Garázskapu vezérlés

Sziasztok,

Egy ideje foglalkoztat a gondolat, valahogy kiváltom a garázsvezérlőmet valamilyen egyszerűbb megoldásra megoldásra.

A legnagyobb problémáim a mostani felállással:
- távirányító elveszik
- távirányító tönkremegy / leejtem és eltörik
- lemerül az akku, akkor nincs csereelem, amikor kellene
- véges számú távirányítóm van (2db) 11k HUF / db ( gyártóspecifikus - rablás)

A megoldások amin gondolkodok:
1) Arduino Nano + Bluetooth transeceiver + Mobil app a vezérléshez
2) RPi Zero + Wifi + Mobil app a vezérléshez

Mivel elektronikai tapasztalatom erősen konvergál a nullához, kikérem a hozzáértők véleményét, mennyire életképes az elképzelésem.

Üdv,
Gábor

Hozzászólások

wifi/bt nem túl rövid hatótáv ehhez? nem lehet mondjuk egy ingyenes/filléres voip számot fenntartani, amit csak megcsörgetsz és azzal nyitod a kaput? tény, hogy ehhez kell állandó netszolgáltatás, ami itthon még mindig nagy kérés :)
egy kör átgondolás után ez eléggé veréb meg ágyú, ennyi erővel lehetne már egy tisztán webes app közvetlen a pi-re..

Én RPI irányba mennék. Egyszerűbbnek tűnik.
Ahogy én oldanám meg:
- mobil app <=> szerver <=> rpi

A kommunikációra socket.io-t használnék. Ha kell tetszőleges funkcióval bővíthető.

ilyen megoldáson gondolkodom, maga a szerver feladatot viszont a rpi látja el. természetesen csak a hálózaton belülről tenném elérhetővé az rpi-t.

igazából a nagy kérdés számomra, hogy tudok-e GPIO-val garázsmotort vezérelni. Nem ismerem a témát, de gondolom egy indító jelre van szüksége az elektronikának és végállásig mozgatja az ajtót, vagy valami ilyesmi.

Hát, szerintem gondold át ezt még mielőtt belefogsz.

Nemrég szedtem szét és programoztam újra a saját Torlift 800n garázskapu motoromat, a motort magát kellett megtekercseltetni.

Az egy dolog hogy egy egyszerű egyenáramú 12V-os motor hajtja a kaput, de a vezérlésnek azért tudnia kell pár dolgot:
- hol állunk épp, fenn vagy lenn?
- merre forgassam a motort ha jelet kapok, le vagy fel
- meddig mozgathatom, illetve ugye előtte egy picivel be is kell lassítanom.

Ezen kívül a biztonságra sem árt figyelni, hogy csak az mozgathassa a kaput akinek joga van hozzá. Emiatt is vicces a fentebb felmerült telefonon betárcsázgatós megoldás, amit bárki felhívhat (spammer, politikus, ügynök, bárki).

És persze az időjárás vizontagságait is bírnia kellene.

Az én motorom kb 40eFt-volt a komplett szett 2 távirányítóval, a távirányító darabja 4eFt.
(Bruttó.)

Na ennyibe könnyen belefuthatsz rpivel is, mire mindent beszerzel hozzá. Természetesen magát a mozgató motor árát is ide kellene venni.

Azzal sem mész sokra, ha a meglévő motorvezérlésre csatlakozol rá, mert akkor ugyanúgy szükséged van a meglévő motorra+ vezérlésre, csak bonyolítod a dolgot rpivel vagy arduinoval.

--
http://csuhai.hu

hát izé. ehhez először is két telefon kell (egy nálad, egy meg bent)
a másik, hogy a nyitási idő többszöröse a kapcsolás miatt - igaz a nyitási távolság is többszöröse :-)
Hátrány: nem fordult elő, h beszéltél valakivel telefon amikor hazaértél? Nem hangzik hülyén, h várj, visszahívlak, mert fel kell hívnom a garázsomat?

persze ha van egy intelligens otthon vezérlőd, az más tészta - ebben az esetben viszont nem egy szimpla csörgéssel vezérelsz.

Több motoron van olyan opció, hogy tudsz belekötni egy bármilyen nyomógombot. Egy impulzusra elindul, még egy impulzusra megáll, következő impulzusra ellen irányba indul el. Ezt viszont simán meg lehet vezérelni szinte bármivel...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Így van, a Normstahl motoron is van kapcsoló kivezetés. Ha csukva van kinyílik, ha nyitva akkor záródik. Mondjuk visszajelzés nincs az állapotáról, azt esetleg Reed relékkel lehetne ellenőrizni.

Én itt nézegettem, de a net is tele van mindenfélével.
https://www.youtube.com/results?search_query=arduino+garage+door+opener

+1
én nem bonyolítanám túl a kérdést.
A távirányítót minden tisztességes szakboltban "klónozzák". Ha ennyire aggaszt, veszel egy másikat tartaléknak.
Nálam egyébként úgy néz ki, hogy a kocsiban van a távirányító, onnan nyitom a garázskaput.
A garázsban van 1 nyomógomb rákötve a panel erre kitalált kivezetésére (manual!) ezzel nyitom amikor beszállok a kocsiba.
Még annyival fogom bonyolítani, hogy a riasztóra rá lesz kötve egy nyitásérzékelő - ami mutatja a garázskapu állapotát, ha nyitva van, a kezelőpanelről (v a távirányítóval) tudom vezérelni, nem kell kimenni a garázsba (mint írtam, a távirányító a kocsiban van).

1) BT-ra nem mondok alternatívát
2) Ha WiFi-n csatlakozol a mobillal, akkor teszel a hálózatra egy ~9000 Ft-os Tinycontrol LAN controllert (http://www.tinycontrol.pl/en/lan/lan_kontroler.html) és az egyik kimenetével "nyomkodod a gombot"
3) Ugyanennek a mobilos verziójával (vagy házi mobilos megoldással) felhívod a kapu számát, ami persze csak a beállított, azonosított számokról fogad hívást, ha "vette az adást" "kinyomja" - így nem fizetsz - és nyitja a kaput. (ezt régen "kiherélt" Nokia 61xx-ekkel csináltuk - csak a tel.könyvben levő számok csoportja cseng ki és a vibramotor kimenet indítja a kaput. 1-2 helyen még működik :) )

Nekem mindhárommal az a problémám, hogy az élesztési ideje + működési lag-ja sokkal nagyobb (és bizonytalanabb), mint a sima távirányítónak (már ott állsz a kapu előtt, de a telefonod még nem állt rá az otthoni wifidre, app-ot el kell indítanod, stb.)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Azt meg tudná valaki mondani, hogy a GPIO porton tudom-e a indítójelet kiküldeni, vagy kell hozzá egy külön relé?

Ez alapvetően az eszközök feszültségszintjétől függ, de minimális illesztő-, galvanikus leválasztó elektronika nélkül még azonos feszültségszint esetén sem kötném simán össze. Szóval legtisztább a GPIO-ra tranzisztorral vezérelt relé és azzal adni a kontaktust.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Haha, erről eszembe jut valami.

Használt autót vettem, és volt rajta lézer radar detektor. Magyarországon nem illegális, de EU-ban gyártották, gondolom más piacuk is volt, és nem mindenütt ilyen a helyzet.

Na, erre a cuccra az volt írva, hogy automata garázsnyitó. És valóban, tehettem volna a kapumra egy másik egységet, és amikor az autó beáll a kapu elé, magától nyílt volna. Csak hát ezt az egységet elfelejtették adni hozzá :). A papírja szerint az csak egy mellékes feature volt, hogy ha rávilágított a rendőrségi lézer, akkor jelzett, hogy kommunikációs problémája van :).

--

olyan autot kell venni, amibe be van epitve a programozhato kapunyito. :P
:)

nem feltétlen a tükörbe van építve, előfordul a napellenzőben is.

egyébként kapsz utólag nem drágán ilyen beépíthető kapunyitókat (és most nem a kapunyitónak álcázott radarblokkolóra gondolok).

amugy nekem kb 2 évig bírja atávirányítóban egy elem, és már többször ejtettem le, s semmi baja, pedig 8-10 éves a távirányító.
szerintem inkább vegyél még egy távirányítót és egy-egy tartalék-elemet, oritális szopás lesz ezt üzembiztosra összerakni, illetve árban is el fog szállni...

Agyérgörcsöt kapok ettől: ne lődözzünk már nem hogy ágyúval, atomrakétával azzal a szerencsétlen verébre. Egy darab ESP8266-ra van szükséged (1500 huf). Az felcsatlakozik wifi-re neked, kap egy ip-t, lesz szép webfelülete de csinálhatsz neki mobilappot is, részletkérdés.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ketfelekepp is elindulhatsz ESP-vel (vagy meg tobb).
Vagy egy uC-vel (Atmel/PIC stb.) vezerled modemkent, vagy irsz ra sajat kodot. Arduinohoz is talalsz hozza ezt vezerlo peldakodot, es egy nano nem egy nagy befektetes ($2 kb.). Az ESP8266-bol tobbfele modul van, ezek igazabol az antenna fajtajatol es a kivezetesek szamatol fuggenek. Ha nem akarsz kulon uC-t hasznalni, akkor erdemesebb egy picit nagyobbat venni, akar NodeMCU-val (de van hozza kiadott SDK). Ha nem zavar, ha nagyon hackelni kell, akkor ez teljesen jol mukodhet (szerintem sok vele a szivas, de lehet, csak en nem voltam eleg bator). Ha egyebeket akarsz hozza illeszteni, akkor egy egyszerubb/kisebb ESP8266-01 modul szinten $2 korul van, a tobbit meg uC-bol megoldod (ez akkor praktikus, ha sok GPIO-ra van szukseged, esetleg olyasmit illesztenel hozza, amihez van kesz Arduino library - bar elvileg mar az ESP is beindithato Arduinoval).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Az agyérgörcs ágyúval verébre igazából nem neked szolt, hanem úgy mindenkinek bele az éterbe. Nagyon nagyon sok helyen tapasztalom azt, hogy már mindenhez rpi-t akarnak használni, legyen az akár egy villogó led (oldjuk meg rpi-vel, hiába lehet konkrétan villogó ledet venni). Nah mind1;)
Szívesen segítek neked összerakni ESP-vel, de ehhez kicsit több konkrétumra lenne szükség, pl.:
A mostani vezérlőelektronika alkalmas külső jel fogadására? Ha igen, milyen módon?

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

No problemo. Nem vettem annyira magamra, mert tisztában vagyok vele, hogy hiányos a tudásom ezen a területen.
Ha már a segítségről szó esett, jól jönne egy lista, miket kell beszerezzek egy alap fejlesztői környezethez (alap panel, ellenállás, led, kábelek, stb), hogy asztalon kísérletezni tudjak?

Nem reklámnak szánom, de gondolom nem akarsz ebay/n+1kínaioldal -ról rendelni és heteket várni, így egy konkrét webshopból linkelek neked (ezek is ugyan azok a kínai cuccok és nem pofátlanul drágán), szóval:

Az alap dolgok, ezzel már megoldható az amit szeretnél:

1 csatornás relé modul: http://shop.tavir.hu/product_info.php/modulkiegeszito-rele-modul-csator…
avr duino nano: http://shop.tavir.hu/product_info.php/alappanelboard-avr-duino-nano-328…
ESP8266 wifi modul: http://shop.tavir.hu/product_info.php/kiegeszito-aprosagok-esp8266-wifi…

Nem szükséges (az ESP8266 és az AVR közé), mert megoldható ellenállással is, de a rend kedvéért:
http://shop.tavir.hu/product_info.php/szenzor-csatornas-ketiranyu-33v5v…

És mivel nem tudom mennyire vagy már felszerelkezve, ezek a "jól jöhetnek" kategória:
breadboard: http://shop.tavir.hu/product_info.php/modulkiegeszito-breadboard-dugdos…
tápegység breadboard-hoz: http://shop.tavir.hu/product_info.php/modulkiegeszito-tapegyseg-modul-i…
Kábel (breadboard dugdosáshoz): http://shop.tavir.hu/product_info.php/breadboard-csavar-dupont-kabel-ka…
RGB led (10 darab): http://shop.tavir.hu/product_info.php/kijelzo-led-lezer-led-rgb-csomag-…
LCD kijelző: http://shop.tavir.hu/product_info.php/lcdtft-modul-tavir-lcd-i2clcd-bov…

Az egész pakk innen rendelve 11k körül van, ha csak a minimális részét nézem ami a megvalósításhoz kellhet, az 4k

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Mondjuk ebay-nek valoban van egy 2-4 hetes delay-e (most tobb, kinai ujev miatt a kedvenc arusaim szabir mentek, de ha ok dolgoznanak, a posta akkor sem), viszont a fenti araknal joval versenykepesebbek. Arduino nanot legutobb $1.99-ert rendeltem (kb. 570 ft volt, azota erosodott a forint), tavirnal 1700 (2700-rol araztak le). ESP8266-01 modul szinten $1.99 volt, naluk ezt mar 1650-ert megkapod. Arrol nem is beszelve, hogy ok is ugyanezektol rendelik.

Plusz kiegeszitenem par dologgal a listat:
Tesco gazdasagos 5V USB tolto - kenyelmes, mert egy miniusb kabelt bedugsz ebbe, masik veget az Arduinodba, es kesz a tapja.
1117 3.3V - 3 labu stabilizator IC. Figyelni kell nagyon a labak bekotesere, mert az AMS-nel az egyik szelso lab a GND, a tobbinel a kozepso! Viszont egy nagyon hasznos IC, bekuldod az 5V-odat, es kijon belole a 3.3V az ESP-hez, az 5V kinyirna. (+2 SMD kondit ajanlott ratenni)
5x7cm-es lyukacsos probapanel: ez tenyleg gombokert van (kicsivel $1 felett adnak erte 10-et), ha egy felig kesz kutyud van, breadboardon osszeallt, de nem akarsz rendes NYAK-ot maratni, akkor teljesen jol kivaltja. Szar low-end bakelit, ennek minden elonyevel es hatranyaval. Mechanikailag nem olyan strapabiro, mint az uvegszalas, de - pont emiatt - egyszeru snitzerrel/lombfuresszel/reszelovel/smirglivel megmunkalhato, es reg rossz, ha egy ekkora panelen olyan erok lehetnek, hogy szamitson az uvegszalas erosites (nagyobb NYAKnal/SMD kutyuknel persze ok).
Ellenallas keszlet a gyakoribb ertekekkel (assorted resistor kit), hogy ne ellenallasonkent menj a boltba, mert valami ugyis hianyozni fog. Meg a szintilleszteshez ugyis kelleni fog az ESP es Arduino koze, mert az utobbi (alapbol) 5V-os (bar van 3.3-as is minibol), elobbi viszont megdoglik ha 5V-ot adsz neki.
Fejleszteshez (foleg kulonallo ESP-hez) jol johet egy 3.3V-os USB-soros atalakito. (vagy 5V-os, de akkor esznel kell lenni - szintillesztes!), ez sem nagy tetel, es van tobb gyartonak is ilyen chipje. Ha van keznel egy Raspberry (a fejleszteshez, nem beepiteni!), az is jo.
Szinten fejleszteshez esetleg meg egy picit nagyobb Arduino (pl. Leonardo, vagy az ezzel azonos chippel rendelkezo Micro) klon. Debugolashoz jol jon a soros port, de ha a hardware sorost hasznalod az ESP iranyaba, akkor az kiesik. Ezen viszont a programozast/debugolast HW USB-n keresztul lehet elerni, a soros port szabadon marad az ESP iranyaba.
Nemtom mekkora motor van egy garazsajtoban, erdemes lehet megnezni a solid state megoldasokat is. A hutombe egy G3MB-t tettem, 240V 2A-ig birja (csucsban persze tobbet, nekem kb. 100W kellett). Persze ha marad az eredeti meghajto, akkor nem kell.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Köszi az infókat.
Ilyen kis tételnél nem volt annyira fontos az ár.
Motorvezérléssel nem kell foglalkozzak, azt megoldja a mostani elektronika. Van egy potenciálmentes jeladási lehetőség, zárni kell az áramkört és már nyitja/zárja/megállítja a kaput. Egyszerű mint a faék. Ahogy korábban javasolták, egy relén keresztül rövid ideig zárom az áramkört és már indul is a móka.

1. nem mondta hogy van bármi is a cuccokból
2. egészen másról beszéltem

De igazad van, rendeljünk be két dl360-at hogy redundáns legyen, azzal is megoldható, mit számít hogy két kézzel pazarlunk teljesen feleslegesen.
Én amiatt hördültem fel, hogy mindenki ágyúval lő verébre és teljes mellszélességgel kiáll a hülyeség mellett

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A szoftver oldalához érdekes lehet:

http://www.blynk.cc/

Nekem is most hívta rá fel a figyelmemet egy ismerős. Elvileg egy app-on keresztül összekattintgatható, hogy mit csináljon a kontroller, amire rá is küldi a kattintgatás eredményeként generált programot. Az app-on meg ott vannak a grafikus vezérlő elemek és visszajelzők.

Szinte hetente jelenik meg egy újabb triviális buffer overflow vagy hasonló exploit, és én még egy villanykörtébe se tennék logikát, nemhogy garázskapuba. Éppen elég szívás, hogy PC és laptop nélkül nem lehet élni. Túl sok a hülye programozó? :)

--

Megérkeztek a projekthez az anyagok és elkezdtem összepakolni a dolgokat.

ESP8266 Wifi modul-t szeretnék egy Arduino Nano-n keresztül az IDE-vel felprogramozni. Itt egy picit elakadtam. A soros kommunikáció működik, viszont, amikor a programot megpróbálom feltölteni, egy hibával befejeződik a folyamat:


Build options changed, rebuilding all

Sketch uses 198,820 bytes (45%) of program storage space. Maximum is 434,160 bytes.
Global variables use 33,030 bytes (40%) of dynamic memory, leaving 48,890 bytes for local variables. Maximum is 81,920 bytes.
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x00 0x08, expected 0x01 0x08
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x00 0x08, expected 0x01 0x08
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x00 0x08, expected 0x01 0x08
warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed

Van valakinek ötlete, merre induljak tovább?

Az ESP8266-t sikerült AT parancsokkal a wifi hálozathoz kapcsolni és pingelhető.

a jelendlegi felállás a következő. ha a nano-t megpróbálom USB-serial átalakítóként használni, tehát feltöltöm rá a BareMinimum programot, akkor működik a soros vétel, megjelenik a következő üzenet:


Ai-Thinker Technology Co. Ltd.

ready

viszont nem tudok parancsot küldeni az eszköznek. Valahol olvastam, hogy nano oldalon a TX / RX-t fel kell cserélni. Így működik a vétel, küldeni nem tudok.

Mivel ez nem vezetett eredményre, megpróbáltam SofwareSerial módszerrel 2 digitális GPIO kimeneten keresztül kommunikálni. Ez összejött, jelenleg tudok mindkét irányba kommunikálni az ESP-vel. Amit észrevettem, hogy sokat hibázik a kommunikáció (115200 buad) során. Valahol olvastam, hogy a processzor teljesítménye miatt max 30k baud-ig megbízható ez a módszert, így átállítottam az ESP-t 9600 baud-ra. Most tisztának látszik az adatkapcsolat, nincsenek hibás karakterek, viszont a feltöltés meg mindig elszáll.

Érdemes firmware upgrad-el próbálkozzak? Jelenleg ez a verzió van rajta:


AT+GMR

AT version:0.21.0.0
SDK version:0.9.5

OK

Ha valakinek van öttlete, ne tartsa magában! Köszi

A Nanon egy atmega328 van, egy USB-soros konverter (pl. CH340G vagy regebben FTDI vagy valamelyik klon), es egy olyan boot loader, ami a soros porton (a konverteren keresztul) fogadja a sajat programjat, es azt hasznalja soros interface-kent is a PC fele.
Viszont ez csak 1 db. hardware-es soros port, szoval vagy a PC-vel kommunikalsz ezen keresztul, vagy az ESP-vel. Nem veletlenul ajanlottam korabban fejleszteshez a Leonardo/Micro (atmega32U4 alapu arduinok) ill. a kulonallo USB-soros atalakitok beszerzeset.

Ha csinalsz meg egy soros portot a mega328-nak, az csak software-es lehet, ami a 9600-at birja, a 115200-at nem.

Ha az ESP-t akarod atprogramozni (pl. sajat kod vagy firmware frissites miatt), akkor valamelyik GPIO laban kell indulaskor jelezni (asszem GPIO0-t lehuzni foldre, de olvass utana, fejbol irtam), normal bootnal meg talan felhuzni 3.3V-ra. Szintillesztesre meg mindig figyelj, az 5V-ot nem szereti!

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Sziasztok,

nem tudom mier kell annyira felni a telefonos tematol.
Nekem GSM modullal van megoldva, igaz nem a garazs kapu, hanem a kerti kapu.
Minden ertelmesebb ilyen rendszer ugy mukodik ilyen esetben, h csak arra a hivasra reagal erdemben, ami altala ismert telefonszamrol jon.
Az osszes tobbi kap egy foglal jelzest aztan ennyi volt.

A mukodes pedig: hivasra indul a nyitas/zaras. Ha mozgas kozeben erkezik ujabb hivas, akkor a folyamatban levo mozgast stoppolja. Majd kovetkezo hivasra befejezi a stoppolt mozgast.

Udv
T

Tovább próbálkozok életet lehelni az esp-be.
Időközben eszembe jutott, hogy van elfekvőben egy DKU-5 kábelem, amit korábban már használtam soros programozáshoz, szerencsére ez alapból 3.3V-on működik. Win7-hez nem találtam működőképest drivert hozzá, így áttelepítettem az arduino környezetet linux alá. A linux gond nélkül felismerte a DKU-5-t, picocom-al tesztelgettem egy kicsit, soros parancsokat tudok ezzel is küldeni, választ fogadni. Úgy néz ki minden rendben. Ezután megpróbáltam ismét a felprogramozást. Ehhez a leírások szerint a GPIO0 portot GND-re kell kötni és mehet a móka. Sajnos ezzel a módszerrel is a korábbi hibaüzenetet kapom.


warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed

please help me!

Pár ötletem van csak, de hátha:
Ellenőrizd hogy a modul RESET lábát 10k ellenálláson keresztül a gnd-re, a CH_PD lábát pedig szintén 10k-n keresztül a 3.3V -os VCC-re kötötted. A GPIO0 port valóban a GND irányába kell nézzen (A bootolás idején a nem bekötött, illetve a lebegő GPIO0 User módban indítja a modult, a GND-re kötött - ahogy te is használod - pedig programozó módban).
Ha az üzenetek nem azonnal jönnek a programozás során, ellenőrizd a modul flash méretét (több fajta van, több féle flash mérettel) így lehet hogy túl nagy adatot próbálsz beletunkolni és azért dob hibát.
Ami még lehetséges: ha nem azonnal dobja a hibát hanem a legvégén, akkor előfordulhat hogy a modul nem tud kilépni a flash üzemmódból (ezt a firmwarenek is ismernie kell). Ezt a windows-os ESP firmware downloader egy "Failed to leave Flash mode" hibával honorálja, ennek ellenére a frissítés lemegy.

Amire figyelj: a BOOT folyamat a delej ráadásakor elindul, vagyis úgy kapjon áramot hogy a GPIO0 a GND-re van kötve

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Köszi a tippeket. Időközben beszereztem egy FTD1232-es USB-TTL átalakítót, ezzel sikerült most a NodeMCU firmware-t feltölteni. LuaLoader-el nagyon könnyen lehet feltölteni programokat rá. Összekalapáltam egy mini web servert és már tudok GPIO lábakon keresztül böngészővel LED-et villogtatni, nagyon baba a cucc. :-)