Debian desktopnak

 ( nc | 2004. szeptember 27., hétfő - 11:14 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Léteznek úgy nevezett meta-package-ek, amelyek tulajdonképpen csak dependenciákat tartalmaznak. Ilyenek pl. a gnome és a kde nevű csomagok.
Tehát egyszerűen [code:1:84c257c26d]apt-get install kde[/code:1:84c257c26d] vagy [code:1:84c257c26d]apt-get install gnome[/code:1:84c257c26d]
Egyébként szintén standard parancs az apt-cache.
Pl. az [code:1:84c257c26d]apt-cache search gnome[/code:1:84c257c26d] kiírja azoknak a csomagoknak a nevét, amelyeknek a nevében vagy leírásában szerepel a gnome szó. Az [code:1:84c257c26d]apt-cahce show csomag[/code:1:84c257c26d] pedig megjeleníti az adott csomag leírását.
Ezt a szöveget is Debian desktop felületről írom, KDE alól.

A Debiant szeretem a legjobban, mivel szerveren nekem bevált, és így kétféle rendszert használok, mást desktopon és mást szerveren. Szóval, inkább az az indok, hogy egységes rendszert használjak, de azt hiszem, nincs Debian beállításra időm egy munkahelyen.

Első két bekezdés törölve, hiszen te ismered a Debiant :)

hmm. Viszont a kérdésre még nem válaszoltam igazán, hogy érdemes-e debiannal vacakolni míg a suse megvan pillanatok alatt. Na. Ha csak hasraütésre akarsz váltani egyet, akkor nem. Ha jól működik a SuSE és meg vagy elégedve vele akkor sem. Ha unatkozol és ki akarsz próbálni valami újat akkor igen. De otthon, nem a vállalatnál :) Ha pénzügyi dolgok miatt kötelező váltani akkor meg úgysincs más választás (de előbb már írtam, nem tudom pontosan, hogy mi vonatkozik a SuSE-ra). Használható az a Debian, ettől nem kell félni. Nekem sokkal kényelmesebb még akkor is, ha egy-egy hw beállítása több időt vesz igénybe. Elvégre új hw-t ritkán szerzek be, a gép előtt viszont napi 12-14 órát is eltölt az ember. ;)

Nade válaszod alapján van mit dolgoznod, szerintem felesleges lenne időt pazarolni erre a cserére. Sajna ezt kell mondanom debian fan-ként is. ;)

Sztm megéri debiant felrakni. Egyszer meg kell szenvedned mindenért, de aztán érteni fogod a mit-miért-hogyan kérdésekre adott választ :).

Szóval, ha akarod [b:9e57a01ad5]érteni[/b:9e57a01ad5] a linuxod működését, érdemes átállni (Debianra/Slakcware-re).

debian jol birja ujratelepites nelkul:
jo otlet, beirom a "debian +/-" reszbe;
en 2 ev alatt 3x telepitettem debiant; az elso ketott eros ganyolas miatt kellett;

Érdemes a gentoo-t is megnézned. Ha elég gyors a processzor (>=1000Mhz) a gentoo imho nagyon jó választás destopra.
Bár egyelőre még hiányoznak olyan általános gui-s beállító adminisztárló programok hozzá mint a yast2, ezeket pótolja a nagyon jól megírt és áttekinthető dokumentáció.
Programcsomagok installálása gentoo talán a legegyszerűbb, általában csak egy emerge csomagnév. Amikor nem, akkor le kell tölteni egy egy filet kézileg, többnyire licenszokokból, de ehhez igy egyételmű instrukciokat ad az emerge kimenete.

Pl. a Planeshift rpg forditása debianra igen bonyolult folyamat, még gentoo-n csak egy emerge planeshift.
A suse is csak addig kényelmes amég egy programcsomag megtalálható a suse dvd-n.

tasksel - aztán választhatsz összeállitásokból

[quote:95ec4a1904="prygme"]Érdemes a gentoo-t is megnézned. Ha elég gyors a processzor (>=1000Mhz) a gentoo imho nagyon jó választás destopra.
Bár egyelőre még hiányoznak olyan általános gui-s beállító adminisztárló programok hozzá mint a yast2, ezeket pótolja a nagyon jól megírt és áttekinthető dokumentáció.
Programcsomagok installálása gentoo talán a legegyszerűbb, általában csak egy emerge csomagnév. Amikor nem, akkor le kell tölteni egy egy filet kézileg, többnyire licenszokokból, de ehhez igy egyételmű instrukciokat ad az emerge kimenete.

Pl. a Planeshift rpg forditása debianra igen bonyolult folyamat, még gentoo-n csak egy emerge planeshift.
A suse is csak addig kényelmes amég egy programcsomag megtalálható a suse dvd-n.[/quote:95ec4a1904]

es akkor az MS fudol

[quote:92e3eb0a4c="norcrys"]Ti hogyan igazodtok el (apt-get-en kívűl mást nem) a csomagok között ha grafikus felületet raktok fel, mondjuk Gnome-ot? Vagy mindent felraksz és biztos minden működni fog?

Most ne hitvitát folytassunk, hanem szakmai érveket várok azoktól, akik évek óta sikeresen használnak Debian desktopot.[/quote:92e3eb0a4c]

Évek óta sikeresen használok Debian (GNU/Linux) rendszert a sima, asztali gépemen. sőt, az volt a nagy szerencsém, hogy az első szabad szoftverrendszerem úgy lett, hogy valaki kezembe nyomott egy deb-et, és azt mondta, nesze ba*g. Ez még a slink-es idők legvégén volt, aztán egy ideig nem foglalkoztam vele. Kezdetben én is dselect-eltem, viszont egy idő után már akár alkoholmérgezésben is tudod, hogy meyik az a néhány csomag, ami úgy alapba kell. Én még ma is előveszem néha $ módban a dselectet, hogy böngésszek, ha valami ismeretlen területen járok, de aztán egy másik termen # módban apt-get-tel rakom fel. Egy alap x-et az x-window-sytem-core al rakhatsz fel, bár én inkább begépelem azt a 4 csomagnevet, mert a sima xfonts-100dpi-t minek használnám? A munkakörnyezetnél ott vannak a sima metacsomagok, kde (ill. alapba kdebase), gnome (illetve alapba gnome-core) vagy xfce4. Én ez uróbbit rakom, de ez már magánügy. Általában heti 1-2 Debian deszktopot telepítek haveroknak. 4-ből egy már átállt, többször raktom noccosra is. Sima ügy. Néha 1-2 mellékesebb gépen kipróbálok más disztrókat is mondván, hogy na azon a gépen ez fog futni. Az az igazság, hogy mindig visszaérek a Debian -hoz. Könnyen menedzselhető, stabil, ó sebességű. Mindig rájövök, hogy egyszerűen ezt a legkönnyebb használni. Szerintem tényleg univerzális operációs rendszer.

[quote:f2b5beb825="rado"]Léteznek úgy nevezett meta-package-ek, amelyek tulajdonképpen csak dependenciákat tartalmaznak. Ilyenek pl. a gnome és a kde nevű csomagok.
[/quote:f2b5beb825]

Sot! Ilyen csomagok nemcsak leteznek, de ilyeneket csinalni is lehet!
Aztan a kesz csomagot felrakod a sajat repositorydba, es nincs mas hatra:
[code:1:f2b5beb825]
apt-get install gepterem
apt-get install tanarigep
[/code:1:f2b5beb825]
stb.

Raadasul, ha irsz hozza egy jo postinst scriptet, akkor meg a konfigokat is automatizalhatod.

[code:1:b304b2352a]
apt-get install discover tasksel kernel-image-2.6.8-1-686
[/code:1:b304b2352a]
aztan had menjen tasksel-ben a desktop ;-)
Ha egyformak a cliensek, akkor jol tud jonni, ha cp -a -val installalsz;-))

[quote:340e240cde="miq"]

Sot! Ilyen csomagok nemcsak leteznek, de ilyeneket csinalni is lehet!
Aztan a kesz csomagot felrakod a sajat repositorydba, es nincs mas hatra:
[code:1:340e240cde]
apt-get install gepterem
apt-get install tanarigep
[/code:1:340e240cde]
stb.
[/quote:340e240cde]

Es elarulod hogyan kell ilyet csinalni? :?:

En eddig a dpkg --get-selections es dpkg --set-selections segitsegevel jartam el. De ez a csinalok sajat meta-package-t megoldas is szimpatikusnak tunik.

Udv,
Totya

[quote:b6b7d5ae12="totya"]
Es elarulod hogyan kell ilyet csinalni? :?:

Udv,
Totya[/quote:b6b7d5ae12]
A legegyszerubb modszer:
[code:1:b6b7d5ae12]
apt-get install equivs
[/code:1:b6b7d5ae12]

Koszi! Megnezem.

Totya

hát nekem egy sarge install (alap + apache2 + php4 + mysql4 + x-window-system-core + kde + kde-i18n-hu ) majdnem 10 perc és minden működik az alapbeállításokkal. aztán persze lehet még testre szabni.

Hm. En laptopon es desktopon is debiant hasznalok (elobbi sarge, masik sid), es semmi bajom vele, kulonosebb szenvedesbe nem kerult bekonfignom. Mindketto TFT, semmi bajlodas nem volt a beallitassal, szoval nem tudom, hogy Neked mit kellett bajlodni vele. Meg talan az X beallitas lehet a legstrapasabb, de ugy vettem eszre, hogy a debian X csomag setup scriptje is teljesen korrektet csinalt. Mondjuk teny, hogy segit, ha tudod hogy melyik csomag mit csinal :) Ha meg valamilyen programot keresel, az apt-cache search legtobbszor utba igazit, hogy mit kell felraknod.

Egyszer ugy 4-5 evvel ezelott amikor meg Slink volt a stabil disztro (emlekszik meg valaki?) feltelepitettem a desktop rendszeremet. Azota szamtalan gepet tettem ala, szamtalan kernelt forditottam rajta, folyamatosan dist-upgrade -eltem, csereltem alatta filrendszert nem is egyszer, es meg most is ugyanaz a rendszerem van :-)
Sot a ha uj gepet (notebookot) veszek, ott is az a kiindulasi pontom, hogy atteszem az itthoni rendszerem a vasra. Ennek egy nagy elonye van... ha valamelyik gepem tonkremegy akkor egyik geprol megy a rendszer a masikra, uj kernel fordit (mert azert a vas mas), megszerkesztem az XFree86 configot aztan csokolom. Nekem ez a rugalmassag :-)

[quote:0f4f2b9685="norcrys"]Érdemes otthon vagy a cégnél Debiant használni desktopnak? Érdemes az időt azzal tölteni, hogy mondjuk az LCD monitorom beállításait bütyköljem, mert míg mondjuk Suse-n 5 perc, addig Debiannal képtelen voltam ugyanazt a minőséget elérni. Persze előbb-utóbb elleshető, mit is csinál mondjuk a Suse beállítószoftvere, de ez nem megoldás. Hogyan igazodok el a sok X-es csomag között is, volt egypár szívás mire rájöttem, hogy az N-edik csomagot még nem pakoltam fel. Ti hogyan igazodtok el (apt-get-en kívűl mást nem) a csomagok között ha grafikus felületet raktok fel, mondjuk Gnome-ot? Vagy mindent felraksz és biztos minden működni fog?

Most ne hitvitát folytassunk, hanem szakmai érveket várok azoktól, akik évek óta sikeresen használnak Debian desktopot.[/quote:0f4f2b9685]
5 perc? debconf segitsegevel kavezas mellett sincs 1 perc beloni. 5 perc alatt kezzel is meg lehet irni az X conf filejat (a default deb csomag filebol kiindulva).
A linux mar csak ilyen, olvasni kell, olvasni kell, olvasni kell...

En kb igy csinalom: apt-get install x-window-system gdm icewm

Ezzel felmegy minden alap, egy login manager es a kedvenc ablakkezelom is.
Amig nem igazan ismertem a debian fele csomagokat, suru
apt-cache search -oket nyomtam, ha valamirol nem tudtam hogy pontosan mi,
akkor pedig apt-cache show. Ezeket megnezni kb fel perc, az apt-get parancs beirasa utan, vagy man apt-get.

deta

[quote:e3a23c1493="trey"]Egyszer ugy 4-5 evvel ezelott amikor meg Slink volt a stabil disztro (emlekszik meg valaki?) feltelepitettem a desktop rendszeremet. Azota szamtalan gepet tettem ala, szamtalan kernelt forditottam rajta, folyamatosan dist-upgrade -eltem, csereltem alatta filrendszert nem is egyszer, es meg most is ugyanaz a rendszerem van :-)
Sot a ha uj gepet (notebookot) veszek, ott is az a kiindulasi pontom, hogy atteszem az itthoni rendszerem a vasra. Ennek egy nagy elonye van... ha valamelyik gepem tonkremegy akkor egyik geprol megy a rendszer a masikra, uj kernel fordit (mert azert a vas mas), megszerkesztem az XFree86 configot aztan csokolom. Nekem ez a rugalmassag :-)[/quote:e3a23c1493]

Ez tényleg erős érv a debian mellett!

[quote:abc8ae1bc5="trey"]Egyszer ugy 4-5 evvel ezelott amikor meg Slink volt a stabil disztro (emlekszik meg valaki?) [/quote:abc8ae1bc5]

Hat hogyne...!!!
2.0.xx kernel
lilo "1024-es macera"
kulon fontszerver az X-hez
kde 1.1.1 -et mar fel sem ismernek sokan a mai kinezetebol (tudasabol)kiindulva
stb...
:D

[quote:fb1db35daf="trey"]Egyszer ugy 4-5 evvel ezelott amikor meg Slink volt a stabil disztro (emlekszik meg valaki?) feltelepitettem a desktop rendszeremet. Azota szamtalan gepet tettem ala, szamtalan kernelt forditottam rajta, folyamatosan dist-upgrade -eltem, csereltem alatta filrendszert nem is egyszer, es meg most is ugyanaz a rendszerem van :-)[/quote:fb1db35daf]

Hasonlokepp vagyok en is. Azzal az extraval hogy architektura valtas is volt kozben, ketszer is. Nyilvan a binarisok lecserelodtek, es az uj gepet eloszor 0-rol huztam fel, de utana a configok meg a csomaglista meg minden atjott, es kb ugyanazt a rendszert kaptam vissza a masik gepen is (az egyetlen differencia kb a bootloaderben volt :). Aztan mikor kaptam uj desktop gepet, visszatertem x86-hoz, regi vinyo be, apt-get dist-upgrade, es ennyi volt.

Amit nagyon szeretek, az az hogy sose kellett upgrade miatt ujratelepitenem. Egyszeruen konnyebb volt upgradelni, mint ujratelepiteni (meg akkor is mikor a sarge installerje mar sokkal sokkal jobb, mint a regebbiek, es ~10 kerdes utan fent van a rendszer).

Mondjuk ha desktopot akar az ember, es ugyis uj rendszert tesz fel, es csilivilibbet, meg arra kihegyezettebbet, megis debian kozelit, akkor ajanlom az Ubuntu-t. Az evi 2 tervezett releasel meg a csomagok sem fognak olyan gyorsan elavulni, mint azt woody eseteben latjuk :/

Ubuntu? Még nem is hallottam róla...

[quote:0c476cf27d="norcrys"]Ubuntu? Még nem is hallottam róla...[/quote:0c476cf27d]

http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6910

1999-ben, meg a slink idejen haverom adott accot a debian szerverrere. En meg nekiestem egy UNIX kezdoknek konyvel probalgatni a parancsokat, olvasgatni a man lapokat. Aztan egy masik haverommal kiirattam CD-re. A feher CD-re alkoholos filcel rajzoltam egy szabvany tux-ot, aztan rairtam, hogy debian 2.1 Mikor eloszor sikerult feltelepitenem kiderult, hogy hamm :-)

Woody megjelenese idejen woody volt a sources.list -be irva.
Most pedig hagyni fogom a testing bejegyzest, mert nem szeretnem, ha elavulna a desktopom.

Debian jó is :)

Kb 2 éve, első ismerkedésként a linuxszal lett kiírva a woody cdre, annyit tudtam hogy kell ircre menni irssiből először, de szerencsésen megszerettük egymást a rendszerrel, ujrainstallálás csak rendszervinycsi halála miatt volt 1x...

Érdemes otthon vagy a cégnél Debiant használni desktopnak? Érdemes az időt azzal tölteni, hogy mondjuk az LCD monitorom beállításait bütyköljem, mert míg mondjuk Suse-n 5 perc, addig Debiannal képtelen voltam ugyanazt a minőséget elérni. Persze előbb-utóbb elleshető, mit is csinál mondjuk a Suse beállítószoftvere, de ez nem megoldás. Hogyan igazodok el a sok X-es csomag között is, volt egypár szívás mire rájöttem, hogy az N-edik csomagot még nem pakoltam fel. Ti hogyan igazodtok el (apt-get-en kívűl mást nem) a csomagok között ha grafikus felületet raktok fel, mondjuk Gnome-ot? Vagy mindent felraksz és biztos minden működni fog?

Most ne hitvitát folytassunk, hanem szakmai érveket várok azoktól, akik évek óta sikeresen használnak Debian desktopot.

Esetleg próbálkozhatsz a dselect-tel. Itt szekciókba szedve jeleníti meg a csomagokat.

Üdv!

Először is, van egy ismerősöm aki próbál ki mindenféle HW-t. Ő azt mondta hogy ha valamit Debianban vacak beállítani, akkor először egy Knoppix-al megnézi az adott HW-t. Mert az majd úgyis jól felismeri, és mégis csak egy cd-s debian disztrib.

Amúgy sikeresen használok Debian-t desktopra már jópár éve. Pontosabban a yast2 megjelenése óta, mert a régi gépemben nem volt annyi memória hogy a yast2-t tudja futtatni :) Szóval ez volt a váltás oka, nem pedig az hogy a Suse-val bajom lenne.

Beállítás: hát el kellett szöszölni vele egy darabig. Most már tudom hogy milyen csomagok vannak, jól működik a dolog. A magyar beállításokkal kicsit mindig vacakolok, de ezt kicsit a saját bénaságomnak tudom be, egyszer már fel kéne jegyeznem hogy mit milyen beállítással telepítek.

Hát nem tudom milyen érveket vársz. Nekem most nyilvánvalóan könnyebb beállítani egy Debiant bárminek, mint egy Suse-t. Múltkor egy haveromhoz mentem segíteni Suse-ban, és eléggé megszenvedtem vele. Ettől függetlenül nem hinném hogy az egyik roszabb lenne a másiknál, csak kicsit más, meg kell tanulni ha használni akarod. Ha sok gépen akarod használni cégnél, ne aggódj, olyan könnyen nem megy a debian sem tönkre :)

Viszont kíváncsi lennék hogy miért akarsz átállni debianra, honnan jött ez az ötlet? Hírek keringenek a SuSE ingyenességéről is. Mármint ha ez az ok. De ezt biztos jobban tudod ha használjátok.

Uff.