Ati Kártya hiba lenne (esetleg alaplap)? Más is tapasztalt már ilyet?

Fórumok

Sziasztok! (bár nemtom miért kezdem köszönéssel egy fórumon, ez nem a prog.hu, nem is tom mikor írtam oda utoljára)

Sz'al, érdekelne a véleményetek, van egy kis gondom, és szeretném ha kapnék némi megerősítést, hogy nem hardver hiba, hááátha.

Gép konfig:
VGA: XFX Ati Radeon 7850 (a 2 ventis, ha valaki rákeresne)
Alaplap: Asrock P67 Pro3 SE

Plusz a többi, bár nem hiszem, h számít:
CPU: INTEL Core i5-2400 3.10GHz
RAM: KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz (2x4GB + 2x2GB)
Op rendszer: Win 7

Talán 2-3 héttel ezelőtt még csak olyat produkált, hogy játék közben (sima age of empires 2 HD, nem egy erőgém, D3D-t tuti nem használ) megfagyogatott a kép és pár másodperc múlva visított a gép, hogy nem válaszolt az illesztőprogram (asszem) és újraindította, mármint az illesztő progi, ezt 10 percenként, reboot megoldotta, többet nem jött ilyen elő. Annyira nem paráztam miatta, volt már ilyen máskor is, más kártyával is, de igaz nem zsinórban többször.

1-2 héttel ezelőtt pár nap alatt kétszer is ilyen hibát produkált:
http://tinypic.com/view.php?pic=f56iih&s=5#.UsHkf_TuIeg

A bal oldali képernyő a para nyilván. Nem a monitor volt a hibás, mert ha a beállításokban tököltem, akkor meg tudtam cserélni a két képernyőt, és a másikon jött elő ez a hiba. Ha a gépet rebootoltam, akkor helyrejött, ha sleep-be tettem és felébresztettem, akkor is, bár egy kis idő után újra tudott gondokat okozni, így a reboot volt a tökéletes.

A sleep után egyszer ilyen hibát sikerült produkálnia, kissé behomályosította meg csíkozta a képet, de szintén csak az egyik monitoron:
http://tinypic.com/view.php?pic=2ebfvhz&s=5#.UsHnivTuIeg

Kicsit idegeskedni kezdtem, főleg, hogy kissé melegnek éreztem a procit meg a vga-t is (proci 40-50fok körül, a vga simán 50 körül volt idle-ben)

vettem új nagy hűtőt meg ventit a cpu-ra, újrakentem, így csak 37 fok körül van már.
A VGA-t is újrakentem, így 37-40 fok körül mozog alaphelyzetben.
Persze gyökér a gyártó, mert a voidos matricát a csavarokra tette rá, ergó esélyes, hogy a garanciát buktam vele, persze mit várnának? Melegebb a kártya, akkor vigyem szervizbe, hogy kenjék újra garanciában?

Nos, ezen felül épp kijött egy driver frissítés is az AMD-től, feltettem.

A mai napig okés is volt minden. Volt egy kis dolgom, itt hagytam a gépet kb 2 órára, a képernyőket ki is kapcsolta ahogy szokta. Mire visszajöttem, az egyik monitor nem kapcsolt vissza (az egy fos amúgy, alapból képes rá, hogy csak akkor kapcsol vissza ha ki-b dugom neki a tápot), jelenleg bármit tettem, nem kapcsolt vissza, a másik viszont villogott. Kb fél másodperces egyenletes ütemben.

Direkt nem rebootoltam a gépet, hanem csak sleep-be tettem és vissza, és azóta is okés minden.

A nagy kérdés az, hogy vajon csak a driverrel lenne a gond? Hisz a driver frissítés után változott a hiba stílusa. Jah, amikor elcseszte a képet, akkor kipróbáltam a print screen-t és tökéletesen működött, tehát megalkotja a képet, csak a kimenetre küldésnél hasalhat el valami. (gondolom)

Tudni kell rólam, hogy nem szeretem kikapcsolni a gépet, csak altatni, van, hogy 1-2 héten át is csak alszik éjszakánként. (oké, mostanság azért gyakran indítottam újra különféle okok miatt)

Vélemények? Érdekel, ki mit szűr le belőle.

Remélem nem kell szervizelni a kártyát, mert jó eséllyel az arcomba f..nak, mivel a csavaron sérült a matrica. Alaplapot még kisebb fogszívással cserélnék. Olcsóbb mint a kártya az tuti :/

Hozzászólások

Úgy néz ki ebben az évben már nem kapok erre választ :)

Nah szorítottam rá kis időt, eddig a VMT-vel nyomtam egy 10 órás tesztet. (valamiért csak 640-es felbontásban tudta tolni)
D3D-ben futotta, de ahogy néztem, nemtom, hogy mennyi memóriát fésülhetett tát rajta, opengl-nél van rá mód ahogy néztem, hogy jobban átfürkéssze, este majd újra belövöm vele a full 2GB-ra rácélozva.

Egyelőre eléggé valószínű, hogy driver lesz a fostalicska.

Futtattam a stress tesztet 8 órán át, opengl-ben 2GB vga memóriára. Gondolom teleírja a memóriát, visszaolvassa, stb ahogy a memtest is. Nem volt hiba.

Majd még fogok keresni progikat.

Viszont. Korábban érdekességből ki akartam próbálni az LTC (mint a BTC) bányászatot. Van ez a cgminer vagy mi a tököm, az egy kicsit erősebb gpu igénybevételnél mindig újraindította a gépet. Tegnap kipróbáltam, nem indította újra, de az illesztőprogram nem válaszolt és azt indította újra.

Szóval ez is arra következtet, hogy szoftveres para van, még az is lehet, hogy a két monitor zavar be neki valamiért.

Ha lesz kis időm és helyreteszem az ubimat amin elcsesztem a vga telepítést, ott is nyomok 1-2 tesztet, kíváncsi leszek rá.

Legutóbb csak az illesztőprogramot indította újra. Amióta drivert frissítettem.
Sajna másik tápom ami van az nem túl biztonságos erre, direkt azt cseréltem le a mostanira, mert nem akarok egy drága kártyát elcseszni :)

A cgminer linuxon lesz érdekes, ha eljutok végre odáig. Ha ott nem csinál balhét, akkor tuti a winfos driver a hibás. Gondoltam rá, hogy majd felteszek valami bétát, vagy ahogy javasoltátok, esetleg visszafele haladok kicsit.

sikerült megint összecsíkozni a bal monitort. felbontás átállítás nem segített.
Összevontam a képernyőket (clone).

eszközkezelő, letiltottam a vga-t, utána is jó szar csíkos volt, csak gagyibb amolyen 16bites, utána engedélyeztem újra és helyreállt. (illesztőprogram újraindítás)