GPS antenna 66 csatornával

 ( bzs | 2014. január 20., hétfő - 9:52 )

Sziasztok.

4 db műhold elegendő egyetlen fixpont meghatározásához. Pontosabb a helyzet meghatározása, ha több műhold jelei vannak véve, mert akkor még az is meghatározható, hogy a legmegbízhatóbbak legyenek kiválasztva. Meg még lehetne sorolni, mivel indokolható, hogy több legyen a csatornák száma.

Felvetődött egy kérdés. Nem lehetne inkább az antennák számát növelni ahelyett, hogy egyetlen antenna csatornáinak számát 50-re vagy 66-ra növelnénk? Így redundáns lenne az antenna maga...

Volt már tapasztalata valakinek erről? (Mármint csatornák számának növelése versus antennák számának növelése)

Nyalánkság:
https://www.sparkfun.com/products/8975

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem trivialis. SIMO-t vagy MIMO-t hasznalhatsz a fading elkerulesere/csokkentesere, de ez nem segit tul sokat a GPS-nek.
Ha a vevodnek meg tudnad magyarazni, hogy van N darab antennaja egy bizonyos geometriaban elhelyezve, majd a vevo ehhez kepest kombinalna a kulonbozo csatornakon vett jeletket, akkor talan.

Ha talalsz ilyen chipet, szolj :)

A GNSS-SDR-t nézted már? Ott elvileg meg lehet határozni, hogy hány csatornán vegyen (legalábbis a konfig fájlban), de még nem próbáltam.

Osszesen 24 muhold van uzemben, ebbol nagyjabol 12-t lathatsz egyszerre (a tobbi a Fold tulso oldalan van), igy nem tudom, van-e ertelme.

Jo veteli korulmenyek kozott, SBAS-t is hasznalo vevo akar 2-3 meteres pontossagot is tud, ha ennel is jobb kell, akkor leteznek fizetos megoldasok, amivel akar 2 cm-es pontossagot is el lehet erni (mezogazdasagi gepekben lattam ilyet).

A telefonom egyszerre használ GPS-t és GLONASS-t, elképesztően gyors és pontos. Ebbe az irányba szerintem van értelme fejlődni.

Szinten, az enyem Motorola Moto G es hihetetlenul kicsi a time to fist fix.

A telefonom egyszerre használ GPS-t és GLONASS-t. Ha nem kapcsolom be az A-GPS-t, akkor ugyanolyan lassú, mint ha csak GPS-t tudna. Ha engedem a google-nek, hogy figyelembe vegye a szolgáltatót, a cellainformációkat és a wifi hálózatokat, akkor sokkal hamarabb, kb 5-8 másodperc alatt megtalálja a pozíciómat.

Milyen antenna van benne?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nem vagyok biztos benne, hogy a cellainformaciot es a WiFi halozatokat is hasznalja, en ugy tudom, a muholdak adatait huzza csak le a neten keresztul, igy nem kell megvarni, amit a GPS osszeszedi ezeket az informaciokat sajat maga.

/sza2

Ezt valami híradástechnikával foglalkozó szakmabeli kolléga elmagyarázhatná itt. Mert szerintem is szimpla marketing bullshit ez a 20+ csatornás vevő, mikor összesen nincs annyi műhód az égen, a kb. felét pedig defínició szerint nem is lehetne venni adott földi pontról 1 időben.

GPS+GLONASS+Galileo és máris van annyi műhold.

Így már más, kössz!

Hahaha, Galileo.
A GPS második polgári frekvenciája jobban halad, mint a Galileo (11 működő műhold vs 4 In-orbit validation műhold)

GPS+GLONASS+Galileo, plusz már van földi adó is. Ezek száma is várhatóan növekedni fog.

Továbbá érdemes azt is figyelembe venni, hogy nem csak a domborzati viszonyok zavarhatják a vételt, hanem pl. autós vagy gyalogos navigáció esetén toronyházak, vagy mélyvezetésű utak esetén is jelentősen romlik a vétel.

Erre van a dead recognition - giroszkóp.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az valami szellemlátás? :-) Dead reckoning lesz az.

--

A gyroszkóp olyan forgantyú, amit ha megbillentesz, visszaáll abba a pozícióba, amelyben eredetileg forgott. Azaz ami forog, azt nehezen billented ki egyensúlyi állapotából. Legkézenfekvőbb példa erre a bicikli.
Szerintem arra gondolt,hogy ha a gps antenna egy girostabilizált állapotban van, azaz nem egy gyalogos s*ggén billeg, akkor jobb lehet a vétel.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"azaz nem egy gyalogos s*ggén billeg, akkor jobb lehet a vétel" - ennek kb. semmi ertelme.

A dead reckoning arrol szol, hogy ha nincs fix akkor az utojlara tudott pozicio/sebesseg adatokbol becsli az aktualis poziciot. A gyro + gyorsulasmero kombo meg arra jo, hogy abbol szamolodjon ki a pozicio. Onmagaban a gyorsulasmero is alkalmas a pozicio meghatarozasara, mert a gyorsulasbol lehet kovetkeztetni a sebessegre es a megtett utra (ha tudjuk a kezdo sebesseget es poziciot, ez egeszen jol mukodik).

/sza2

Ezt én odométerként ismertem, mármint ami ilyesmit tud.
giroszkóp, kerekeken fordulatszámmérő, lejtésszög-mérés egybeépítve a jelvesztett gps-szel meg egy iránytűvel. Alagutakban is tud mérni mindenfélét, ha kanyarodik, akkor is.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az odometer teljesen mas, egyszeruen tavolsag / megtett ut merot jelent, semmi koze a fenti dolgokhoz.

"giroszkóp, kerekeken fordulatszámmérő, lejtésszög-mérés egybeépítve a jelvesztett gps-szel meg egy iránytűvel." - a mondatot ertelmeznem sem sikerul.

/sza2

Egy térinformatika tankönyvben futottam vele össze. De csak felületesen. Ennyire emlékeztem, amit leírtam. Mindenfélével összerakták egy autóban, és naplóztak vele.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Tudom, hogy mi micsoda. A "dead recognition"-re írtam a poént.

--

> ebbol nagyjabol 12-t lathatsz egyszerre (a tobbi a Fold tulso oldalan van), igy nem tudom, van-e ertelme.

[Fogalmatlan belepofa]

Az nem ugy van, mint a furdoszobaban? Bemegyek, lenezek es nem egy, hanem 2 szappantartot latok. Merthogy van egy nagy tukrom.

Rafokuszalom a ferfias csolatasomat a tukorkepre, majd a kozvetlen kepre, az agyam egy okos algoritmussal + eloismeretek felhasznalasaval konstatalja, hogy ugyan ket darab szappantaro-kep van a latomezomben, de ez bizony ugyanaz a targy, majd eldonti hogy hol is van igazabol a szappantarto, melyiket vegyem figyelembe, ha kezet akarok mosni.

Ha az agyam nem tudna felfogni, hogy egy targy egysszerre tobb helyen is latszodhat (nem ismerne a tukor mukodeset), akkor vagy veletlenszeruen valaszthana ki a ket kep kozul, hogy hova nyuljak, vagy esetleg atlagolhatna. Attol fuggoen, hogy epp merre nez a szemem, ugralna a fejemben, hogy mit gondolok a targy helyzeterol, vagy egy helyen lenne, de pontatlanul.

Tehat hiaba van osszesen csak egy darab szappantartom (muhold), a tukor (epuletek, tereptargyak) miatt megis hasznos, ha az agyam (GPS vevo) kepes tobbet is latni belole es ertelmesen lekezelni a helyzetet (tobb csatornas vevo).

[/Fogalmatlan belepofa]

Nem, ez ugy mukodik, hogy csak azokat a muholdakat latod (= veszed a jelet), amelyek a horizont felett vannak (*). A tobbi muholdat nem is latod, mert a Fold learnyekolja az amugy is nagyon gyenge jelet (~20000 km magasan keringenek a muholdak, es 50 W koruli adoteljesitmenyuk van).

(*) Pl. SiRF chipen be lehet allitani, hogy hany fokkal a horizont felett kell legyen a muhold, hogy egyaltalan foglalkozzon vele - emlekeim szerint 7.5° a default.

Elolvastasd? Nem baj ha nem, hosszu volt.

De a altalad leirt esetben te tudod, hol vagy, es hol van hozzad kepest a tukor.
Na ez az, amit en tud a gps.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Wikipedia szerint 31 műhold üzemel:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GPS_satellite_launches#Satellites_by_block
24 csak a normál működés feltétele, de ezeket a műholdakat néha cserélik, meg gondolom valamilyen szintű tartalék is van (bár az lehet benne van a 24-ben)

http://www.adafruit.com/products/746 Én egy ilyet használok és hibátlan. Ezen van külső antenna számára csatlakozó is amivel növelhető a vétel minősége. Én olyat még nem láttam hogy egy vevőhöz több antennát használtak volna, ha a pontosságot szeretnéd növelni akkor ahhoz két _vevőt_ tudsz használni és azok tudásától függően valamilyen differenciális helymeghatározási módszert. Egy vevővel is lehetőség van a pontosság növelésére a különböző kiegészítő rendszerek használatával. Ahhoz hogy ezek közül valamelyiket is használni tudd a vevődnek támogatnia kell az adott rendszert. Ezek között vannak ingyenesek pl. az EGNOS ami európa és környéke területnén biztosít ingyenes szubméteres pontosságot. Ez egy geostacionárius pályán keringő műhold segítségével küld a vevődnek korrekciós paramétereket amikkel növelheted a helymeghatározás pontosságát. Ezeket hívjuk SBAS-nak (műholdas kiegészítő rendszer). Léteznek GBAS (földi...) rendszerek is itthon pl. a gnssnet szolgáltat különböző korrekciókat ám ezek már fizetős szolgáltatások és a korrekciós adatok is GPRS (vagy bármilyen internetes) kapcsolaton keresztül jönnek. Ezeket a vevőbe küldeni már egy fokkal nehezebb feladat és az olyan vevők (tipikusan geodéziai vevők) amik ezt egy eszközbe integrálják meglehetősen drágák (de legalább cm pontosak). Ezek nagypontosságú műszerek RTK módszert használnak. Ennek feltétele hogy a vevő ne csak NMEA adatokat adjon mint a fentebb általam és általad linkelt modulok hanem a nyers fázis ill. kódmérési adatokat is kiadja (ilyet tud pl. amiről Hiena blogolt, a raw verzió).

Tehát van több lehetőség is a DIY dm vagy cm pontos GPS építésére de mindenképpen pénzt kell rá áldozni, és ha RTK korrekciókat szeretne valaki használni akkor pedig még a havidíjat is ki kell csengetni. "Házi" RTK rendszert lehet(ne) készíteni két "raw" adatokat kiadó vevőből én is szívesen látnám vagy akár készítenék is.

A fentebb általam linkelt modul EGNOS kompatibilis illetve DGPS korrekciókat is tud fogadni (előbbi ugye ingyenes, utóbbiért már fizetni kell). Kipróbáltam és mindkét módszer jól működik a vevővel, EGNOS korrekciókat fogadva egy alapponton megvolt a méter, méter alatti pontosság, de sajnos a DGPS-t csak otthon a gép mellett tudtam kipróbálni mivel aktív kapcsolat kell az NTRIP szerverhez és a lakás ablaka sajnos nincs felmérve megfelelő pontossággal de a korrekciókat tudta fogadni.

Szerinted ez összeépíthető egy RPI-vel?
Dataloggert szeretnék építeni, saját vízálló tokozással (ez már megvan), önálló áramellátással (napenergiás multiplexer töltés, LiPo aksik)..

Bele akarok építeni olyan "szűrőscriptet", amely törli azon nmea mondatokat, melyek "szökdécselős" waypontokat eredményeznek nem egészen jó vételű helyeken, szóval vannak terveim.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ha a modulra gondolsz akkor persze. 5V toleráns így simán lehet illeszteni bármihez. Dataloggernek kiváló. A szűrés pedig nagyon egyszerű, átlagolod a kapott koordinátákat és kész, ami meg kiugróan arrébb van azt meg simán dobod. Nem tudom merre operálna a készüléked de fedettebb területekre érdemes olyan modult nézni ami GLONASS holdakat is vesz.

Azt hiszem nemsokára elkezdem csinálni.
Közben itt is találtam valamit:
http://www.adafruit.com/products/1272
Meg itt:
https://learn.adafruit.com/adafruit-ultimate-gps-on-the-raspberry-pi/setting-everything-up
Utóbbin van leírva, hogy mit is köl' tenni..

Az alap meg ez:
http://piregistration.element14.com/raspberryPi1.html?SKU=2191863
Remélem jó lesz hozzá

----------
Az RPI már megvan! Ha megadom rá a betápot USB-n, világít a ledje! Nemsokára rákötök egy monitort is meg megkapja még ami kell bele. Aztán már csak az antennára várok...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

https://github.com/adafruit/Adafruit-GPS-Library

Míg az antenna megjön kínából, 3 hét. Addig van mit nézegetni..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ha jol ertem, az Adafruit board-ot mar megrendelted, de ezt esetleg nezted mar?:

https://shop.chipcad.hu/oldweb/tartalom.aspx?hir=1159 azt nem tudom, hogy ebben is MT3339 van-e, viszont a parameterei (az osszes) kisertetiesen hasonlitanak az Adafruit altal arusitott modul parametereihez.

Ez ugyan csak a modul, de csak par vezetek kell hogy barmihez hozzailleszd es mindossze brutto 2500Ft.

/sza2

Sok ilyet néztem, mégis az adafruit lapkájánál maradtam. Azon is egy kis kerámiachip van, aminek külön adatlapja létezik pdf-ben.
Nem tartom magam elektronikai mérnöknek csak valami kísérletező kedvű valakinek 42 évesen, így még nem mehetek le egészen az alapokig, hogy nyák nélkül barkácsoljak. Talán majd később :)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az a keramia chip szerintem a patch antenna, az alatt van az elektronika tobbi resze (maga a GPS vevo).

Amiert felhoztam a dolgot az az ara. A GPS Logger shield kb. 13500Ft, a GPS Breakout ~11000Ft, a GPS Module (ami csak maga a GPS modul, ez felel meg annak amit linkeltem) nagyjabol 9000Ft. Ehhez kepest itthon a ChipCAD-nel a modul 2500Ft, van raktaron, igy varni sem kell ra.

Azt irtad kicsit fentebb: "Aztán már csak az antennára várok...". Ezek szerint megrendelted? Ha igen, milyet?

Ha jol ertem, Raspberry-vel csinalnad. Ha a shield-et hasznalod, hogyan kotod ossze a Pi-jal? Csak azert kerdezem, mert a modul eseten 4 (esetleg 5) vezeteket kell bekotni, ezt viszont a shield eseten is meg kell tenned.

/sza2

Igen, az a kerámia az antenna.
Ezt rendeltem: http://www.adafruit.com/products/746

Még nem tudom, hogyan kötöm össze, folyamatosan olvasgatok róla. Ha eddig jól értelmeztem, 4 kábelkivezetés lesz majd az adafruit lapkáról, amit bedughatok a PI-be. Aztán már megjelenik nekem lsusb-vel a tty/USB0-n. Onnantól kezdve már csak a frissen forgatott gpsd dolgozik. Remélem ilyen egyszerű, de fel vagyok készülve arra, hogy nem...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Amennyiben a breakout board-ot vetted, akkor azt a Rasperry-nek a UART-jara kell kotnod (RX/TX) ami a 26 polusu tuskesoron van (16/15-os labak), a tap eseten ket valasztasod van, vagy a VIN-t a Raspberry 5V-jara (2-es lab), vagy a 3.3V-ot a Raspberry 3.3V-jara (1-es lab). Meg kell meg a GND (6-os lab)

Viszont ez igy nem az USB portra csatlakozik, szoval lsusb-vel nem fogod latni (raadasul az lsusb nem is irja igy ki, ahhoz ls /dev/tty* kellene). Neked inkabb a ttyAMA0 fog kelleni, azt hiszem az a UART0. De szerintem a default Raspbian telepites eseten a ttyAMA0-ra konzol is van teve, tehat valoszinuleg az /etc/inittab file-t is bantani kell majd. Utana johet a GPSD. Illetve en elotte feltennek egy minicom-ot (vagy hasonlot), hogy lassam, jonnek-e az NMEA mondatok a soros portrol.

Na ha ez megvan, innentol kezdve jon az "ilyen egyszerű" resz :-)

Egyebkent milyen celra szeretned majd hasznalni a kialakult RPi + GPS rendszered?

/sza2

Akkor nekem a ttyusb0 helyett a /dev/ttyAMA0 lesz a kutatás tárgya. Egyelőre még csak ott tartok, hogy végre sikeresen kiírtam egy sd kártyára a rendszert, majd nagyon gyorsan rátettem egy mc-t, egy ngrepet meg egy kismetet, ráraktam a gpsd forráskódját, majd elaludtam.

http://www.youtube.com/watch?v=yEf8zevpgSo
http://www.stuffaboutcode.com/2013/09/raspberry-pi-gps-setup-and-python.html
---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Éppen a lábakat nézegetem itt:
http://www.raspberry-projects.com/pi/pi-hardware/model-b-io-pins
Már be van forrasztva az adafruit nyákjára a tüskesor, az elemtartó, de még nem raktam bele elemet.

Kérdés.
1.
Az adafruit lapka kimenő TX-ét a PI 15-ös, a bemenő RX-et a PI 16-os lábára kell drótodznom'?

2.
Elméletileg a kis nyáklap ha kap 5V-ot, önállóan is működik 16 órát loggolva? Valahol mintha ilyesmit olvastam volna.

3.
Az eddigieket sikerült naplóznom egy blogba:
http://hup.hu/node/132961

ilyen is van:
http://www.stuffaboutcode.com/2013/09/raspberry-pi-gps-setup-and-python.html

---------
Már futkos a gpsd. Persze megjártam vele nagyon, megoldás a hibára itt:
http://blog.zeratool.net/2013/10/12/gps-on-raspberrypi/

Azt hiszem az eddigi tapasztalásaimat majd máshova írom, ezek itt már szétszórtak.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

RPI B verzióm van.

Amit fentebb mondtál a 15/16-os lábakról, az sajnos hibás.

A lábak bekötése:
az rpi gpio 14 a modul RX lábára, a rpi gpio 15 pedig a modul TX lábára szükségeltetik, és a 3V-os tápellátás kell az antennának.

Ezúton is köszönöm a tippet és a megoldást doncarlosnak.
Meg mindenkinek, aki segített, vagy sugallt valamit

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Jogos, a 15/16-os labat valamiert elirtam. Nem tudom ez honnan jott, szamtalanszor hasznaltam mar az UART-ot. Szoval igen, 8-as es 10-es lab.

Sorry.

/sza2

Szerinted ha a fixpont megvan és azt leddel szeretném jeleztetni, a ledpanel és az összes kiegészítő lekapcsolásával működik majd kisebb áramigénnyel? Mondjuk 3 V-tal..
A dobozt karbonkompozitból készíteném A4-es acélcsavarokkal, szilikongumi tömítéssel, az antenna felett a laminátum üveg lenne.
Nem tudom, kell-e valamilyen passzív hűtés a PI-nek. Meg valószínűleg több kérdésem is lesz ha megengeded. Csak előbb jöjjön meg mindkettő kütyü.

Még egy: telefonban nem gondolkodom, nincs is.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Most melyik panelről van szó? A kis adafruitos GPS modul vígan megy 3V-ról úgy is hogy villog rajta a LED. Azon amúgy van egy kivezetés ami akkor kerül magas szintre ha van GPS fix. Ezt is lehet figyeltetni, hogy amíg nincs fix addig nem is dolgozol föl semmit, mondjuk ez +1 I/O láb. A dobozolás szerintem jó lesz úgy, a lényeg hogy kilásson a karbon dobozból.

:-)
Ezek szerint jól ráéreztem, hogy a karbonkompozit leárnyékol mindenfajta rádiójelet. Legalábbis a GPS frekijét biztos

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Igen, vannak ezzel rossz tapasztalataink repülőmodellezésből...

Nem akarom faszságokkal terhelni a topicot, de külső GPS vevőt lehet Androidos telefonnal úgy használni, hogy a Android azt hiszi, hogy a külső eszköz "A" beépített GPS device?
Az én igen gagyi telefonom már akkor elveszejti a jelet, ha autóba beszállok, így jól jönne egy faszányosabb eszköz, amit tudna a telefon használni forrásként, de natívan. Meg jobban.
Mert így látnám én is értelmét egy "kis" eszköznek, amit berakok a burkolat alá, szt hagy szóljon.

Na közben találtam ilyen progit, kis hekkeléssel megoldható, királyság.

Ha esetleg volna ilyen megoldás iOS-hez is, annak örülnék, mert a wifi-only iPad-el is lehetne navigálni, ha van a kocsiban wifi :-)

Valójában mit akarsz elérni? Mi cél nem értem, nem tűnik ki.
Pontosságot szeretnél növelni?

Pontosságot növelni és esetleg a gyorsaságot. Katonai vevőknél szoktak redundánsan használni több antennát, néhol maga a gps is független a másiktól, viszont a koordinátákat mindig átlagolja az éppen kapott adatfolyamból, NMEA mondatokból. Ha 2 antenna sikerülne, akkor egy kis script figyelne 2 portot, majd átlagolgatna nekem. Valami ilyesmit képzeltem el.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Pontosságot DGPS-el 0,1-2 centiméterre tudod szorítani. Antenna számmal nem sok mindent érsz el, mert a koordinátát mint az antenna helyét fogod megkapni. Ha tehát több antennád van, 1 m körzetben akkor kutyulódás lesz belőle. Állandóan ugrálni fog a pontod.
Ha két gps-ed van, dgps-ben, akkor kommunikálnak egymással, meghatározzák az egymástól való távolságot is, ezáltal ugyanazon jel beérkezésének időpontját. Ez olyan jellegű mintha 10-100m átmérőjű antennád lenne. Ez nem igaz, mert akkor túlvezérelné a bemenetet a jel... csak példa volt
Ha pontos gps-t akarsz, akkor valóban jó ha minél több csatornát tud feldolgozni, annál jobb a pontosság, mert az alapján finomítja a koordinátát. Az antenna minél nagyobb nyeresége viszont a fedésből előálló vételi "szüneten" segít. Tehát aktív antenna nélkül neki se állj,
ez a gyakorlati tapasztalat!
A kereskedelmi igen pontos (ld földmérők eszközei) is ezt használják) Adott, pontos koordináta adatait is veszik ezt összekavarják a sajátjukkal, és ez alapján kapják meg azt a pontosságot amit ...

Elteszem, ez kelleni fog.

Csak egy kis pontosítás. DGPS-el a subméteres pontosság az elérhető, a cm-es pontossághoz RTK-s GPS-re van szükség. A kickstarteren már volt kezdeményezés ilyen modulra, nem tudom mi lett belőle. Az RTK-hoz viszont spec. vevő kell, valamint valamilyen korrekció forrás (a DGPS-nek is kell). Ez lehet saját bázis, ami ismert koordinátájú ponton áll (aminek ismertek cm-re a geodéziai koordinátái és abból lehet WGS-t számolni) vagy pedig hálózatos RTK-t kell használni amire viszont elő kell fizetni. Ha az ember olcsón és egyszerűen akar a "hagyományosnál" pontosabb GPS-t akkor olyan GPS modul kell ami tud EGNOS korrekciókat fogadni. Ez biztosítja a műholdról érkező DGPS korrekciót minden külső eszköz nélkül. Ha komolyabb pontosság kell, ahhoz már komolyabb eszközök is kellenek.

Az abszolút pontosság növelésére semmi esélyt nem látok. Esetleg a relatív pontosságon javíthat valamennyit, bár abba is beleszól a légkör torzítása és a visszaverődés.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Abszolút pontosság persze hogy nem érhető el, civileknek biztos nem.
A redundáns adatfolyam viszont értékes lehet, de persze így a kütyü több áramot eszik.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Adott egy korrekt kis leírás:
http://www.rpibolt.hu/termek/adafruit_ultimate_gps_v3_-_raspberry_pi-hez.html

Néhány kérdés merült fel:

1.
a realtimeclock felhasználható-e arra, hogy a raspberry a gps műholdakról levett nmea mondatok alapján állítsa be az alaplapi rendszerórát (azaz az OS e szerint írja a fájlokat)? (Nem kéne erre egy ilyennek helyet biztosítani a dobozban: http://www.rpibolt.hu/termek/i2c_real_time_clock_modul_raspberry_pi-hez.html )

2.
az ENABLE láb az egyetlen tüske az adafruit lapkáján.
Ez az on/off állítólag. Esetleg hajlítgatni kell...? Nem találtam rá doksit, lehet hogy van, de hol?

3.
a beépített adatrögzítési mód hogyan indítható el, illetve ha elindult, a loggolt adat mivel nyerhető belőle ki? Mert a /dev/ttyAMA0 nem mountolható eszköz..

4.
Végül ha elindult az adafruit-lapka loggolása (a lapkán futó loggolás, nem az rpi-n a gpsd általi), hogyan léptethető standby üzemmódba a Raspbian? (Azt hiszem erre létesítek majd egy külön nyomógombot, ami elindít egy suspend.sh-t. Csak még nem tom mi lesz ennek a tartalma)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

1-re van egy szép megoldás ntp-vel:

http://blog.retep.org/2012/06/18/getting-gps-to-work-on-a-raspberry-pi/

pi@raspberrypi:~$ sudo apt-get install ntp

/etc/ntp.conf :

# gps ntp
server 127.127.28.0 minpoll 4
fudge 127.127.28.0 time1 0.183 refid NMEA
server 127.127.28.1 minpoll 4 prefer
fudge 127.127.28.1 refid PPS

Majd
sudo service ntp restart
ntpq -p
és tán minden ok.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A 3. ill. 4. re: (remélem sza2kingnek is megfel)

Ehhez a modulhoz van egy program ami sajnos windóz only, ez: http://www.adafruit.com/datasheets/GlobalTop%20MT3339%20PC%20Tool%20v1.3%20without%20F2.0&I3.1.rar leírása itt: http://www.adafruit.com/datasheets/GlobalTop%20MT3339%20PC%20Tool%20Operation%20Manual%20v1.1.pdf Ezel lehet bekapcsolni a LOCUS fantázianevű cuccot amit az integrált adatrögzítő.

Ezzel szerintem annyit tudsz kezdeni hogy valahogy megnézed, vagy a modul datasheetjébe vagy közvetlenül ráhallgatva a soros vonalra, hogy milyen parancsokat küld a program a modulnak hogy elinduljon az adatrögzítés.
A kiolvasás is ezzel a programmal megy, erre is valami hasonlót kéne kitalálni mivel az is a soros porton keresztül történik.

Ebbe a progiba van még egy hasznos dolog ami az EPO fülön érhető el, ez az "Extended Prediction Orbit" ami a műholdak durva pályaadatait tölti be a modulba, egy vagy két hétre előre, ezzel nagyban megyorsítva a fixhez szükséges időt.

Az adatlap tartalmazza, hogy hogyan lehet hasznalni a logger-t, elvileg ezek kellenek hozza:

PMTK_LOCUS_QUERY_STATUS
PMTK_LOCUS_ERASE_FLASH
PMTK_LOCUS_STOP_LOGGER
PMTK_Q_LOCUS_DATA

En nem tervezem hasznalni a beepitett loggert, mert a flash szukossege miatt sok pontot, gyors mintavetellel nem tud tarolni.

Jelenleg egy mikrokontrollerre van rakotve a GPS es SD kartyara menti az adatokat (az osszes bejovo NMEA mondatot, (115200Bps, 10Hz)). Van rajta egy CR2032-es is, es mivel napi szinten be van kapcsolva a kutyu, eleg hamar van fix (par masodperc). Nekem ennel tobbre nem igazan van szuksegem, de koszi a linkeket.

/sza2

Ezzel meg vagyok most lőve.
Egyelőre azt érzem, hogy van egy Adafruit lapkám, melyen 2 (!) hónap alatt elértem, hogy látok valamit, de még rendesen érkező NMEA mondatokat sem tudok kihozni magamnak. A fentieket majd akkor nézem meg, ha az alapokkal tisztában vagyok, és még nem mondtam le az egészről.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"3. a beépített adatrögzítési mód hogyan indítható el, illetve ha elindult, a loggolt adat mivel nyerhető belőle ki? Mert a /dev/ttyAMA0 nem mountolható eszköz.."

A /dev/ttyAMA0 egy soros port, igy ertheto, hogy mount-olni nem lehet. Ha a belso flash-be torteno logolas erdekel, akkor ott van a doncarlos altal emlitett szoftver, vagy, ha a Raspberry-n szeretned, akkor eggyel lentebb amit en irtam.

/sza2

Tapasztalatom csak annyi, hogy amikor nemrég Debrecenben kovályogtunk a nejemmel, állandóan azzal kínzott bennünket a Galaxy Duos, hogy nem lát műholdat :( Mikor címet kerestünk akkor is jól megjártuk - a háztömb túloldalán volt az igazi cím - hogy most a térkép pontossága. netán a címzések faramucisága volt a hunyó nm tudom.
Mint rádiós, a vételi antennák szaporítása jó ötletnek tűnhet, de nem - hogy összegzed a jeleket, fázis helyesen? DIY ilyen antenna konglomerátumot összerakni elég nehéznek tűnik - nem láttam ilyet.
Ráadásul visszaverődések, faeding stb. A GPS modulod ezekkel megbirkózik.
Annak már több értelme volna, ha 3 vagy több GPS modult használsz és eldöntöd épp melyiket veszed figyelembe - persze mivel ezek antennáját is érdemes különböző helyeken elhelyezni (általában beépített) - elég jó eredményeket kaphatsz. Viszont nem tudom mennyi idő lesz míg feláll egy ilyen rendszer - bekapcsolás után mikor szolgáltat érvényes adatot.
Régebben (ma már mintha kicsit javult volna a helyzet), nagyvárosi körülmények között 50 km/ó tempóban haladó jármű ha bekanyarodott (90° körül) akkor még akár 500 m után vette észre a GPS :)
A differenciál GPS -nek első sorban akkor volt jelentősége, amikor a műhold jeleket direkt torzították (jitter) - DGPS segítségével mm(!) pontosságokat is elértek. Viszont ehhez kell egy nagyon pontos, jól ismert hely ahova a referencia GPS lerakod. A rendszer felállási ideje is elég sok.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha rádiós vagy, akkor a hiperbolanavigációnak nevezett dolgot biztos ismered. 3-4 rádióadó segítségével a vevő pozíciója az antennákhoz képest meghatározható. Hasonló elven működnek a gps-ek. Kérdés mennyi keresője (csatornája, "szeme") van a vevőnek meg dB meg ilyenek. Minél jobban mélyedek bele, annál bonyolultabb.

Most azt vettem észre a már ceruzaelemekről működtetett kütyümön, hogy az sem mindegy, hogyan tartom az antennát. Elvileg mminden gépées antennánnak van egy sematikus rajza síkra kivetítve, amely a vételi jelerősséget fejezi ki.
Szerintem ezt inkább a térben kellene lerajzolniuk.
Szóval jó dolog kísérletezni ezekkel, sokat tanul az ember belőle.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A rádióhullámok terjedése nagyon nehezen megfogható dolog. A GPS mikrohullámon működik, azaz a hullámhossz cm-mm így minden számít - vas a betonfalban, egy kicsit döntve ide-oda ...
El sem tudom képzelni, városi körülmények között mit pattoghat ez az épületeken.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.