rpi 2 vezérelt táplálása

Adott egy RasbPi2 média lejátszó. A tv bekapcsolásakor szeretném elindítani. Az első ötlet a tv usb portjáról táplálni: elindul de nem stabilan néha kétszer kell bekapcsolni a tvt a tv 500 mA produkál.
második ötlet vezérelt táp ami a tv USB portjáról van vezérelve.
A második megoldásra kérném a segítségeteket. vagyis adott egy 2A usb-s táp a usb részét csak akkor kapcsolja a rpi2re ha a tv usbjén megjelenik az 5v/500mA, kicsi és megbízható!
Kösz a segítséget.

Hozzászólások

Akkor ezt egy kicsit tisztábban, ha lehet...

Pl. mit jelent, hogy nem indul el? Mi a tünete? Lehet, hogy felesleges bármi ilyenbe beruháznod. Vagy elég egy tranziens-szűrés elé.

Szia!

Szerintem, amit te keresel az a HDMI-CEC. Az pl tud olyat, hogy bekapcsolja neked a tv-t, ilyen jelet simán ki lehet szerintem adni rpivel is (bár nem próbáltam). De elméletben visszafelé is megy, bár az rpi nem tv, nem vennék rá mérget, hogy a tv bekapcsolásával az rpit is be lehetne kapcsolni, de visszafelé ennek működni kell.

FathoM

Sajnos ezt az irányt nem tudja az RPI. Annyit lehet a CEC-cel beállítani, hogy ha kikapcsolod a TV-t, akkor a PI megállítja a lejátszás. Én így használom, nem kapcsolgatom.
Az AV eszközöknél ahhoz, hogy a HDMI-CEC működjön a kikapcsolt állapot is más, mint az egyszerű stand-by, mert ilyenkor is értelmeznie kell, hogy be tudjon kapcsolódni.

Legegyszerűbben valami relével lehet megoldani, de ha a 220-as részt nyeszteted akkor azért figyelj oda.
Bár nem tudom érdemes-e annyit szenvedni vele, ha a 2A-t folyamatosan megeszi a pi akkor eszik havonta kb. 300 Ft-ot. Márpedig annyit tuti nem eszik, akkor a fél amperes USB-ről nem is menne. Szóval reálisan lehet olyan 70-100 Ft a havi fogyasztása a cuccnak szerintem.
De ezt egy időzítős konnektorral még tovább csökkentheted, ha nem kap tápot amikor tuti nem használod.

Annyival kiegészíteném,hogyha mindenképpen ezt akarod, veszel egy 5V / 230V relét. Ha 5V jön delej, bekapcsolja a 230V-t-t ami meghajtja a PI-nek a 2A tápegységet.

Itt jelezném, hogy nekem a Farnell féle 5V1A táppal be sem bootol az rPI2, viszont a PI1 simán működik.
(rPI2 valami szivárványszínnel megáll. Azt hittem az image kiírása lett elba**va, de gyári volt a SD kártya is, meg a 3. írás után nekiálltam guglizni)

Kapcsolós elosztóba dugva a TV és az Raspberry Pi 2 tápja. Igaz, ez így egy plusz kapcsolás, de ez a legegyszerűbb.

Nekem csak az eredeti Raspberry Pivel van tapasztalatom, de az nem nagyon szerette, ha SD kártya írása közben ment el a táp. Ilyenkor általában sérült a fájlrendszer, és vagy újra kellett telepíteni, vagy visszarakni a telepítés után elmentett image-et A fájlrendszer sérülést csak akkor lehet biztosan elkerülni, ha halt utasítással állítod le. Ebből a szempontból a TV-ről való táplálás, a vezérelt táp, illetve a kapcsolós elosztó sem jó ötlet

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Hát, ez elektronikailag nem egy nagy dolog, persze, ha távol áll tőled az elektronika, akkor nyilván nem fogsz ilyet építeni odahaza.

Mindenesetre ezek szerint volna igény ilyesmire.. hát, akkor lehet, hogy kéne indítanom egy crowdfounded projektet, amiben $25-ért árulom azt, amit kb. $4-ból össze lehet rakni :D :D :D

Kicsit furcsállom ezt az 500mA-t, mert elég sok külső diszknek tuti nem elég annyi.

Mennyi minden van még ráaggatva az rPI-re? Én úgy jártam, hogy vmi legolcsóbb Nyamnyug TV magát a rPi-t meghajtotta, de diszkkel együtt már nem ment. Ilyenkor jön a powered USB Hub (amire volt kötve a diszk) és úgy már jól ment.

A Panasonic TV-m még azt is tudja, hogy kikapcsoláskor nem veszi el azonnal a tápot az USB-ről, hanem kb csak 1 perc után.

Sok TV-n van egy kiemelt USB port USB (HDD) jelzéssel, ami 1A-t ad ½ helyett. Nincs ilyen a tévéden? Ha Google-n rákeresel a "raspberry pi 2 power consumption" feltételre, rögtön megtudod, hogy az RPi 2-nek 1.8A tápot javasolnak. Ugyanígy a "B+"-nak is, ám tapasztalatom szerint a TV-m 1A USB portjáról elég megbízhatóan működik. Az 500 mA viszont egyértelműen kevés.

Ave, Saabi.

A rpí2n a NOoBSal telepített openelek (osmc is van de az nem fogott meg). A tv hdd kimenetében egy HDD csücsül (használom a timeshiftet, és a felvételt) a másik kimenetére dugtam a raspit.
Általában elindul de néha megáll a boot folyamat és csak egy kurzor van a kijelzőn, vagy nézem a filmet megállítom ( vagy átkapcsolok antennára a tvén a híradó erejéig) utána le van fagyva. (hűtő borda nincs rajta málnás dobozban van). A rpin csak egy wireles billentyű van az usbn.
A HDMI CEC funkció remekül működik a tv a bemeneti listáján ki is írja a linket (LG 39ln577s), alapvetően nem a raspivel akarom a tvt irányítani, hanem fordítva ha bekapcsoltam a tvt a távirányítójával, akkor szeretném eldönteni mit nézek filmet élő adást fotóimat...
Nem a 240V felől szeretném a bekapcsolást ( arra van USBről vezérelt hosszabító, most nem emlékszem a linkre), hanem az 5v felől. A forrasztó páka nem áll messze tőlem, csak elektronikát 25 éve tanultam az egyetemen (és az sem volt túl mélyre ható), valamint elektronikát soha nem terveztem. Sejtem, hogy relés megoldás kellene csak a tranziensek miatt nem tudom mi kellene még mellé (1 ohm .. 10kohm... dióda..)
Remélem ezzel több kérdezőnek is válaszoltam..

A 0,5 A tuti kevés.
A 230V kapcsolgatása több problémát vet fel mint amennyit megold, de ha mégis erre fanyalodsz, akkor szilárdtest relé.
A kérdés inkább az hogy kell-e, megéri-e kikapcsolni?
Mostani ismereteim szerint, amennyiben a TV nem tudja megtáplálni a cuccot akkor bármit raksz oda NEM fog kevesebb energiát fogyasztani, mintha folyamatosan bekapcsolva hagyod az RPIt.
Miért akarod kikapcsolni?

Ötlet: egy SFF PC táp, jó hatásfokkal, simán ellátja táppal az RPIt (sőt akár egy DVD meghajtót is ha DVD -t akarsz lejátszani). A bekapcsoláshoz kell egy nem túl bonyolult illesztő, ami az USB feszültség megjelenésekor, rövid időre zárja a megfelelő kontaktust, majd az USB feszültség megszűntekor leállítja a tápot, de ezt már az RPI nek kell kezdeményezni, mikor leáll - poweroff.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.