Sztatikus elektromosság a lakásban

Elég sok elektromosságban (is) járatos kolléga van itt, ezért bedobnám ezt az OFF kérdést, hogy nektek mi a véleményetek:
Nemrég költöztem egy lakótelepi 6. emeleti panelbe, ahol (számomra) szokatlanul nagy a sztatikus elektromosság. Szinte bármilyen fémtárgyat érintve "kisülök", annak ellenére, hogy a lakásban nem nagyon vannak műanyagok (járólap van és parketta, nem műanyag padló vagy szőnyeg) és a ruhatáram sem túl műszálas. Korábbi lakásomban nem tapasztaltam ilyesmit - csak a normális szinten.
Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni ellene?
Nekem egyetlen ötletem, hogy az egész panelháznak a földelő, EPH rendszere nincs egészen rendben :( Vagy lehet ez egy "normális" side effect-je mondjuk a házközponti fűtés kígyózó csőrendszerének? (eddig csak egyedi fűtéses lakásokban éltem)

Hozzászólások

Az EPH-ra gyanakodnék, de lakáson belűl is nézz körül: úgy 20 - 30 éve még javában használtak alu-kábeleket, amit azóta az idő vasfoga megrágcsált, korabeli bakelit elemek pedig elhmvadtak. Én is jártam már úgy panelházban, hogy a fal és az össze fémbútor rázott.

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Nem a 230 V rázza, nem az alu kábel, vagy azok szigetelése a gondja. Mindössze annyi, hogy el van szigetelve mindentől. Szigetel a padló, a zoknija, a járólap, száraz a levegő, semmi nem viszi el a töltéseket, így a teste ellebeg potenciálban a berendezési tárgyaktól.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztos vagy benne, hogy nem az a gond? Néhány hónapja hasonló problémák kezdődtek nálam is. Majd később cserélni kellett a komplett kábelezést, mert a már a falon belül izzottak a kábelek. Nem mellékesen azalatt a hónap alatt, míg kiderült a probléma (amikor már látszott is a füst) fél éves villanyszámlának megfelelő fogyasztás született... Illetve már előtte rendszeresen, heti szinten kellett izzókat cserélgetni azon a körön.

Persze lehet, hogy csak szar a parkettája.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Két különböző problémáról beszélünk. Az eredeti probléma elektrosztatikus feltöltődés volt, amit a környezettől való elszigeteltség okoz. Ettől még lehetnek rosszak a kábelek is a falban, csak annak semmi köze az eredeti problémához. Amit te írsz, az valóban kábelezési gond, de nem is elektrosztatoikus feltöltődésben nyilvánul meg a következmény.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mint írtam hasonló probléma. A topicindító problémáján túl felmerült apróbb gondokat is leírtam, ami lehet neki is van, csak nem vette figyelembe.
De most elmondom: Elektrosztatikus feltöltődés felém is volt rendszeresen. Én ráztam, nem csak kilincs engem. (hordozhattam is a töltést, tehát biztosan nem CSAK a helyi fémtárgyak rázásáról volt szó).
Ez is a kábel csere után megszűnt, pedig a ruháim ugyanazok, a padlóm, falam ugyanaz.

Viszont azt sem zártam ki, hogy más legyen a gondja, csak felvetettem.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Én ráztam, nem csak kilincs engem.

Eddig úgy tudtam, a feszültség potenciálkülönbség, így aztán nem értelmezhető az, hogy te rázod a kilincset, vagy a kilincs téged. Csak azt mondhatjuk, a töltéskiegyenlítődés egy kisülés, villamos áram formájában történik.

Ez az elektrosztatikus felfordulás tipikusan téli, száraz levegőhöz kapcsolódó probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra akartam célozni, hogy én voltam a töltés hordozó, és csak kisült, nem úgy, mint a mosógép, hogy rátenyerelek és folyamatosan ráz... :)

"Ez az elektrosztatikus felfordulás tipikusan téli, száraz levegőhöz kapcsolódó probléma."
Ok!

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ha csak annyi a problema, hogy ha hozzaersz valami fem targyhoz kisulsz, akkor valoszinuleg csak tul szaraz a levego (a futestol). Parasits egy kicsit es nezd meg mi tortenik, ha parasabb a levego az mar konnyebben levezeti rolad az extra toltest.
Esetleg erdemes lehet oblitot cserelni, nehany olcsobbal en is szortam a villamokat mint Zeusz, masikkal meg ugyan ott ugyan abban a ruhaban nem.

--
http://blog.htmm.hu/

+1 a száraz levegőnek. Szerezz be néhány igénytelen szobanövényt - pl. hibiszkusz vagy szobai futóka -, azok elég jól elvannak a panelban is. (Saját tapasztalat.)

Nálunk az irodában van ilyen szikrázás néha, de ott a száraz levegőhöz még hozzájön a padlószőnyeg is.

Sztátus-zimbóleum-e?
A németek meg úgy ejtették: nagifaszcioni lofaszjátekok.

Szószéttételekben meg úgy írjuk: sztátor - és nem stator. (A magyarok néha "állórészt" mondanak.)
Szóval elég zagyva ez a magyar nyelv - különösen terminus technicusok tekekintetében - mármint, ahogy a magyar nyelvtan órán tanultam.

A magyar már olyan, hogy mondja: ájbíem, de kiröhögi az ájbíem píszí-t. Mert következetes. :)

Mi barátnőmmel szoktunk rendszeresen szikrázni.
Múltkor sötétben, ahogy majdnem összeért az orrunk, úgy áthúzott az elektromosság, hogy simán lehetett látni a villanást :) Na meg csípett is rendesen :D
Aztán 2 napig nem mert megcsókolni :(

Azért ennek az ölelés, érintés hiánya is feltétele, szóval eléggé valószínűtlen. Ha már fogják egymás kezét, azonos potenciálon vannak.

Különben télen a szárazabb levegő miatt sokkal gyakoribb probléma ez a nagy áramú, de rövid idejű kisülés, munkahelyen is szenvedek tőle, kellemetlen, több ízben elkapom a kezem, miután váratlanul megcsíp egy fém tárgy közelsége.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig ha máshol pattanna át, lehet még élvezné is. ;-)
De az eredeti kérdésre: +1 a száraz levegőre, de tud ilyet csinálni a túl vastagon lakkozott parketta is. Ha sokat csoszogsz a rajta zokniban, és ügytelenül elszigetelték a faltól körben, akkor biza okozhat ilyet.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Parketta, vagy laminált padló? Az utóbbi műanyag, az olcsóbbja kifejezetten "műszálas iskolaköpeny a '80-as években" effektet produkál.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Új járólapnál, parkettánál lehet ilyen. Egy korábbi melóhelyemen is ez volt. Aztán ahogy bekoptak a dolgok megszűnt a jelenség.

Szvsz szaraz a levego, vegyel egy paratartalom merot, es igyekezz a leveo paratartalmat 40-50% kozott tartani!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> vegyel egy paratartalom merot,

En a paprikasat javaslom, a hagymas tejfolosnek olyan labszaga van.
Bar olyan mintha a paprikasat is ugyanazon a gyartosoron csinalnak, mert hatarozottan hagymas-tejfolos utoize van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem gagyi (szar műanyag bevonatos) a parketta. Illetve az nem is parketta, hanem valami laminált szar. Persze a jelenséget elősegíti a száraz levegő is, de a főbűnös tuti a burkolat lesz.

Nos, vagy a föld szív csakráját találtad meg és az interferál a mobiloddal, vagy mégis van ott nem kevés műszál, amit értelmes körülmények között csinálhatsz a dologgal, hogy párásítasz intenzíven ultrahangos párásítóval, magas fokozaton napi 6 - 8 liter vizet felhasználva. Ettől legalább nem gyűlik fel a rengeteg elektron rajtad.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Nekünk az iroda kezd borzasztó lenni ilyen szempontból... Régebben valahogy nem volt ennyire jellemző (sőt, egyáltalán nem). Az utóbbi pár hónapban, már nem csak engem, hanem a kollégákat is csípi. Néha olyat csíp, hogy elzsibbad az ujjbegyem. Többször volt már, hogy géphez hozzáérve, elment a monitorról a kép pár másodpercre, vagy az USB hub nyomott egy RESET-et, amit a konzolra gyönyörűen írt is. Egyszer volt, hogy ilyen szikra miatt újra is indult egy gép.
Szóval valamit tenni kellene....
--
"Sose a gép a hülye."

Pár éve az egyik egyetemen volt ilyesmi. A falon lévő képkeret, a műanyag italautomata, meg minden szikrázott ami csak lehetett. :)
A végső megoldás az lett, hogy visszaszedték a lamináltat, és talán méteres távokkal ragasztottak le 3M öntapadós rézszalagot a betonra, és adtak neki egy EPH vezetőt.
Meg is szűnt.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Annyira nincs mit mondani róla.
Fel lett újítva egy 4*6 méteres fénymásolóhelyiség, a régi pvc helyett laminált lett. Ugyanazok a bútorok, gépek kerültek vissza, a beköltözésnél már jelentkezett a probléma. Jött egy mérnök megnézte, adott pár javaslatot, de azzal indított, hogy mielőtt bármit csinálunk váni kellene előtte. Pár hétig úgy lett hagyva "hátha elmúlik" felkiáltással. Nem múlt el. Akkor mindent kipakoltak, lamináltat felszedték, és a fenti sztori lett. Egyik sarokban kapott egy EPH vezetőt, a másik vége pedig rá lett akasztva a fűtési rendszer csöveire. Utána jó lett.
Ilyen szalag lett használva: http://www.tme.eu/html/HU/3m-rezszalag/ramka_1945_HU_pelny.html
Szerk.:
Sosem derült ki mi okozta, de páran a laminált, és az alatta lévő alátétfólia kölcsönhatására gyanakodtunk.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

a párazáró fólia alapfelszereltség, anélkül ugrik a garancia, ha felpúposodik a padló. A falak mentén pedig tartani kell 1,5cm dilatációs hézagot a hőtágulás, mozgás, stb miatt (különben szintén púposodás veszély áll fenn). Így ha szabványosan telepítették le a laminált padlót, akkor az bizony "földfüggetlen" és "kondenzátorként" működik.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Semmi extra nem volt.
A portalanított aljzatra le lett ragasztva minden faltól 20cm-re, és ezekkel párhuzamosan max 1m távolsággal lettek ragasztva a csíkok. Így gyakorlatilag felkockáztad az területet. Mivel a vezető anyagú ragasztóval lett rendelve, így a kereszteződéseknél nem volt semmi teendő. A helyiség számunkra szerencsés elrendezésű volt, az egyik végében radiátor, a másikban tipikus beépített szekrénybe rejtett kézmosó. Simán rá lett ragasztva az előtte fémtisztára takarított csövekre de falon belül. A mérnök ezt határozta meg.

Azaz te is meg tudod csinálni.

Szerintem a métere ennek is 1000mm. :D (nem tudom az árát)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Felhoznám újra a témát... 2-3 hete indult meg a fűtés, és ezzel egy időben újra a szikrázás.
Az irodában a radiátorok teljesen el vannak zárva. Körbe vagyunk fűtve minden oldalról, csak az ablak fala szabad, plusz a a gépek is fűtenek, így egyáltalán nem kell. Ennek ellenére tény, hogy rettentő száraz a levegő. Reggel mikor beérek, érzem ahogy 1 órán belül kiszárad a szemem, a szám, sőt még a bőröm is. Próbálunk párásítani, amennyire lehet. A hidegpárásító nem jó, mert "ködöt" csinál, illetve mindenen ilyen nagyon finom fehér por lesz idővel. Így marad a melegpárásító - a vízforraló. Van, hogy napi 4-5 kancsó vizet elforralok ("imádja" ám a vízforraló az ilyen 20-30 perces meneteket nyitott tetővel...), ennek ellenére bizsereg rajtam a ruha, és minden ráz. Hihetetlen, de a ruhával pl. az van, hogy ha rajtam volt mondjuk a farmer egy nap, amikor az irodába voltam, este otthon leveszem, ha másnap reggel felveszem, még akkor is érzem hogy bizsereg.
Van, hogy csak azért mosok fel jó vizesen hagyva a padlót, hogy legyen egy kis pára....
Emellett mindkét radiátoron van már párásító tartály, illetve van 4 cserepes virág is az irodába.
Szóval, ötleteket várnék, hogy mit lehet csinálni... Sólámpa? Szobaszökőkút? :)

:(

szerk: Itt egy videó, ezt tavasszal csináltam, amikor MÉG volt fűtés: https://www.youtube.com/watch?v=URpF9ybqp9Y
Látható és hallható a szikra, hogy még a telefon mikrofonja is pattan a kisüléstől. kb. 10-15 másodperc, és a kísérlet megismételhető... Ennyire durva.

--
"Sose a gép a hülye."

A léggyökereivel a kókuszháncsba könnyebben bele tud kapaszkodni. Illetve adnak hozzá néhány rögzítő elemet, amit bele tudsz szúrni a kókuszrészbe és megtartja az indát addig, amíg bele nem nő a léggyökere. Kinézetre ilyet keress, de kertészeti boltban lehet, hogy olcsóbban megkapod.

:-D Ismerem a viccet. Egyébként igen, az asszonnyal közös tulajdonban, de ő tartja karban, én csak a technikai részbe szoktam besegíteni. Én csak néha nézem a HalTV-t (400 literes), nincs rajta reklám és mindig változatos az adás.
Meg van egy kisebb is, de az "csak" 60 literes.

Viszont ha már akvárium: az egyik pesti szállodában volt a recepció előtt egy ovális asztalka, aminek az alja egy ovális akváriumnak volt megcsinálva.

nno, most néztem a dátumot :O

a sólámpát kerüld el, mindenbe belediffundál a só ,és szétszed a környezetében mindent //ezt a jó tulajdonságát nem reklámozzák :):):)//
az ultrahangos porlasztó szétfröcsögteti a vizet ...
talán a laminált padlót kellene antisztatizáló tisztítóval
felmosni, a klinn ablaktisztító is jó, ha hirtelen nincs más kéznél, de hosszútávon drága
klóros vízzel + ne moss fel ... :):):):)

_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Az iroda méretétől függően én maradnék a hidegpárásítónál, desztillált vízzel (már csak áramfelvétel miatt is). Utóbbi nem okoz fehér port. A drágább párásítók tudják mérni is a relatív páratartalmat, és akár automatikusan lekapcsolnak a kívánt szint elérésekor.

Vennék továbbá egy olyan digitális hőmérőt, ami tud páratartalmat mérni, hogy pontosan számszerűsíthető legyen a probléma mértéke. Az emberi test számára a 40-60% közötti relatív páratartalom az ideális.

A radiátorokon lévő párásító tartályok mit sem érnek, ha a radiátorok el vannak zárva... pont a meleg gyorsítaná meg a párolgást.

Annyira tudom irigyelni ezt a problemat ( a vigyorgo arcos smileyt kihagyom mert a hup ugy nez ki nem tamogatja es levagja a tovabbi szoveget)
Nalunk pont hogy egy paramentesito gep beiktatasaval sikerul 60-70% kornyekere letornaszni a paratartalmat, igy mar a ruhak sem budosodnek a szekrenyben, nalunk viszont nyaron kell neha parasitani ami meglepo, parasitobol en is ultrahangosat ajanlok deszt vizzel mert a sima vizzel a vizminosegtol fuggoen kellemetlen szaga is lehet, ja es szelloztetni rendszeresen

Teljesen megértem a problémát, hidd el, mert otthon meg fordított a helyzet.
Napi kétszer kötelező szellőztetni, mert egyébként penészedik az összes sarok és szekrény hátulja. Ha mosás van, akkor fel kell venni a fűtést, legalább 23-24 fokra, és napi 3-4 szellőztetés kell ahhoz, hogy 3 nap alatt megszáradjanak a ruhák. Ha ez nincs meg, akkor 4-5 nap alatt se szárad meg -> a szárítón bebüdösödik, beposhad. Az ablak alsó 10 centijén gyöngyözik a víz, az ablakpárkányon és az ablak alatt pocsolyába áll a kicsapódott víz.
Valahogy egy légszivattyút kellene csinálnom otthon és az iroda közé, és mindkét helyen megoldva a probléma. Csak még nem jöttem rá, hogy pár km távolságot hogy lehet kivitelezni. :) Mondjuk egy mobil fekete lyuk hasznos lenne, ez esetben a munkába járás is egyszerűbb lenne. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Az üveg, pontosabban az üvegezés távtartója szigetel rosszul. Ha gáztűzhely van a konyhában, akkor ott van (kell lennie) légbeejtőnek (ha nincs, akkor asap pótóltasd - egy gázos felülvizsgálat során gyakorlatilag kizárhatnak a szolgáltatásból) - lakószobákba nem szoktak rakni alapesetben, miközben igencsak hasznos tud lenni.

+1

Mondjuk az igazán hasznos az egy hővisszanyerős központi gépi szellőztető - csak éppenséggel azt utólagosan felettébb nagy szívás beépíteni, ha nem úgy lett már eleve a lakás/ház kialakítva. Mindenki gyúr ezerrel a légtömör nyílászárókra, miközben arra nem gondol, hogy utána hogyan lesz levegő a lakásban. A megfelelő hőmérsékleti és páraviszonyok biztosítása a komfortérzet szempontjából rettentő fontos dolog, mégsem gyúrnak erre az egyébként aranyáron árult új építésű lakásoknál - de az aranyáron kínált "modern" irodáknál is igen komoly problémák vannak ezen a téren.

A kérdés az, hogy a szoba külső falába lehet-e ilyesmit beépíteni (homlokzat vagy belső udvar, van-e olyan erkély, amire nincs gázkonvektor csöve kivezetve, stb.). Ha nincs lehetőség rá, akkor csak a higrós légbeejtő marad, ami energiaveszteséggel jár - de legelább lesz levegő - _ha_ van lehetősége az elhasznált levegőnek valamerre távozni. (Vizesblokkból és/vagy konyhából szokott elszívással, vagy előbbinél nyílt égésterű gázkészülék kéményén át.)

Ezt nézd meg: Marley ventillátor
Önmagában 1db is működik, de az az igazi, ha több van felszerelve és szinkronban hajtva.
(az egyik beszív kívülről - ilyenkor az eddig felmelegedett kerámia elemek átadják a hőt a friss levegőnek - a másik pedig "kifúj" ezáltal felmelegszik benne a kerámia elem)

Egyébként igazad van, pl a plázában, irodában nagyon durva megtakarítást lehetne elérni hővisszanyerő szellőztetéssel.

Az ablak alsó 10 centijén gyöngyözik a víz, az ablakpárkányon és az ablak alatt pocsolyába áll a kicsapódott víz.

Tippre csak 2rétegű ablakod van 3rétegű helyett. Én ezt úgy oldottam meg év elején, hogy lefóliáztam az összes ablakot: ez egy átlátszó fólia, az üveg és a külső keret szintje közötti levegőt "bezárod" vele. Ezzel kvázi +1 réteget adtál az ablaknak. Azóta nem csapódik ki az üvegen a víz, és persze a fólián sem. Tessa márkájú a fólia, Obi-ban v. Auchan-ban szokták árulni, kb. 6mx2m van 1 dobozban, nem túl olcsó a m2-re levetített ára. Pöcsölős méretrevágni és felrakni 2 oldalú ragasztóval a keretre, de ahol felraktam ott elértem vele némi javulást.

Nekem a következők a tapasztalataim:

Korábban a lakásban szárítottuk a mosott ruhát (nyáron a teraszon). Meg is jelent a penész a sarkokban, főleg az északi falon. Annak ellenére, hogy nem tökéletesen záródó fa ablakkereteink vannak, és naponta szellőztetünk 10-15 percet. Egy szárítógép üzembe állításával ez megszűnt, és azáltal, hogy a fürdőszobába szereltem egy olyan ventilátort, ami 85% páratartalomnál bekapcsol, és a szabadba fúj ki. Ha nem kapcsol be, akkor is biztosít légcserét a lapátok között. Azt vettem észre, hogy a legmagasabb a lakás páratartalma tavasszal és ősszel.
De korábban dolgoztam olyan irodában, ahol túl alacsony volt a páratartalom, és minden rázott, amihez az ember hozzáért. Ezt egy bizonyos anyagú cipőtalp okozza, ami az embert elszigeteli és a súrlódás hatására feltöltődik. Ezenkívül kerülni kell a műszálas ruházatot. Szerintem a párásítók nem sokat érnek. A radiátorra tett változat semmiképpen, max. szobadísz. Az ultrahangos hidegpárásító talán (mi is használtuk panelban), de a teljes légtérre vonatkoztatva több liter vizet kell bejuttatni a légtérbe, hogy néhány %-ot emelkedjen a páratartalom. A közelében levő dolgokat (könyvek, bútorok) tönkreteszi a lecsapódó pára, távolabbra pedig nem hat. Bababoltokban kapható többféle. Itt találtam egy RH kalkulátort:

https://www.lenntech.com/calculators/humidity/relative-humidity.htm

Én mostanában vettem észre, hogy a sötét folyosón (szürkület), amikor a kulcsot dugom az ajtózárba szép kis ívet húz(ok) !

Nem kell. Elég ha az okosok pár négyzetméter vaslemezt raknak a tapéta alá, hogy az iroda futó projectjeit ki lehessen mágnessel függeszteni.
Meg láttam már nem kevés irodát szendvicspanel épületben is...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

- a panel mindig száraz, párásíts ...//száríts 1-2 pólót a szobában, az is működik//
- tarts szobanövényt, ha bírja a klímát //volt ahol a kaktuszunk kiszáradt :O//
- használj hematit gyűrűt, karkötőt, azon "lassan" történik a töltésátadás, nincs átütés //kisebb eséllyel teszed tönkre a gépedet//
- a parketta lakkozott, tehát műanyag //:):):)// keress hozzá antisztatizáló tisztítószert //kerüld a klóros tisztítókat, attól minden csattog//
- a bútorokhoz való tisztítópaszták is antisztatizálnak, érdemes azokat is átkenni, a bútor elég nagy felület
- a függönyökhöz is antisztatizáló öblítőt használj, sokat számít

az EPH rendszer valóban nincs rendben a panelben, de nem azért sülsz ki, attól a számítógéped doboza ráz ...

panelben lakom, mi is +szívtuk ezt ...
:):):)

_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Hasonló probléma lett nálunk is a munkahelyen. Pár hete ráz a kilincs, meg mindenféle fémből készült cuccok. De durván. Legutóbb kipróbáltam: megfogtam a kilincset, megrázott. Vártam 2-3 percet, és megint megfogtam. Ugyanúgy durván megrázott. Aztán kb. 30 sec múlva megint megfogtam, és akkor is megrázott, de nem olyan durván. Ez is csak simán sztatikus dolog lenne? Hogyan lehet ennek utánajárni, mi okozza?

Mi nem szoktuk merni éppen a para miatt... Mármint paráztunk, ezért nem mertünk szólni.

Viccet félretéve vigyél be egy páratartalom-mérőt. Ha 40% alatt van, akkor lehet gyanakodni az elektrosztatikus feltöltődésre. Sőt a légzőszerveknek sem tesz jót. A kollégák elkezdenek krákogni, köhécselni. Sajnos nagy egylégterű iroda optimális páratartalmát (40 -60%) nem könnyű beállítani, hacsak nem része a központi hűtő-fűtő klimatizáló rendszernek. Gyakran kispórolják...

Párásítani kell. Klímát elfelejteni, ablakot nyitni. Növényeket berakni. Radiátorra párásítót rakni. Párásítani bármi áron.
Hotelekbe szokott amúgy még nagyon durván száraz levegő lenni, nekem volt olyan, hogy a szobában este 1-2 óra alatt teljesen kiszáradt a bőröm vagy a szám széle. Paraszt, de én azt szoktam, hogy a zuhannyal fellocsolom a szobába a szőnyegpadlót.
--
"Sose a gép a hülye."

Azt a thread necromancer mindenit, en is besz*ptam.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....