Firefox OS - Előtted a jövő!

Megjelent a Firefox OS mobil operációs rendszer a Magyarországon. A magyar közösség pedig konferenciákon, workshopokon és közönségtalálkozókon mutatta be, miért érdemes figyelemmel kísérni a Firefox OS fejlődését. Te se maradj le róla!

„A Mozilla operációs rendszere egy jó ötletből működőképes koncepcióvá vált a gyermekbetegségei ellenére.” – pcworld.hu

„A Mozilla nem szokványos szervezet a mobiliparban, mert nem diktálni akar, hanem egyszerűen követi a felhasználókat.” – index.hu

„A Firefox OS nem csak gyors, hanem egyszerű és érthető is.” – hwsw.hu

„A Firefox OS „ravasztelefonok" dinamikus funkcióikkal szó szerint alkalmazkodnak a felhasználó pillanatnyi igényeihez.” – wikitech.hu

Hozzászólások

Volt a kezemben kettő is, nem győzött meg.

„A Mozilla nem szokványos szervezet a mobiliparban, mert nem diktálni akar, hanem egyszerűen követi a felhasználókat.” – index.hu

Ez csak nekem tűnik rettenetesen szerencsétlen megfogalmazásnak egy okostelefon OS kapcsán?

BlackY

Meg is lepődtem hogy tele lett vele plakátolva a város hirtelen. Jók a plakátok amúgy.

Itthon me'g akar sikere is lehet, mert nagyon nepszeru a Firefox. A sikerhez viszont keves lesz a Balkan.

Valaki osszefoglalna, hogy mitol ez a jovo? Foleg egy ilyen, kiélezett piacon? Mondjuk olyan, aki használta is mar, es nem csak a metró lépcsőjén látta a hirdetést.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Van egy olyan elképzelés, hogy ne legyenek olyan alkalmazások, amik csak egy fajta device-on futnak. A web biztosíthatja ehhez a platformot. Ha sok-sok munkával sikerül majd elérni, hogy a fejlesztők inkább ebben gondolkodjanak, mint iOS-ben vagy Androidban, akkor az lesz az a jövő, amit itt emlegetnek.

--
HUP Firefox extension

Jjja. Meg <!--if webkit-->

Elotte meg IE volt. Tokmindegy. De mondhatnam a -moz-border-radius-t is. Nem letezik olyan, hogy hordozhato kod, max graceful degradation. 20 ev alatt nem volt ilyen, es most sincs ra semmi kilatas. Tokeletesen akkor futna minden mostani es korabbi device-on a dolog, ha a leiro szabvanyt bebetonoznad mondjuk 10 evre. De akkor meg az a baj, hogy nem haladunk a korral, jaj, jaj. Es akkor a teljesitmenyrol me'g nem is beszeltunk.

Szoval lehet vagyalmokat kergetni, csak ebbol meg nem lesz selling point.

Gondolod, hogy akkor már nem is kéne foglalkozni vele? A világon rengeteg ilyen dolog volt, ami kilátástalan, aztán mégis lett belőle valami. Ha jól emlékszem, körülbelül 10 éve pont a böngészők piacán kezdődött el hasonló törekvés, ami végül működött is.
--
HUP Firefox extension

Lehet, hogy igazad lesz és kiderül, hogy életképtelen az egész, de az is lehet, hogy lenyomja az Androidot és az iOS-t is. Vagy előfordulhat, hogy nem nyomja le őket, csak majd azok is konvertálódnak és mindenki webalkalmazásokat fog futtatni, nem pedig Android vagy iOS appokat.

Ha megnézed, a világ elég jól kiköltözött az internetre. Régen IRC volt meg MSN, külön kliens kellett hozzá, ma meg rengetegen inkább Facebookon vagy gtalkon chatelnek böngészőből. Ugyanígy a felhasználók nagyon nagy része weben emailezik, ott van a naptárja, sőt, ott játszik és még a file-okat is ott tárolja.

A Google is készített már olyan rendszert, ami arra hivatott, hogy egy böngészőben úgy éljen az ember, mintha egy szokványos OS-en lenne (Chrome OS).
Az internetnek és a böngészőknek éppen ez adja most a legnagyobb löketet, hiszen sokkal komplexebb dolgok készülnek, mint pár éve.
Ma már nem vagyunk úgy helyhez kötve, mint anno, hogy volt otthon egy PC és az volt a világ közepe. Rengeteg különböző szolgáltatást használ mindenki, amiket pedig a legkülönbözőbb eszközökön szeretnének használni. Ehhez most a cégek készítenek egy weblapot, egy iOS, egy Android meg esetleg egy windows alkalmazást. Ez elég nagy plusz munka mindenkinek és biztosan sokan örülnének, ha nem kéne kétszer, háromszor lefejleszteni ugyanazt. Az ideális az volna, ha létezne olyan technológia, ami bármilyen eszközön elérhető lenne.
A Mozillának az a célja ezzel a rendszerrel, hogy ez tényleg megvalósuljon. Tényleg nyílt megoldásokat és szabványokat készítenek és használnak. Lehet, hogy a Google vagy valaki más majd jobban meg tudja ezt csinálni, de én azt nem bánom annyira. Ahogy a böngészőknél is elindítottak valamit, lehet, hogy ide is csak ez kell.
A Mozilla ezzel próbál kikerülni az orvosi ló szerepéből, hogy létrehozza azt a platformot, amire bárki fejleszthet bármit ráadásul úgy, hogy bárki tudja majd azt használni.

// elég nyálas lett, bocsánat
--
HUP Firefox extension

Értem én, meg nyilván van ebben ráció.

Ugyanakkor szerintem először a Gecko-t kéne végre gatyába rázni (vagy kidobni az egészet a búsba*), aztán el lehetne gondolkodni azon, hogy a HTML X. foltozása sem menő.

*Nyilván, tudok a Servoról, de sehol semmi infó, hogy ennek van-e konkért release időpontja, vagy megvárják esetleg, amíg mindenki átvált Chrome-ra?

jó lesz csak kéne google drive, equalizer, youtube. meg egy két játék(tetris, sudoku, etc)
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Ezt se' fogják magyarul három betűsre rövidíteni :-P

...majd az idő eldönti, hogy mi lesz a ravaszphone-ból... :)

-------------
"Az akadályok nem zúzhatnak össze. Minden akadály enged az eltökélt szándéknak."