Lehet-e helye a blackPanther OS-nek és más Linux-disztróknak Wikipédián?

 ( H_Miki | 2016. január 5., kedd - 18:05 )

Nemrég a magyar Wikipédián megkérdőjelezték, hogy van-e létjogosultsága a blackPanther OS nevű Linux-disztribúcióra vonatkozó cikknek ott. Mondanom sem kell eléggé kiakadtam emiatt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/BlackPanther_OS

Amibe belekötöttek, hogy nem elég "nevezetes" valamint nem elég "semleges" a nézőpont sem. A gond az hogy ilyen alapon gyakorlatilag szinte minden Linux-disztribúciót törölhetnének a Wikipédiáról. Mondok is egy példát:

https://hu.wikipedia.org/wiki/UHU-Linux

Noha a szintén magyar fejlesztésű UHU-ról talán Magyarországon többen hallottak, de nemzetközi szinten sosem volt olyan sikere, mint a blackPanther OS-nek. Ehhez elég megnézni mondjuk a distrowatch.com statisztikáját:

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity

Éves szinten a blackPanther os jelenleg a 154. helyen áll. Ezzel szemben az UHU csak 242. helyen. Sőt néhányan még biztos emlékeztek rá, hogy a blackPanther OS néhány éve még a toplista élmezőnyébe is bejutott néhány hónapra. http://hup.hu/node/81144 Mellesleg az UHU cikkben is található letöltési link, amit a mi esetünkben erősen kritizáltak.

Félre ne értsetek, eszem ágában sincs az UHU-t támadni, nagyon is megérdemelte a helyét a Wikipédián és minden tiszteletem a fejlesztőinek.

A Wikipédián rengeteg más sokkal kevésbé népszerű és kevésbé jelentős fiatal disztróhoz is van cikk. A blackPanther OS egyáltalán nem nevezhető sem jelentéktelennek, sem népszerűtlennek, sem fiatalnak. Ha annyira jelentéktelen lenne akkor valószínűleg nem is lenne feltüntetve mondjuk a Red Hat fejlődési vonalat ábrázoló kép felső részén:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/RedHatFamilyTree1210.svg

A semleges nézőpontról: Hosszan lehetne sorolni az operációs rendszerek és szoftverek listáját, ahol a wiki cikkbe beleszerkesztettek az adott szoftver fejlesztői és felhasználói valamint hivatalos oldalról bemásolt (ezért kissé reklámnak tűnő) szöveg van. Csak írjátok be a wiki keresőjébe néhány ismertebb cég és szoftver nevét. Ilyen alapon nagyon sok wiki cikket lehetne törölni. Hogy miért szerkesztik maguk a fejlesztők és a felhasználók a szoftverekkel kapcsolatos Wikipédia cikkeket? Talán mert így kerülhető el a leginkább a hozzá nem értők kontárkodása.
Megjegyzem néhány éve volt már emiatt vitánk a Wikipédián, akkor abban maradtak, hogy belátták igazunk van, erre most egy hozzá nem értő admin újra belénk kötött ugyanolyan nevetséges indokkal.

Egyébként hasonló kontár Wikipédia adminok miatt nincs angol Wikipédia cikk sem a blackPanther OS-ról. Viszont arra már sem időnk, sem kedvünk nincs hogy az angol Wikipédián is szópárbajozzunk. Volt hogy egy több napon át szerkesztett részletesen kidolgozott cikket töröltek nagyjából néhány perccel a feltöltése után. Ha valakinek van kedve és ideje nyugodtan megpróbálhat egy angol cikket is összehozni.

Előre is köszönöm mindenkinek aki kiáll mellettünk és a többi Linux-disztribúció mellett a Wikipédia adminjaival való kínkeserves küzdelemben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem van helye, de a szöveg tényleg összeszedetlen és marketingszagú.

:)

Akkor nézd meg az ismertebb operációs rendszerek és szoftverek cikkjeit szép sorban. Azok sem kevésbé marketing szagúak, sőt vannak amik sokkal inkább azok. Azt hogy miért olyan szagúak le is írtam. És ha másoknak lehet akkor a mi cikkünket miért kell emiatt törölni? Egyébként is nehéz úgy írni cikket egy szoftverről, hogy az ne tűnjön "marketingszagúnak".

Akkor legalább az összeszedetlenséggel kezdj valamit. Egyébként, ha az amúgy sem odaillő "mi" mondatokat átfogalmazod, a marketingszag is kicsivel csökken.

:)

Őszintén szólva én már belefáradtam a Wikipédiával való harcba. Ha gondolod nyugodtan szerkessz bele. Személy szerint jobban bízom a te szerkesztésedben, mint egyes Wikipédia adminok szerkesztésében. Hagy ne mondjam mennyire látszik rajtuk néha hogy halvány lila gőzük nincs a témáról, amibe belekontárkodnak.

+1 arra, hogy megérdemelne egy normális cikket.

Ami a többit illeti: sajnos a cikk tényleg összeszedetlen. A problémát fokozza, hogy ha követem a benne hivatkozott linket, hogy megnézzem a projekt honlapját, csak fokozódik ez az összeszedetlenség. (Idejét nem tudom, mikor találkoztam olyan honlappal, amiben vegyesen keverednek a magyar és angol szövegek. Ráadásul, ha rányomok az angol zászlóra, ez a helyzet akkor sem javul meg.)

Lényegében - ha eltekintek a régebbi gyakorlati tapasztalataimtól és úgy nézem, mintha ismeretlen lenne - jelen pillanatban nagyon barkács szagot áraszt magából az egész. Valószínűleg erre figyelhetett fel a wiki admin, amin háttérinfó hiányában nem is tud túllépni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Szerk: Na közben mondja a Karcsi, hogy az a Google bűne igazából.

Noha egyetértek veled, sosem tudtam magamévá tenni azt a gondolatot, hogy azért nem csinálom meg jobbra (a bármimet), mert a többieknek sem jobb.

Másrészt meg elég nehéz egy ingyenesen letölthető és használható operációs rendszerről azt mondani, hogy marketinget folytatnak a fejlesztői. Hidd el nem akarja senki sem azt a negatív bevételt amit a blackPanther OS kitermelt az évek során :D

Nekem a laptörténet része tetszik. ;)

Valaki szilveszter este wikit szerkeszt.
A másik oldalt meg az "anyázás", mert szerencsétlen szerkesztő eltávolított halott kép/web linkeket és volt képe kicserélni egy elérhető (régebbi) verzióra az amúgy meg sem jelenő screenshotot.

Nem te vagy az első akinek ez feltűnt, páran már megjegyezték, hogy miféle ember lehet az ilyen. A kedves kis akciójával jó néhány órát elvett az életünkből amit fordíthattunk volna a rendszer fejlesztésére is. Egyáltalán egy szoftveres cikkbe miért szerkeszt bele olyan aki sosem használta és még arra is lusta hogy az előzményeket valamint hasonló oldalakat megnézzen. Persze admin, nála van a hatalom, úgy érzi bármit megtehet...

Tudom, hogy ez nem segít rajtad, de sok éve úgy jártam a wikipediaval, hogy észrevettem, hogy a szülő falum-ról valaki(k) feltettek infót arról a honlapról, amit én szerkesztettem. De rossz volt a hivatkozott honlap linkje, ezt kijavítottam, erre ők visszarakták a régi, rossz linket. Ezt szóvá tettem, leszarták, hiába írtam, hogy én csinálom a falu weboldalát, én regisztráltam a domaint, már csak tudom a pontos urlt. Nem hatotta meg őket, de pár nappal később vagy ők, vagy valaki más kijavította :-)

A meg sem jelenő screenshot az a wikipédia egyik bugja, már én is belefutottam. Nem magával a képfájllal van a baj.

Szerk: Na közben eszembe jutott mire gondolhatsz ezzel kapcsolatban. Az azért nem működik, mert konkrétan az új screenshotot a kedves "szerencsétlen szerkesztő" törölte a képtárból a szerzői jogokra hivatkozva. Ez után napokon át kellett levelezgetnünk (e-mailben is) Hogy bizonyítsuk, hogy igen, mi jogot adtunk a saját magunk által készített, saját magunk által fejlesztett operációs rendszerről általunk készített screenshot saját mgunk általi feltöltésére, közlésére.
És hogy ne lettem volna már akkor is kiakadva az ilyen felesleges körök lefutása miatt. Rengeteg időt tudnak az embertől elrabolni az ehhez hasonló esetek.

Nem, ha jól láttam az később volt én a 2013-as rantra gondoltam:

2013. október 29., 11:22‎ H Miki‎ (-1)‎ . . (Valaki lecserélte a 11.1 képét az 5-ös verzióra... 
Kérem ne szerkessze helyettünk senki a képet! // Megjegyzés: A bP egyik fejlesztője vagyok.) 
2013. május 31., 10:10‎ OsvátA ‎ . . (+22)‎ . . (Kép van) [automatikusan ellenőrzöttnek jelölve]
2013. május 31., 09:35‎ OsvátA ‎ . . (-242)‎ . . (Nagyon halott ügy) [Burumbátor ellenőrizte]
2013. május 31., 09:33‎ OsvátA ‎ . . (-51)‎ . . (Halott ügy)

Erre írtam, hogy valószínűleg azért cserélte le mert nem volt elérhető a kép (nem értek a wikipediahoz de úgy tűnik azt az editet felhasználó ellenőrizte). :)

Igen, már rájöttem. Ahogy azt az előbb már leírtam azért volt halott a kép, mert törölték a képet jogi okokra hivatkozva. Ugyanaz a szerkesztő volt egyébként a kép törlője is, mint aki itt "belejavított" a cikkbe.

A 2013-2014 amúgy összefüggött még ha első ránézésre a nagy időintervallum miatt nem is tűnik úgy.

Azt hittem fog érdekelni valakit, de az érdektelenséget látva lehet tévedtem. Kicsit hihetetlen, hogy ennyire közönyösek az emberek, rajtunk kívül senkit sem háborít fel az eset. Na mindegy, max szép lassan eliminálnak a wiki adminok minden Linux disztrót onnan. A végén lehet maga a Linux is csak egy lábjegyzet lesz valahol :D

Csúnya lesz (de amit szerkesztettem, az még rosszindulatú is volt): gondolom nincs akkora bázisa (akár itt a HUP-on, akár másutt), hogy "tömegek" mozduljanak meg. Mintha Vectornak is lett volna ezzel baja.

Ez egy érdekes probléma, mert jóval többen használják a rendszert mint amennyi aktív fórumozó bP user van. Az a baj a többség egyszer felrakja a rendszert aztán mivel évekig is működik gond nélkül, onnantól megszűnik számára a közösségi élet, a kommunikáció a többi bP userrel és a fejlesztőkkel. Persze ettől még a szervereken a lekért frissítések számából látszik hogy elég népes a felhasználói tábor. Szóval igen jól emlékszel, tényleg kritizálta már ezt.

Egyébként miért olyan dráma ez a wikipédiázás?

Van 1 termek, aminek igenye van a figyelemre. Mi a gond vele?

+1

+1

Tudsz mondani a frissítések letöltése alapján mennyi a felhasználói tábor? Sac/kb. érdekelne, ha nem titok. Ja, és ha akár 10-en is használják sose becsmérelném, tehát nem fikázás miatt kérdezem. Akár jöhet pm-ben is.

Engem is erdekel:)

Sajnos ilyen számot nem tud senki produkálni, mert nem követjük. Miért is tennénk? De a 10 azért vicces -ha nem is fikázás-, mert a vállalati környezetben követett rendszerek száma ennek a sokszorosa. A privát felhasználók száma nagyon rapszodikus -látva a szerverek update-repo lekéréseit-, mivel van olyan nap mikor több ezer kérés van, van, hogy csak pár tíz. De mivel, a közösség építés költséges és deficites, így ez a terület teljesen érdektelen. A facebook oldal törlése után új lapot indítottunk, ott 60 felett vannak a felhasználók, sajnos a külföldieket elvesztettük a fiókkal. Aki akar csatlakozik, nem kell beszámolnia, hogy mit használ, nekünk is mindegy.


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Keressetek ilyet!

Szerk.: pl. ez a linuxvilágos cikk? Szerintem stimmel.

Köszi Zsolt.(Remélem jól vagytok!) Bár betettünk pár cikket, szerintem nem ezen fog múlni sajnos. Egyébként PC World, Linuxvilág, Chip-Magazin, egyéb IT magazinok cikkeit is össze lehetne szedni, csak ezekből sok meg is szűnt. Viszont teljesen értelmetlennek és feleslegesnek látom a wiki-s vagy bármilyen oldallal harcolást.


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Igazán nincs mit. (Igen, köszi, megvagyunk, délután kis hólapátolás lesz - remélem, ti is a "messziségben").
Szerintem érdemes lehet ezeket a cikkeket összeszedni, és akkor ebbe nem tudnak "belekötni". Másrészt magatok miatt se lehet hülyeség - sok kereskedelmi termék oldalán van olyan, hogy "Sajtómegjelenések".

A legelső szakaszban, ahol röviden tárgyilagosan fel kéne vázolni hogy miről is szól a vaker, van egy szép marketing anyag ami simán elférne egy BP -s szórólapon.

--
arch,debian,openelec,android

+1
No offense, de nekem is eléggé marketingszagúnak tűnik.

És mondjuk a fentebb említett példák nem olyan szagúak? Gyakorlatilag minden operációs rendszerekről és úgy általában a szoftverekről szóló wiki cikk olyan. Akkor meg miért pont mi vagyunk a szálka mindenki szemében?

Hát nem kattintgattam végig a linkeket, a bpos cikket megnéztem.
Egyébként nem nagyon használok magyar wiki-t, de többször olvastam már hogy csapnivaló a minősége.

Idézek akkor a te aláírásodból:

arch,debian,openelec,android

Itt talán nem olyan:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Arch_Linux

És itt?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Debian

Vagy itt?
Android

Na de nézzünk olyat is aminek nincs köze a linuxhoz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Windows

Hosszan sorolhatom még a példákat olyan wikipédia cikkekre ahol ugyanez a helyzet. Akkor mégis miért pont a blackPanther OS-be kell emiatt belekötni, a többiekbe pedig nem? Esetleg mi garantálja hogy a többi, akár fentebb linkelt cikkeket nem törlik majd hasonló okkal? Ne haragudj, de itt a szálkát nem a mi szemünkben kellene keresni, leírtam hogy miért néz ki így szinte minden operációs rendszerekről és szoftverekről szóló cikk a Wikipédián.

Jó példákat hozol arra, milyen gáz a magyar wikipédia minősége. Egyik rossz cikk sem mentség a többi létezésére. Simán törölni lehetne az egészet, észre se venném a hiányát :). Jó, nem teljesen menthetetlen, és téged se akarlak bántani, ez egy általános vélemény. Az tényleg nem segít semmit, ha most a te cikkedet törlik.

Titkos álmom, hogy legyen egy fő (pl. angol) wikipédia, a többi meg annak a tükörfordítása. Mert az, hogy most a különböző nyelvű wikipédiák között ekkora szakadék van, azt fel nem foghatom. Az angol se tökéletes, de azért jónak szokott tűnni. Ha elhisszük azt, hogy van egy objektív igazság, akkor simán lehetne tök ugyanazt a tartalmat olvasni a világ összes nyelvén.

--

Csak az a gond a szoftverek esetén az angol wiki cikkek is pontosan ugyanígy néznek ki. Az oka az, hogy a szoftverekről szóló cikkeket maguk a szoftverek fejlesztői és felhasználói szokták szerkeszteni. Gyakran csak bemásolnak szövegeket a hivatalos oldalakról, ezért tűnik marketingszerűnek a szöveg. Részemről én ezt nem ítélem el, inkább legyen marketingszerű a szöveg, mint hülyeség tele hamis információkkal vagy épp ne találjon semmi használhatót a látogató.

Nem tudom pontosan mibe kötöttek bele a wikipedia adminok / nem értek velük egyet / nem érdekel annyira a téma, csak kaptam egy linket, megnéztem és ez a véleményem. Ettől még az általad linkelt cikkek ugyanilyen hibát tartalmazhatnak.

--
arch,debian,openelec,android

Gyakorlatilag minden szoftverekkel kapcsolatos wiki cikk így néz ki az angol és magyar wikin is.

szőr mentén: hálás egy csapat volt ez mindig: ez nagy erényetek. csak lesek, hogy még mindig ott vagyok a közreműködő listán, pedig nem kevés ideje már csak nézek, mint a moziban.

témához: jelen esetben konkrétan miben lehetünk segítségetekre?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Már ez is nagy segítség, hogy vannak akik hozzászólnak a témához itt. Ha a wikipédián is hozzászól a vitához, esetleg besegít a cikk szerkesztésébe is néhány ember, akkor talán még biztosabb lesz hogy nem ítélik halálra a wikipédia cikket.

Köszi. :)
Egyébként szerintem senki nem tud tenni érdemben. Sokan megpróbálkoztak az angol Wiki-vel, de mindig törölték. A magyar évekig fenn volt, most törölni akarják. Épp a megjelenéskor töröltették a facebook oldalukat (valótlan személy jelentéssel), szintén több év után. Én személy szerint egy lépést nem tettem volna a wikiért -sem-, a felhasználókat háborította fel, na meg a Mikit:)


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.0(beta)-t * blackpantheros.eu

ha megírom a wiki oldalt semlegesen, tényszerűen - de úgy, hogy ne vesszen ki a veleje, az segíthet?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Rendes tőled, köszi, de szerintem kár az időért, de tégy belátásod szerint. Pár napja átírtam kicsit, ezt jóvá hagyták, több időt nem ért nekem.


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Már régen feladtam a Wikipédia cikkek szerkesztését. Elkezdek gondolkodni hogy miről írjak, aminek a vége az lesz hogy jogi, forrási dolgok bonyolult hálózatába keveredem. És akkor még fogalmam sincs hogy hogyan kellene kinézni egy wiki cikknek. Én úgy érzem az egész Wikipédia megtorpant. túlszabályzott, túl óvatos, stb. Nem csoda hogy sokan ki kiábrándulnak belőle.

A wikipédia adminok egy jelentős részét páros lábbal kellene kirúgni igazából. Az a baj sok admin azt hiszi mindenhez ért és neki van igaza csak mert joga van megtenni valamit. A jogi abszurditások meg aztán tényleg viccesek.

Telesen korrekt a cikk.
Siman mehet bele a letolteses link is. Aki szerint egy legalisan letoltheto stuff eseten nem valo oda a letoltesi link, az nem erti, mirol van szo, monnyon le.

A kirohanasod viszont nem ertem, h senkit nem erdekel. Delutan 5-kor kuldted be a cikket, legy turelmesebb.

Ja es lehetne bovebb is a szoveg.

t

ui.: Megjegyzem, h nem hasznalom es soha nem is hasznaltam.

Én türelmes vagyok, de a Wikipédia adminok nem biztos. :D

Jön annyi érdeklődő a Wikipedia oldalról, hogy megérje ezt a hajcihőt?

--
https://portal.gacivs.info

"Mondj IGEN -t a BlackPanther OS -re" mozgalom támogatója vagyok!

Pár (sok) éve beszélgettem egy egykori wikiszerkesztővel, mesélt a buta hatalmi harcokról, arról, hogy a kis szűk társaság nem enged a körei közé másokat, kisistent játszanak stb. Pedig úgy láttam sokat fejlődött az elmúlt időszakban magyar nyelven is, de hát akkor van még féreg a rendszerben. Emlékszem ilyenekre, hogy a westel900 cikket is törölték, mert a jogutódja ugyanaz csak más a neve. Hát nem. Nem csak a tulajdonos változott, hanem minden, de még 'történelmi linkként sem maradt meg a W900.
De nem csak a magyar wiki ilyen. Van egy ingyenes mod a Xash3D, ami egy android wrapper a HL1-hez (is). Valaki egy igen részletes cikket írt, kifejtve az indulási körülményeket, a készítőkről pár dolog stb. Törölték. Ott is valami kereskedelmi okra hivatkoztak, meghogy régi. Egy ingyenes modnál, amit ma is fejlesztenek. Ok tudom, ez nem segít a helyzeten.
Mondjuk ég és föld az angol és a magyar wiki, a múltkor egy zenészre kerestem rá a magyaron, aztán az angolt is elolvastam. Előbbi pár sor, míg utóbbi novella méretű volt.

Viszont mellettetek vagyok, nincs értelme törölni. Valamikor a kedvenc disztróm volt a BP.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

+1 az utolsó sorra.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Főleg neked +1 mert úgy rémlik, hogy az utolsó angol wikit te írtad:)
Remélem jól vagytok! Üdv a családnak:)


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Nekem is úgy rémlik (bár nem büszkélkednék vele). :)
Köszönöm, jól vagyunk. Remélem ti is.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

"Lehet-e helye a blackPanther OS-nek és más Linux-disztróknak Wikipédián? ": Lehet, Legyen
" nem elég "semleges" a nézőpont": True


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A Wikipédián minden közszereplőnek, még ha az nem is természetes személy helye kell, hogy legyen. Őszintén nem értem, mi a bánat bajuk van a bP-vel. Mi kell nekik $5 támogatás? Ezzel most egy kicsit letaglóztál.