Sztatikus elektromosság a lakásban

 ( junior013 | 2015. január 9., péntek - 10:12 )

Elég sok elektromosságban (is) járatos kolléga van itt, ezért bedobnám ezt az OFF kérdést, hogy nektek mi a véleményetek:
Nemrég költöztem egy lakótelepi 6. emeleti panelbe, ahol (számomra) szokatlanul nagy a sztatikus elektromosság. Szinte bármilyen fémtárgyat érintve "kisülök", annak ellenére, hogy a lakásban nem nagyon vannak műanyagok (járólap van és parketta, nem műanyag padló vagy szőnyeg) és a ruhatáram sem túl műszálas. Korábbi lakásomban nem tapasztaltam ilyesmit - csak a normális szinten.
Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni ellene?
Nekem egyetlen ötletem, hogy az egész panelháznak a földelő, EPH rendszere nincs egészen rendben :( Vagy lehet ez egy "normális" side effect-je mondjuk a házközponti fűtés kígyózó csőrendszerének? (eddig csak egyedi fűtéses lakásokban éltem)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az EPH-ra gyanakodnék, de lakáson belűl is nézz körül: úgy 20 - 30 éve még javában használtak alu-kábeleket, amit azóta az idő vasfoga megrágcsált, korabeli bakelit elemek pedig elhmvadtak. Én is jártam már úgy panelházban, hogy a fal és az össze fémbútor rázott.

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Nem a 230 V rázza, nem az alu kábel, vagy azok szigetelése a gondja. Mindössze annyi, hogy el van szigetelve mindentől. Szigetel a padló, a zoknija, a járólap, száraz a levegő, semmi nem viszi el a töltéseket, így a teste ellebeg potenciálban a berendezési tárgyaktól.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztos vagy benne, hogy nem az a gond? Néhány hónapja hasonló problémák kezdődtek nálam is. Majd később cserélni kellett a komplett kábelezést, mert a már a falon belül izzottak a kábelek. Nem mellékesen azalatt a hónap alatt, míg kiderült a probléma (amikor már látszott is a füst) fél éves villanyszámlának megfelelő fogyasztás született... Illetve már előtte rendszeresen, heti szinten kellett izzókat cserélgetni azon a körön.

Persze lehet, hogy csak szar a parkettája.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Két különböző problémáról beszélünk. Az eredeti probléma elektrosztatikus feltöltődés volt, amit a környezettől való elszigeteltség okoz. Ettől még lehetnek rosszak a kábelek is a falban, csak annak semmi köze az eredeti problémához. Amit te írsz, az valóban kábelezési gond, de nem is elektrosztatoikus feltöltődésben nyilvánul meg a következmény.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mint írtam hasonló probléma. A topicindító problémáján túl felmerült apróbb gondokat is leírtam, ami lehet neki is van, csak nem vette figyelembe.
De most elmondom: Elektrosztatikus feltöltődés felém is volt rendszeresen. Én ráztam, nem csak kilincs engem. (hordozhattam is a töltést, tehát biztosan nem CSAK a helyi fémtárgyak rázásáról volt szó).
Ez is a kábel csere után megszűnt, pedig a ruháim ugyanazok, a padlóm, falam ugyanaz.

Viszont azt sem zártam ki, hogy más legyen a gondja, csak felvetettem.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Én ráztam, nem csak kilincs engem.

Eddig úgy tudtam, a feszültség potenciálkülönbség, így aztán nem értelmezhető az, hogy te rázod a kilincset, vagy a kilincs téged. Csak azt mondhatjuk, a töltéskiegyenlítődés egy kisülés, villamos áram formájában történik.

Ez az elektrosztatikus felfordulás tipikusan téli, száraz levegőhöz kapcsolódó probléma.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra akartam célozni, hogy én voltam a töltés hordozó, és csak kisült, nem úgy, mint a mosógép, hogy rátenyerelek és folyamatosan ráz... :)

"Ez az elektrosztatikus felfordulás tipikusan téli, száraz levegőhöz kapcsolódó probléma."
Ok!

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ha csak annyi a problema, hogy ha hozzaersz valami fem targyhoz kisulsz, akkor valoszinuleg csak tul szaraz a levego (a futestol). Parasits egy kicsit es nezd meg mi tortenik, ha parasabb a levego az mar konnyebben levezeti rolad az extra toltest.
Esetleg erdemes lehet oblitot cserelni, nehany olcsobbal en is szortam a villamokat mint Zeusz, masikkal meg ugyan ott ugyan abban a ruhaban nem.

--
http://blog.htmm.hu/

+1
vf

Ez jó ötletnek tűnik, köszi!

+1

+1
Szinte biztos, hogy a száraz levegő okozza. Télen a fűtés mellett, ha kellően rosszak a nyílászárók (azaz szelelnek), akkor igen alacsony tud lenni a páratartalom, akár 30% alatt is, ilyenkor pedig maradnak a kisülések a töltések kiegyenlítődésére.

Mérni is nehéz, ha nem figyelünk oda. <10% :S

+1 a száraz levegőnek. Szerezz be néhány igénytelen szobanövényt - pl. hibiszkusz vagy szobai futóka -, azok elég jól elvannak a panelban is. (Saját tapasztalat.)

Nálunk az irodában van ilyen szikrázás néha, de ott a száraz levegőhöz még hozzájön a padlószőnyeg is.

HAARP :)

'Sztatikus' az, nem 'statikus'.

Mea culpa - nálad a pont

Képzelem akkor milyen lehet a sztatikus IP cím. :)

Még minidig jobb mint a váltó áramú IP cím. :)

Sírok! :D

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

nekünk az egyetemen statikát tanítottak, a sztatika miben különbözik tőle, ha szabad kérdezni?? :)

Erre én is kíváncsi vagyok.

Az elméletem, hogy ugyanazt jelenti a kettő, magyarul bizonyára sztatikus lenne helyes, és lefogadom így is került a nyelvbe, csak mostanában nem divat (sőt, ciki?) leírni magyarosan külföldi szavakat.

Tévedsz, sztatikus, mint önálló szó nincs a magyarban. Statikus a helyes magyar írásmódja.
Szóösszetételeknél írjuk sz-szel: hidrosztatika, elektrosztatikus.

Sztátus-zimbóleum-e?
A németek meg úgy ejtették: nagifaszcioni lofaszjátekok.

Szószéttételekben meg úgy írjuk: sztátor - és nem stator. (A magyarok néha "állórészt" mondanak.)
Szóval elég zagyva ez a magyar nyelv - különösen terminus technicusok tekekintetében - mármint, ahogy a magyar nyelvtan órán tanultam.

A magyar már olyan, hogy mondja: ájbíem, de kiröhögi az ájbíem píszí-t. Mert következetes. :)

Mi barátnőmmel szoktunk rendszeresen szikrázni.
Múltkor sötétben, ahogy majdnem összeért az orrunk, úgy áthúzott az elektromosság, hogy simán lehetett látni a villanást :) Na meg csípett is rendesen :D
Aztán 2 napig nem mert megcsókolni :(

Még mindig jobb, mint ha a villámhárítódról pattan át a szikra, és 2 napig nem mer dugni :)

+1

LOL! Made my day. :D

Azért ennek az ölelés, érintés hiánya is feltétele, szóval eléggé valószínűtlen. Ha már fogják egymás kezét, azonos potenciálon vannak.

Különben télen a szárazabb levegő miatt sokkal gyakoribb probléma ez a nagy áramú, de rövid idejű kisülés, munkahelyen is szenvedek tőle, kellemetlen, több ízben elkapom a kezem, miután váratlanul megcsíp egy fém tárgy közelsége.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha leülök a gép elé, először mindig bütykökkel, "ököllel" érek hozzá a gépemhez, ha kisülés van, kevésbé kellemetlen, mintha az ujjbegyemen keresztül egyenlítödne ki a töltés :)

Sőt, egy fémházas toll még jobb, mert a nagy felület miatt az ember kezén kisebb lesz az áramsűrűség.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

made my day

Pedig ha máshol pattanna át, lehet még élvezné is. ;-)
De az eredeti kérdésre: +1 a száraz levegőre, de tud ilyet csinálni a túl vastagon lakkozott parketta is. Ha sokat csoszogsz a rajta zokniban, és ügytelenül elszigetelték a faltól körben, akkor biza okozhat ilyet.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Itt mindkettő adott: Parketta is, száraz levegő is.
Akkor valószínűleg ezek okozzák a jelenséget :)

+1
Mikor a mosogatóhoz "húzok át" az kevésbé kellemetlen, mint mikor az ajakpiercinghez :/
Mellesleg a gépemet is sikerült már úgy megcsapnom, hogy pár másodpercre megnémult a Youtube

Csók előtt érintsétek meg egymás tenyerét, ott kevésbé fáj a szikra.

+1

Hígul a szakma :-).

Parketta, vagy laminált padló? Az utóbbi műanyag, az olcsóbbja kifejezetten "műszálas iskolaköpeny a '80-as években" effektet produkál.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Új járólapnál, parkettánál lehet ilyen. Egy korábbi melóhelyemen is ez volt. Aztán ahogy bekoptak a dolgok megszűnt a jelenség.

Nem a kopás, a szennyeződés miatt. A részben ionos szennyeződés a párában oldódva vezető elektrolitot alkot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát lehet, nem tudom. Akkor pontosítva: idővel (kb 2 hónap) megszűnt a jelenség. :-)

Szvsz szaraz a levego, vegyel egy paratartalom merot, es igyekezz a leveo paratartalmat 40-50% kozott tartani!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Feliratkozom. :)

Szerintem gagyi (szar műanyag bevonatos) a parketta. Illetve az nem is parketta, hanem valami laminált szar. Persze a jelenséget elősegíti a száraz levegő is, de a főbűnös tuti a burkolat lesz.

Nos, vagy a föld szív csakráját találtad meg és az interferál a mobiloddal, vagy mégis van ott nem kevés műszál, amit értelmes körülmények között csinálhatsz a dologgal, hogy párásítasz intenzíven ultrahangos párásítóval, magas fokozaton napi 6 - 8 liter vizet felhasználva. Ettől legalább nem gyűlik fel a rengeteg elektron rajtad.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Nekünk az iroda kezd borzasztó lenni ilyen szempontból... Régebben valahogy nem volt ennyire jellemző (sőt, egyáltalán nem). Az utóbbi pár hónapban, már nem csak engem, hanem a kollégákat is csípi. Néha olyat csíp, hogy elzsibbad az ujjbegyem. Többször volt már, hogy géphez hozzáérve, elment a monitorról a kép pár másodpercre, vagy az USB hub nyomott egy RESET-et, amit a konzolra gyönyörűen írt is. Egyszer volt, hogy ilyen szikra miatt újra is indult egy gép.
Szóval valamit tenni kellene....
--
"Sose a gép a hülye."

Pár éve az egyik egyetemen volt ilyesmi. A falon lévő képkeret, a műanyag italautomata, meg minden szikrázott ami csak lehetett. :)
A végső megoldás az lett, hogy visszaszedték a lamináltat, és talán méteres távokkal ragasztottak le 3M öntapadós rézszalagot a betonra, és adtak neki egy EPH vezetőt.
Meg is szűnt.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Erről tudsz valamit mondani, írni? Sose hallottam még ilyenről.
--
"Sose a gép a hülye."

Annyira nincs mit mondani róla.
Fel lett újítva egy 4*6 méteres fénymásolóhelyiség, a régi pvc helyett laminált lett. Ugyanazok a bútorok, gépek kerültek vissza, a beköltözésnél már jelentkezett a probléma. Jött egy mérnök megnézte, adott pár javaslatot, de azzal indított, hogy mielőtt bármit csinálunk váni kellene előtte. Pár hétig úgy lett hagyva "hátha elmúlik" felkiáltással. Nem múlt el. Akkor mindent kipakoltak, lamináltat felszedték, és a fenti sztori lett. Egyik sarokban kapott egy EPH vezetőt, a másik vége pedig rá lett akasztva a fűtési rendszer csöveire. Utána jó lett.
Ilyen szalag lett használva: http://www.tme.eu/html/HU/3m-rezszalag/ramka_1945_HU_pelny.html
Szerk.:
Sosem derült ki mi okozta, de páran a laminált, és az alatta lévő alátétfólia kölcsönhatására gyanakodtunk.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem kell semmiféle kölcsönhatás. A fólia is, illetve a laminált padló műanyag rétege is nagyon jó szigetelő. Ennél több nem kell.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A kérdés inkább az, hogy miért nem minden laminált padló viselkedik így...

Pl mert nem szigetelődik el az ásvány alapú faltól? (tégla, beton, vakolat, stb)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Illetve nem kerül mindenhol alá az a habosított műanyag padlókiegyenlítő/zajcsökkentő szőnyeg, ami versenyben van a Van der Graaf generátorral.

a párazáró fólia alapfelszereltség, anélkül ugrik a garancia, ha felpúposodik a padló. A falak mentén pedig tartani kell 1,5cm dilatációs hézagot a hőtágulás, mozgás, stb miatt (különben szintén púposodás veszély áll fenn). Így ha szabványosan telepítették le a laminált padlót, akkor az bizony "földfüggetlen" és "kondenzátorként" működik.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A 3M szalagról gondoltam, hogy mesélj, illetve hogy ki mit és hogyan csinált... Akár én is meg tudom csinálni, vagy ehhez valami nagy szaktudomány kell?
Mennyi ennek métere?
--
"Sose a gép a hülye."

Semmi extra nem volt.
A portalanított aljzatra le lett ragasztva minden faltól 20cm-re, és ezekkel párhuzamosan max 1m távolsággal lettek ragasztva a csíkok. Így gyakorlatilag felkockáztad az területet. Mivel a vezető anyagú ragasztóval lett rendelve, így a kereszteződéseknél nem volt semmi teendő. A helyiség számunkra szerencsés elrendezésű volt, az egyik végében radiátor, a másikban tipikus beépített szekrénybe rejtett kézmosó. Simán rá lett ragasztva az előtte fémtisztára takarított csövekre de falon belül. A mérnök ezt határozta meg.

Azaz te is meg tudod csinálni.

Szerintem a métere ennek is 1000mm. :D (nem tudom az árát)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nekünk is pont ilyen radiátor-beépített szekrény felállás van az irodába... :)
--
"Sose a gép a hülye."

a fenti linken nettó ~400 és ~2000Ft között van méter szélességtől, vastagságtól, hossztól, kialakítástól függően.

.

Én mostanában vettem észre, hogy a sötét folyosón (szürkület), amikor a kulcsot dugom az ajtózárba szép kis ívet húz(ok) !

Én plázákban járkálva szoktam feltöltődni, aztán amikor hozzáérek valakihez szépen megrázom az illetőt. Még rosszabb, amikor a fém falhoz érek hozzá, mert az nekem fáj.

fém falhoz érek hozzá

Bunkerban élsz vagy tengeralattjárón? :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézz körben az Alléban, a szokásos dekoráció része :)

Pl: http://www.proidea.hu/termekalkalmazasok-5/dalhem-ribba-az-alleban-2658/fuma_alle_dalhem_falburkolat_500.jpg

Balra fém fal, fém oszlopok, de a mozgólépcső kapaszkodójánál is könnyű hozzáérni a gumi alatti fémhez.

Nem kell. Elég ha az okosok pár négyzetméter vaslemezt raknak a tapéta alá, hogy az iroda futó projectjeit ki lehessen mágnessel függeszteni.
Meg láttam már nem kevés irodát szendvicspanel épületben is...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerk.: Dupla.