak konzisztenciát biztosít, adatvesztés ellen nem véd, nagyon sok adat lehet kiíratlanul disk cache-ben.

Olyannyira, hogy alkalmazás nem futott a sovány Xfce desktop környezeten túl - jó, egy terminál, benne egy shell, ahonnan rsync-et indítottam -, s amikor sok file-t másoltam, 8 GiB RAM mellett is volt, amit már swap-re lapozott. Néztem is a free-t, röpke 7.6 GB-ot használt disk cache-nek, ha jól emlékszem.

Meggyőződésem szerint akinek problémái vannak a stabilitással, az nem megfelelően üzemelteti a gépét, és ez nem a Linux hibája. De azt sem tartom kizártnak, hogy rossz a Debian fejlesztési modellje. Régi csomagokat használnak, amelyekben olyan bugok lehetnek, amelyet az adott project friss csomagjaiban már rég megoldottak. Példáu az xscreensaver nem véletlenül mondja, hogy régi csomagot használsz. Fedorában minden új, és többnyire jó is. Legalább is nem esik-kel a rendszer.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na most ezt elmondod így valakinek aki tipikus átlagfelhasználó akkor bizony nem kicsit fognak kockának nézni. Vagy ufónak. Esetleg kocka ufónak.
Azért működik nálad az alfa állapotú rendszer, mert ha be kell nyúlnod a motorháztető alá, akkor tudod mit és miért csinálsz. De az átlagos felhasználó nem akar odanyúlni.
Kattint, működjön. Ennyi a cél.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Jó, az tény, ha valami nem működik, akkor nem az az első reakcióm, hogy sírásra görbül a szám, és nem is az, hogy Linus felmenőit foglalom imámba. :) Meg ez olyan dolog, aki mindig bütyköki az autóját, annak egyfelől sosincs kész a járműve, másfelől bármikor egy napon belül üzemkész állapotra tudja hozni, bármi is van, aki meg „csak” használja, sokszor meg van lőve, ha valami elromlik, s lehet futkosni szerelőhöz vele.

Kocka, vagy sem, elvagyok vele, érdekel, motivál. Viszont végre letakarítottam a rettenetesen mocskos láncot, fogaskerekeket a kerékpáromon, s mehetek kedvemre vele. :) Már hiányzik nagyon a mozgás, jó az idő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megerősítem!
És nemcsak azért mert locsemege sokszor kisegített itt a tanácsaival amit most is köszönök!
Az egyik gépem, ami egy állítólag 1 Ft-ot nem érő VIA chipsetes,
kőkorszaki Xeon processzorral, soha semmikor nem omlott össze Debian 8, előtte 7 alatt, az Win 7 alatt folyamatosan, random Kernel Power -ezik W7 alatt.
Holott ugyanúgy egy minőségi(bb) FSP táppal megy a Jessie mint a W7

Jav: Újabban megritkultak a Kernel Power-ek. Igaz kevesebbet is használok w-t

számtalan oka lehet, hogy nálad miért van így. pozitív általánosításra azonban nemigen adnak okot. de ha mégis oda tartana a műsor, akkor íme az egyik oka az 1-2% körüli stagnálásnak.

ezt az alfás véleményt egyébként hadd vegyem már viccnek, úgy elmegy két sörrel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mire gondolsz? Az állításom igaz, bár a blogomban azt írtam magam is, hogy senkinek sem ajánlom, mert a licencelési okokból különálló rpmfusion repóba még nem fordították le a multimédiás csomagokat. Nekem is úgy lett VLC-m meg ffmpeg-em, hogy virtuális gépben forrásból fordítottam egy rakás függőségével együtt és rpm csomagokat csináltam belőle. Viszont ettől még stabil, nem csetlik-botlik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sose mondtam, hogy nem. Számomra a számítógép nem az az eszköz, amelyet bekapcsolok, elvégzem a munkát vele, netezek, levelezek, zenét hallgatok, filmet nézek, hanem ezek mellett ha eszembe jut valami, hogyan lenne jobb, akkor azt megszögelem. Aztán tanulok belőle, mert amikor az ember alaposabban foglalkozik a problémával, rájön, hogy felületesen szemlélve nagyon egyszerűnek tűnt, de az ördög a részletekben lakozik. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hogyne, nyilván igaz. figyelj: mérgeztek minket manyeyeballs' baromsággal, a GIMP volt a képszerkesztők zászlóshajója, a Linux kernel a biztonság és stabilitás alfája és omegája stb. jó nagy pofára esés lett belőle, az egész ökoszisztémára kihatva. persze jött még rizsa, hogy azért csak 1-2% mert nincsenek játékok stb. erre itt a steames&wrapperes Win32/64 játékok garmadája és semmi sem történt. sőt, Linus szó szerint fuckyou-t az nVidiának, holott ha ők nincsenek ma elég sekélyes a "Linux és játékok" témája. nem horgolnám tovább a szálakat, felesleges - csak

de nem csak a fejlesztői oldalt kritizálom. itt vannak a zseni Linux-felhasználók. hogy kemény legyek, azt mondom azért 1-2%, mert a rendszer ennek az 1-2%-nak az igényeit fedi le, ez a jelenlegi state a felhasználók igénye. itt minden szép és jó, a Gimpet nehogymár' báncsák, itt helyben nem lehet Libreoffice-t kritizálni, sőt neked még egy alfa rendszer is okés. ez sem számít, ha többezer bug és security flages ticketet kap akár RC állapotáig. a játékok sem kellettek, a Loki úgy húzta le a rolót, hogy idáig csattant.

ez a hajó elment. immár nem az a téma, hogy példeként a Windows mennyire behozhatatlanul elment PC-n - sokkal inkább az, hogy az összehasonlítás immár sportszerűtlen is. de hogy ne keressetek Linux-öszöd jelleget ebben a pár sorban: én magam is használok Linuxot. de már csak hobbi-szinten. bánom, hogy 10 éve nem kritizáltam keményebben: akkor nem érezném magam az 1-2% okai között.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hol a probléma? Kitűzte bárki célként, hogy legyen minden második desktop gépen GNU/Linux? Én azért használom, mert számomra a szabadság. Azzá formálom, amivé akarom. Hozzám alkalmazkodik a gép, nem egy multinacionális cég mondja meg több ezer kilométerről, hogy állítólag nekem mitől lesz jobb, mit kell szeretnem. Mint például a már-már kiirthatatlan Windows upgrade, ami ilyen-olyan módon, mindig visszamászik a gépre.

Ugyanakkor a Linux elsorvadásától nem kell tartani, mert szervereken és telefonokon valamint hálózati eszközökön igen sok futkos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Áruld már el nekem, miért van az, hogy Fedora 24 alfa állapotú oprendszert megbízhatóan, stabilan tudok használni a fő, mindenre használt gépemen, míg másnak nem sikerül stabil oprendszert használnia, mert azzal csak a baj van?"

Szerintem pont ugyanúgy használod mint bárki más, csak mást nevezel stabilnak (lásd blogod).
Amitõl mindenki visítva menekülne, aki nem programozik többet-jobban egy php istvánnál (õket sem hiszem, hogy mélyebben érdekli a c kódokban való bugvadászat hobby szinten).

Jó, de én azt nevezem labilitásnak, ami műszaki értelemben az. Az nem instabilitás, amihez hülye vagyok, s azért nem működik, mert nem olvastam doksit. Az RTFM, a saját butaságom, nem a rendszer hibája.

hülyevagyok != szaralinux

:)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó pár Debian-os gépet üzemeltetek, ebből több gép saját. Nem a Linuxot fikáztam ezzel a posztommal, hiszen ha annyira utálnám, pont annyi időbe tartana Windowst bootolni (mielőtt bárki azt hinné, hogy warezolok, gyorsan szólok, hogy nonprofit szférában jelképes összegért hozzájuthatnék legális Windows 8.1/10-hez), de egyszerűen nem akarok. A gondom az, hogy stabilnak kinevezett disztribúcióban random() működnek bizonyos funkciók: vagy működik, vagy nem.

A Thunderbird hibára: mea culpa, valószínűleg lehet öreg már a rendszer HDD, ami megérne egy SSD-re való cserét, de az, hogy DLNA-n nem tudok lejátszani sem filmet, sem zenét VLC-vel, mert úgy kifagy, hogy killall vlc se segít, az fura. Meg az is, hogy a bluetooth headset nem jelenik meg az audio kimenetek között (bizonyítottan mennie kéne), míg a Tesco gazdaságos Lab31 „típusú“ bluetooth hangszóró meg csont nélkül.

Szóval nem kérek egy sokat, csak 2016-ban már alappá vált funkciók normális működését...

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Attól tartok, oriási flame-et generálnék, így mindenkit arra kérek, maradjon higgadt. :) Szóval az a személyes, szubjektív véleményem, hogy nem feltétlenül igaz az, amit a Debian követ, nevezetesen, ha régóta használnak valamit, alaposan tesztelve van, az megbízható, stabil, jó. Ami ma probléma a Debianban, az a Fedorában évekkel ezelőtt megoldott probléma. A csomagok új verziója nem csak attól új, hogy egy rakás feature került beléjük, hanem attól is, hogy egy csomó bug javítva lett, egyes részek újra lettek gondolva, teljesen át lettek írva, megváltak a korábbi rossz tervezéstől adott esetben. Ezzel azt mondom, hogy jó lehet a Debian, de időutazás a múltba.

A konkrét esetről pedig azt gondolom, hogy jó eséllyel hardware hiba. A dmesg-ben pirossal láthatsz esetleg olyasmi üzenetet, hogy helyrehozhatatlan I/O hiba, nem tudja olvasni valamelyik szektort. Valahogy így kezdenék neki:

dmesg | grep 'sd[a-h]'

Ne kérdezd meg, miért éppen h-ig. Ez jutott eszembe. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam a Linux Desktop éve kb. 7-8 éve volt, mikor teljesen átálltam Linux-ra. :)
Nem akarom bántani a Windows-t, mert sokat fejlődött, de Linux alatt - apróbb bug-okat leszámítva - teljesen elégedett vagyok!
(kopp-kopp)

Én is azt gondolom, hogy nálad sem a Linux a probléma. Elég régóta foglalkozom a Linux OS-el, de inkább hardver hibára gondolnék. Nekem akkor voltak ilyen tapasztalataim, amikor valamelyik hardver-el volt probléma (főleg, ha a /home sérültnek tűnik). A thunderbird mindig is stabilan működött nálam, igaz én RH bázisú diszrtót használok, de nem is ezen múlik.

Na jó, de te elfogult vagy, neked a Windows szakmai ártalom. :) Meg aztán 14-15 éve egészen más volt a Linux, mint ma. Mind hardware támogatásban, mint felhasználó-barátságban, kényelemben, csomagkezelésben. Akkoriban talán a csomagok közötti függőségkezelés sem volt megoldott, ha csak úgy nem, hogy ha hiányzott valami, leállt hibaüzenettel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én nem mazochizmusból vagy spórolásból vagy kényszerből használtam az ősidőktől Linuxot, hanem mert akkoriban azzal tudtam leghatékonyabban dolgozni. Pl. egy párezer gépes környezet Y2K cseréje (benne egy DECNet-IP váltással...) a Linuxos laptopom Samba-ján keresztül ment, perl scriptek végezték a DOS konfig állományok konvertálását, például...

Üdv,
Marci

Én Red Hat 7.2 vagy 7.3 óta használok Linuxot, igaz, érdeklődésből, kíváncsiságból. Érdekes volt, és oltári nagy szívás, mondanám, szakmai alázatra nevelt. DOS-t, Windows-t magabiztosan használtam, persze felhasználóként, nem ástam a dolgok mélyére, bár DOS-os command file-okat írogattam néha assembly-ben. :) Aztán azzal szembesültem, hogy noha azt képzeltem magamról, egész jól ismerem a számítógépeket, ott van előttem a Linux, és teljesen le vagyok bénulva, csak kapkodom a fejem, hogy mi van. Aztán szép lassan megismerkedtem legalább vázlatosan a működésével, a bash-sel, awk-val, s egyre jobban megtetszett a végtelen rugalmassága, testreszabhatósága, hekkelhetősége, scriptelhetősége. Valahogy így volt. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valamit tutira keversz. Redhatból 7.3 tudtommal még nincs is, a 7.2őt meg múlt év Novemberében adták ki. Nem SuSe akart az lenni (abból a 7.2 még 2001ben jött ki)?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

RedHat 5.2-vel kezdtem, 2.0.37-es kernellel. Aztán jött a 6.1
Te sem vagy gyerek, azt látom. :)

Ui.: Most látom, 2.0.34 volt az. Még megvan a telepítő: egy cd-n elfért, mellette volt a Star Office, plusz egy csomó doksi. AfterStep-et ott szerettem meg, tanárom volt a Tóth Béla, aki közreműködött a fordításában.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Régi szép idők... :) Rengeteget fejlődött. Úgy emlékszem, csomagkezelésre csak az rpm volt, nem volt fölé húzva a yum illetve ma már dnf, így a függőségkezelés abból állt, hogy ha hiányzott csomag, akkor leállt hibaüzenettel. Nem úgy mint ma, hogy letölti és telepíti a függőségeket is. Meg emlékszem, különféle hardware-ek miatt forrásból fordítottam kernelt. Windows vonalon pedig Windows NT 4.0-t, aztán Win 2k-t, majd XP-t használtam. Előtte DOS 6.22, azelőtt DOS 5.0, de volt DOS 3.1 is. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreérthető voltam. A csak rpm természetesen Red Hat-re értendő. Bár ott is fordított az ember ezt-azt forrásból. Gondolom, Slackware-re utaltál, esetleg forráskódra.

Meg lehetett oldani, de azért ma ez kényelmesebb, egyszerűbb, szebb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem állítottam, hogy azóta nem láttam Linuxot. Viszont, ahogy fentebb is írtam, a munkámhoz mindig olyan eszközöket igyekszem választani, amivel a leghatékonyabban tudok dolgozni.

Az biztos, hogy akkortájt elég fehér holló voltam a Linux-használattal... :)

Üdv,
Marci

+1
Ma már ezen a portálon ha valaki azt mondja, hogy megfelelő feladatra a megfelelő eszközt, akkor mindenki a windows->linux vonalon gondolkodik. Fordítva sosem, vagy nagyon kevesen. Ezt így nehéz megérteni...
Nálam pl dual boot van, van amire W10, van amire Debian van használva. Egy időben "oprendszerrasszista" voltam, de szerencsére kinőttem.... :)

Mondjuk nekem baromira mindegy, hogy milyen platformon fut a hup.... :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Te akartál Debiant használni. Akármikor is jön el a Linux desktop éve, Debianra később érkezik.

+1
Ez amilyen semmitmondó szöveg, annyira nagyon találó.
Baromira k***a jó.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Tulajdonképpen ez nem teljesen lehetetlen, csak Kínával kell elég jóban lenni.

Fuszenecker Róbert

Nem kell ilyen nagyra törő terveket szőni, elég azt mondani, hogy az ipv4-ipv6 átállás világméretű befejezését követően várható a Linux Desktop éve :-P