FreeBSD automounter - kicsit részletesebben

 ( Zahy | 2015. május 1., péntek - 13:18 )

Nem azt mondom, hogy irgalmatlan mélységekbe megy bele, de azért hasznos olvasmány:
http://freebsdfoundation.blogspot.hu/2015/03/freebsd-from-trenches-using-autofs5-to_13.html

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jó, jó. De én mint desktop felhasználó azt szeretném, ha pl. az általam használt xfce-ben megbízhatóan működne is végre az automatikus mountolás.

Ehhez kell egyrészt egy jól működő automounter funkció, másrészt ezt integrálni kell a DE-be. Esetleg a DE-nek kell ezeket a funkciókat magának megcsinálni. Az utóbbi ugye általában készen van, de mint tudjuk leginkább Linux-only módon implementálva. A sysutils/automount egyébként egész használhatóan működik - ami nekem, technikai embernek hiányzik, az a DE-integrációs része, azaz hogy nincs rá egyszerű eszköz, hogy a fájlkezelőben rábökhessek egy ilyen autumountolt valamire, és azt mondhassam, hogy ezt akkor most sync/umount. Igazából még a FM-integráció se nagyon kéne, hanem valami olyan mütyür, mint a Win-ek kis zöld nyilacskája a tálcán - de ez ugyan ne hozza már magával a 3/4 KDE-t, vagy a fél Gnome-t (emlékeim szerint a PC_BSD-nek megvan a fenti sysutils/automount-hoz a nyavalyája, de annyi függése van, hogy sosem volt az a vágyam, hogy egy egyszerű FreeBSD-s XFCE/LXDE/bármi-ami-nem-is-DE deszktop esetén feldobjam azt a nagy dögöt).

Automountert KDE-vel rendszeresen használok PC-BSD-ben. "Szívfájdalmam" az, hogy USB-s merevlemezekkel nem megy, mert ritkán szokott az ember 1-2 TB-ot FAT32-re formázni. FAT32-es PEN-ekkel, viszont hiba nélkül működik, bárhányszor, akár oda-vissza is... - 64GB-ig biztosan. :-) Le kéne már programozni NTFS-3G-el is. Nagyban emelné a BSD desktop-használhatóságát. (Valószínűleg nem fejlesztési cél, de azért a mentéseknél sokat segíthetne minden felhasználónak.)

UFS-sel megy az automount külső merevlemezzel is ;)

Ha jól tudom, a PC-BSD-ben levő automounter 2 db script, szóval belehegeszteni az NTFS-3G-t nem lehet túl nagy munka (sőt emlékeim szerint benne is van, szóval valami kisebb hiba lesz ott - amolyan pebkac-szerű).

Tényleg, ez egy jó kérdés: PC-BSD-ben mit használnak? Ha sysutils/automounter-t, akkor lehet, hogy a man automounter.conf egy része érdekes lehet:

Idézet:
evil_fuse=0
Setting this to 1 will activate a bug workaround for fuse based
file systems such as ntfs-3g from the sysutils/fusefs-ntfs port.

Már ezt használod?

Nem, mert nem léptem CURRENT-re. De valszeg ha kijön a 11R, akkor fogom használni - és valószínűleg az hamarabb lesz, mint a backport a 10.2-höz *és* a 10.2. De ha lesz 10.2-ben, akkor is fogom használni.