Raspberry Pi szenzorok

Üdv!

A RPi szenzorok (pl) ipari környezetben is megállják a helyüket?
Próbáltam már valaki ezeket ipari környezetben?
Vagy hol érdemes körül nézni?

Hozzászólások

Szerintem ezek (mindket linken) kb. ugyanazt a kategoriat kepviselik.

Nem akarom rontani a malnapc uzletet, de ezek a cuccok az ebay-en tized ennyibe kerulnek (BMP180-at es PIR szenzort pl. rendeltem mostanaban, az egyik 450Ft-ra jott ki darabonkent a masik ~300Ft-ra). Igaz, 3-4 hete kell rajuk varni.

/sza2

en ugyanezt tettem egy RTC oraval.
Amugy meg a DHT22-es szenzor szoftvere meg drivere hol ad jelet, hol nem. Es ezt tolem fuggetlenul egy baratom is tapasztalta.

Ipari kornyezetben van mar hasznalat alatt ilyesmi, rpi-vel, de valami massal, nem tudom hirtelen. Es loggol, sql-t keszit, php, apache...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Azok a cuccok azért olyan drágák mert az adafruit-tól veszik őket. Amerikába készülnek, érezhető/észrevehetőbb minőségi különbségek vannak a kínai ebay-es verziókhoz képest. Ezzel nem azt akarom mondani hogy mindenben jobbak mint a kínai párjaik (bár a silkscreen néha kritikán alauli a kínai NYÁK-okon) csak a minőséget itt is meg kell fizetni mint minden másnál. De pl. az adafruit olcsóbb a SparkFun-nál.

Egyszer vettem egy kínai webshopban PATA/FC átalakítókat. A 12 db. kártyából talán 1-2 volt hibátlan. Volt olyan aminél az FC foglalatot úgy forrasztották be, hogy messziről látszott, hogy ferde, az összes lába zárlatban volt. Azokat meós garantáltan nem látta. Újraküldték az egészet, másodszorra jobb volt a kihozatal, de ez ugye nem volt nagy kunszt.
De ugyanebben a webshopban vettem korrekt minőségű terméket is.

Igen, kínai barátaink elég változatos minőséggel dolgoznak. Nekem is van pl. i2c-s RTC breakout board-om ami szinte tökéletesen megegyezik az eredetivel, de van egy USB/rs232,rs485 átalakítóm amiben az IC ha még 1 fokkal el lenne fordulva már zárlatos lenne az egész. Ugyan ennek a cuccnak olyan rossz a feliratozása hogy csak nagyítóval (pedig nagyon jó a szemem) vehető ki.

Ugy latszik nekem eddig szerencsem volt, amiket eddig rendeltem (jobbara epp ilyesmi modulok) mind jo minosegben erkeztek. Your mileage may differ, termeszetesen.

Szedtem mar szet itthon vasarolt de kinai cuccokat (idojarasallomas, jatek, stb.) amik szerintem a mukodes hataran voltak. Szoval nem akarok meggyozni senkit, arrol hogy a kinai jo minoseg.

/sza2

A lapkán levő LAN9514-JZX sajnos nem ipari hőmérséklettartományú.

Egyreszt szerintem kifejthetned, hogy milyen szempontbol kell "ipari", mert ezalatt sokmindent lehet erteni (mint az emlitett homerseklettartomany, de akar vizallosag, koszos kornyezert, zavarerzekenyseg (pl. elektromos), nyomas, extrem gyorsulas (utes), stb).

Masreszt ezek a dolgok egyaltalan nem RPi specifikusak, hanem az adott eszkozre jellemzok.

/sza2

Igazad van. Arra gondoltam, hogy pl. egy üzemben mennyire mérhető korrekten pl. egy hőmérséklet azokkal a szenzorokkal.
Persze nem egy kohóban szeretném mérni az extrém hőmérsékletet, hanem egy gyártóüzemben, legyen az pl. élelmiszeripari, könnyűipari, faipari, alkatrészgyártó... stb.

Bár a kérdésben nem szerepelt, de maga az rPI alkalmatlan a feladatra. (Aki akarja, vitassa...)
Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között nem megy el akár kültéren -15 fokban -mert van ilyen rendszerünk, ami egy _ipari_ SD kártyával kocog-, de ott van a zabszem, hogy mikor adja be a kulcsot.

én arra tippelek, hogy inkább a busz/implementáció a kérdés, mint a szenzor.
Nálam legalábbis owfs-en keresztül sokszor előfordul, hogy rosszat mér.
Időkép.hu pl olyan ellenőrzést használ erre, hogyha számottevően eltér az eddigi mérésektől az aktuális
érték, akkor az kihagyja/újrakérdez, etc.

Neked és a topiknyitónak is, ha nem kell nagy extra felület, meg kívülről piszkálható vezérlés:
Arduino + 1wire busz (+/- és adat) gond nélkül mennek ezek a DS18B20-as szenzorok 20-30m UTP-n, fa szerű leágazásokkal, gondolom a többi is elmenni ugyanígy.
Arduino előnye: nincs mi lefagyjon, ha jól írod meg a progit, nincs SD kártya fs hiba, még kevesebb fogyasztás, azonnal indul.
Ha netes logolás is kell, ethernet shielddel ez is megoldható.

> én arra tippelek, hogy inkább a busz/implementáció a kérdés, mint a szenzor
+2

ipari minosegu szenzort konnyen ra tudsz drotozni a pi-re is, csak hogy ez ipari korulmenyek kozott mennyire lesz jo osszeallitas, az egy jo kerdes. nalam 1x fagyott le megmagyarazhatatlanul egy pi, azota ezt "komoly" dolgokra nem hasznaljuk. arra van ma's.

ez igy mind hobbi, jatek, just for fun. de nem profi, nem ipari, nem stabil, nem szakos.


------------------------
Jézus reset téged

Hát, olyan helyre, ahol egy leállás katasztrófa én se raknám be, de azért meglepően megbízható a raspi perifériák nélkül:
Mi egy ip "fényképezőgépet" raktunk belőle (én csak marginálisan vettem ebben részt, szóval nem emlékszem pontosan, de olyan elvárások voltak, amire egy kész termék vagyonba kerül, viszont nem katasztrófa, ha mondjuk naponta egyszer újra kell indítani):
Teszt üzemben, a saját kamerájával lőtt egy képet 10 percenként, elmentette az sd kártyára (itt volt valami rotálás is, és a régieket törölte néha), és feltolta flickr-re valami perl scripttel. Na ez a rendszer kb fél évig hibátlanul ment az irodában egy ablakra ragasztva.

Ha csak a linken szereplő szenzorokat akarok használni akár (elvárások...) ipari használatra is jók lehetnek.
Én még használok pár egyéb szenzort is, előfordul, hogy elkalibrálódnak. Sajnos viszonylag gyorsan és még megoldást nem találtam rá.

FathoM

Ok, Én PH és EC szenzorokat használok pl, ebből a kategóriából. Az EC szenzor ha a levegőbe lóg és 0.0-át mér, akkor hónapokig jó. Kalibrálás után a vízben hagyva 3-4 nap után 0.2-őt már biztosan téved. Érdekes, hogy ez mindig lefelé megy, tehát egyre kevesebbet mér. A PH valahol az ellentéte. Az tök jól mér sokáig, de kiveszed a vízből amit mérsz, 1-2 óra alatt teljesen random dolgokat kezd el mutatni és újra kell kalibrálni.

FathoM

Ezeket úgy lehet kalibrálni, hogy veszel 2 féle folyadékot, aminek gyárilag adott az EC-je, PH-ja. Mindkét esetben a tiszta víz jó egyik folyadéknak (ph-ja 7 ugye, EC-je 0, persze desztvízről beszélünk), a másikat meg lehet kapni.
Ezek után az esetemben egy arduino veszi a jelet, ami valami érték lesz 0 és párezer között (nem tudom a felső határát). Innentől szimplán összekötöd a kapott számot a megfelelő értékkel, amit mutatnia kell.

FathoM

"RPi szenzorok"
wtf
Nem is tudtam, hogy raspályhoz külön szenzorokat gyártanak!
Aszittem, hogy a csipgyártók/szenzorgyártók csak úgy gyártanak cuccosokat. Osztán, azoknak meg van adatlapjuk, amit az ember gyereke elolvas. :)

A szenzorok még ha meg is állnák a helyüket, az RPi nem ipari környezetbe való. Nem lehet értelmesen még dobozolni se, továbbá a szükséges védelmekkel sem rendelkezik.

Termékként önmagában nem való ilyen helyre, más termékbe pedig értelmesen nem lehet beépíteni alkatrészként. Arra kell használni, amire tervezték: tanulás, tesztelés, otthoni szórakozás.

Itt azert felmerul, hogy milyen szempontbol ipari. Nyivan a lelegezteto gep vagy egy atomreaktor vezerleset en sem biznam ra, de ettol meg siman alkalmas olyan dolgokra, amikor pl. egy gyartasi folyamat soran valami tesztelni kell, akar optikai felismeres, vonalkod olvasas / tarolas / adatbazisba mentes, sorolhatnam meg sokaig. Ahol nem jar veszellyek a hasznalat oda miert ne lehetne berakni?

Ha a bankautomatakon lehet Windows XP, akkor miert ne lathatna el egy RPi + Linux ipari feladatot? ;-)

Nekem az a tapasztalatom, hogy, a Raspberry semmivel nem instabilabb mint egy PC.

/sza2

Miért ne lehetne dobozolni? Milyen védelmekkel nem rendelkezik? Miért kellene az ipari felhasználás rögtön extrém körülményeket jelentsen, vagy miért ne működne a RPi megbízhatóan normál körülmények közt? (nem, nem definiálom se az extrémet, se a normált.)

Ave, Saabi.

Miért ne lehetne dobozolni?

Hogyan dobozolsz be egy cuccot, ha 3 oldalán csatlakozók vannak? Nyilván egy pont akkora dobozba tudod csak, mint amekkora a cucc maga, különben nem férsz hozzá a csatlakozókhoz.
És akkor hogyan raksz mellé a dobozba saját elektronikát, esetleg hogyan táplálod meg közös tápról a kettőt? Sehogy.

Milyen védelmekkel nem rendelkezik?

Pl. ESD. Fém dobozolás nélkül pedig elektromágneses védelme se nagyon tud lenni.

Szerintem az ipari felhasználás azt jelenti, hogy elviseli a környezetét. Valaki megérinti (ESD), vagy mondjuk fél méterre tőle egy villanymotort kapcsolgatnak. Ezek amúgy még egy lakásban sem számítanak extrém körülménynek, de ipari felhasználásra szánt eszköznél az ember azt várja, hogy ezek egyike sem befolyásolhatja a készüléket negatív módon (pláne nem finghat ki a Ethernet portja attól, mert megérintettem). Én speciel otthoni felhasználásnál sem tekintem jogosnak a "hát időnként elfárad, táp ki-be, aztán majd megy tovább" c. megoldásokat.

Pls. define "ipari".

"Szálló por, víz, EMC, rezgések. Redundancia biztosítása" - talalkoztam mar olyannal, hogy ezek kozul egyikre sem volt szukseg, es hasonlo kaliberu eszkoz volt hasznalva elektronikai berendezes gyartasanal - akkor ott ezek szerint csak hobbibol gyartottak?

/sza2

A define==nem define.
Az rpi környezetállóságáról nincs adat - vagy csak nem találtam. Egyetlenegy alkatrészt említenek, ami egyes modellekben nem felel meg az ipari hőmérséklettartománynak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bármit leírtak volna...

Az, meg hogy ki mivel gyárt, magánügy. Szegín országban komondor64 volt a könyvelőgép, nyugatabbra meg AS400. Az utóbbin futó szoftvereket az IBM jóvoltából akár a mai napig hordozhatja, aki akarja. Ugyanezt az rpi nem teszi lehetővé, tehát abszolút nem "ipari".

A "define ipari" meg úgy néz ki, hogy egy adott környezetnek, felhasználási körnek (pl. bánya, bank, stb.) előírásai szerinti szabványoknak megfelelőség. Egy kártyácska számítógép és breadbord-ba tűzött érzékelő nemhogy nem felel meg semilyen "ipari" szabványnak, hanem egyáltalán nem tudunk róla állítani semmit.

Hogyan dobozolsz be egy cuccot, ha 3 oldalán csatlakozók vannak? Nyilván egy pont akkora dobozba tudod csak, mint amekkora a cucc maga, különben nem férsz hozzá a csatlakozókhoz.

Vagy nagyobba. Ráadásul nem feltétlen akarod minden kimenetét egyszerre használni. Vagy a használtakat kivezetni a dobozból. És ha mindezt olyan dobozba teszem, amely védi portól, víztől miegyébtől, illetve olyan tápot használsz, ami megóvja a hálózati zavaroktól, akkor miért ne lenne jó ipari felhasználásra? Egy "ipari" elektronikai eszközt se csupaszon használsz, hanem dobozolva.
Amúgy miért ne táplálhatnád közös tápról a RPi-t és egy kiegészítő elektronikát?

Ave, Saabi.

Szerintem ha parosaval teszed be, es az egyik a masikat periodikusan csekkolja, es jelent ha amaz lefagyott es ujra tudja inditani a masikat (mondjuk egy relevel). Akkor ez igy mar eleg ipari.

Watchdognal egy picit komolyabb. Raadasul ha bekovetkezett a fagyas, es rendszeres, akkor lehet "debuggolni".

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Volt szerencsém találkozni egy projekt kapcsán ezzel a koncepcióval. A rövid véleményem: felejtős. Az ipari megoldásokat a mechanikai kialakítás, hőmérséklet- és mindenféle tűrés, a zavarvédelem megteremtése, a képességeiket igazoló tanúsítványok és engedélyek teszik olyan drágává, ami miatt a nyitó kérdés egyáltalán felmerül. Ezek hobbi cuccok. Az "ipari" kategória kívánalmai közül gyakorlatilag semmit sem tudnak teljesíteni. Tudom, csábító a gondolat, de ilyesmit komolyabb célra használni sima hazárdjáték.

Szerintem az, hogy mire tudod / nem tudod hasznalni azt magadnak kell eldonteni. Megfelelo tapasztalattal rendelkezo embereknek ez altalaban megy.

A kulonbozo tanusitvanyok akkor kellenek, ha eladni akarod. Ha hazon belul fejlesztesz, kb. azt csinalsz amit akarsz es lesz@rod a szabvanyokat, engedelyeket. Ha nem ver agyon, nem egeti le az epuletet, nem okoz serulest, stb, nyugodtan hasznalhatod.

Mar sokadszor irodik le ebben a topicban, hogy "ipari" de senki nem mondja el hogy mit ert ezalatt. Vannak kulonbozo teruleteknek kulonbozo szabvanyai, amiknek a nem felel meg pl. a RPi. De egy dobozolt RPi nem felel meg mondjuk egy erintesvedelmi szabvanynak? Tanusitva lehet, hogy nincs, de ettol meg megfelel. Megefeleloen dobozolva nem felel meg egy adott IP-szabvanynak? De megfelel, megha nincs is tanusitva.

Honnantol "ipari" valami? Pontosan melyik szabvanyoknak kell megfelelni, hogy azt mondhasd "ipari"?

Ez a topic elment abba az iranyba, hogy azon lovagolunk, hogy "ipari" vagy nem. Igaz, maga a topic inditoja sem definialja pontosan, hogy mit szeretne. Konkret elvarasok alapjan lehet csak azt mondani, hogy az adott celra megfelel-e vagy sem.

/sza2

"Tanusitva lehet, hogy nincs, de ettol meg megfelel."
A való világban tényleg értelmét vesztette az ipari kifejezés.
A fenti elvre élő példák:

Windóz: Másodpercek alatt feltörhető banki rendszerek, rendszeresen összeomló USA elektromos hálózat. (Pedig az aztán ipari!)
USB: A 3,3V -os interfész helyett a soros port, mondjuk 15.000V ESD védelemmel. (Az RPi törpefeszültséggel megy, így nem szokott rázni. Viszont Őt megrázhatják.)

A tanusítvány nem csak annyit jelent, hogy "tanusítják", hanem megmérték és tudja/kibírta. Pont ez különbözteti meg az "én vindózom gyorsabb", vagy "az én bátyám erősebb" tanusítványoktól. Ettől kezdve a hozzáértő számára rendelkezésre áll olyan adathalmaz, aminek alapján a tervezést, méretezést elvégezheti.
Ha nincs méretezés, - mert nem áll rendelkezésre adat, vagy nem történt meg a feltételek kiértékelése - akkor nem tudunk kijelenteni semmit.

Ettől még lehet olyan környezet, ahol használható. Mondjuk alapvetően téged csak az érdekel, hogy megmutassa, hogy 20 fok körül van-e vagy 50 és az is csak 2 percenként egyszer. Sőt ha ezt így összerakod, bepakolod egy megfelelő tokba és elmész a TÜV-hez, igaz sok pénzért, de ők arra készítenek tanúsítvány, amire te kéred (persze ha meg is felel az elvárásoknak, amit ők szépen le is fognak tesztelni).

FathoM

Neked kell megmondani, hogy mire teszteljek le.

Szoval visszajutottunk oda, hogy pontosan melyik szabvany meg nem felelese miatt nem lehet ipari.

Ha meg "erzesre" nem ipari, azt is meg meg lehet oldani.

Itt feljebb irtak a 15kV ESD-t, ha ez a problema, akkor optikailag levalasztott erzekelokkel veszed a merni kivant jelet, es nincs ESD problema sem.

Mindent meg lehet oldani...

Az viszont egeszen mas tema, ha el akarnad adni....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....