[Megoldva] Láthatatlan karakterek az LO menüjében

 ( Zahy | 2015. január 12., hétfő - 22:51 )

No ilyet eddig még nem pipáltam. Hét végén volt egy frissítés a gépen, erre ma csörög a telefon, mi az isten van a gépen, nem lehet nyomtatni - csak fehér ablak látszik, miután rá lett klattyantva a nyomtató-ikonra. No hazajövet nézem mi van, hát a normálisan futtatott (és néhány egyéb random) alkalmazásban minden szép és jó (néztem VBox-ot, Gimp-et, Evince-t, O/A-t, FF-et, pár XFCE-s alkalmazást - mind jó). Ellenben a LibreOffice menüben minden szöveg hiányzik. Ha lenyitom a menüt, és pl. billentyűzettel elkezdek jobbra-balra "rohanni", akkor időnként látszik, hogy van ot tszöveg. Sőt! Csináltam képernyőképet - és azon minden látszik. Ellenben a képernyőn nem látszik. (Anno karakteres terminálon volt un. invisible attributum - "tput invis" segítségével lehetett bekapcsolni - de grafikus felületen még nem találkoztam ilyennel.)
fc-cache -c -v nem segít. ~/.config törlése nem segít. Egyelőre még keresem a megoldást, de ez azért elég furcsa.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Intel VGA, i915 driver?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. És? Minden egyéb szar látszik. Most közben még az tűnt fel, ami kissé elképesztő, hogy pl. a Calc-ban nem csak a menüből, hanem az adatbeviteli ablakból is eltűntek a bötűk. De persze a cellákban látszik ugyanaz a szöveg, amit beviszek. Meg a menükben a gyorsbillentyűt jelölő _ látszik, csak persze az nem, hogy mi a fölötte levő szöveg. Gnumeric, Abiword, és persze a kismillió böngészőbeli adatbevitel mind-mind látszik - egyedül a LO-ban tapasztalok problémát.

/etc/fonts/conf.d - innen mozgass ki ideiglenesen minden file-t és indítsd el újra az oo-t.

Nekem ilyenem nincs, de itt mi lenne? Azon már gondolkodtam, hogy az összes font-csomagot újratelepítem, de még nem jutottam el erre a pontra.

Fontconfig szabályok vannak itt, hol legyen élsímítás, mely fontokat cseréljük ki alternatívakra, stb... mikor hasonló problémám volt, az itt levő egyik szabály okozta.

http://www.freedesktop.org/wiki/Software/fontconfig/

Rossz hírem van, ez nem az LO bugja, csak épp ott jön elő. Nem véletlenül kérdeztem, hogy i915. Magam egy ősrégi gépen tapasztaltam ezt, már telepíteni alig tudtam, annyira foghíjasan jelentek meg a karakterek. Aztán utánaolvastam, s kiderült, egy bizonyos AccelMethod értékével lehet játszani az sna, uxa, glamor valamelyikét helyettesítve.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_graphics#SNA_issues

Ami szívás, legalább is azon a régi gépen, ha jók voltak a betűk, akkor a színmélységgel volt gond, illetve a youtube videók zölden, talán rossz geometriával jelentek meg. Szóval választhattam, hogyan legyen rossz. Ha több időm lett volna, szerintem vesa driverrel próbálkoztam volna, így inkább azt választottam, hogy legyenek jók a betűk, cserébe nem lehet youtube videót nézni. Mindegy, mert egy 15 éves gép, táblázatok írására használják úgyis.

Fene tudja, ez driver hiba-e, vagy csak elfogy a VGA memóriája, s nem tud hova renderelni, de ne az LO-ban keresd a hibát. Lehet, hogy máshol nem tapasztaltad, de jó eséllyel fogod. Ugyan nincs Arch linuxom, de a doksijuk nagyon jó, érdemes ötletekért nézegetni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az nekem is gyanús, hogy inkább valami furcsa driver vagy X-szerver-hiba, de pont ez a bajom, hogy semmi másban nem látszik nyoma, és eddig nem is volt ilyen jellegű gond. Ez a hétvégi frissítés eredménye lett, amiben amúgy X-es dolgok is frissültek. Csak rohadt nehéz utánajárni (legalábbis nem nagyon látom, hogy milyen alkalmazás/komponens debug-üzeneteit kellene bellítani és olvasgatni).

Neten keress utána. Az AccelMethod értékeinek módosítását próbáltad már? Mondom, belefutottam már ebbe, nem véletlen találtam ki elsőre, hogy intel driverről van szó.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jelenleg megoldva, kikapcsolva a gyorsítást a probléma megszűnik. Érdekes módon a különböző AccelMethod értékek különböző furcsa hibákat eredményeztek, mindenesetre első körben ezzel most megoldódott. Túrok majd még, de most csak erre futotta gyorssegélyként :-(

Köszönöm a tippet, ezt valószínűleg az életben nem találtam volna meg.

Nekem is hasonló rossz tapasztalataim voltak. A gyorsítást hol kapcsoltad ki, s hogyan?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Option "NoAccel" "False"

Mondjuk ettől most iszonyat pl. egy weboldalon a lapozás, szóval még próbálom, hogy hogyan lehet csak valamelyik al-al-al funkcióját kikapcsolni, ami elegendő a fontok helyrerázódásához, de egyelőre semmit nem találok.

Ha NoAccel, akkor nem inkább a True tiltja a gyorsítást?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

de.
sőt, emlékeim szerint:
"NoAccel" "On"/"Yes"
"Accel" "False"/"No"/"Off"
is :)
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Ja, de. Csak mivel olyannyira kényelmetlenül lassú az így kapott eredmény, hogy a kikapcsolás épp kikapcsolt állapotban volt, míg kerestem valami használhatóbbat (nem találtam). Igazság szerint leginkább azon gondolkodom, hogy amíg nem kell nagyon az LO (vagy nem futok bele más eszköznél hibába), addig így is hagyom, mert kisebb szívfájdalom, hogy az LO miatt ritkán újraindítom az X-et, mint amennyire kényelmetlen ez az állapot.