Áttörés az adattárolásban

 ( PtY | 2013. október 8., kedd - 19:59 )

Olvasom a cikket.
Tartalmilag nyilván ölöm-bódottá, de egy-két dolog nem tetszik.

Idézet:
Ráadásul a bélyegméretű ReRAM chip egy terabájt adatot tud tárolni, ami 250 HD minőségű mozifilm feltöltésére elegendő hely, az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc egy milliárdod részében mérhető, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a flash meghajtóval, ami körülbelül 10 ezer újraírás után tönkremegy.

Ami egy kicsit ferdítés, mert a frissen felfedezett technológiát nem illik a legelterjedtebb, közepes minőséggel (MLC) összevetni, ha van a piacon SLC, ami tízszer annyit tud. Igaz, ez is elenyésző az új találmány mellett, de pontosítást kíván.
Az, hogy a képen a bácsi egy Pentium MMX-et szorongat - gondolom -, csupán csak a véletlen műve lehet.
--
PtY
www.onlinedemo.hu

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

>> 250 HD minőségű mozifilm feltöltésére elegendő hely

erre mennyi jogdíjat ki lehet vetni \o/

A magyar IT újságírás színvonala finoman szólva is a béka segge alatt van, ne aggódj sem az idióta összehasonlítás, sem a kép miatt.

Gondolom a Crossbar nevű cég szeretne egy kis médiavisszhangot kapni, és ezért írtattak egy kissé szenzációhajhászra sikeredett önfényező cikket, a csodás újságíró meg kritika és utánanézés nélkül lefordította.

A frissen felfedezett technológiát meg sem a közepes, sem a high-end technológiával nem illik összevetni. A FLASH technológiának volt pár évtizede kiforrni, a memrisztor eleinte biztosan nem lesz gyorsabb nála. Amúgy CF kártya méretben anno Hard Disk-et is lehetett kapni, ami nagyobb kapacitású ÉS gyorsabb is volt, szóval mégsem volt mindig olyan hűdejó ez a flash.

A HP anno 2008 táján azt ígérte, hogy kb 2014-ben fog megjelenni a technológia a piacon (az ő kutatóik jöttek rá, hogyan kell memrisztort gyártani, amúgy kb a 70-es évek óta tudják, hogy léteznie kellene ilyen elemnek).

Közben kiderült: a hír az MTI-től jött :)
Úgyhogy megkövetem Pavlovic Jovan-t a beszólásért - az MTI-nél ugyanez a szöveg van. A kép meg ezek szerint a gyártóé :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Éljenek a copy-paste újságírók. Pfuj.

Szerintem - és szigorúan erre szóra kell koncentrálni - ha közölni akarsz egy hírt, ami már készen van, és nincs hozzáfűzni valód, vagy olyan plusz dolog, amit találsz mellé, ill. amit találsz, az valóban lényegtelen, akkor a copy-paste-tel semmi baj: megosztod az olvasótáboroddal a hírt, mert lehet, hogy az adott hírhez azok egy része így jut hozzá.
Ha van hozzáfűzni valód - legyen az objektív vagy szubjektív, az más dolog, de az már inkább blog kategória, mintsem hírközlés.
Lehet, hogy nincs igazam, én így érzem.
Ettől függetlenül lehet egy hírt átfogalmazni, kivonatosan vagy kibővítve/magyarázva is közölni, nem vitás. De nem mindig célra vezető.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Véleményem szerint az újságírónak az a dolga, hogy egy hírből cikket csináljon, nem az, hogy másoljon. Utána kellene nézni (ma már nem nagy kunszt ez), hogy mi az, amit a saját neve alatt leközöl. Aki ezt nem teszi meg, az szemetet fog gyártani és saját magát járatja le.
Ráadásul ami ebben az esetben plusz poén, hogy nincs forrás megjelölés. Ez pedig egyértelműen plágium.
Sajnos a HVG is képes volt bemásolni a cikket, ők legalább kiírták, honnan vették.

Az MTI-t meg kell jelölni, mint hírforrást?
Az ellenőrzés jogos, de nem mindig van rá idő. Ha pl. leellenőrzöd, utánajársz, és evvel elmegy 4-5 óra, más leközli hamarabb, és onnantól kidobott munka, főleg, ha nincs benne hiba.
Sajnos, ez az újságírás velejárója. Az első a gyorsaság, aztán majd korrigálunk, ha valami nem OK. :(
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Van ott meg csusztatas tobb is:

"A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezen technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni."

Mintha az okostelefon a benne levo Flash memoria miatt merulne le olyan hamar...

Igen, gondolom, ezt abból következtették ki, hogy pl. a fogyasztása 7-ede a flashnek :)
De ha a telefon fogyasztásának a flash-é eleve 1% csak, akkor ez lepkefing :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Basszus, most néztem meg a Crossbar nevű cég weboldalát, és a kép a chippel és a szkafanderes fickóval onnan jön. Kissé furcsa, hogy egy high-tech cég csillivilli weboldalán ilyemit találok.
A másik érdekesség, hogy anno a HP mérnökei találtak rá a memrisztor gyártásának módjára, miközben nanocsöves crossbar-t akartak csinálni.
Nem tudom hova tenni ezt a céget, a weboldaluk alapján ezek most nagyon a kalapozásnál járnak. A nevük alapján meg, hát nem tudom... nem úgy tűnik, hogy közük lenne a HP-hez.

Szerintem lufi az egész.

Lehet, bár az MTI cikke valóban...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ezek szerint sem a computerworld-ös, sem az MTI-s újságírók nincsenek a szakma csúcsán. Amúgy mit vársz egy állami, konkurencia nélküli hírszolgálattól? Szerinted felelősségre vonnak ott bárkit is silány munkáért?

Nyilván nem. De az is lehet, hogy a gyártó sajtóközleményét vették át, és egy újságírót ne vessünk össze egy informatikussal azért.
Sokszor fontosabb az, hogy a hír időben hír legyen, és az ellenőrzéssel töltött idő hátrányos helyzetbe hozhatja a portált, hiszen aki hamarabb közöl valamit, az az ügyes.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Persze, és pont ezzel érik el azt, hogy nem olvasom többé a híreiket. Inkább gyors, mint minőségi? Köszönöm, nem! A szenzációhajhászást megvetem.

Maximálisan igazad van, de a trend ez :(
Ha Te közlöd elsőként, akkor Téged olvasnak többen. És inkább később finomítanak/helyreigazítanak, ha nagy a gáz.
Hiába írna bárki hírt nagy csúszással, a többség már tud róla, és az első mondat/cím után elkattint, mert már hallotta, és fel sem fog neki emiatt tűnni, hogy tartalmilag melyik a jobb/pontosabb.
A piac ilyen, és a média ehhez igazodik :(
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Hát ja, vagy ahogy Julian Grendel mondta: "A híg fos tengerében"...

Egy ilyen nagy volumenű bejelentést "tevő" kutatócégnél nem furcsa, hogy augusztus 5-én indult az egész weboldal? Amit ráadásul én kb. 1 óra alatt dobok össze joomlával.

Az "újságírók" meg hülyék.
----
www.retrocomputer.tux.hu

A gyártó weboldalát nem néztem meg akkor, csak a cikket. Szerintem nem releváns az, hogy mikor indult. Ha valóban a HP-ból lett kiszervezve a fejlesztés, még azt is el tudom képzelni, hogy a cég meg májusban indult. De alapvetően nem is ez volt a lényeg - ettől még lehet igaz is, meg jó is - már úgy értem az eredeti termék.
--
PtY - www.onlinedemo.hu