Firefox és a webes szabványok

 ( phord | 2014. február 15., szombat - 13:39 )

tegnap felraktam egy Firefox-ot, mert egy ügyfélnél fura dolgokat produkált egy weboldal, de csak Firefox-ban (youtube iframe-es beágyazott videó letakarta a felette levő layeren lévő dolgokat, latin ext-es google font latin ext (ő,ű stb.) karakterei nem a megadott font-tal jelentek meg, relative position div maradt a helyén). váratlanul ért a merénylet ebből az irányból (IE kategória), de felrakva az OSX-es 27.0.1-et, az említett jelenségekből csak a position:relative hibát produkálta, a másik két jelenségre a gugliban 2011-es, 2012-es bug reportokat találtam csak (nem tudom még sajnos, az ügyfélnek milyen verziója van, csak hogy windows-os).
a pozícionálás egy display:block-tól megjavult (div!..), meg raktam a videóra wmode=opaque-ot, meg kivettem a google font-ot, tehát a konkrét probléma elvileg megoldva, de felveti a kérdést, hogy tényleg Firefox-ban külön kell mindent tesztelni, pont mint az IE-ben?.. osszátok meg az idevágó tapasztalataitokat, mennyire létező jelenség ez. kösz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Új profillal is produkálta? Elcseszett fordító, JS/reklám/egyéb blokkoló pluginek/malware-ek ocsmány dolgokra képesek.

--

mondom, tegnap raktam fel, az elég új profil. nem telepítettem semmilyen plugin-t, teljesen alap install.

> webes szabványok
Én úgy tudom nincs szabvány. Mivel ezek ingyenes programok a programozok azt tesznek bele amit szeretnének.

> nem tudom még sajnos, az ügyfélnek milyen verziója van
Server log megmondja.

> de felveti a kérdést, hogy tényleg Firefox-ban külön kell mindent tesztelni, pont mint az IE-ben?
Igen, egyébként nem lenne munkád :) De most már mobilokra is illik tesztelni/átírni mert sokan használják. Azokból is van lassan kis ezer.

Fontok: Ez nehéz kérdés, én mindig utf8 ra törekszem, ott is a 2 alapfontra. Ezt az ügyfél és a grafikus nem igazán érti meg. Itt meg kell győzni őket ez nem kiadványszerkesztés, itt a terméket nem a font készlet adja el, pl FONTosabb a seo/tartalom/ügyfélkezelés mint a fontkészlet, vagy ha a bbc-nek jó akkor itt miért nem?

köszönöm a tanácsokat. azt hiszem, rosszul fogalmaztam meg a kérdést. megpróbálom újra:

kedves sitebuilderek! kérlek benneteket, osszátok meg velem azirányú tapasztalataitokat, mennyire felel meg a Firefox a HTML5 specifikációnak.

az alábbi típusú válaszokat találnám hasznosnak, amennyiben valós tapasztalatokon alapszanak:
1. teljesen megfelel, egy szabályos HTML5 specifikációjú weboldal pontosan ugyanúgy néz ki Firefox-ban, mint bármilyen más HTML5 kompatibilis böngészőben, mint pl. Chrome, Safari.
2. sajnos bizonyos esetekben másképpen rendereli az oldalt (pl. ilyen és olyan esetben), mint ahogyan azt a HTML5 specifikáció specifikálja. ilyenkor
a. nincs mit tenni, sajnos a Firefox nem alkalmas a HTML5 specifikáció 100%-os megjelenítésére.
b. a megfelelő workaroundokkal, css hack-ekkel lehet az elvárt megjelenítésre bírni, mint például.

kalandorok kíméljenek.

1. A HTML5 jelenleg nem végleges specifikáció.
2/a. A HTML nem specifikál megjelenést.
2/b: Mivel a megjelenés a CSS-től függ, igen, sok esetben CSS hackek fognak kelleni, főleg, hogy a CSS3 is messze van a stable állapottól, mindenki azt és úgy implementál, ahogy kedve tartja.

Olyan finomságok, mint a topicnyitóban szereplő flash layerre helyezése pedig kizárólag az adott környezet lehetőségeitől függ, pl. Konquerorban a flash mindig legfelül van.

Nézd meg a legutóbbi pár ff kiadás release notes-ait, milyen html5/css3/es6 feature-t implementáltak bennük. Ebből következtethetsz nagyjából arra, hogy a ff milyen állapotban van (hint: egyik támogatottsága sem 100%, az biztos). De ezt a többi böngészőről is el lehet mondani, próbáld ki azokat a http://html5test.com vagy a http://css3test.com oldalakon.

Egyébként pedig, de csak mert böki a csőrömet: nincs olyan, hogy tökéletes böngésző. A 2. browser war előtt a fejlesztők többsége ie-re fejlesztett, és jogosan gondolhatta azt, hogy az A böngésző. Aztán jött a mozilla, ügyes marketinggel elterjesztették hogy a szabványos web a jó web, és a fejlesztők szemében lassan az ie lett a rossz böngésző. Viszont felkapaszkodhatott a chrome, és most az van abban a helyzetben, mint egykor az ie. Szerencsére a microsoft is felismerte a helyzetet, és nekiálltak fejleszteni az ie-t, most már csak a marketingen múlik, hogy sikerül-e elfogadtatniuk a fejlesztőkkel és felhasználókkal, hogy vannak annyira jók, mint a többiek.