Egy ADSL modem döglött tápja

Fórumok

Sziasztok!

Kb. 2 éve cserélte nálam a Telekom a több mint 8 évig használt Dialcom ADSL Bridge modemet egy D-Link DSL-360R csodára. Bedöglött.
Közelebbről megnézve nem is a modem volt a ludas, hanem az áramforrás, aminek a kimenetén 12V helyett 0V lett.
Maga a modem másik táppal kiválóan működött, de a kiérkező telekomos szaki elvitte, helyette egy másik DSL-360R-t kaptam, ugyanattól a gyártótól származó, de kicsit eltérő táppal.
Mivel a hibás dugasztáp valahogy nálam maradt :), puszta kíváncsiságból szétnyomkodtam őt egy satuban. A rövid vallatás során az derült ki, hogy az egész katyvaszt hálózati feszültséggel ellátó, zsugorcsőbe csomagolt ellenállás kicsit jobban ellenáll, mint kellene. Mérés alapján konkrétan szakadt.
A zsugorcső levágása után az ellenállás külső burkát adó kerámiaszerű anyag java része por formájában landolt a billentyűzetemben. Annyira rosszul néz ki, hogy a színkódot is alig lehet leolvasni róla. Ahol mélyebb "árok" keletkezett, ott jól láthatók az egykori huzal maradványai.

Kérdések:
1.) Másnál is pusztult el ilyen Shenzen Frecom Electronics FM120005-EU típusú kacat (tervezetten avulunk ilyen hülye módon, vagy csak nekem nem volt szerencsém?
2.) A nyákra az van írva, hogy 5.1R 2W (a színkód alapján ilyen volt benne) OR 20R 3W. Én hirtelen csak 8,8Ohm / 5W huzalellenállást találtam itthon a fiókban. Helyes az a tippem, hogy ezzel is működnie kellene?

Hozzászólások

Itt egy hasonló táp rajza: http://shemotehnik.ru/uploads/posts/2009-12/1259770755_blokpitaniyadlin…
Ami porrá hullott, az biztosíték/kiolvadó ellenállás/NTK is lehet. A pozíciója megfelel kb. a fenti rajz TR elemének és vagy az előtte levő biztosítéknak. Ha nem az öregség végzett vele, akkor a következő hibák lehetnek:
- zárlatos/szakadt a C1 elko - ez a valószínűsíthető hiba az élettartama miatt, 20000 órára szokták tervezni
- zárlatos/szakadt a trafó és/vagy a fet
- -"- akármi :)

Ha a fentiek nem állnak fenn, akkor 5-20 Ohm >1/2W, sőt több is jó lehet.
Gyertya, Lánglovagok telefonszáma legyen kéznél!

Közben nézegettem még egy kicsit azt a tápot, valószínűleg nem magától pusztult el az az ellenállás. Gondolom ezt azért, mert a "kiemeneti" lába és a hálózati csatlakozó másik érintkezője közt csak kb. 0,5 Ohm az ellenállás.
Egyébként a rajzon a biztosíték helyén van.

Köszönöm a tippet, az elkót még kiforrasztom és megnézem, hogy az döglött-e meg. Ha nem, megy a kukába.

Elsősorban azért, mert nem vagyok szakember, eszembe sem jutna egy saját kezűleg barkácsolt tápegységet magárahagyni. Viszont a táskámban hurcolt switchez alkalmi használatra pont jó lett volna a trafós táp helyett.

Az elkó ugyan lefutotta már azt a 20000 órát, de úgy tűnik, rendben. Nem zárlatos, és a gyári 15uF kapacitással szemben most kb. 14.4-nek látszik.
A diódahídban viszont volt két olyan példány, ami mindkét irányba vezet, ami azt hiszem, nem annyira jó... :)

Sajnos mire idáig eljutottam, sikerült a bemeneti szűrő tekercséből kibarmolnom az egyik lábat, úgyhogy -> kuka.

1500 Ft-ért már lehet kapni 12V 2A-es tápegységet. Nem hiszem, hogy érdemes lenne ezt töb mint 8 éves, hibásat tákolgatni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Vasárnap délután volt, esett az eső, nem volt jobb dolgom.

Egyébként nyitottál már ki 1500 Ft-os kapcsolóüzemű dugasztápot? A mostanihoz hasonló unalmamban szedtem már szét párat, még laikusként is borzasztónak gondolom, amit bennük találtam. Pl. ebben az árkategóriában már ott bukni szokott a biztonsági előírások megtartása, hogy a hálózati csatlakozóra nincsenek rögzítve a vezetékek, pedig ugye a forrasztást mechanikailag tehermentesíteni kellene.
Technikai borzalom is akadt, volt nálam olyan (felirat szerint) 5V 1A-es táp, ami csak a szinusz fél periódusát használta normális egyenirányítás helyett.
Szintén másik 1A-es táp dobozára 750mA terheléstől egy szép kis gödör olvadt, pedig még csak nyár sem volt.

Szóval lehet én vásárolok rossz helyen, de az ilyen olcsó holmit senkinek sem ajánlanám.