Itt az első POWER8 szerver, amelyet nem az IBM gyárt

Hozzászólások

Sőt az ubuntu szerencsés választás hozzá. A hardver meg néhány év múlva már támogatott is lehet. :)
Mottó: milyen raspájt webszervernek?

Ez egy gyökérség.

Amíg a nagy kéknek semmi de semmi nem számít a 20$-os részvényenkénti osztalékon kívül addig távol kell maradni tőle minden lehetséges módon.

Nagyon pozitív, hogy megjelenik egy új architektúra szélesebb körben, ami nem is rossz, de nem jobb mint a mostani intel/amd kiszolgálók.

Ez inkább egy fejlesztői szerver, amellett, hogy törekedtek a legjobbra.

Ennyiért nagyon drága és ha belevesszük, hogy mennyit kell vele szívni, mire valami elindul rajta, inkább hagyjuk is a pénzügyi részét.

Nem jobb mint a x86 szerverek? Dehogynem,csak pl. mondjuk az egy core-ra vetített teljesítményben, ami licenc szempontból nem lényegtelen. Az így megtakarított költség akár a vas árának többszöröse is lehet.

Csak mondjuk ez a gép nem tudja azt amit a IBM gépek virtualizáció és management terén...

Mutass összehasonlítást légyszi, mert érdekelne a proci teljesítményének az összehasonlítása más architektúrákkal.

A cikk csak ennyit ír: "IBM POWER8 lapka (kódnevén Turismo SCM), amelynek órajele, magszáma, cache-mérete és egyéb paraméterei egyelőre nem nyilvánosak (ami némiképp meglepő egy már piacon elérhető gép esetében)."

Egyelőre az IBM gépekről van infó, valszeg a prociban nagyon drasztikus eltérés nem lehet.

Ennek a gépnek az IBM -es megfelelője ez lehet:
http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/s812l-s822l/specs.html

spec.org-os eredmény a S824-es típusról található (2 socket/24 core):
http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/s824/perfdata.html

Mellé példának CISCO UCS B260 M4 ( 4 socket/ 30 core Intel Xeon E7-2890 v2):
http://www.cisco.com/c/dam/en/us/products/collateral/servers-unified-co…

Magáról a Power8 prociról részletesebb infó:
https://www.ibm.com/developerworks/community/wikis/form/anonymous/api/w…

Lehet, hogy gyökérség, de stratégiai gyökérség - a cut-only világkép stimmel.

A cég pillanatnyi vízfeje már annyira fiatalos, annyira új világot tanult az oskolában és annyira új trendeken nevelődött, hogy nem kifejezetten akar olyan dolgokkal foglalkozni, mint a termelés. A szoftver még csak-csak, de a hardverhez olyan eszközöket kell folyamatosan gründolni, amelyek válságban, amikor fölös a kapacitás, vagy a termék kifuttával nem csak hogy holtterhet jelentenek, de a bedarálásuk sincs igyen (mert a zöldek nem elég kékek), a munkaerő leépítése meg píáros rémálom, és igen, a pénzügyi következménye meg lehet az, hogy pont 2 centtel a részvényeseknek beígért osztalék alá viszi a terminust - ez az alámenés az, amit hullákon keresztülgázolva is meg kell akadályozni.

A HD-gyártás eladva, a notebook-gyártás, az X-gyártás eladva (utóbbi magyar politikába illően nevetséges kutyakomédia közepette).
Hogy a P8-at eleve külsősök is gyártják, SZERINTEM csak az elmúlt évek folyamatának felgyorsítása.

Mottó: nincs az az erős cég, amelynek jövőjét negyedéves fókuszokkal szét ne lehetne bni.

A prociról mégis jó lenne tudni, hogy mit tud. Így vaktában biztos nem adnék ki ~3000 USD-t egy ilyen szerverre,ami mellesleg egy szimpla PC belülről kb. Van benne 8 vinyó helye,de alapból nem kezeli. A memória nem olcsó mostanság, még desktop kategória sem. Én sem látom egyenlőre semmilyen előnyét. Sokat kell még fejlődnie ennek, hogy rá lehessen mondani,hogy ez egy szerver.

Azt mondjuk elmondták, hogy ez ismerkedő játékra van kitalálva, amely ismerkedés nem is árt, mert a piac ritkán kezdi ott, hogy 5 X-et lecserél egy P-re.

Csak játszani meg mégis drágácska volna a mai nadrágszíjszorongató időkben.

Viszont ha elhangzik a felhő szó, ma már csak a poéták néznek fel az égre, ez mégis életteret teremthet a kiciócószemmireszejónak is.

Sok mindent fel lehet sorolni, ami együtt szokott ketyegni a P-s szériában a procikkal, és itt nincs.
De most nem is a sok minden van itten hájpolva.

Hogy majd kell-e valakinek, azt meglátjuk.
Tkp. üdítő kivétel volna, ha a CÉG olyan piacot engedne át, ami nem bizonyul 1-2 év alatt aranybányának.

Ennél a gépnél nem a RAID vezérlő tesztelgetése lenne a cél. Inkább az, hogy ezen architektúrát kipróbálni az alkalmazásfejlesztések során.
Eddig a power platform a IBM "nagygépek" kiváltsága volt, természetesen a maga klassz kis szolgáltatásaival együtt. Most itt ezeket elhagyják és az új processzorral nyitnak a konzumerebb piac felé is.

Ez az architektúra igen erős a DB, middleware és DWH területeken. Illetve ott ahol magas rendelkezésre állásra van szükség.

Mar jo ideje leteznek belepo szintu power szerverek. ha jol emlekszem meg 2005-ben volt szerencsem egy openpower 710-hez, annak idejen igencsak furge gep volt. Az alkalmazasok portolasa volt a fo problema, abban az idoben sok programozo el sem tudta kepzelni, hogy letezik 64 bites, big endian platform is.

Power5-el volt a openpower próbálkozás ami szintén csak Linux futtatására volt alkalmas, de aztán ez a próbálkozás elhalt. Power7-el jött ez vissza. Korábban a Linux disztribek se voltak különösebben felkészítve ezekre a vasakra és a powerekkel összetartozó virtualizációs megoldásokra.

Kicsi pár core-os 1-2U magas gépek vannak már régóta (a p505 volt 1U) de ezek is lényegében AIX-el futottak.

Érdekes, hogy most nagyon úgy néz ki a frame méretű gépek fognak eltűnni.

Nem olvastam utána, de azért megkérdezném, hátha vki megtette már.

Ebben is található FSP+PHYP és HMC-vel managelhető? PowerVM kompatibilis vajon?
Vagy csak egy OS telepíthető rá (Ubuntu pl.) és az alól lehet virtualizálni (PowerKVM)?

Elnézést azoktól, akik ezt az inget magukra veszik, nem rosszindulatból írom, hanem azért, mert szerintem máshogy kell ezt nézni.

Majd' mindenki leírta, hogy ez milyen drága gép, mennyire nem éri meg, stb. Ugyanis mindenki úgy tekint rá (szerintem főleg az Ubuntu felemlegetése miatt), mint egy újabb Linux alá való vasra, ami jó drága. Annak valóban drága.

Én úgy gondolom, hogy ez nagyon nem így van. Az IBM azért csinálja mindezt (mármint, hogy más is építhet Power processzoros gépet), hogy a platform szélesebb körben elterjedhessen, kelendőbb legyen maga a CPU (ami a fejlesztési-gyártási költségek megtérülésére lesz jó hatással) és nagyobb piacot teremtsen a saját megvalósítások számára. Gondolják ezt az által, hogy a többi gyártó - az IBM drága szoftverei/szolgáltatásai nélkül, - egymással versenyezve "olcsón" adja a vasakat (pl. a Tyan HW gyártó, tuti nem tesz majd mellé 10x értékű szolgáltatási csomagot), majd mikor megtetszik a potenciális kuncsaftoknak, akkor a megfelelően nagy kiépítést megveszik az IBM-től.

Aki jelenleg nem Power felhasználó, az a magas ár miatt nem is próbálja ki. De most lehetősége nyílik rá az olcsóbb gépek által. Ha bejön az adott környezetben, akkor meg mehet az IBM-hez a nagy teljesítményért és a szolgáltatásokért, mert már nem zsákba macskáért fizet. Céges szinten (nem magyar, nemzetközi) nem olyan nagy pénz pár ezer dollárt teszt-rendszerre szánni.

Ezen felül, hogy a potenciális kuncsaftok egy olcsó gépen kipróbálhatják, hogy milyen is Power alapon az élet, a fejlesztők is kapnak egy lehetőséget, hogy ne az IBM-től vegyenek méregdrága vasat a leendő fejlesztésre, hanem mástól, olcsóbban. Aztán az ügyfél majd megveszi az IBM-től az erős kiépítést, amire a fejlesztő eladja az olcsó utángyártott Power gépen fejlesztett szoftverét. Az IBM-nek mainframe vonalon is volt ilyen terméke anno, ami önmagában, teljesítményéhez képest rettentő drága volt, de a legkisebb kiépítésű mainframe géphez képest bagatell összegbe került. Így aki nem a teljesítményre vágyott, hanem a kompatibilitásra (java részt fejlesztők), előszeretettel vették. Most annyi a különbség, hogy nem ők állítják elő az olcsó belépő modellt...

Ezen felül nagyon nem utolsó szempont, hogy valójában mennyi mag ad le mekkora teljesítményt, mert ahogy sokan megjegyezték: valóban lehet olcsóbban venni 1000 Xeon magot, de utána az 1000 magra a szoftver licencet ki kell fizetni... Így nem hátrány, ha ugyan akkora teljesítményt 500 mag ad le, mert fele lesz a licencdíj...

Mondok az egészre egy másik példát, amit senki sem így nézett anno, pedig nagyjából ugyan erről volt szó: az IBM kitalálta a PC-t, és rövidesen mindenki gyártotta. Az IBM-nek végül is jó lett, mert megtetszett a népeknek az olcsó utángyártottakat kipróbálva, és ha komoly minőséget és szolgáltatást kívántak meg, akkor megvették a Nagy Kéktől. Bejött nekik az elv, sok-sok évig elég szépen ment a desktop üzletág, ami önállóan sohasem nőtt volna akkorára, mert a drága eredeti IBM gépeket sokkal kevesebben vették volna meg kipróbálni.

Egy remek válasz, sokaknak kívánok ilyet. Szerintem:

Az IBM szeretné lakosságibb és elterjedt architektúrának a powert amire a 8-as magot bárkinek licenceli. A meglátás miszerint a fejlesztők ezen tesztelik az IBM gépre fejlesztett alkalmazásaikat szerintem alaposan téves. Más cpu más rendszer és más os. Főleg, hogy ha valaki IBM termékre fejleszt azt annyiért teszi, hogy van már neki egy ennél olcsóbban vásárolt használt korábbi eredeti kiszolgálója, azon fejleszt és tesztel, mert aha az ügyfélnél kerülne először IBM vasra akkor szerintem páran nagyon elkezdenének pislogni. Ez a világ nem a barkácsolás világa.

A szoftverek livence költsége gyártó és terméktől függően van kötve sok mindenhez és akinek drága szoftvere van annak van hozzá drága vasa is és amikor mind a kettőt beszerzi a vásárló alaposan körüljárja a témát és feltehetően hatalmas kedvezménnyel mind a kettőt egytől fogja venni. De az ilyen szoftverek esetében nem az Ubuntu OS a fő platform.

Az a kiszolgáló egy demo darab arra, hogy lehet jövője.