Riasztó rendszer topológiája

Sziasztok!
Ház felújításban vagyunk, és a későbbiekben gondolkodunk riasztó kiépítésében.
Mivel a téma talán nem áll túl messze az informatikától, ezért biztos lesz, aki tud segíteni!

Elsősorban az érdekelne, hogy egy magánház esetén hogy néz ki a topológia?
Én úgy sejtem, hogy mind a kezelő(k), mind az érzékelők, illetve a sziréna, mind a központhoz van bekábelezve (csillag topológia) Jól sejtem?

Másik kérdés:
Tudtok-e ajánlani olyan riasztórendszert, ami 2 kezelővel telepíthető (fontos, mert lesz első, hátsó bejárat), és legalább 8-10 érzékelőt tudok rákötni. Ár-érték arányban keresem a legjobbat!

Hozzászólások

> Én úgy sejtem, hogy mind a kezelő(k), mind az érzékelők, illetve a sziréna, mind a központhoz van bekábelezve (csillag topológia) Jól sejtem?

Igen. Az infrás/ultrahangos érzékelőkhöz legalább 4 erű kábelezés kell. (DC tápellátás + zóna áramkör) a passzív érzékelőkhöz (mágneses nyitásérzékelő) technikailag elég 2 erű is, de tegyél mindenhova legalább 4 erű riasztókábelt. Az intelligens szirénához 6 erű riasztókábelt szokás tenni.

> Tudtok-e ajánlani olyan riasztórendszert, ami 2 kezelővel telepíthető (fontos, mert lesz első, hátsó bejárat), és legalább 8-10 érzékelőt tudok rákötni.

A riasztórendszerek modulárisak szeretnek lenni, tehát alapból van rajtuk 4-6-8 zóna csatlakozási lehetőség, és vehetsz hozzá zónabővítőt.

Nézd meg pl. a DSC PC1832 nevű központját, mint ahogy a nevéből is kiderül, a panelen 8 zóna van, és 32 zónáig bővíthető.
Ha nem elég a 8 zóna, további 8 zónához használd a PC5108 zónabővítő modult.
A kezelő buszrendszeren kommunikál, használhatsz két kezelőt.

Annyit még hozzátennék, hogy a csillag topológia zónánként igaz, egy zóna kábelére viszont elvileg felfűzhető több érzékelő is - bár manapság a modern rendszereknél ez kevésbé divat.
Viszont a zónabővítőt is teheted a központtól különböző helyre, akkor a kettő közé csak 1 kábelt kell behúznod (pl. komplett melléképület bekötése, vagy szintenként külön zónabővítő modul)

Márkában én is a DSC-ket mondanám - a teljes rendszerre (nem érdemes idegen "olcsóbb" érzékelőket belekeverni)

Az a 4 ér igen csak 6 lesz. Táp, szabotázs, esemény.
De a nyitónak is válaszolva, minden újabb nyitásérzékelőnek 4*0.22-es, (a gyári ajtóba építettek a legtöbb esetben ezt igénylik is, és sok esetben amiatt kell a 4 ér mert a nyitásérzékelők tipikusan úgy vannak szerelve, hogy vagy rondák, vagy cserélhetetlen a kábelük) minden más 6*0.22-es árnyékolt riasztókábel. Minden eszköztől külön, de pl ha sok nyitásérzékelőd van azt szokás csoportokra felfűzni errefelé...
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Feltételezem, hogy a kábelcsatorna nyomvonalak kijelölése miatt kérdezed. Mindenképpen most csináljátok meg. Utólag borzasztó dolog!

A központot nehezen elérhető helyre kell rakni. Csillag topológia ide. Ide illik egy olyan érzékelőt tenni, ami bevédi a központot, jó távol a bejáratoktól, belátási lehetőségektől.
Ezen felül bármilyen mozgásérzékelőt csak ablaknak háttal (ne lásson ki az ablakon).
Sok kézikönyv írja, de sokan megfeledkeznek róla, aztán lehet hazarohangálni a téves riasztások miatt. További izgalmakra adhatnak okot a termosztátos fűtőtestek. Néha még a "szakember" sem garancia arra, hogy ezeket mind átgondolja, légy kritikusan gondolkodó.
PIR+MW "ÉS"-es riasztásra kapcsolva már jó szokott lenni. Bekötésnél ragaszkodj a DEOL-hoz. Macerás annak aki szereli, de megéri. Ez egyben kizárja az egy kábelen több érzékelő játékot is, de nehogy már azon az egy vezetéken spóroljál...

És fontolóra venném, hogy inkább ilyet telepítsek: http://www.ubnt.com/mfi#m-Sensors ... egy teljesen szeparált belső hálózatra. További lehetőségek tárházát nyitja meg, igaz egy nagyságrenddel drágább lesz a vége.

Ubi: Csak kombi szenzor van. Amúgy Pet+MABISZ -2 pont valóban.
Az új verziójú szoftver már elvileg kinőtte a vérlázító gyermekbetegségeket. Én anno a VCR megoldását nézegettem és ott esett ki funkcióhiányok miatt (nem volt végtelenített felvétel készítés pl.), amiket már megoldottak idő közben. Teljes mértékben igaz, hogy ez elsődlegesen otthon automatizálási megoldás... érdekelne, egy hardcore securitysnek a tényszerű objektív hibalistája a cuccról :)

"Ezen felül bármilyen mozgásérzékelőt csak ablaknak háttal (ne lásson ki az ablakon). "
Nettó butaság, amit írsz, egy piroelektromos érzékelő nem "lát" ki az ablakon,maximum a radaros érzékelő radarja, de azt illik és kapcsolatra állítani a piroelektromos résszel.

"Néha még a "szakember" sem garancia arra, hogy ezeket mind átgondolja, légy kritikusan gondolkodó."
Te garancia vagy arra, hogy amiből élsz azt át is gondolod? Ha nem 50e-ből akarja megoldani és veszi a fáradtságot, hogy megkérdezzen egy szakembert, hogy mit hova kábelezzen és nem egy netes fórumon kapott tanácsok alapján oldja meg, akkor az garancia lesz arra, hogy jól fog működni.

Lehet, hogy te még nem láttál olyan hivatásos riasztószerelőt, aki elszúrja a munkáját, de én igen... melegen ajánlott ha a megrendelő is észnél van és gondolkodik. Nem olyan tiszta ez a szakma, mint azt szeretnék néhányan... (nem villanyszerelő, hivatásos kivonulószolgálatos régi cég)

nálunk az építkezésnél csak az alábbi emberek nem végeztek hibátlan munkát:
- villanyszerelők
- fűtés és vízszerelők
- pincét betonozó kőművesek
- riasztó szerelők

természetesen NEM a legolcsóbbat választottam egyikből sem, a kőműveseket leszámítva minddel volt kapcsolatunk. Szóval az, hogy mesternek hívja magát (esetleg papírja is van róla), még semmire nem garancia.

Hát ez így van. Nálunk mikor a kazánt szerelte be a "mester" az egyik radiátoron a kimenetet és bemenetet sikerült felcserélnie. :/

Aztán egy korábbi esetben amikor bővítettük a házat az alapot sikerült ferdén kiásni a melósoknak. Mi nekünk nem volt szembetűnő csak mikor jött ki az építés vezető közölte a melósoknak akik azon a részen dolgoztak aznap hogy holnaptól nekik nem kell jönniük.

Ismerősünknél szintén építkezésen sikerült a melósoknak úgy bevakolni a ház oldalát hogy az egy az egyben le is esett a falról és még el is törte a karját az egyiknek.

"Sok kézikönyv írja, de sokan megfeledkeznek róla, aztán lehet hazarohangálni a téves riasztások miatt."
Szerinted a paszív infra hogy látna ki az ablakon? A radaros passzív infra radaros része ugyan kilát, de ha nem jelez be az infra, akkor nem riaszt az se. Anélkül meg nehezen jön létre vakriasztás.

Azt én is tudom, hogy elvileg nem láthatna ki, de
maga a kombi érzékelő telepítési útmutatója írja, hogy ne telepítsd úgy, hogy bármelyik technológia beriasszon (bosch) és
én esetemben (mivel sajnos kamera nincs mert nem költséghatékony az adott telepítési helyen, így csak találgatni tudunk), de a "betörő" vagy csak nézelődött és az ablakra lihegett, vagy nekidőlt, a kombi érzékelő meg beriasztott (ez nekem vakriasztás, mivel csak az érdekel ha valaki bent mozog)
kombi riasztó több alkalommal riasztott hajnalban - ingatlanon külsérelmi nyom nincs. Valami volt, de nem bent, aztán elmúlt.
ergo én továbbra is melegen ajánlom mindenkinek, hogy az érzékelő semmi esetre se lásson ki az ablakon.
Nekem tizenezer benzin meg idegeskedés...

javaslom, riasszon be távfelügyeletre (ha van rá lehetőség). kb havi 3-4000Ft, és 10-15 percen belül
kint vannak, ott marasztalják az esetleges betörőt is. Évente pár ingyenes kiszállás benne van az árban, szóval ha távol vagy és beriaszt, akkor nem feltétlenül kell hazavágtatnod, ezt megteszik ők. Ráérsz akkor kimenni, ha a házba is bejutottak. Valamint az értékeidre is úgy kell vigyázni, hogy mit tudnak 10-15 perc alatt megfújni...

Én a Paradox-ot ismerem többé kevésbé. Van több (méretben különbőző) verziója, van ami bővíthető is (akár több modullal?).
A szenzorok alapvetően csillagpontosan csatlakoznak a központhoz (vagy bővítőhöz), de lehetne rádiósak is (ebben az esetben egy elem élettartama több év!). Természetesen lehet több kezelő is - valamint rádiós és IPs kezelő is.
A rádiós modulok kb duplája a vezetékesnek, azaz ha macerás odakábelezni, nem túl fájdalmas a rádiós szenzor sem. Természetesen ha merül, vagy nem elérhető, azt jelzi a központ.
Attól függ, hogy mit (és hogyan) akarsz védeni, több opció van.
1) ablakra nyitásérzékelő (kontra kivágják/törik az üveget, ha nyáron nyitva az ablak hatástalan)
2) mozgásérzékelő kívűlre (drágább, esetleges false pozitív - a közelben mászkáló állatok miatt)
3) mozgásérzékelő belűlre (vagy az ablakot nézi, vagy az egész szobát - utóbbi esetben, ha alszol, nem lehet beriasztva)
4) biztonságtechnikai szúnyogháló (szabotázsvédelemmel van ellátva)

A szenzorra tehetsz különböző optikát ami tágítja vagy szűkíti a "látómezőt".

A csillag topológiáról annyit, hogy soros.
A csatornák számától függöen több hurkot tartalmaz. Hurkonként több azonos funkciójú érzékelő is lehet. Az összes hurok egy vezetékkel (ún. szabotázs) sorosan van kapcsolva. Célja a bárhol elvágott vezeték azonnali felismerése.
A takarékosság miatt annyi csatornára van szükség , hogy a védett objektumot megfelelő számú zónára lehessen osztani.
Minimum: bejárati ajtó, (+ bejárati mozgásérzékelő), szabotázs hurok, zónák.
Érdemes elgondolkozni az üzembehelyezés, bemérés és hibakeresés szempontjain is.

"A csillag topológiáról annyit, hogy soros."
Nem soros, az valóban csillag, szerintem kevered az intelligens, címezhető, analóg tűzjelzővel.

"A csatornák számától függöen több hurkot tartalmaz. Hurkonként több azonos funkciójú érzékelő is lehet. Az összes hurok egy vezetékkel (ún. szabotázs) sorosan van kapcsolva. Célja a bárhol elvágott vezeték azonnali felismerése."
Nem sorolunk-hurkolunk semmit! Minden érzékelő DEOL lezárással egyenként, külön zónára, már vagy 10 éve, így minden zónának külön-külön szabotázs/hiba/normál jelzése (is) van.

"intelligens, címezhető, analóg tűzjelzőve"
Ez tündéri!
Ok, régebben EOL lezárás volt még inteligens központoknál is. Ha nem láttam volna közelről ilyesmit, akkor a leírás alapján, akkor úgy gondolnám, hogy egy 3-as ablak 3 zóna. "Minden érzékelő DEOL lezárással egyenként, külön zónára."
Ezek szerint egy kisebb családi házhoz akár 50 zóna is kell, meg olyan 4 km vezeték, ami lehet 2 eres.
Persze mindketten tudjuk, hogy ez nem pont így van, és mindketten pontatlanul fogalmaztunk.

Azért nemrég láttam "öttranzisztoros riasztót" is szerelni...

A csövezés már nagy vonalakban kész van (az egész ház újra lett csövezve), viszont vezeték még ezután lesz behúzva.
Elképzelhető, hogy egyelőre nem is lesz riasztó, csak a vezetékek lesznek a helyükön (forráshiány).
Nem nagyon írtatok róla, de ezek szerint a legtöbb központ több kezelővel (billentyűzettel) is képes kommunikálni.

A DSC és Paradox tippeket köszönöm, nézelődöm közben.

Én Paradoxot szereltem sok éve. Volt hogy 4 kezelő lett telepítve.
A kábelezésről annyit, hogy csövezzetek mindenhova, és húzzatok bele legalább 6 eres (0,22-es) kábelt. Inkább húzz be elég kábelt minden potenciális helyre, utólag behúzni sokkal problémásabb. Nyitásérzékelők ajtóra-ablakra, passzív infra, füst- és hő érzékelő, infra sorompó a kertbe, stb. Sose tudhatod mire lesz majd igény, de mikor ott van a tyúkbél és csak rá kell kötni az eszközt, az nagy boldogság tud lenni. Páran mondtak rádiós megoldásokat. Szerintem riasztó esetében csak drótos megoldásra van értelme rábízni a rendszert. (Nálunk a telefonvonal kéteres kábelről négyesre lett cserélve, egy tamper is felment arra az ágra, fő a biztonság.)
Már csak azért is érdemes betenni a plusz kábelt de legalábbis a csövezést, mert lehet hogy ráébredsz egy nap, hogy intelligens házvezérlést akarsz. Vagy hogy kell egy utp a ház egyik végéből a másikba.

Nekem nem reprezentativ mintán Bentel-lel van jó tapasztalatom és találkoztam több nem megbizhatóan működő / nem jól beállított (fals riasztások) DSC-vel. Van 4-8-32 zónás központ, többféle kezelő, mindenféle bővítési lehetőség...

Sziasztok!

En Paradoxokat szerelek altalaban. 6 eres kabelt szoktam huzni es egy vezetekre mehet igy 2 erzekelo DEOL-al es a kozponton hasznalom a zona duplazast... az egyik erzekelobe 1k a masikba 2,2k a lezaro pedig 1k lesz. Minden kezelobe lehet kotni 1db erzekelot. SP4000 egy teljesen alap tud 8 zonat + 2 (2db kezelovel) . Kezel 2 particiot ( be lehet kulon riasztani a garazst pl:) Van Stay riasztas is ( alvas kozben be lehet riasztani:)

Szivesen segitek privatban.

QT

1 jótanács: kérdezz meg egy ezzel foglalkozó szakembert, sok bosszúságtól meg tudod magad kímélni. Nem mellesleg a riasztószerelés rendőrségi engedéllyel végezhető munka (ezt sokan nem tudják és sajnos nem is ellenőrzik).
10-ből 9 villanyszerelő bevállalja "ócsóé okosba", az általában minőségre is olyan, sokat kell ilyenek után dolgozni.
Ha gondolod priviben szívesen segítek.

"A vagyonvédelmi törvény előírja, hogy biztonsági őri (személy- és vagyonőri), biztonságtechnikai tervezői, szerelői, valamint magánnyomozói (együtt: szakmai) tevékenység csak a rendőrhatósági okmányok és a szakmai kamara által kiállított érvényes igazolvány (természetes személy esetén) illetve igazolás (vállalkozás esetén) birtokában végezhető."

A fent ajánlottak helyett nekem a Satel jött be jobban.

1. Szigorúan csak csillag topológia, riasztó kábellel érdemes szerelni főleg az érzékelőket(4+2,6,6+2 stb.), kezelők központok egyéb panaleknél meg van adva a javasolt kábel. Általában 0,22-0,75-ig(CSAK RÉZ)ez lehet riasztó, utp, vagy bármilyen vezérlés kábel
2. Olyan rendszert vegyél mi itthon elterjedt. (DSC, Paradox, SATEL, ha sok pénzed van Siemens-nek nagyon jó a beépített WEB szervere VdS ostályok szoftveresen állíthatóak (német szabványok), stb.)
3. kezelők számát a központ határozza meg, alap központok általában 1 kezelőt és 1 partíciót támogatnak, kicsit nagyobbak már több kezelő több partíció, egyszerűbb megoldás pld. otthon maradó zóna, és távollét (héjvédelem)
4. érzékelőkből nagyon sokféle elérhető, sokszor egy cég többnek is a beszállítója pld DSC LC100, nem saját DSC termék, vagy Siemens gyárt komolyabbakat BOSCH-nak is, pénztárcád eldönti melyik a jó, infrás, mikrohullámú, infrás+mikrohullámú, ultrhangos, ultrahangos+stb. (vigyázz van ami átlát üvegen gipszkarton falon stb. ésszel kell kiválasztani és beállítani a teljesítményét)
5. Héjvédelemben gondolkozz, így lehetőséged van arra, hogy időben megfogd a behatolót és még az előtt lehessen fellépni mielőtt komolyabb kár ér.
vagyis,
a., ha van kert infrasorompó (megfizethető), mikrohullámú radaros(drágább megbízhatóbb, orosz katonai fejlesztés, kedvencem)
b., nyílászárok, minden nyílászáróra nyitásérzékelő
c., mozgásérzékelők minden helységbe
d., ezenkívül még lehet "csapdázni is", pld beengeded egy helységbe ahonnét nem tud tovább jutni, csak újabb fizikai akadály leküzdésével, de már a vonuló szolgálatnak megy a néma riasztás, ahonnét jön a vonuló szolgálat.

Szirénák: mindenképp kell külső és belső is (MABISZ előírás) külső alacsonyabb dbm-el viszont, ha nincs kisgyerek a belsőre fájdalomkűszöbb alattit javaslok 117-+3dbm má nagyon durva.
Alternatív megoldás:Füstágyú esemény hatására nem csak átjelez, sms-t mail küld a központ, megszólaltatja a szirénákat stb. hanem a védett objektumot sűrű füsttel teríti be.

Ha bármi kérdésed van keress meg nyugodtan privátban.