wireless szenzorok Raspberry Pi-hez

Azon gondolkozom, hogy vezeték nélkül kellene megoldani otthon a különböző helyiségek hőmérséklet és páratartalom mérését. Először arra gondoltam, hogy Trinket + DHT22 jó megoldás lehetne, de a Trinketnek nincs alapból wireless kommunikációs képessége, tehát valamivel még ki kellene egészíteni. Utána rátaláltam a JeeLabs cégre, aminek a JeeNode Micro terméke tulajdonképpen megfelelő volna, de nincs ezzel (sem) tapasztalatom.
Esetleg ismer valaki jobb, esetleg olcsóbb megoldást? Persze az se baj, ha egyszerre jobb is és olcsóbb is. :-D

Ave, Saabi.

Hozzászólások

Tippem szerint a JeeLabs link elejéről lemaradt a „http://” rész.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Kérdés, hogy mi az olcsó, illetve mennyire önjáró cuccot akarsz.
10-20 dollár környékén már lehet kapni intelligens, kevés programozást igénylő cuccokat, illetve vannak integrált mikrokontrollert is tartalmazó verziók.
Ezen pl. valami TI chip van, egy 8051 core-ral megspékelve: http://www.ebay.com/itm/CC2530-CC2530F256-Wireless-Module-Communication…

Vagy 1-2 dollár környékén Kínából rendelhetők nRF24L01+ IC-re épülő modulok, ami némileg több programozást igényel a mikrokontroller részéről, cserébe jóval olcsóbb: http://www.ebay.com/itm/New-NRF24L01-2-4GHz-RF-Wireless-Transceiver-Mod…

Ezek jellemzően a 2.4GHz-es sávokban éldelgélnek.

Azt nem irtad, hogy csak a vezetek nelkuli kommunikacio a lenyeg, vagy az is szamit, hogy kicsi legyen a fogyasztas (pl. elemrol szeretned hasznalni).

Ha a taplalas halozatrol megoldgato akkor egy ultra-egyszeru megoldas az ESP8266-ra epulo WiFi modulok hasznalata (ESP-03, ESP-07, vagy vegulis barmelyik). Ezekhez akarmilyen I2C, SPI, 1-wire buszos szenzort hozza tudsz kotni tovabbi alkatreszek nelkul. En mar tobb dologra is hasznaltam, az eredeti FW-t lecserelve, es helyette NodeMCU firmware-t hasznalva. Hatranya, hogy sokat fogyaszt, elemes, akkumulatoros taplalasra szerintem alkalmatlan.

Masok is irtak MCU + RF + szenzor megoldasokat, ezekhez nyilvan tobbet kell butykolni (adott esetben NYAK-ot kesziteni, firmware-t irni, ami radios cuccok eseten akar bonyolult is lehet). Ha megis erdekel ez az ut, akkor esetleg megtekintheted a Silabs "mikrokontroller + radio egy tokban" megoldasat:
http://www.silabs.com/products/wireless/wirelessmcu/Pages/ezr32lg-wirel…
Ez gyakorlatilag egy ARM MCU osszerakva egy sub GHz radio adovevovel. Van a csaladnak olyan tagja ami tud USB device lenni, igy kozvetlenul az RPi USB portjara lehet akasztani. Van hozza egy eleg jol osszerakott IDE is, amiben meg lehet csinalni a radios beallitasokat, illetve a firmware-t fejleszteni. Es "energy friendly" :-)

/sza2

De, viszont még így is nagyságrendekkel többet fogyaszt, mint egy egyszerűbb rádió. Lásd blogom.
Most jövök rá, hogy jártál már ott :)
Szóval azonos feladatra 802.15.4-gyel (zigbee) több éves működést tudnék elérni 2 ceruzaelemmel szerintem (utána kéne számolnom pontosan, de szerintem min 1 év).

Ilyesmiket nem teszteltem, nálam az a feladat, hogy 10 percenként küldjön pár számot a thingspeak-re. Ehhez a latency (már felteszem hálózatira gondolsz) tök mindegy, és a stabilitás is inkább ott szokott probléma lenni, ahol folyamatos kapcsolat kell az AP-vel. Úgy naponta egy mérés (valamivel kevesebb) kimarad, de nem vagyok benne biztos, hogy ez nem az AP vagy a digi hibája.

Az ESP8266 szerintem stabil, de azert erdekes dolog lua-t futtatni ugy, hogy ~20kB heap marad.

Nekem tobbszor volt, hogy teszteles alatt elfogyott, es reset lett a vege. En is a thingspeak.com -ra tolom fel az adatokat, es a fejlesztes alatt tobbszor belefutottam, hogy reset loop-ba kerult az eszkoz (elundult a program, hamar elfogyott a memoria, reset, goto 10...).

Azt tobbszor tapasztaltam, hogy ha megnyitok egy socket-et es nem jon vissza adat (igy a kapcsolat nem zarodik le akkor a memoria lefoglalva marad, ergo, par hivas utan elfogy -> reset). Lehet, hogy van erre megoldas, en nem voltam eleg kitarto.

Azert a C-s memoriafoglalas valamivel determinisztikusabb mint a lua-s :-)

En probalkozom az SDK hasznalataval is, igaz nem annyira trivialis osszerakni mint a lua-s megoldast, de nem is tul bonyolult, van hozza egesz jo leiras (meg valaki irt egy szkriptet ami szinte mindent megcsinal). Odaig jutottam, hogy I2C-n tudok kijelzot hasznalni, de mostanaban keves idom van vele foglalkozni.

/sza2