default font méret X alatt ??

 ( szaty | 2004. december 21., kedd - 20:27 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Köszi a segítséget sikerült megoldani a problémát, csak közbe a másik gépemen fölmerült még egy.

a Gnome 8 a magyar karaktereket jól kezeli csak a hosszú ö és ü helyett egy kis szimbólumot ír. A gnomet a gnome-core metacsomaggal telepítettem. Mit kell vele csinálni hogy rendesen lehessen látni a fentebb említett két karaktert. A web böngészőben sem jelennek meg normálisn ezek a karakterek. A szép csak az hogy consol-rólpedig minden karakter szépen megy.

Az is jó lenne hogyha a gnome felületét át lehetne állítani angolra anélkül hogy ne csak az angol karaktereket kezelje és ne irjon a magyar betűk (pl.: űáéúőóüöí) helyébe kérdőjelet.

Előre is köszi.

Helló mindenkinek.

Olyanok segítségét szeretném kérni akik járatosak x flületek beállításában. A minap az történt hogy egy PII 266MHZ (MMX) procival szerelt HP-gépre raktam sarge-t és a woody-ban lévő kde-t. Elöbbi a modernebb kernel utobbi pedig a teljesítmény miatt. A kde-val együtt a gép 83 MB memóriát használ el a gépben lévő 256 MB-ből, szerintem elég jó. A gépen 2 programot szeretnék használni az XMMS-t és a Audacity-t. A gond itt kezdődik a fontok ugyanis olvashatatlanul kicsdiek ebben a két programban. Tehát valahogy át kéne állítani a fontok méretét nagyobra az X-ből. Ezt hogy kell?

A google-n csak olyasmik vannak hogy az xfs-t hogyan kell átállítani nagyobb dpi-s fontokra, de én xfs-t nem nagyon akarok használni mert az is teljesítményt fogyaszt, lévén hogy egyedül álló gépről van szó.

Előre is köszi a segítséget.

Keress rá itt a fórumban, kb 1-2 hónapja volt szó erről, talán még a topic címe is ugyanez volt...

1.

/etc/X11/xinit/xserverrc:
----------------------------
#!/bin/sh

exec /usr/bin/X11/X [b:1ef3c7ec8e]-dpi 100[/b:1ef3c7ec8e] -nolisten tcp

-----------------------------
2.

nézd meg Nincs-e /etc/X11/XF86Config-4 -ben

DisplaySize hossz magassag

(talan a Monitor section korul lehet, ha van. Itt a monitor meret mm-ben megadott meretebol probalja dinamikusan beallitani a "meretet", de ilyenkor a fenti configban a -dpi bejegyzes nem kell!)

szaty:
http://www.hup.hu/wiki/wiki.phtml?title=Debian_desktop_kialak%C3%ADt%C3%A1sa

"gondolom itt feltűnt a gtk / qt programok hanyag eleganciája; (...)"
a switch(2) es qtconfig alatt is be lehet allitani a fontmeretet;
nem art egy keves ttf font se, hogy normalisan nezzen ki; errol is irtam;

a "-dpi"t nem tudom, miert hagytam ki, majd legkozelebb beleirom;

megpróbáltam az xfontsel-lel beállítni a fontokat de amikor a méretet megpróbálom átállítani öszeomlak a progi és hibaüzenetet ír a terminálba. Nem kell esetleg v milyen csomagot fölrakni még ???